Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej do Speedster-a 2.2?

Featured Replies

Napisano

Sprawa wydaje się banalna ale nie jest.

Z22SE obarczony jest błędem konstrukcyjnym, prowadzącym zwykle do zerwania łańcucha. Nawet w egzemplarzach poprawionych i tych po kampanii serwisowej się to zdarza.

Auto dotychczas głównie stało w garażu. Przez 15 lat zrobiło 40 tys. km. Jednak niedawno otwarto u mnie we wiosce tor, więc od wiosny będzie służyło głównie do zabawy.

Producent w instrukcji zaleca 0W30 lub więcej, 5W30 lub więcej i jeszcze jakiś 10 W coś tam lub więcej. A3/B3.

Znawcy internetowi twierdzą, że musi być 0W30 lub 5W30 i nic gęstszego bo zbyt gęsty olej: "rwie filtr oleju i zatyka dyszę przez którą podawany jest olej na łańcuch". Może być w tym ziarnko prawdy bo GM w poprawionej wersji zwiększył m.in. średnicę tej dyszy.

Co radzicie? Mi przychodzi na myśl dobry 5w40. To upalanie na torze to raczej emeryckie będzie. Zamierzam się bawić a nie ścigać.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, analyzer64 napisał:

Pomyślałbym nad 0w40, np. Ravenol SSL plus AR9200 V2.

0w40 na to nie wpadłem. To ma sens nawet jeśli to tylko mity o tej gęstości i jej wpływie...

Tyle, że sklep w mojej wiosce, do którego mam zaufanie ma tylko przekładniowe od Ravenol-a.

Co jeszcze godnego uwagi?

Napisano
4 godziny temu, analyzer64 napisał:

Pomyślałbym nad 0w40, np. Ravenol SSL plus AR9200 V2.

albo Neste, parametry mają podobne, ale też mi 0w40 do tego pasuje :ok:

Napisano
32 minuty temu, Joki napisał:

Tyle, że sklep w mojej wiosce, do którego mam zaufanie ma tylko przekładniowe od Ravenol-a.

Masz język? To go użyj. Sprawdzisz na ile są elastyczni. :P

Napisano

To nie kombinuj, tylko poczytaj, jaki olej zalecał producent i taki zalej.

Mój młody ma Vectrę C z tym silnikiem jeszcze z zwykłym wtryskiem (potem były z bezpośrednim). Zasilanie LPG.

Gdzieś po blisko 300 tys, km zmienił silnik z "Anglika" ze względu na łańcuch. 

Napisano
Godzinę temu, Joki napisał:

Co jeszcze godnego uwagi?

Amsoil AZF, M1 New Life (ewentualnie FS), wspomniany Neste, Shell Helix Ultra.

Neste leję do swojego auta - tu dolewam AR9100, bo bazowo ma dość niski TBN (<10), w drugim aucie nalałem M1 New Life bez żadnego dodatku. Oba mogę polecić. Późną wiosną do siebie naleję Ravenola SSL celem testu :) 

Jeśli będziesz chciał wysyłkowo to Ravenola kupisz przynajmniej z 3 źródeł :ok: 

Edytowane przez analyzer64

Napisano
  • Autor

Tak BTW: ile się tego AR9100 czy 9200 dolewa na 5l. oleju? Bo spotykam stwierdzenia typu: "wystarcza na 5-10 litrów oleju".

:hmm:

Napisano

AR9100:

Około 35ml/1L oleju silnikowego

100ml/1L oleju przekładniowego

AR9200 v2:

40ml/1L oleju silnikowego

Można je mieszać i przy dobrym oleju lałbym około 15ml AR9100 i 25ml AR9200 v2.

Napisano

Stosuj olej, który nie zostawia syfu, zmieniaj troszkę częściej i nie będzie problemu.

Polecam Lotos 5W40.

Napisano
2 godziny temu, analyzer64 napisał:

Można je mieszać i przy dobrym oleju lałbym około 15ml AR9100 i 25ml AR9200 v2.

mnie zastanawia sens mieszania 9100 i 9200 one mają inne zasady działania jakoś mi to do siebie nie pasuje.

Z 9200V1 były takie miksy sprzedawane w kilku miejscach ale z 9200V2 ich nie widzę. Zresztą ja nie jestem fanem mieszania takich dodatków, niby oba są na estrach ale...

Napisano

Ja mix 9100/9200 v1 miałem w skrzyni, nic się nie działo przez te pół roku. W połączeniu z Ravenolem MTF-2 całość działała całkiem dobrze :ok: Z V2 też nie widzę już tych mieszanek, ale z tego co poczytałem to jest to na tyle dobra formuła, że mieszania nie wymaga :hmm: 

Napisano
27 minut temu, analyzer64 napisał:

Ja mix 9100/9200 v1 miałem w skrzyni, nic się nie działo przez te pół roku. W połączeniu z Ravenolem MTF-2 całość działała całkiem dobrze :ok: Z V2 też nie widzę już tych mieszanek, ale z tego co poczytałem to jest to na tyle dobra formuła, że mieszania nie wymaga :hmm: 

Podłącze się pod temat dodatków - AR 6900-D (do paliwa) dobre toto bo myslę czy kupić do diesla na zimę?

Napisano

Czym się różni Archoil 9100 od 9200 v2?

Napisano
3 godziny temu, analyzer64 napisał:

no więc dlatego bym jednak V2 z 9100 nie mieszał. V1, jak dobrze pamiętam, nie miało molibdenu i tu wchodził nanobor z 9100

1 godzinę temu, Bartłomiej napisał:

Czym się różni Archoil 9100 od 9200 v2?

w zasadzie wszystkim. 9100 jest na nanoborze i dość znacząco zwiększa TBN, 9200V2 jest oparty na nano- molibdenie i wolframie

Napisano
2 godziny temu, AstraC napisał:

Podłącze się pod temat dodatków - AR 6900-D (do paliwa) dobre toto bo myslę czy kupić do diesla na zimę?

Dobre :) Auto jest po tym żwawe bardziej i ładniej, ciszej pracuje.

Napisano
3 godziny temu, AstraC napisał:

Z tego co czytałem to jest szerokie grono osób, które chwalą ten dodatek. Takich rzeczy do paliwa to nie lałem za wiele, do benzyny dodawałem AR6400 i AR6200, nie poczułem żadnej różnicy, ale to nie diesel. Na zimę bym nalał :ok: 

Napisano

ja kiedyś  dolałem Techron D Concentrate, silnik chodził ciszej,

ale ciszej tez chodził po dolaniu 0,5 oleju do dwusuwa

Napisano
  • Autor

Ravenol SSL 0w40 + AR9200 zalane. Już po zalaniu świeżego oleju silnik się wyciszył. Ostatnio na zimnym zdarzało się, że było słychać łańcuch.

Nie ma się co dziwić. Poprzednia wymiana była co prawda tylko niecałe 10tys. km. temu ale minęło prawie 10 lat. Tak, tyle minęło jak się okazało kiedy przyjrzałem się wyblakłej przywieszce z datą. Po dodaniu AR9200 nie zauważyłem zmiany. Pozostaje wierzyć, że działa.

Napisano
  • Autor
47 minut temu, analyzer64 napisał:

Płukałeś przed wymianą?

No coś Ty? Na samą wymianę ledwo starczyło czasu. Jest dobrze.

Teraz będzie już w użytkowaniu i regularnym serwisie.

Jakoś się będzie musiał sam tym czystym olejem wypłukać.

;)

Napisano
11 godzin temu, marcinur napisał:

Tylko następną wymianę zrób za rok a nie za 10 lat.

jak robi tak znikome przebiegi to może co 2lata, tylko ważne żeby dbać o odparowanie paliwa z oleju jak już gdzieś jeździ.

Jakieś dodatki też by dobrze zrobiły bo olej spływa ze ścianek i zimny start jest bardziej szkodliwy.

Napisano
Dnia 13.12.2017 o 10:48, Ozarek napisał:

jak robi tak znikome przebiegi to może co 2lata, tylko ważne żeby dbać o odparowanie paliwa z oleju jak już gdzieś jeździ.

Jakieś dodatki też by dobrze zrobiły bo olej spływa ze ścianek i zimny start jest bardziej szkodliwy.

przebiegi znikome ale na torze. Wiec ja bym nie kombinowal ale raz na rok to minimum. Jak wiecej toru to 2x rok.

Napisano
To nie kombinuj, tylko poczytaj, jaki olej zalecał producent i taki zalej.
Mój młody ma Vectrę C z tym silnikiem jeszcze z zwykłym wtryskiem (potem były z bezpośrednim). Zasilanie LPG.
Gdzieś po blisko 300 tys, km zmienił silnik z "Anglika" ze względu na łańcuch. 

U mnie np. do normalnej jazdy zalecają 0W30 ale przed wyjazdem na tor wymagana jest zmiana na Mobil 1 5W50 i po powrocie należy zmienić znowu na 0W30.

Sent from my refurbished iPhone 5 using Tapatalk
Napisano
4 minuty temu, Florydziak napisał:

U mnie np. do normalnej jazdy zalecają 0W30 ale przed wyjazdem na tor wymagana jest zmiana na Mobil 1 5W50 i po powrocie należy zmienić znowu na 0W30.

Sent from my refurbished iPhone 5 using Tapatalk

Marku przeczytaj jeszcze raz instrukcję obsługi  :ok: Jest mowa o M1 ale nie o tym SAE ;]

Edytowane przez analyzer64

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.