Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z ponownym odpaleniem lekko rozgrzanego silnika (diesel)

Featured Replies

Napisano

Witam

12 letni diesel na CR. Zimny silnik odpala od przysłowiowego strzała bez chmury dymu, pracuje równo. Podobnie jest z silnikiem w pełni rozgrzanym - zero problemów. Problem pojawia się w momencie kiedy silnik jest lekko rozgrzany czyli ma ok. 50 stopni. Gaszę silnik, odpalam parę minut później i słyszę, że rozrusznik przebiera kilka obrotów zanim odpali. W sterowniku brak błędów. Problem pojawia się wyłącznie zimą, przy temperaturach w okolicy 0 i poniżej. Ktoś spotkał się z podobnym problemem? 

Napisano

Owszem, spotkałem się z taki problemem. Rano odpalony bez problemu, przejechał z 2 km, postał godzinę i problem z odpaleniem. Pomogało kilka razy zagrzać świecami albo włączyć zapłon i poczekać kilkanaście sekund. Czasem występował jeszcze w niektóre dni gdy samochód postał cały dzień na słońcu.

Wg mnie problem był po stronie fabrycznej mapy rozruchowej w sterowniku silnika. W pewnym zakresie temperatur była płaska i dawki nie zmieniały się w zależności od temperatury. Po jej korekcie jest ok.

Napisano
  • Autor

Zmiana dawki rozruchowej to dla mnie ostateczność. Wolałbym znaleźć prawdziwy powód niedomagania silnika. Na pewno nie jest to kompresja i problem z pompą wysokiego silnika, bo zarówno zimny jak i w pełni rozgrzany silnik odpala bez problemu. Prędzej pod uwagę biorą czujnik temperatury lub czujnik położenia wału - być może w pewnych okolicznościach pokazują bzdury. Póki co, żaden nie zgłasza błędu.

Napisano

Czujnik położenia wału powinien generować błąd, z resztą on jakby był winowajcą to problemy by występowały w różnych sytuacjach, a nie jednej konkretnej.

Jeśli chodzi o temperatury to jest chyba jeden, podaje sygnał do ECU i zegarów. Zmierz jego rezystancję. W necie powinienieś znaleźć jakie wartości ma dla danych temperatur. Ewentualnie sprawdz jeszcze mapsensor. Ale na początek zrób test jak będziesz miał zamiar uruchomić samochód po takim krótkim postoju. Włącz zapłon, poczekaj z 10-15 sekund i dopiero zakręć rozrusznikiem, zobaczysz czy normalnie odpali. 

Ja u siebie takie problemy miałem od początku jak tylko kupiłem samochód, miał 2 lata i 20 tyś km przebiegu.

Napisano

Miałem tak w MJ Fiata, dobrze palił na zimnym i na ciepłym. Najgorzej jak odpaliłem zimnego przejechałem parę kilometrów, godzina stania o ponowne odpalenie. Radziłem sobie w ten sposób, że w takich przypadkach po przekręceniu kluczyka czekałem aż wszystkie kontrolki gasły i dopiero w tedy odpalałem.

Napisano
  • Autor

Ok, zrobię tak jak radzicie, czyli odczekam te parę sekund przed pomiędzy zapłonem, a włączeniem silnika. W Stilo faktycznie jest jeden czujnik temperatury. Sprawdzę go porównując temperaturę odczytaną multimetrem w zbiorniczku wyrównawczym z temperaturą pokazywaną przez program. Mapsensor w Stilo JTD/MJTD nie występuje. Zamiast niego jest przepływomierz.

Napisano
Godzinę temu, kartonik napisał:

Radziłem sobie w ten sposób, że w takich przypadkach po przekręceniu kluczyka czekałem aż wszystkie kontrolki gasły i dopiero w tedy odpalałem.

Czy ja jestem jakiś dziwny/przewrażliwiony, że zawsze czekam aż kontrolki zgasną?

Napisano
  • Autor

Mnie się wydaje, że też jestem przewrażliwiony i też czekam aż zgasną. Teraz poczekam te kilka sekund dłużej. Nie wiem tylko czy nie będzie to miało negatywnego wpływu na ciśnienie paliwa na listwie.

Napisano
10 godzin temu, kenickie napisał:

Czy ja jestem jakiś dziwny/przewrażliwiony, że zawsze czekam aż kontrolki zgasną?

Może trochę ;), ale ja też bo w benzyniaku też tak robię.

Napisano
9 godzin temu, bochumil napisał:

Mnie się wydaje, że też jestem przewrażliwiony i też czekam aż zgasną. Teraz poczekam te kilka sekund dłużej. Nie wiem tylko czy nie będzie to miało negatywnego wpływu na ciśnienie paliwa na listwie.

Ja tak odpalałem przez 9 lat i nic to silnikowi nie zaszkodziło.

Napisano

mam tak wlasnie w Grande, tez czasami ma trudnosci z załapaniem jak jest "letni"

a co cisnieniem na listwie to czasem jest tak że kontrolki gasną, ale słychać jeszcze pompę jak pracuje, jak wycisza sie pompa to odrazu przekręcam zapłon i pali zwykle odrazu

Napisano

@bochumil

Ile świece mają przebiegu ?:hmm:

Napisano

No to jedź dalej ,przekaźnik grzania świec :ok:

Napisano

A jaki jest akumulator, bo mi tak się zachowywał w 9-letnim golfie TDI, akumulator od nowości, zresztą auto często garażowane, więc akumulator palił bez problemu, no chyba że się go zgasiło po nagrzaniu i znowu chciało zapalić, wtedy trochę za długo kręcił. Poczytałem trochę i znalazłem wypowiedź kilku osób, że w takim przypadku może być winny akumulator. Ja wymieniłem na nowy i problem zniknął.

Napisano
1 godzinę temu, MarCo napisał:

No to jedź dalej ,przekaźnik grzania świec :ok:

To nie stary kibel na wtrysku pośrednim. Po co grzać świece na ciepłym jtd:hmm:

Napisano
1 minutę temu, volf6 napisał:

CR tez ma przekaźnik :skromny:

Napisano
2 minuty temu, MarCo napisał:

CR tez ma przekaźnik :skromny:

I co z tego? Ma, bo zimny trzeba podgrzać i to nie tylko dla ułatwienia rozruchu ale i dla ''lepszych'' spalin.

W omawianym przypadku masz podane, ze zimny pali od strzała a na ciepłym są problemy i nie wynikają one ze  świec:)

Napisano

I co z tego? Ma, bo zimny trzeba podgrzać i to nie tylko dla ułatwienia rozruchu ale i dla ''lepszych'' spalin.

W omawianym przypadku masz podane, ze zimny pali od strzała a na ciepłym są problemy i nie wynikają one ze  świec:)

No to nie pisz tylko ze stare kible ,trzeba iść po kolei  i eliminować kolejne bo reszta to tylko wróżenie :skromny:

Napisano
5 minut temu, MarCo napisał:

No to nie pisz tylko ze stare kible ,trzeba iść po kolei  i eliminować kolejne bo reszta to tylko wróżenie :skromny:

Właśnie stare kible (wtrysk pośredni) trzeba grzać nawet ciepłe by odpaliły.

Twoja rada, w omawianym przypadku, to ślepa uliczka:skromny:

Napisano

Właśnie stare kible (wtrysk pośredni) trzeba grzać nawet ciepłe by odpaliły.

Twoja rada, w omawianym przypadku, to ślepa uliczka:skromny:

Ślepą uliczka jest to całe poradnictwo na odległość w tym wątku :skromny:

To może być dokładnie wszystko i nic :ok:

Napisano

Gdy silnik będzie lekko rozgrzany, czyli w temp. sprawiającej problemy zdejmij wtyczkę z czujnika temp. płynu. Świece powinny grzać jak na zimnym silniku. Jeśli odpalanie się poprawi, to znaczy że mapa grzania jest skopana.

Napisano
8 minut temu, rostex napisał:

Gdy silnik będzie lekko rozgrzany, czyli w temp. sprawiającej problemy zdejmij wtyczkę z czujnika temp. płynu. Świece powinny grzać jak na zimnym silniku. Jeśli odpalanie się poprawi, to znaczy że mapa grzania jest skopana.

Prędzej mapa dawkowania paliwa...

A tak na serio-podgląd ciśnienia paliwa na szynie CR komputerem i tyle z tych wróżb;]

Napisano
1 godzinę temu, dobromir napisał:

A jaki jest akumulator, bo mi tak się zachowywał w 9-letnim golfie TDI, akumulator od nowości, zresztą auto często garażowane, więc akumulator palił bez problemu, no chyba że się go zgasiło po nagrzaniu i znowu chciało zapalić, wtedy trochę za długo kręcił. Poczytałem trochę i znalazłem wypowiedź kilku osób, że w takim przypadku może być winny akumulator. Ja wymieniłem na nowy i problem zniknął.

O widzisz,  masz rację, jak dałem nówkę aku to przez jakiś czas czuć było że rozrusznik kręcił z większym  kopem i silnik lepiej odpalał :ok:

Napisano
  • Autor

Akumulator roczny, 74Ah, 720A Westa Forse. Nie ma problemu z ładowaniem, profilaktycznie jest podładowywany raz w miesiącu. 

Świece wymienione na Bosch o symbolu dobranym wg nr VIN i EPER, zakupione w popularnym sklepie wysyłkowym Motostacja.pl. Raczej podróbkami nie handlują? Zrobiłem jedynie mały błąd, że nie poprosiłem mechanika o sprawdzenie jak żarzą przed montażem na aucie. 

Regenerowałem rozrusznik jak zalecano na forach Opla w podobnych przypadkach w tym silniku. Wymieniono tulejki oraz szczotki. Kręci zauważalnie żwawiej. Raczej wykluczam że to on jest źródłem problemu. 

Co do podgrzewania świec żarowych w JTD - oto cytat z forum alfaholików:

1. Ogrzewanie wstępne
W fazie ogrzewania wstępnego moduł PCM otrzymuje sygnał z informacją o temperaturze silnika z czujnika temperatury głowicy cylindrów (CHT) i na tej podstawie określa czas ogrzewania wstępnego. Im niższa temperatura, tym dłuższy czas ogrzewania wstępnego. Czas maksymalny wynosi 8 sekund przy temperaturze -20°C lub niższej. Przy temperaturze powyżej 80°C nie ma fazy ogrzewania wstępnego.

2. Ogrzewanie wtórne
Po uruchomieniu silnika świece żarowe wchodzą w fazę ogrzewania wtórnego. Faza ta pomaga polepszyć pracę na biegu jałowym i zmniejszyć emisję węglowodorów poprzez bardziej wydajne spalanie zaraz po rozruchu Faza ta odbywa się tylko przy prędkości silnika poniżej 2500 obr/min., przy większej prędkości zostaje ona przerwana w celu zwiększenia żywotności świec żarowych. Maksymalny czas tej fazy wynosi 30 sekund przy temperaturze -20°C lub niższej. Przy temperaturze powyżej 50°C nie ma fazy ogrzewania wtórnego.
Oczywiście czasy trwania i wartości temperatur mogą w różnych silnikach nieco od siebie odbiegać, ale i tak zimny silnik samochodu (przy temp. zewnętrznej +10 stopni) powinien mieć prawidłowo przebiegający proces podgrzewania świec (świece powinny grzać dwuetapowo)."

Na tym samym forum piszą, że problemy z odpaleniem ciepłego silnika to popularny temat w 8 zaworowych multijetach z pewnym przebiegiem. Fabryczna dawka startowa jest dość wyśrubowana i każda najmniejsza niesprawność skutkuje problemami z rozruchem. Najczęściej jest to problem słabego aku (u mnie wykluczony) lub po prostu wynik niesprawności któregoś z elementów mechanicznej układanki - pompa, wtryski, rozrusznik, uszkodzony czujnik. Szukanie może generować koszty, zatem najtaniej wychodzi zmodyfikować mapę startową niż szukać problemu po silniku. Koszt modyfikacji dawki startowej to ok. 200 zł. 
Ja jeszcze pójdę w kierunku czujnika temperatury. Może przekłamuje i stąd ten problem. Mam do wymiany termostat, który występuje w komplecie z czujnikiem. Może to w czymś pomoże. 

Napisano
15 godzin temu, kenickie napisał:

Zawsze tak robię,a nawet czekam aż pompa paliwa się wyłączy.

Napisano
2 godziny temu, volf6 napisał:

Na ciepłym i tak się nie włączą. A na zimnym potrafią grzać do 3 minut po uruchomieniu silnika.

Napisano
16 godzin temu, bochumil napisał:

Ok, zrobię tak jak radzicie, czyli odczekam te parę sekund przed pomiędzy zapłonem, a włączeniem silnika. W Stilo faktycznie jest jeden czujnik temperatury. Sprawdzę go porównując temperaturę odczytaną multimetrem w zbiorniczku wyrównawczym z temperaturą pokazywaną przez program. Mapsensor w Stilo JTD/MJTD nie występuje. Zamiast niego jest przepływomierz.

W GP 1.9 MJ jest mapsensor i przepływka.

Napisano
1 minutę temu, bochumil napisał:

W Stilo MJTD 120 KM jest przepływomierz oraz czujnik ciśnienia w dolocie.

Racja :ok:. Tak samo będzie w GP. Ten ciśnienia kiedyś czyściłem.

Napisano
55 minut temu, bochumil napisał:

Co do podgrzewania świec żarowych w JTD - oto cytat z forum alfaholików:

Skróty PCM i CHT wskazują, że opis pochodzi z Forda a z Fiata.

Napisano
  • Autor

Cytatem posłużył się ktoś mocno ogarnięty w temacie chiptuningu JTD/MJTD na forum alfaholików, także niewykluczone, że Fiat posiada podobne rozwiązania co Ford. Jakby nie było, modyfikacje producentów w temacie podgrzewania świec wymuszone były wprowadzeniem coraz bardziej rygorystycznych norm czystości spalin. Mniejsza dawka paliwa, ale dłuższe podgrzewanie świec. Tak to widzę.

Napisano

Mam identyczny problem jak autor posta i probuje sie z nim uporac od dobrych kilku miesiecy... Tez czekam az wszystko zgasnie na desce. z drugiej strony wydaje sie to troche dziwne ze to wada dawek- komputera bo problem nie istnial od poczatku kiedy kupilem auto, pojawil sie po roku..
Co do czujnika temp to juz sprawdzalem 2 nowe roznych producentow, bez zmian.
Natomiast cisnienie na listwie dopero sie zmienia jak kreci sie rozrusznikiem- tak na logike. Pompa ma naped z paska, nie z aku.
Moze faktycznie u mnie problem jest po stronie akumulatora, ale poki pali po gasnieciu kontrolek na desce-nie bede ruszal..

Sent from my SM-G7105 using Tapatalk

Napisano

Miałem podobny problem dawno temu z 1.9D w Felicii. W VW osprzęt był Boscha, w Skodach Lucasa. Zima - 30 start od strzału (po zgaśnięcie świec), lato to samo. Niestety, latem jak gdzieś pojechałem, na trochę samochód zostawiłem (szczególnie na słońcu), to ponowny rozruch bardziej przypominał odpalenie starego diesla rano na mrozie, niż dość nowoczesnej, nowej  jednostki napędowej. Z tego co pamiętam (nie byłem odosobniony w tych problemach) to był to jakiś generalny problemem z czujnikami temperatury, zapewne w pewnych zakresach i ludzie z tym walczyli, zazwyczaj bez znaczących sukcesów. U mnie się problemy skończyły pewnego dnia - samochód sprzedałem :hehe:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.