Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

środek konserwujący podwozie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Co teraz kupuje się do konserwacji podwozia?

bitex czy są jakieś lepsze specyfiki?

Napisano

Są lepsze ale to nie jest takie proste. Jeśli chcesz tylko tak dla jaj: "popsiukać" to można byle czym. Jeśli ma być dobrze to najpierw solidne mycie pod ciśnieniem. Po porządnym wysuszeniu trzeba usunąć ogniska rdzy do gołe blachy. Na to epoksyd dwuskładnikowy. Porządnie wszystko odtłuścić i dopiero zabezpieczać.

Są fajne masy polimerowe.

Napisano
Godzinę temu, Kris88 napisał:

Witam,

Co teraz kupuje się do konserwacji podwozia?

bitex czy są jakieś lepsze specyfiki?

A co bedziesz do smierci jezdził tym autem?

Napisano
32 minuty temu, jahooo napisał:

VAVOLINE

Zabezpieczyłem tym spód i profile zamknięte w CIVICU.

Po zimie sprawdzę jak to wygląda.

Napisano

NOXUDOL do podwozia na razie testuję i wydaje się ok.

bolla odradzam - robi się twardy jak skała, pęka i odpada.

Napisano
3 minuty temu, SebaSRS napisał:

bolla odradzam - robi się twardy jak skała, pęka i odpada

zrobiłem nim 3 auta w firmie 5 lat temu i jak narazie nic nie odpadło, ani nie pękło

Napisano
2 minuty temu, blue_ napisał:

zrobiłem nim 3 auta w firmie 5 lat temu i jak narazie nic nie odpadło, ani nie pękło

Jak nie zapomnę to zrobię i wrzucę foto co stało się z bollem który został polakierowany (lakier popękał, po dwóch-trzech miesiącach). W siebie też zrobiłem, i wystarczyło lekkie uderzenie i odpadało płatami. 

Napisano
7 minut temu, SebaSRS napisał:

Jak nie zapomnę to zrobię i wrzucę foto co stało się z bollem który został polakierowany (lakier popękał, po dwóch-trzech miesiącach). W siebie też zrobiłem, i wystarczyło lekkie uderzenie i odpadało płatami. 

a czy można na tego bolla kłaść lakier? zwłaszcza jak dobrze boll nie wyschnie, ja mam nie najlepsze opinie o produktach tej firmy

Napisano
2 minuty temu, Waldek40 napisał:

a czy można na tego bolla kłaść lakier? zwłaszcza jak dobrze boll nie wyschnie, ja mam nie najlepsze opinie o produktach tej firmy

Na opakowaniu pisało że można lakierować. Był to boll do "ochrony karoserii". Z bolla to już teraz tylko odrdzewiacz kupuję ;) a i mikorfibrę mają całkiem niezłą :D 

Napisano

Robilem w zeszlym roku swojego lexa dinitrolem protect super 447, jak najbardziej polecam, po roku wyglada jak swiezo polozony, nie odpada, nie peka, nie smierdzi, wyglada jak preparat fabryczny :ok:

pozdr.

Napisano
1 godzinę temu, SebaSRS napisał:

co stało się z bollem który został polakierowany

ja nigdy nie lakieruję, bo i po co lakierować podwozie?

Napisano

Podwozia faktycznie nie ma co lakierować, ale tego typu środki używane są też do konserwacji progów. Wtedy masę maluje się.

Ja polecam Carsystem KS1000 i masę Wurth.

Napisano

W Vitarze robiłem gruntowne zabezpieczenie ramy i podwozia na przełomie czerwca użyłem środka do zabezpieczeń Wurth-a polecił mi znajomy blacharz wszystko z jak największą starannością bez kompromisów. Suzuki wiadomo lekko nie ma więc po każdym taplaniu w błocie karcher i mycie podwozia, ramy.Po ostatnim myciu w tym tyg. zaobserwowałem że ten zajebiaszczy preparat pod wpływem wody i ciśnienia zostaje usuwany. Dlatego na wiosnę ubytki poprawiam sprawdzonym patentem. W nosie mam te super-hiper szpeje.

Napisano

Opiszę jak dłubię osobiście:

Jeśli jest ruda to piaskowanie, (dziury to wycinka i spawanie),

podkład epoksydowy 2skł. w 2 warstwach,

mastyka w narażone miejsca,

masa poliuretanowa (w dowolnym kolorze) i do końca żywotu samochodu wystarczy

;]

Napisano

Scs gdzie podłoga, progi i wszystko bez nalotu rudej, minimalne plamki wyczyszone do blachy,na to podkład epoksydowy reaktywny 2 składnikowy wurth,po 24h farba okrętowa:ok: Profile zamknięte-tectyl od valvoline na sc 4 puszki.

Masa poliuretanowa na progi-natrysk-drga ale pewna zabawa.:ok:

Ufo jak było tylko textyl w otwory technologiczne, powierzchownej korozji belki szkoda mazać, szbyciej by zardzewiała paradoksalnie.

Napisano
22 godziny temu, Pawel1984 napisał:

Masa poliuretanowa na progi-natrysk-drga ale pewna zabawa.

wiele razy konserwowałem progi i podłogę masą poliuretanową

masa z tuby 310ml lub z kiełbasy 600ml bo wychodzi dużo taniej

nie używam mas z puszki 1kg oraz Bolla w ogóle nie stosuje bo masa wysycha i peka

masę nakładam zwykłym pistoletem UBS za ~30zl ale wtedy masę rozcieńczam ze zmywaczem silikonowym w proporcji 1:1

naprawdę super sprawa

dla mnie, najlepsza masa jest 3M z tuby 310ml (możesz robić taką konserwacje nawet w małym garażu bo nie śmierdzi jak zwykła masa)

o połowę tańsza jest masa APP lub SIKA jako kiełbasa 600ml

na progach struktura wychodzi jak oryginał, prawdziwa guma, przyczepność super, trochę wygłusza, można lakierować, nawet po całkowitym wyschnięciu - matujesz włókniną 3M i lakierujesz lub dajesz podkład mokro na mokro

jeżeli nie ma na podwoziu mas bitumicznych to naprawdę polecam taką konserwacje

można nie rozcieńczać ale trzeba posiadać dużą i wydajna sprężarkę oraz specjalny pistolet do mas który kosztuje od 600zł

Edytowane przez binges

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.