Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

olej 5W40 do 1.5dCi bez DPF

Featured Replies

Napisano

Witam.

W zasadzie na temat olejów było wiele, ale, niekoniecznie wszystko. Olej 5W40 do "dizla" niby najpopularniejszy a jednak, brak konkretnie jednoznacznych wskazań. Z tego, co ogólnie wiadomo, powinien odpowiadać wymaganiom producenta samochodu/silnika. To podstawa. Zatem, do silnika 1.5dCi olej musi spełniać normę 5W40 ACEA B4 oraz dopuszczenia Renault RN0700/ RN0710.

Niby wszystko, a jednak nie.

Przy zakupie auta /mojego/ w tzw. salonie, sprzedawca informuje, że olej musi mieć oznaczenie C3, które jest zalecane do silnika z DPF. I z takim olejem się jeździ. Dodam, że jest nim castrol "edż" . Dodam też, że silnik nie posiada filtra DPF. Była też sugestia sprzedawcy, o wymianach oleju co 20 tys. km. I tak do końca gwarancji, z tym, że wymiany z mojej winy, były częstsze.

W międzyczasie ustaliłem, że olej do 1.5 dCi powinien posiadać również własności takie;

klasa lepkości 5w40

wysoki TBN ok.10 i więcej

niski NOAK

nie za wysoką lepkość w 40 oC - w granicach 80,0 lub mniej

dość wysoką lepkość w 100 oC- coś ok. 14.0 i więcej

dość wysoki wskaźnik lepkości, fajnie jak bliski 180

niską temperaturę płynięcia, fajnie jak niżej od -40 oC

oraz to, że nie powinien to być olej PAO, bo ten ma cienki film i przez to lubi postukać. Więc za PAO, płaczu nie będzie.

Wszystko to, dotyczy oczywiście silnika z większym przebiegiem, czyli w tym przypadku już 187 tys.km.

W czasie jazdy na castrolu, bywało różnie. Czasem kontrolka przy zapalaniu, gasła po 5-7 sekundach, czasem 2-3 w zależności od "bańki" oleju. Po zmianie na Millersa nie było lepiej, raczej tak samo. Valvoline podobnie. Przy Havoline lepiej, z tym, że po drugim zalaniu i po przejechaniu ok. 11 tys. coś zaczęło stukać. I stuka do dziś, bez względu na olej, czyli elf 900 sxr, Liqui Moly  leichtlauf high tech.

Oleju o w/w własnościach, nie znalazłem. Tak, jakby takiego nie było. Zawsze coś nie tak, i czegoś albo brakuje albo jest za dużo.

Olejem niby dedykowanym do 1.5 dCi jest elf evolution sxr 5w40, lecz pominę, że to HC, bo to wcale nie jest jakaś wada. Jednak jego lepkość w 40 oC jest za wysoka i przy niskich temperaturach to słychać. LM ma podobnie. Te oleje, które miałyby te parametry w wymaganym stopniu, mają inne braki, bo są to zazwyczaj oleje z oznaczeniem C3 a te wiadomo, nie chronią silnika tak jak full saps.

Ogólnie, sprawa wygląda zabawnie, bo w zasadzie, dobór oleju do silnika doszedł do takiego punktu w którym pozostaje się tylko bawić, bo na pewno nie można tego brać na poważnie. Z pewnością, jest poza mną jeszcze parę osób, które mają dylemat podobny; jaki olej zalać, by silnik dobrze i bezpiecznie pracował?

Gdyby kupić auto nowe, z pewnością dylematu by nie było, choćby dlatego, że nowy silnik ścierpi każdy olej :) Jednak zabawa się nie kończy, bo autem się jeździ a jak się jeździ, to olej co jakiś czas wypada zmienić :) I w taki przypadkowy sposób, człowiek, niewinny w zasadzie, staje się mimowolnym uczniem, czeladnikiem i w końcu specjalistą w dziedzinie, której nie wybierał :)

Specjalistą jeszcze nie jestem.

Niemniej, szukam właściwego oleju.

Napisano

Po co w takim razie 5W40? Lukoil Genesis Polartech 0W40 może Cię zadowolić.

TBN - 10,2

Noack - 8,9

Lepkość w 40* - 77,7

Lepkość w 100* - 13,65

Wskaźnik lepkości - 181

Temp. płynięcia - -52*

ACEA B4, Renault 0700/0710

Napisano
  • Autor

Намекает на то что масло выполнено на ПАО синтетике.

Napisano
21 godzin temu, dbx napisał:

Намекает на то что масло выполнено на ПАО синтетике.

Jest tu wprawdzie trochę dziadków, których przymuszano (często brakiem alternatywy), do nauki tego pięknego języka... ale teraz, to przesadziłeś. :P

Napisano
  • Autor

no dobra :) olej ma bazę PAO i na dodatek jest 0W a nie jak w temacie 5W

a olejowi się należało, przecież to ruski olej jest :)

Napisano
  • Autor

olej do silnika to nie kobieta, musi być dobry :)

Napisano
9 godzin temu, dbx napisał:

olej do silnika to nie kobieta, musi być dobry :)

a w tym momencie masz olej, który nie spełnia, pomijając lepkość i klasę, nic z narzuconych parametrów poza temp płynięcia...

Napisano
  • Autor
37 minut temu, Ozarek napisał:

a w tym momencie masz olej, który nie spełnia, pomijając lepkość i klasę, nic z narzuconych parametrów poza temp płynięcia...

Tłumaczysz, czy pytasz ?

...............................................

lepkość+klasa+temperatura płynięcia= nic

To nic, zawarte jest w czym ?

Napisano

Mam 1.5 DCi bez FAP, przebieg jakieś 94 tys km, od nowości leję 5w40 bez wnikania specjalnie w szczegóły specyfikacji i jeździ. Jeśli coś zaczęło Ci stukać to proponuję dokonać weryfikacji panewek korbowodowych i profilaktycznej wymiany jesli chcesz jeszcze pojeździć. Co do oleju w przypadku braku FAP nie doktoryzował bym się specjalnie na nim, wymiana co 10-12 tys , dbanie o właściwy poziom pomiędzy wymianami i jeździć. 

Napisano
32 minuty temu, dbx napisał:

Tłumaczysz, czy pytasz ?

stwierdzam fakt.

Tak jak Ci napisałem wcześniej, przegiąłeś z wymaganiami i tak naprawdę to sam nie wiem czego oczekujesz po tym poście, że ktoś odwali za Ciebie ''czarną robotę'' w przekopywaniu kart charakterystyki? Skoro wiesz tak dokładnie czego oczekujesz od oleju to poświęć wieczór, albo dwa, na przegląd kart, a potem ew spytaj który z wyselekcjonowanych będzie lepszy.

Napisano
  • Autor
37 minut temu, Pepcio napisał:

Mam 1.5 DCi bez FAP, przebieg jakieś 94 tys km, od nowości leję 5w40 bez wnikania specjalnie w szczegóły specyfikacji i jeździ. Jeśli coś zaczęło Ci stukać to proponuję dokonać weryfikacji panewek korbowodowych i profilaktycznej wymiany jesli chcesz jeszcze pojeździć. Co do oleju w przypadku braku FAP nie doktoryzował bym się specjalnie na nim, wymiana co 10-12 tys , dbanie o właściwy poziom pomiędzy wymianami i jeździć. 

W silniku, który jest w moim samochodzie nie ma DPF. Dlaczego w twoim nie ma FAP ? :)

Masz rację w tym co piszesz. Takie podejście upraszcza temat i zwalnia od interesowania się tym, jak i w jakich "okolicznościach" silnik pracuje. Dziwić się wtedy należy temu, co niektórzy wyprawiają, i robią osobiste fakultety w temacie olejów, dowiadując się przy tym czegoś tam. W zasadzie można nie interesować się czymkolwiek i polegać na tym, co ktoś powie lub napisze.

Zauważam w tym co piszesz, schemat powielany od lat - czyli czytasz i powtarzasz to co przeczytasz - że w 1.5 dCi lecą panewki i lepiej je wymienić bo ponoć inni tak robią. Mój silnik - piszę o tym w pierwszym poście - ma przejechane nie całe 200 tys km. Panewki nie słychać, ale słychać ale słychać coś "z wierzchu" silnika. Piszę o tym, tylko z uprzejmości.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Ozarek napisał:

stwierdzam fakt.

Tak jak Ci napisałem wcześniej, przegiąłeś z wymaganiami i tak naprawdę to sam nie wiem czego oczekujesz po tym poście, że ktoś odwali za Ciebie ''czarną robotę'' w przekopywaniu kart charakterystyki? Skoro wiesz tak dokładnie czego oczekujesz od oleju to poświęć wieczór, albo dwa, na przegląd kart, a potem ew spytaj który z wyselekcjonowanych będzie lepszy.

Z tego można wysnuć wniosek, że nie pochwalasz zainteresowania tematem olejów  i odradzasz mi pisanie o tym. Że, zalecasz abym sam zrobił to, co mam zrobić i nie zawracał innym głowy. A sam, - jak piszesz - żebym nie oczekiwał, że ktoś to za mnie zrobi. Skąd taki pomysł w twoim rozumowaniu, że oczekuję że ktoś coś za mnie zrobi ? Z pierwszego postu to nie wynika, raczej opisałem to, co sam do tej pory robiłem i że sam dalej coś robię.

Nie masz sił na interesowanie się olejami ? Dlaczego innym odradzasz ?

Zrobiłeś niesmaczny OT.

Napisano
6 minut temu, dbx napisał:

W silniku, który jest w moim samochodzie nie ma DPF. Dlaczego w twoim nie ma FAP ? :)

Masz rację w tym co piszesz. Takie podejście upraszcza temat i zwalnia od interesowania się tym, jak i w jakich "okolicznościach" silnik pracuje. Dziwić się wtedy należy temu, co niektórzy wyprawiają, i robią osobiste fakultety w temacie olejów, dowiadując się przy tym czegoś tam. W zasadzie można nie interesować się czymkolwiek i polegać na tym, co ktoś powie lub napisze.

Zauważam w tym co piszesz, schemat powielany od lat - czyli czytasz i powtarzasz to co przeczytasz - że w 1.5 dCi lecą panewki i lepiej je wymienić bo ponoć inni tak robią. Mój silnik - piszę o tym w pierwszym poście - ma przejechane nie całe 200 tys km. Panewki nie słychać, ale słychać ale słychać coś "z wierzchu" silnika. Piszę o tym, tylko z uprzejmości.

DPF to to samo co FAP, szkoda czasu na czepianie się słówek. Co do 1.5 DCi problem słabego układu korbowo tłokowego jest znany od lat i nie są to żadne ,,ponoć'' lecą panewki. Owszem głównie miało to miejsce w pierwszych wersjach sinika K9K, ale znam osobiście takie przypadki w nowych Megane i nie tylko w silnikach z przebiegami poniżej 100 tys km.  Koszt panewek jest niewielki, ale rozumiem, że nie kazdy chce się w to bawić. Co do ,,doktoryzowania się'' na oleju - po co to robisz? Lej to co serwis zaleca nie czepiając się tego, że proponowany przez nich olej dedykowany jest do silników z FAP/DPF, wydaje się, że sam szukasz dziury w całym ;) Co do stuków od góry silnika możliwe, że kończą się wtryski i zaczynają ,,polewać'' tak czy owak warto było by się tym bardziej zainteresować, oczywiście ,,Twój cyrk, Twoje małpy''

Napisano
11 godzin temu, Ozarek napisał:

przeginasz z wymaganiami jakbyś oleju do promu kosmicznego szukał...

Dokładnie...

57 minut temu, Pepcio napisał:

Jeśli coś zaczęło Ci stukać to proponuję dokonać weryfikacji panewek korbowodowych i profilaktycznej wymiany jesli chcesz jeszcze pojeździć.

Popieram, zacząłbym od tego...

Tu masz tabele, nie wszystko jest dostępne w PL, ale te najważniejsze tak...

http://www.oil-club.ru/forum/topic/24815-svodnaya-tablitca-masel-standarta-mb-2295-5w-40/

Napisano
  • Autor
37 minut temu, Pepcio napisał:

DPF to to samo co FAP, szkoda czasu na czepianie się słówek. Co do 1.5 DCi problem słabego układu korbowo tłokowego jest znany od lat i nie są to żadne ,,ponoć'' lecą panewki. Owszem głównie miało to miejsce w pierwszych wersjach sinika K9K, ale znam osobiście takie przypadki w nowych Megane i nie tylko w silnikach z przebiegami poniżej 100 tys km.  Koszt panewek jest niewielki, ale rozumiem, że nie kazdy chce się w to bawić. Co do ,,doktoryzowania się'' na oleju - po co to robisz? Lej to co serwis zaleca nie czepiając się tego, że proponowany przez nich olej dedykowany jest do silników z FAP/DPF, wydaje się, że sam szukasz dziury w całym ;) Co do stuków od góry silnika możliwe, że kończą się wtryski i zaczynają ,,polewać'' tak czy owak warto było by się tym bardziej zainteresować, oczywiście ,,Twój cyrk, Twoje małpy''

. Powiedz tylko, wymieniłeś panewki w swoim silniku ?

Edytowane przez dbx
literówka

Napisano
20 minut temu, dbx napisał:

Ruskich już przerobiłem :) sporo wiedzą, nawet dużo /ciekawe z czego to wynika ? :)/

Hmmm...po tych wpisach mam wątpliwości...ale ok. niech Ci będzie ;)

Napisano
Godzinę temu, dbx napisał:

Z tego można wysnuć wniosek, że nie pochwalasz zainteresowania tematem olejów  i odradzasz mi pisanie o tym.

wręcz przeciwnie, co byś wiedział po przerobieniu kilku wątków olejowych na tym forum.

Zainteresowałeś się tematem i dobrze, zdoktoryzowałeś się z zakresu parametrów i wymagań - super, określiłeś warunki brzegowe dla poszukiwanego oleju i teraz szukasz ''podwykonawców'' w przeglądaniu kart. Piszę wprost to co wynika z Twojego posta i możesz się oburzać na to ale taki przekaz niestety z niego płynie.

Piszesz, że zgłębiłeś temat olejowy ale powielasz częste błędy z rozumieniem charakterystyki olejów/klas, jak przypisywanie C3 do DPF albo pisanie o cienkim filmie olejowym w PAO.

Olejów spełniających wszystkie Twoje wymagania nie wiem czy znajdziesz 2-3szt, stąd był mój pierwszy komentarz więc albo zrezygnuj/zluzuj parametry i tu wychodzi wiedza, którą mówisz, że już masz bo zgłebiłeś temat albo przeglądaj karty.

Dostałeś tabelki od ruskich i na ponad 30 przetestowanych olejów nie ma ani jednego, który mieści się w Twoje kryteria. Wniosek? Przesadziłeś z kryteriami vide mój pierwszy post. Zamiast zrewidować swój pogląd na sprawę to zaczynasz wycieczki w moim kierunku, a całej reszcie tłumaczysz, że Twoje podejście jest prawidłowe i cała reszta się myli.

Jeżeli dalej tkwisz przy narzuconych parametrach to znajdź ten olej i go tu wrzuć, ale nie oczekuj że ktoś będzie go szukał za Ciebie.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, Ozarek napisał:

wręcz przeciwnie, co byś wiedział po przerobieniu kilku wątków olejowych na tym forum.

Zainteresowałeś się tematem i dobrze, zdoktoryzowałeś się z zakresu parametrów i wymagań - super, określiłeś warunki brzegowe dla poszukiwanego oleju i teraz szukasz ''podwykonawców'' w przeglądaniu kart. Piszę wprost to co wynika z Twojego posta i możesz się oburzać na to ale taki przekaz niestety z niego płynie.

Piszesz, że zgłębiłeś temat olejowy ale powielasz częste błędy z rozumieniem charakterystyki olejów/klas, jak przypisywanie C3 do DPF albo pisanie o cienkim filmie olejowym w PAO.

Olejów spełniających wszystkie Twoje wymagania nie wiem czy znajdziesz 2-3szt, stąd był mój pierwszy komentarz więc albo zrezygnuj/zluzuj parametry i tu wychodzi wiedza, którą mówisz, że już masz bo zgłebiłeś temat albo przeglądaj karty.

Dostałeś tabelki od ruskich i na ponad 30 przetestowanych olejów nie ma ani jednego, który mieści się w Twoje kryteria. Wniosek? Przesadziłeś z kryteriami vide mój pierwszy post. Zamiast zrewidować swój pogląd na sprawę to zaczynasz wycieczki w moim kierunku, a całej reszcie tłumaczysz, że Twoje podejście jest prawidłowe i cała reszta się myli.

Jeżeli dalej tkwisz przy narzuconych parametrach to znajdź ten olej i go tu wrzuć, ale nie oczekuj że ktoś będzie go szukał za Ciebie.

Niekoniecznie poprawnie odczytałeś to, co odczytałeś :)

Karty czytam. Nie wszystkie się da przeczytać, bo nie każdy olej posiada kartę w internecie lub dane są podawane częściowo. Zresztą, tu nie chodzi o to, bym się tłumaczył. Dodam, pisząc tu post, zrobiłem to samo co robię w życiu. Być może jesteś przyzwyczajony do tego,  że post każdego nowego piszącego na forum musi być jednocześnie jego wołaniem o pomoc lub wyczekiwaniem tego, co mi tu taj przypisujesz i nie może to być post pisany w celu wymiany doświadczeń w celu zwyczajnej dyskusji.

To, że wyszczególniłem parametry takie jakie opisałem, jest wynikiem moich obserwacji i wniosków które mi wyszły. Ich "lista" nie jest sztywnym palem Azji a spostrzeżeniem. Rozumiesz ?

Zaś pisząc tu liczę na porozumienie z innymi użytkownikami silnika 1.5 dCi których zainteresowania są zbieżne z moimi i którzy nie będą wypominali "po co to robisz?".

Napisano
  • Autor
58 minut temu, robox napisał:

Hmmm...po tych wpisach mam wątpliwości...ale ok. niech Ci będzie ;)

:):) teraz kolej na Japońców, wiele tego nie ma, ale kilka olei jest ciekawych

Napisano
  • Autor

Wybrane:

- MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W-40

- AMSOIL 5W40 European Car Formula Full Saps

- Eneos Premium Hyper 5W40

- MITASU ULTRA DIESEL CI-4 5W-40

Napisano
10 godzin temu, dbx napisał:

. Powiedz tylko, wymieniłeś panewki w swoim silniku ?

Jeszcze nie , ale planuję to zrobić przy okazji następnej wymiany oleju czyli przy przebiegu około 100 tys km od nowości. Ja mam potencjalnie bardziej problematyczną wersję silnika 1.5 o oznaczeniu K9K choć z 2010 roku kiedy to teoretycznie ten silnik miał już być nieco poprawiony, wieść gminna jednak niesie iż dopiero rozpoczęcie współpracy z Mercedesem wprowadziło skuteczne zmiany do tych silników choć i tak zdarzają się przypadki uszkodzeń panewek. 

Napisano

Jeżeli to seryjne 1.5dci to polecam poszukać w obrębie 0w40-Ravenol,Neste,Schell.zawsze lepiej dla turbinki szczególnie tu i w sprawnym, mieć 0w niż 5w, a HTHS czy lepkość w 100stopniach olei które podałeś może w tym dieselku nie do końca być kożystna szczególnie mrożną zimą, ale nie jest to praktycznie do pominięcia-nie lejesz przecież 10w50 tam gdzie producent zaleca 5w40:ok:

Napisano

Cos czuje przerost formy nad treścią.

Trzymaj sie Elfa jak reno zaleca.

A jesli puka i stuka cos to moze czas na remont ukladu korbowego?

Napisano
  • Autor

Olej OW może być stosowany w nowych lub "mocniej" fabrycznie spasowanych silnikach. Rozumiem dobre intencje ale z tego nie skorzystam. Elf to olej raczej z tych słabszych, choć znam silnik, ale benzynowy, który od początku jeździ tylko na elfie i ma już ponad milion km. Karoseria leci a motor kręci. Elfa użyłem jak dotąd raz i nie pokazał czegokolwiek ciekawego w porównaniu z innymi.

Z "wybranych" mam zamówione dwa pierwsze i motul pójdzie pierwszy. Amsoil tylko po zimie. Brałem jeszcze pod uwagę schell helix ultra diesel 5w40 ale w jego zaletach za dużo jest własności czyszczących. Do czyszczenia jest płukanka, przecież. Ciekawy jestem tego, co będzie po zalaniu motulem. Dotąd z uwagi na jego podróbki nie brałem go pod uwagę.

Napisano

Ciekawe wybory tych olejów w kontekście tego co pisałeś na początku ...... choćby ten Motul....jak nie masz dpf to po co Ci olej C3?  Lepkości też inne niż pisałeś czy VI...a ten tekst o...

Godzinę temu, dbx napisał:

Brałem jeszcze pod uwagę schell helix ultra diesel 5w40 ale w jego zaletach za dużo jest własności czyszczących. Do czyszczenia jest płukanka, przecież

tak na serio? :hehe:

Napisano
21 minut temu, robox napisał:

daruj, cały ten wątek jest już komiczny. Autor chciał utwierdzenia go w nieomylności, a wyszedł kabaret jego wiedzy. To co napisał o 0W tylko mnie w tym utwierdziło.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Ozarek napisał:

daruj, cały ten wątek jest już komiczny. Autor chciał utwierdzenia go w nieomylności, a wyszedł kabaret jego wiedzy. To co napisał o 0W tylko mnie w tym utwierdziło.

Prawie, że czekałem na taki wniosek. który utwierdza :)

Nie oszczędzaj, chcę jeszcze.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, robox napisał:

Ciekawe wybory tych olejów w kontekście tego co pisałeś na początku ...... choćby ten Motul....jak nie masz dpf to po co Ci olej C3?  Lepkości też inne niż pisałeś czy VI...a ten tekst o...

traktując wszystko na poważnie, można raczej ocipieć :)

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Ozarek napisał:

moderatorze Ozarek, napisałeś 5 postów w tym temacie i ani jeden na temat. Za to, sprawiasz swoimi wpisami wrażenie, jakbyś szukał albo zaczepki albo nie miał wcale zamiaru pisać z zamiarem podjęcia dyskusji. Jeżeli temat i to co w nim piszę, odbierasz jako śmieszne i komiczne, dlaczego tu piszesz ? Każdym wpisem, okazujesz swoje niezadowolenie upstrzone imputowaniem mi spraw z którymi nie mam związku ? Dlaczego to robisz ?

Napisano

Ja bym polecił z tańszych Shell 0W40 albo Mobil 1 0W40. Jak coś droższego to może Ravenol albo Neste. Ja u siebie od kilku wymian mam Shella (1.9 DCI). Jeśli nie masz DPF to po co Ci olej ACEA C3? Żeby silnik się szybciej zużywał?

Napisano
  • Autor

Z ACEA C3 to, przypadek stosowania takiego oleju przez cały okres gwarancyjny. Sporo kilometrów na takim przejechał. Serwis był nieugięty w tym temacie. Z olejami które stosuję, nie jest aż tak tragicznie ale w okresie zimowym przy uruchamianiu "czuć" że troszkę czasu musi upłynąć zanim olej rozejdzie się po układzie. M.in elf tak miał.

Napisano

Wada olei na destylatach ciężkich ropy naftowej obrabianej wodorem HC.:chipsy:PAO ma cienki film,estry w np. 300V motula jeszcze cieńszy i ? Większa głośność na PAO gdzie w obrębie danej lepkości jest ich więcej w oleju niż 40% wynika tylko z uporządkowania cząsteczek do >1mikronowej wielkości względem HC stąd silniki na oleju PAO mogą chodzić delikatnie głośniej,i PAO jest mniej polarne, ale masz przykład z HC,że to nie wada tylko zaleta, bo nadrabia pompowalnością.

Jak stuka coś mechanicznie to żaden olej nie pomoże,a czytając wszystko mam wrażenie, że szukamy czegoś do wrc.

helix czy hx8 ja przepala na pierścionkach lekko na ciepłym w zupełności tu wystarczy,a dodatkową ochronę można zawsze wziąść z Archoil'a9100...a zapomniałem wtedy TBN miał byś z 13 i :phi:

Edytowane przez Pawel1984

Napisano
16 godzin temu, dbx napisał:

moderatorze Ozarek, napisałeś 5 postów w tym temacie i ani jeden na temat.

było nie pisać głupot i porównywać oleju do kobiety tylko spytać, w których miejscach przesadziłeś z parametrami. Dyskusja potoczyłaby się w zupełnie innym kierunku, ale zamiast tego wolałeś rozpocząć wycieczki i wmawiać wszystkim, którzy chcieli pomóc, że się mylą.

Z jednej strony chcesz olej o doskonałej pompowalności na zimno, ale ani 0W (czyli niższy indeks zimowy), ani PAO (w obrębie 5W) Cie nie pasuje. Olej nie jest od wyciszania pracy silnika tylko od jego smarowania, jak silnik stuka to trzeba się dowiedzieć dlaczego, a nie ładować gęsty olej albo innego motodoktora.

Idąc dalej klasyfikacja jako C3, i tu uwaga też do @gandw, nie jest powiązana z filtrami cząstek, owszem są to oleje o zmniejszonej zawartości popiołów ale jakby to miał być jedyny wyznacznik to jeszcze mnie popiołów mają C1 i C4. Z klasyfikacją C powiązany jest też HTHS, a zmniejszona zawartość popiołów oznacza też mniej depozytów w silniku, właściwości przeciwzużyciowe osiąga się innymi dodatkami, czy to na poziomie blendowania oleju czy potem stosując odpowiednie dodatki. Często stosuje się oleje C3 do benzyn właśnie z uwagi na niskie depozyty.

Co do TBN to 10, 11 nie jest wcale przesadnie wysokim parametrem, seryjne olej potrafią dojść nawet do 14, a parametr pokazuje jakie właściwości czyszczące ma olej i jak mocno potrafi neutralizować kwasy powastające w trakcie pracy silnika (skrót myślowy żebyś zaraz się nie czepiał dalej), a co za tym idzie jak długo stabilnie zachowuje swoje parametry i jak długo chroni silnik przed depozytami.

Sam fakt, że producent coś podał w książce nie jest wyrocznią. Producenci też się mylą, patrz choćby problemy Opla czy kiedyś Fiat z olejami do skrzyń.

Teraz decyzja należy do Ciebie, albo chcesz przyjąć porady jakie tu dostajesz i się zastanowić gdzie popełniasz błąd, albo dalej wolisz robić sobie wycieczki, czy to do mnie czy innych i udowadniać że cały świat się myli, a Ty jedyny masz rację.

Napisano
  • Autor

Ozarek, pokazałeś, że jak chcesz to potrafisz :) niemniej nie możesz się powstrzymać, mimo wszystko, od właśnie wycieczek w wymysłów o wycieczkach. Temat o olejach jak dla mnie jest podobny do tematu o oponach, choć te nie są aż tak udziwnione. Sam piszesz, że nawet producenci się mylą, więc nie jest tak, że jest wszystko jasne i oczywiste. Bez praktyki i prób na swoim wiele się człowiek nie dowie. Tym gorzej, że to temat wcale potrzebny do życia. Kiedyś oleje różniły się klasą lepkości, w zasadzie, teraz to nie wystarcza. Ale to wszystko nie jest powodem by fukać na innych.

Czyli co, zgoda ?

Stukanie odstawiamy na bok :) i zakładam, że motor 15.dCi to żaden wynalazek, by traktować go inaczej od innych.

Teraz słucham, gdzie popełniam błąd ?

Edytowane przez dbx

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.