Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

filtr powietrza z filcem/gąbką czy bez ?

Featured Replies

Napisano

będę wymieniał filtr powietrza i knecht, hengst, mann, filtron proponują po dwa rodzaje filtra do 1.8tsi: z gąbką/filcem od strony chwytu powietrza i bez

różnica w cenie 10-20zł w zależności od producenta - czy warto kupić ten droższy i jeśli tak, to dlaczego ?

lepiej filtrują, wolniej się zatykają ?

na mój prosty rozum, to ta dodatkowa gąbka ma zatrzymać "grube" śmieci typu owady, piach i nie dopuszczać do zatkania filtra papierowego, który ma zatrzymywac drobniejszy syf

jak uważacie

Napisano

Odnośnie filtrów, spotkałem sie z przypadkami ze w niektorych silnikach FSI/TFSI po zastosowaniu zamiennika filtra (z dodatkowymi warstwami filtrujacymi zgodnymi z oryginalem) wywalalo blad przeplywomierza. Porownaj cene zamiennika do oryginalu, zeby nie miec problemow.

Napisano

Droższy filtr z dodatkową warstwą jest przeznaczony do wersji na kraje o zimnym klimacie. Nie wiem czy jest uzasadnienie żeby stosować go w PL. Fabrycznie miałem założony zwykły filtr powietrza i taki stosuję.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, SebeKK napisał:

Porownaj cene zamiennika do oryginalu, zeby nie miec problemow.

oryginał VW "bez gąbki" 90zł z napisem Mann-Hummel

knecht z gąbką 60zł

knecht bez gąbki 35zł

mann bez gąbki 40zł

Edytowane przez jqr

Napisano

Zawsze zakładałem z gąbka (co prawda do diesla) i nie było problemów.

Napisano
41 minut temu, vaz2110 napisał:

Droższy filtr z dodatkową warstwą jest przeznaczony do wersji na kraje o zimnym klimacie.

Ciekawe czemu tak? Raczej podejrzewałbym, że do krajów o gorącym klimacie (więcej kurzu, pyłu, nawet piasku). 

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, wladmar napisał:

Ciekawe czemu tak? Raczej podejrzewałbym, że do krajów o gorącym klimacie (więcej kurzu, pyłu, nawet piasku). 

może wilgoć się osadza i ewentualnie zamarza na wstępnym "luźnym" filtrze zamiast zatykać papier ?

Napisano

W Scenicu 1,2 TCE był z filcem i założyłem z filcem. W megane 1,6 16v był bez filca i założyłem z filcem (taki sam jak w scenicu). Nic się nie zmieniło.

Napisano
1 godzinę temu, vaz2110 napisał:

Droższy filtr z dodatkową warstwą jest przeznaczony do wersji na kraje o zimnym klimacie.

Futerko, to się grzeje?! :D 

Napisano
14 godzin temu, jqr napisał:

będę wymieniał filtr powietrza i knecht, hengst, mann, filtron proponują po dwa rodzaje filtra do 1.8tsi: z gąbką/filcem od strony chwytu powietrza i bez

różnica w cenie 10-20zł w zależności od producenta - czy warto kupić ten droższy i jeśli tak, to dlaczego ?

lepiej filtrują, wolniej się zatykają ?

na mój prosty rozum, to ta dodatkowa gąbka ma zatrzymać "grube" śmieci typu owady, piach i nie dopuszczać do zatkania filtra papierowego, który ma zatrzymywac drobniejszy syf

jak uważacie

Kup normalny filtr bez żadnych udziwnień. Silnik lepiej oddycha.

Napisano
7 minut temu, fred77 napisał:

Kup normalny filtr bez żadnych udziwnień. Silnik lepiej oddycha.

Silnik nie ma oddychać "lepiej". Silnik ma oddychać tak, jak przewidziała to fabryka - ani za dużo, ani za mało, dlatego filtr powinien być odpowiednio dobrany, tak jak zaprojektował to producent.  

Napisano
10 minut temu, wladmar napisał:

Silnik nie ma oddychać "lepiej". Silnik ma oddychać tak, jak przewidziała to fabryka

Też mi nowość.

Napisano

Dlatego wklada się taki, którego samemu można co 50000km umyć, naoliwić, wysuszyć i jeździć dalej, nie zastanawiać się nad gąbkami czy robakiem przebijającym papier :P

Napisano
  • Autor

dzięki za opinie, będzie knecht bez filcu

Napisano
17 godzin temu, jqr napisał:

dzięki za opinie, będzie knecht bez filcu

Filc jest na cięższe warunki/miasto,zapylenie wg.ASO. W R-ce był z filcem od nowości-przy 14kkm zmieniłem na K&N mokry.Po 14kkm filtr był już szary.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.