Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Darowizna drugiej połowy auta.

Featured Replies

Napisano
6 minut temu, MARS napisał:

Nie, jakiś kierowca zrobił szkodę w aucie ubezpieczonym w zakresie OC. Kierowcy nic nie grozi jeśli nie jest właścicielem/współwłaścicielem tego auta. Ewentualnie mandat. Pech właściciela.

No niestety, nasz system jest tak poplątany, że różnie to bywa.

Ja rozwaliłem 2 auta służbowe i nic, brat  służbówka, że swojej winy spotkał się z gościem lusterkami i polecieli mu po zniżkach.

Napisano
8 minut temu, sebaM25 napisał:

Mam przed sobą tabelki z historią w ufg i od 2 ubezpieczycieli i każda pozycja ma przypisany nr polisy, nazwę ubezpieczalni, nr auta, nr vin, okres ubezpieczenia i żadnych danych osobowych.

Jakbym urwał czyimś autem, np tirem w robocie, to jak by to miało wskoczyć do mojej historii ubezpieczenia np w ufg?

Sprawdziłem u siebie i faktycznie historia OC dotyczy samochodów.

Zasugerowałem się tym, że kiedyś zgłosiłem szkodę AC na samochodzie mojej żony i zniżki AC straciła zarówno żona jak i ja jako kierujący.

Napisano
1 godzinę temu, MARS napisał:

Obowiązkowemu ubezpieczeniu OC podlega auto, a nie posiadacz.

Niby tak, ale zniżki są liczne na osobie, nie na aucie, co jak sam zauważyłeś przerzuca się czasem na inne auto.

Taka sytuacja.

Napisano
2 minuty temu, krzynios napisał:

Sprawdziłem u siebie i faktycznie historia OC dotyczy samochodów.

No właśnie. Dlatego nie sądzę, żeby do mojej historii w ufg mogło zostać dopisane jakieś obce mi auto spod Radomia, z obcą mi polisą OC, z której zostało wypłacone odszkodowanie.

Napisano
15 minut temu, sebaM25 napisał:

Mam przed sobą tabelki z historią w ufg i od 2 ubezpieczycieli i każda pozycja ma przypisany nr polisy, nazwę ubezpieczalni, nr auta, nr vin, okres ubezpieczenia i żadnych danych osobowych.

Jakbym urwał czyimś autem, np tirem w robocie, to jak by to miało wskoczyć do mojej historii ubezpieczenia np w ufg?

Nie mam pojęcia, jak już pisałem bratu jakoś taka stłuczka służbówka wskoczyła.

Zresztą ktoś tutaj żalił się na identyczną sytuację.

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał:

Nie mam pojęcia, jak już pisałem bratu jakoś taka stłuczka służbówka wskoczyła.

Zresztą ktoś tutaj żalił się na identyczną sytuację.

I co ma normalnie w ufg wpisaną tą czyjąś polise na obce auto, z liczbą szkód 1 ?

A gdyby tą służbówką jeszcze ze 4 innych gości narobiło szkód i by Twojemu bratu wskoczyła do historii ta polisa z liczbą szkód 5, to by stracił wszystkie zniżki. Także ten....

No nie sądzę że to tak działa.  :hmm:

Po mojemu ufg zbiera dane o polisach przypisanych do danego peselu i o wypłaconych z nich odszkodowaniach i tyle.

Jeśli ciotki auto z Lublina rozwalę ja, to ufg dostanie info że z jej polisy na auto o nr ...... zostało wypłacone odszkodowanie sztuk 1 i tyle.

Inna sprawa jest, czy jeszcze w ogóle ufg dostanie cynk, bo np ja musiałem łaskawie prosić żeby pzu i mtu wysłało takie info, bo nie było nic z lat 2012/2013

Napisano
12 minut temu, sebaM25 napisał:

I co ma normalnie w ufg wpisaną tą czyjąś polise na obce auto, z liczbą szkód 1 ?

A gdyby tą służbówką jeszcze ze 4 innych gości narobiło szkód i by Twojemu bratu wskoczyła do historii ta polisa z liczbą szkód 5, to by stracił wszystkie zniżki. Także ten....

No nie sądzę że to tak działa.  :hmm:

Po mojemu ufg zbiera dane o polisach przypisanych do danego peselu i o wypłaconych z nich odszkodowaniach i tyle.

Jeśli ciotki auto z Lublina rozwalę ja, to ufg dostanie info że z jej polisy na auto o nr ...... zostało wypłacone odszkodowanie sztuk 1 i tyle.

Inna sprawa jest, czy jeszcze w ogóle ufg dostanie cynk, bo np ja musiałem łaskawie prosić żeby pzu i mtu wysłało takie info, bo nie było nic z lat 2012/2013

Jak na obce auto?

Szef dostaw wzwyzke, brat jak ubezpieczal swoje tez dostal wzwyzke.

Jak oni to zapisuja nie ma dla mnie znaczenia, wazne ze zwyzke dowalaja.

Pisales, ze jako kierowca TIR-a nie wiesz jak ma wskoczyc, a wskoczylo, czy po PESELu czy nie, wzwyzka jest.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał:

Jak na obce auto?

No na obce, w sensie nie powiązane z jego peselem czy innymi danymi osobowymi.

Chyba że jego szef podał do ubezpieczalni jak opłacał składkę jeszcze z 10 osób, użytkowników tego auta, ale raczej wątpię.

Napisano

Musisz sie rozwieść, zrobić podział majątku z czego żona dostanie samochód. Przerejestruje na siebie i znowu zawrzecie związek. Proste jak drut.

Napisano
1 godzinę temu, sebaM25 napisał:

No na obce, w sensie nie powiązane z jego peselem czy innymi danymi osobowymi.

Chyba że jego szef podał do ubezpieczalni jak opłacał składkę jeszcze z 10 osób, użytkowników tego auta, ale raczej wątpię.

Chłopie, ja nie wiem jak wygląda baza o której uparcie piszesz i co z czym jest powiązane.

Idzie brat do agenta, ten wklepuje PESEL czy nazwisko i tadaaam miał Pan szkodę dnia tego i tego i tyle (data pokrywa się że stłuczka autem firmowym).

Tak samo idę se ja, agent klepie moje dane i tadaaam wyskakuje mu, że w 2009 miałem szkodę z OC i AC autem, którego już nie ma.

Nie kumam więc gadki o powiązaniu wylacznie aut z polisami.

Nie wiem, może jest w tej bazie miejsce na PESEL szkodliwego kierowcy, nie tylko właściciela polisy?

Nie wiem jak ta baza funkcjonuje, trzebaby może @AkuQ zapytać, ale czasami potrafi kogoś znaleźć.

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Chłopie, ja nie wiem jak wygląda baza o której uparcie piszesz i co z czym jest powiązane.

To se załóż konto, to się dowiesz wszystkiego.

Godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Idzie brat do agenta, ten wklepuje PESEL czy nazwisko i tadaaam miał Pan szkodę dnia tego i tego i tyle (data pokrywa się że stłuczka autem firmowym).

Tak samo idę se ja, agent klepie moje dane i tadaaam wyskakuje mu, że w 2009 miałem szkodę z OC i AC autem, którego już nie ma.

I ten agent, to te dane wklepuje niby do każdej ubezpieczalni osobno i szuka na was haka na siłę?

Do UFG pewnie wklepuje, bo niby gdzie indziej?

A tam niespodzianka, bo w UFG są dane polis do 5 lat wstecz i polisy z 2009 roku to se może ze szklanej kuli zobaczyć a nie z UFG.

1 godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Nie kumam więc gadki o powiązaniu wylacznie aut z polisami.

A szkoda...

1 godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Nie wiem, może jest w tej bazie miejsce na PESEL szkodliwego kierowcy, nie tylko właściciela polisy?

Może jest, ale coś mi się zdaje, że albo coś ten Twój brat pokręcił, albo chodzi o AC, albo faktycznie sie na niego wyjątkowo uwzięli te ubezpieczyciele.

No właśnie AkuQ, skąd bierzesz dane do OC dla klienta i czy możliwe jest, żebyś się dowiedział, że hukłem autem ciotki 10 lat temu?

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Jantarel napisał:

Prawdopodobnie się nie znam, ale OC to ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego, a nie ubezpieczenie auta. Ale to może mi się tylko wydawać, a nawet sam tytuł ustawy może być mylący.

Oczywiście że tak. Właściciel auta ubezpiecza siebie i każdego kierowcę tego auta na wypadek jakichkolwiek uszkodzeń spowodowanych przez to jego auto. Tylko dalej- ten właściciel MUSI ubezpieczyć wszystkie swoje auta w zakresie OC jeśli mają się poruszać po drodze publicznej. Więc stąd ten skrót myślowy.

Edytowane przez MARS

Napisano
1 godzinę temu, sebaM25 napisał:

Do UFG pewnie wklepuje, bo niby gdzie indziej?

A tam niespodzianka, bo w UFG są dane polis do 5 lat wstecz i polisy z 2009 roku to se może ze szklanej kuli zobaczyć a nie z UFG.

Czyli jak w PZU pełne zniżki masz po 8 czy 9 latach to 5 biorą z UFG, a 4 na słowo?

Może 5 lat to widzi szary człowiek, a agent TU ma dostęp "master level", o którym szarak może tylko pomarzyć.

Co do AC to możesz mieć rację, nie wiem czy swego lusterka szef brata przypadkiem z AC nie zlikwidował (auto raczej złom, więc nie podejrzewałem tego), ale AC raczej posiadało.

@AkuQ coś ostatnio się obija na forum.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
7 godzin temu, MARS napisał:

To auto też dostaje mandat za brak ubezpieczenia...?

Napisano
12 minut temu, ZUBERTO napisał:

@AkuQ coś ostatnio się obija na forum.

Akuq zajęty ostatnio, sporo się dzieje :) Jeśli user twierdzi, że ma więcej zniżek niż te zaczytane z UFG to jest proszony o okazanie się polisami/zaświadczeniami z TU o przebiegu ubezpieczenia. Zniżki przy stłuczce lecą  tej osobie, która była na polisie pojazdu, przy leasingach trochę inaczej jest bo dochodzi posiadacz, pełniący rolę ubezpieczającego, a cesja idzie na leasing, jeszcze inna sprawa gdy dochodzi do wynajmu np. długoterminowego.

Do polis i wspólnoty małżeńskiej nie mieszajmy tego kto w dowodzie współwłaścicielem, bo do przebiegu ubezpieczenia współwłaściciel ma znaczenie, a do spraw majątkowych nie ma znaczenia czy w dowodzie są oboje czy nie, bo jak nie mają rozdzielności to i tak połowa auta należy do drugiej strony.

Napisano
  • Autor
27 minut temu, grogi napisał:

To auto też dostaje mandat za brak ubezpieczenia...?

Nic nie rozumiesz.

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, AkuQ napisał:

... Do polis i wspólnoty małżeńskiej nie mieszajmy tego kto w dowodzie współwłaścicielem, bo do przebiegu ubezpieczenia współwłaściciel ma znaczenie, a do spraw majątkowych nie ma znaczenia czy w dowodzie są oboje czy nie, bo jak nie mają rozdzielności to i tak połowa auta należy do drugiej strony.

Oczywista oczywistość. Ale. Nie bawię się w sprawy spadkowe. Chcę rozdzielić siebie i żonę w temacie zniżek w zakresie OC i AC na auta. Kiedyś miałem matiza. Kupiony w salonie, ale faktura była tylko na mnie, więc w DR byłem jedynym właścicielem. Żadnej ubezpieczalni nie interesowało, czy jestem żonaty, czy ta żona ma jakieś szkody na "swoim koncie ubezpieczeniowym". Za jakiś m-c rejestruję nowe auto tylko na siebie. Oczywiście ubezpieczyciel sprawdzi mnie w UFG i zobaczy, że w ostatnich 3 latach była 1 szkoda z AC o którą "postarała" się małżonka ( to auto było zarejestrowane na nas oboje ). Za rok będę już czysty. Nawet wtedy, gdy moja żona rąbnie swoim autem i skorzysta ze swojego AC. To będzie tylko jej auto, jej ubezpieczenie i tylko ona ewentualnie straci zniżki.   

Edytowane przez MARS

Napisano
Współwłaściciel to współwłaściciel.
Nie ma glowny wlascieciel i wspolwlascieciel.
To, że ktoś jest wpisany jako 1 nie ma znaczenia.

Moze byc

Ja mam 1% wartosci auta tescia
Napisano
4 godziny temu, MARS napisał:

Oczywiście że tak. Właściciel auta ubezpiecza siebie i każdego kierowcę tego auta na wypadek jakichkolwiek uszkodzeń spowodowanych przez to jego auto. Tylko dalej- ten właściciel MUSI ubezpieczyć wszystkie swoje auta w zakresie OC jeśli mają się poruszać po drodze publicznej. Więc stąd ten skrót myślowy.

To jeszcze mały kurs z prawa cywilnego i będziesz wiedział o co mi chodzi. W skrócie to nie właściciel musi ubezpieczyć wszystkie swoje auta, tylko posiadacz. A posiadaczem nie zawsze jest właściciel. Przykład najbardziej jaskrawy - ktoś kradnie ci auto - jest wtedy posiadaczem, ale właścicielem jesteś ty. Pomimo tego, że on jest posiadaczem samoistnym i rozporządza twoim samochodem jak właściciel. Tyle z mojej strony tłumaczeń.

Napisano
10 godzin temu, MARS napisał:

Nie, jakiś kierowca zrobił szkodę w aucie ubezpieczonym w zakresie OC. Kierowcy nic nie grozi jeśli nie jest właścicielem/współwłaścicielem tego auta. Ewentualnie mandat. Pech właściciela.

Nie prawda. Fiat Brava, święta 2015 - puścił ręczny na podjeździe, widnieje to w bazie przy moich danych mimo, że nie byłem właścicielem/współwłaścicielem auta.

Napisano
16 godzin temu, Siudzix napisał:

Nie prawda. Fiat Brava, święta 2015 - puścił ręczny na podjeździe, widnieje to w bazie przy moich danych mimo, że nie byłem właścicielem/współwłaścicielem auta.

A kim byłeś? Pojazd nie był przecież w tym momencie kierowany - więc kierowcą też nie byłeś...

Dnia 14.02.2018 o 20:42, ZUBERTO napisał:

Jeżeli macie współwłasność majątkową, to nie możesz jej darować zrgos co i tak jest wspólne 

Boo?! Poza majątkiem wspólnym małżonków istnieją przecież jeszcze ich majątki odrębne, zwane majątkami osobistymi. 

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, Jantarel napisał:

To jeszcze mały kurs z prawa cywilnego i będziesz wiedział o co mi chodzi. W skrócie to nie właściciel musi ubezpieczyć wszystkie swoje auta, tylko posiadacz. A posiadaczem nie zawsze jest właściciel. Przykład najbardziej jaskrawy - ktoś kradnie ci auto - jest wtedy posiadaczem, ale właścicielem jesteś ty. Pomimo tego, że on jest posiadaczem samoistnym i rozporządza twoim samochodem jak właściciel. Tyle z mojej strony tłumaczeń.

Co to wnosi do tematu tego wątku?

Dnia 15.02.2018 o 13:21, krzynios napisał:

Ale jak będziesz miał szkodę czyimś samochodem to zniżki straci zarówno kierowca jak i właściciel samochodu i na dodatek na wszystkie samochody których są właścicielami.

Oczywiście. Dlatego, że są właścicielami, posiadaczami lub współwłaścicielami.

W tym wątku dodatkowo widzimy, że towarzystwa ubezpieczeniowe ( niektóre lub wszystkie ) zbierają dane na temat faktycznych sprawców kolizji/wypadków, którzy pożyczyli auta od właściciela/posiadacza/współwłaściciela.

Edytowane przez MARS

Napisano
3 godziny temu, Siudzix napisał:

To już całkiem dobre jaja.

Czekajcie, zaloguje sie na swoje ufg.

Może i u mnie ta brava widnieje :facepalm:

A a propos zaswiadczeń o przebiegu oc jeszcze Wam powiem.

Jak ktoś będzie chciał wykazać więcej niż 5 lat z ufg do zniżek i poprosi o takie zaświadczenie mtu, to dostanie odpowiedź - "takich zaswiadczeń nie wystawiamy" :skromny:

Polska piękny kraj :(

Napisano
6 godzin temu, grogi napisał:

Boo?! Poza majątkiem wspólnym małżonków istnieją przecież jeszcze ich majątki odrębne, zwane majątkami osobistymi. 

To przy kupnie zegokolwiek ma być kwit na to, że to z osobistego, np. oświadczenie wspolmalzonka.

Nie ma na to papiera to jest wspólne i już, a chyba nie mówimy o tworzeniu go z datą wsteczną.

Napisano
10 godzin temu, MARS napisał:

Oczywista oczywistość. Ale. Nie bawię się w sprawy spadkowe. Chcę rozdzielić siebie i żonę w temacie zniżek w zakresie OC i AC na auta. Kiedyś miałem matiza. Kupiony w salonie, ale faktura była tylko na mnie, więc w DR byłem jedynym właścicielem. Żadnej ubezpieczalni nie interesowało, czy jestem żonaty, czy ta żona ma jakieś szkody na "swoim koncie ubezpieczeniowym". Za jakiś m-c rejestruję nowe auto tylko na siebie. Oczywiście ubezpieczyciel sprawdzi mnie w UFG i zobaczy, że w ostatnich 3 latach była 1 szkoda z AC o którą "postarała" się małżonka ( to auto było zarejestrowane na nas oboje ). Za rok będę już czysty. Nawet wtedy, gdy moja żona rąbnie swoim autem i skorzysta ze swojego AC. To będzie tylko jej auto, jej ubezpieczenie i tylko ona ewentualnie straci zniżki.   

To uważałabym jeszcze tylko żeby w Ciebie nie przywaliła, bo będzie zupełny klops.

Napisano
3 godziny temu, ZUBERTO napisał:

To przy kupnie zegokolwiek ma być kwit na to, że to z osobistego, np. oświadczenie wspolmalzonka.

Nie ma na to papiera to jest wspólne i już, a chyba nie mówimy o tworzeniu go z datą wsteczną.

Tak - w tej chwili to majątek wspólny. Więc oboje współwłaścicieli podpisuje przekazanie elementu majątku wspólnego do majątku odrębnego. I tyle. Żeby było śmieszniej, to jeden z małżonków nie może przekazać tylko swojej części - ale wspólnie już tak.

Alternatywnie, żeby uniknąć jakichkolwiek wątpliwości, przekazać rodzicom żony (lub komukolwiek innemu w "grupie zero"), a Ci przekażą żonie z powrotem, już explicite do majątku odrębnego.

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor

Liczę na to, że skoro oboje jesteśmy współwłaścicielami auta, to każde z nas ma te 50 % auta jako majątek osobisty z którym może robić co chce. A ja chcę tylko uszczęśliwić swoją żonę i podarować jej tą moją część auta. Tylko tyle.

Zobaczymy, czy urzędnicy w WK nie będą chcieli szczęścia mojej żony ;l.

Napisano
3 minuty temu, MARS napisał:

Liczę na to, że skoro oboje jesteśmy współwłaścicielami auta, to każde z nas ma te 50 % auta jako majątek osobisty z którym może robić co chce.

No w tym rzecz, że nie może. Możecie wspólnie robić co chcecie z całością, ale osobno dysponować "swoją" częścią już nie.

Napisano
  • Autor

To jest Polska. Sprawdzę jak interpretują to urzędnicy w WK w mojej miejscowości.

Napisano
  • Autor

Byłem w WK i panienka z okienka ( informacja ) powiedziała, że umowa darowizny wystarczy. Coś mnie tknęło i poszedłem do US. Tam dowiedziałem się, że skoro jest wspólnota, to nie ma mowy o darowiźnie. Wróciłem do WK i tym razem powiedziała mi, że mam dostarczyć skrócony akt małżeństwa ( koszt 22zł; czeka się 3 tygodnie, ale na piękne oczy dostanę 21.02 ), kartę pojazdu, DR z ważnym przeglądem oraz polisą OC oraz przynieść tablice rejestracyjne. Na miejscu wspólnie z żoną oświadczymy, że chcemy, aby tylko ona była w DR. Tyle teoria na dziś.

Praktyka będzie 21.02. 

Dodatkowo przed chwilą zadzwoniłem do TU- dla nich liczy się kto jest w DR. Nawet gdybyśmy oboje mieli swoje auta w tym samym TU, to po szkodzie zniżkę straci tylko ten, co ją spowodował.

Edytowane przez MARS

Napisano
Dnia 14.02.2018 o 21:05, MARS napisał:

Ja jestem głównym właścicielem wpisanym w DR. I to siebie, a nie ją chcę z niego wykreślić. Rozumiem, że tylko wymiana DR? Będzie miękki, czy od razu wymieniają?

A skąd by wzięli od razu "twardy" DR? 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, volcan napisał:

A skąd by wzięli od razu "twardy" DR? 

Najpierw czytamy wątek, potem komentujemy. 

Już wyjaśniono co i jak. To nie HP.

Napisano
Godzinę temu, MARS napisał:

Najpierw czytamy wątek, potem komentujemy. 

Już wyjaśniono co i jak. To nie HP.

Postaram się bardziej zrozumiale - skoro ma się kłopoty ze zrozumieniem... Gdzie są drukowane twarde DR?

Napisano
  • Autor

Widzę, że nie dotarło. W tym wątku już wszystko wytłumaczono. 

Napisano
Dnia 15.02.2018 o 12:13, MARS napisał:

Nie, w kilku TU usłyszałem to samo: zniżki są na auto, a nie na osobę- takie jest obecne prawo. Ja miałem 60 % zniżek, a żona ( jako współwłaściciel auta ) miała 2 szkody i są one wykazywane na jej i na moim koncie w UFG. Teraz chcę odbudować swoją bezszkodowość bez małżonki. Jej ewentualne szkody nie przejdą na mnie.

Zniżki są na osobę m.in. dlatego zmieniając auto nie zaczynasz od 0. Taryfa bonus-malus jest indywidualna dla każdego TU (nie jest regulowana ustawą) i każda firma prowadzi w tym zakresie swoją politykę.

Dlatego wcześniej pisałem Ci, że jedne TU ''rozliczają'' szkody, wśród współwłaścicieli, osobowo inne globalnie ''na auto''(czyli na wszystkich współwłaścicieli).

Z tego, że taką, a nie inną, informację udzielił Ci jakiś konsultant lub sprzedawca w TU nie zmienia prawa. Tak samo ich wewnętrzna polityka dla tabeli bonus-malus.

Dnia 15.02.2018 o 12:16, MARS napisał:

obowiązkowi ubezpieczeniowemu podlega posiadacz pojazdu mechanicznego.

Rozdział 2

Ubezpieczenie OC posiadaczy pojazdów mechanicznych
art. 23 
1. Posiadacz pojazdu mechanicznego jest obowiązany zawrzeć umowę obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem posiadanego przez niego pojazdu.

Napisano
Dnia ‎2018‎-‎02‎-‎16 o 16:09, MARS napisał:

Byłem w WK i panienka z okienka ( informacja ) powiedziała, że umowa darowizny wystarczy. Coś mnie tknęło i poszedłem do US. Tam dowiedziałem się, że skoro jest wspólnota, to nie ma mowy o darowiźnie. Wróciłem do WK i tym razem powiedziała mi, że mam dostarczyć skrócony akt małżeństwa ( koszt 22zł; czeka się 3 tygodnie, ale na piękne oczy dostanę 21.02 ), kartę pojazdu, DR z ważnym przeglądem oraz polisą OC oraz przynieść tablice rejestracyjne. Na miejscu wspólnie z żoną oświadczymy, że chcemy, aby tylko ona była w DR. Tyle teoria na dziś.

Praktyka będzie 21.02. 

Dodatkowo przed chwilą zadzwoniłem do TU- dla nich liczy się kto jest w DR. Nawet gdybyśmy oboje mieli swoje auta w tym samym TU, to po szkodzie zniżkę straci tylko ten, co ją spowodował.

Czyli Pani w okienku, przy drugim podejściu, powiedziała ci to co ja na pierwszej stronie tego wątku :D

Napisano
Dnia 15.02.2018 o 18:20, sebaM25 napisał:

To se załóż konto, to się dowiesz wszystkiego.

nie dowiesz się wszystkeigo bo Ci zwyczajnie system nie daje pełnego dostępu. IMHO to co widzisz po rejestracji nie jest pełną bazą, wcale bym się nie zdziwił jakby nawet agenci nie mieli pełnego dostępu do danych tylko wypełniając odpowiednie pola dostawali zwrot z pełnej bazy. Mówiąc inaczej nie zobaczysz kolumny z PESELem ale system przy sprawdzaniu bierze ją pod uwagę.

W ''ankietach'' TU do wyliczenia polisy pytają często o tzw. regularnego użytkownika, wtedy jest tam podawany PESEL, bo taka osoba jest brana pod uwagę przy obliczaniu ryzyka. Analogiczna sytuacja jest z przywołanymi wcześniej autami służbowymi. Osoba, której pracodawca oddał auto w wyłączne użytkowanie, staje się posiadaczem i może widnieć w polisie.

Sam zresztą widzisz, że info które dostałeś w wątku się potwierdza, a to co CI powie ktoś w WK czy TU niekoniecznie ma podstawę. Oni mają swoją robotę i jej zakres, nie mają obowiązku znać przepisów pobocznych (choć byłoby miło).

Napisano
  • Autor

Podsumowanie:

Skoro jest wspólnota majątkowa, to:

- z urzędu stanu cywilnego bierzemy odpis skrócony aktu małżeństwa ( koszt 22 zł; czas oczekiwania 3 tygodnie; mi udało się po tygodniu );

- do wydziału komunikacji zanosimy ten odpis, dodatkowo dowód rejestracyjny; tablice rejestracyjne w celu naklejenia nowych nalepek; do wglądu polisę OC;

- wypełniamy druk o rejestrację auta;

- wypełniamy druk o wspólnocie majątkowej i dopisujemy na nim, że wspólnie wnioskujemy o to, by w nowym DR była wpisana tylko jedna osoba ( w moim przypadku tylko ja byłem w DR, a teraz ma być żona );

- wnosimy opłatę w wysokości 81,5 zł;

- dostajemy "miękki" DR ważny miesiąc;

- po m-cu odbieramy "twardy" DR. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.