Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż samochodu bez obecności formalnie kupującego?

Featured Replies

Napisano

Mam chętnego na moje auto, klient chce kupić ale z jakiegoś powodu na umowie ma być jego matka, pyta czy musi ją wieźć, czy wystarczy jej dowód do umowy?

Zdecydowanie wolałbym, żeby było osobiście bez żadnych wątpliwości, ale czy są w ogóle jakieś przeciwwskazania, mogą być później jakieś problemy?:hmm:

Nigdy tak nie sprzedawałem, ani nie kupowałem tym bardziej i wolałbym tak nie robić.

Ktoś, coś z doświadczenia wie?

Napisano
5 minut temu, tomy napisał:

Nigdy tak nie sprzedawałem, ani nie kupowałem tym bardziej i wolałbym tak nie robić.

I tak nie rób, bo jak matka nieżywa, albo to jakiś słup, to może być niewesoło...

Napisano

Niech kupi na siebie a potem swojej matce darowiznę zrobi. Ja tak kupiłem C-Maxa na przetargu z mojej firmy a potem darowałem go ojcu. Ojciec bez problemu zarejestrował na siebie, przedstawiając fakturę z firmy i umowę darowizny.

Napisano
  • Autor

Nie wiem może alimenciarz i się boi.

Dobra w każdym bądź razie bez obecności matki nie piszę się na takie kombinacje :no:

Napisano

Szczerze? Ile się tak aut sprzedało czy kupiło. Zawsze jakoś bez przygód. Kupujący miał umowę przygotowaną i zawsze chcę dowód osobisty do ręki. Bez problemu sprzedałem auto teściowej która jest w Anglii.

Napisano

Ja tak kupiłem samochód na żonę i co? i nic, sprzedać też bym sprzedał..napisać na umowie o której godzinie samochód został sprzedany i narazie

Napisano

Strach sprzedac, strach kupic. Co to sie wyprawia... :(

Napisano

Ja sprzedałem kiedyś znajomemu lewusowi z dzielni starego parcha. Widywałem to auto co jakiś czas, z co chwila innym obszczymurem za kółkiem.

Potem stało rozbite na mieście kilka miechów, a później u niego pod blokiem.

Po 12 latach od sprzedaży dostałem wezwanie do UM, żeby przyjść z DR, bo auto jest do odebrania z parkingu policyjnego.

Polazłem tam z umową i sie dowiedziałem że w 2004 roku się zmieniła jakaś baza danych/system i coś musiało pójść nie tak, ale sprawdził że go mają w systemie i teraz on dostanie takie pismo.

Nie chce nawet myśleć co by było, jakbym miał na umowie jakiegoś słupa, którego by nigdy nie widział żaden system, albo czyjąś matkę która jakby usłyszała że trza zapłacić za parking i oc ze 30koła pln, to by powiedzała że o niczym nie wie...

Napisano

Problem jest w tym, że jak nie ma oryginalnego podpisu to umowa jest nieważna.

Napisano
39 minut temu, Lato8 napisał:

Problem jest w tym, że jak nie ma oryginalnego podpisu to umowa jest nieważna.

Tak jest.

Generalnie na taką akcję jest sposób- człowiek, który przyjeżdża ma pisemne pełnomocnictwo od tej matki, która niby kupuje.  Pod umową gość podpisuje się jako pełnomocnik. W treści umowy piszesz że nabywcą jest Maria Kowalska z jej dnaymi osobowymi, reprezentowana przez pełnomocnika Jana Kowalskiego i podajesz dane osobowe tego pełnomocnika. Sprawdzasz czy w pełnomocnctwie gość ma zakup samochodu. Jeżeli szafa gra to zachowujesz sobie kopię pełnomocnictwa razem z umową sprzedaży. 

Podejrzewam, że typ ma komornika na karku i nie chce by komornik wlazł mu na nowo nabyty samochód.

Napisano
45 minut temu, rwIcIk napisał:

Albo handarz i nie chce przekroczyć jakichś limitów obrotu.

:hehe: To musi byłby handlarzyna co na czarno robi, a nie handlarz...Handlarzowi obrót nic nie robi, zysk owszem, ale to by kombinował (jak wielu) z zaniżeniem faktury sprzedażowej, a nie przy zakupie i to jeszcze na kogoś.

Być może chce i dla siebie, ale nie może (alimenty, miał kilka aut, komornik), mało to takich co kupi perełkę (których nie brakuje na rynku), zacznie generować koszty, uciekać trzeba, a pół roku nie minęło, przy zmianie 3-4 aut/rok jest strach, bo US już kilka lat temu pilnował całkiem nieźle tych co bez DG handlują, znam nawet ukaranych i to dość srogo :ok:

Jest możliwe zrobienie na legalu pełnomocnictwem, tak jak wyżej opisane, wtedy ręce czyste.

Napisano
  • Autor

No dobra wszystko załatwione pozytywnie, :ok:

bo...

I przyjechała osobiście z dowodem osobistym :phi:

Auto sprzedane.

Napisano

Jak kolega wyżej napisał. Niech przyjedzie z podpisanym pełnomocnictwem matki i jej dowodem osobistym (do sprawdzenia danych w pełnomocnictwie).

Zostawiasz sobie kopię pełnomocnictwa i egzemplarz umowy K/S podpisanej przez pełnomocnika wraz z jego danymi. Jakby sfałszował pełnomocnictwo to wtedy jego problem.

Edytowane przez iwik

Napisano
1 godzinę temu, iwik napisał:

Jak kolega wyżej napisał. Niech przyjedzie z podpisanym pełnomocnictwem matki i jej dowodem osobistym (do sprawdzenia danych w pełnomocnictwie).

Zostawiasz sobie kopię pełnomocnictwa i egzemplarz umowy K/S podpisanej przez pełnomocnika wraz z jego danymi. Jakby sfałszował pełnomocnictwo to wtedy jego problem.

A po co ci DO matki?

Wystarczy, że sprawdzisz dane pełnomocnika. To, czy pełnomocnictwo jest ważne to już jego problem...

Napisano

Panowie, już po ptakach.

Sprzedający załatwił sprawę dzień wcześniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.