Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Darowizna drugiej połowy auta.

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Z małżonką jesteśmy współwłaścicielami auta. Chcę jej podarować moją część, żeby auto było tylko jej własnością. Co będzie z dowodem rejestracyjnym? Zabiorą i dadzą miękki? Od razu dadzą nowy DR?

Edytowane przez MARS

Napisano
3 minuty temu, MARS napisał:

Cześć.

Z małżonką jesteśmy współwłaścicielami auta. Chcę jej podarować moją część, żeby auto było tylko jej własnością. Co będzie z dowodem rejestracyjnym? Zabiorą i dadzą miękki? Od razu dadzą nowy DR?

Jesli nie macie rozdzielnosci, to nie musisz jej nic darowac ;]

Juz jest wspolwascicielem tego auta :ok:

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Jesli nie macie rozdzielnosci, to nie musisz jej nic darowac ;]

Juz jest wspolwascicielem tego auta :ok:

Ale tylko współwłaścicielem. A ma być właścicielem.

Napisano
1 minutę temu, MARS napisał:

Ale tylko współwłaścicielem. A ma być właścicielem.

To musialbys jej darowac calosc....

Jaki to ma w ogole sens? ;]

Napisano
7 minut temu, MARS napisał:

Cześć.

Jeżeli macie współwłasność majątkową, to nie możesz jej darować zrgos co i tak jest wspólne 

Napisano
  • Autor

To musialbys jej darowac calosc....

Jaki to ma w ogole sens? ;]

No jak całość, skoro połowa już jest jej.

O dowód się pytam...

Napisano
2 minuty temu, MARS napisał:

No jak całość, skoro połowa już jest jej.

O dowód się pytam...

Byłem swiadkiem w WK, jak facet chciał dokładnie to co Ty zrobic.

Nie wiem, czy ma to oparcie w prawie, ale odpowiedzieli mu, że się nie da.

Możesz napisać, po co Ci taki manewr?

Napisano
3 minuty temu, ZUBERTO napisał:

Byłem swiadkiem w WK, jak facet chciał dokładnie to co Ty zrobic.

Nie wiem, czy ma to oparcie w prawie, ale odpowiedzieli mu, że się nie da.

Możesz napisać, po co Ci taki manewr?

On chyba chce, zeby tylko zona byla w DR zamiast niego ;]

Napisano
  • Autor

Kupuję nowe auto i nie chcę, żeby poleciały mi zniżki, gdy małżonka coś zahaczy na drodze.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Wiem, że ciekawość to ...., ale co mu/im to da się pytam.

Napisano
  • Autor

Napisane to było w pierwszym poście.

Napisano

Kupuję nowe auto i nie chcę, żeby poleciały mi zniżki, gdy małżonka coś zahaczy na drodze.

To dopytaj najpierw w TU czy to tak działa.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, ZUBERTO napisał:

To dopytaj najpierw w TU czy to tak działa.

Co mam dopytać? Ona nie będzie współwłaścicielem tego nowego auta.

Napisano

Google mówi że zasadniczo można przekazać coś z majątku wspólnego na rzecz majątku osobistego ale tutaj chyba trzeba by iść po profesjonalną poradę do prawnika.

Macie rozdzielność?

Napisano
  • Autor

Nie

Napisano

Nie wiem do końca, dlatego piszę byś dopytal.

TU potrafią przenieść zniżki na współmałżonka, to może w 2 stronę też mogą próbować?

Napisano
1 minutę temu, MARS napisał:

Nie

No to będzie współwłaścicielem tylko nie ujawnionym w DR-pytanie czy TU jest w stanie do tego dojść czy nie.

Napisano
5 minut temu, MARS napisał:

Jak nie będzie, jak nie macie rozdzielności majątkowej?

Wszystko co Twoje to i żony i na odwrót, chyba że nabyte z majątku osobistego, ale nie wiem czy do tego wystarczy oświadczenie na papierze żony, że to auto kupione z Twoich srodkow czy jakiś mocniejszy glejt.

Napisano

Moment - mylicie coś.

@MARS Ona jest głównym właścicielem czy współwłaścicielem? Jeśli to drugie to powinno się dać ją tylko wykreślić z obecnego, poprzez umowę darowizny, jeśli jest pierwszym to tylko wymiana DR. To powinno wystarczyć ubezpieczycielowi, aby Was rozdzielić. :ok:

Koledzy co do innego mają rację - mimo, że w DR oficjalnie jej nie będzie będzie miała i tak prawo do połowy wartości samochodu, gdyż finansowo dalej będzie wspólny.

Napisano
18 minut temu, MARS napisał:

Wykup z nowym ubezpieczeniem ochrone zniżek i nie będzie tematu

Napisano
  • Autor
6 minut temu, AstraC napisał:

Moment - mylicie coś.

@MARS Ona jest głównym właścicielem czy współwłaścicielem? Jeśli to drugie to powinno się dać ją tylko wykreślić z obecnego, poprzez umowę darowizny, jeśli jest pierwszym to tylko wymiana DR. To powinno wystarczyć ubezpieczycielowi, aby Was rozdzielić. :ok:

Koledzy co do innego mają rację - mimo, że w DR oficjalnie jej nie będzie będzie miała i tak prawo do połowy wartości samochodu, gdyż finansowo dalej będzie wspólny.

Ja jestem głównym właścicielem wpisanym w DR. I to siebie, a nie ją chcę z niego wykreślić. Rozumiem, że tylko wymiana DR? Będzie miękki, czy od razu wymieniają?

Edytowane przez MARS

Napisano

Ja jestem głównym właścicielem wpisanym w DR. I to siebie, a nie ją chcę z niego wykreślić. Rozumiem, że tylko wymiana DR? 

Z tego co ja wiem, to tak, tylko wymiana DR. Ale to akurat chyba nie problem? Tyle tylko, że dwa razy trzeba się kopnąć do urzędu.

Pamiętaj, że powyżej iluś PLN trzeba się zgłosić do US z informacją o darowiźnie.

Napisano
  • Autor
27 minut temu, ZUBERTO napisał:

Jeżeli macie współwłasność majątkową, to nie możesz jej darować zrgos co i tak jest wspólne 

Mogę. Połowa auta jest jej, a połowa moja. Tę moją chcę jej podarować.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, AstraC napisał:

Z tego co ja wiem, to tak, tylko wymiana DR. Ale to akurat chyba nie problem? Tyle tylko, że dwa razy trzeba się kopnąć do urzędu.

Pamiętaj, że powyżej iluś PLN trzeba się zgłosić do US z informacją o darowiźnie.

Musi zgłosić w US otrzymaną darowiznę w ciągu 6 m-cy, aby nie płacić podatku. 

Napisano
8 minut temu, MARS napisał:

Ja jestem głównym właścicielem wpisanym w DR. I to siebie, a nie ją chcę z niego wykreślić. Rozumiem, że tylko wymiana DR? Będzie miękki, czy od razu wymieniają?

Będzie miękki, bo muszą go wymienić, a żeby go wymienić to najpierw muszą go w PWPW wyprodukować ;) .

Napisano
16 minut temu, AstraC napisał:

Moment - mylicie coś.

Współwłaściciel to współwłaściciel.

Nie ma glowny wlascieciel i wspolwlascieciel.

To, że ktoś jest wpisany jako 1 nie ma znaczenia.

Napisano
14 minut temu, MARS napisał:

Dowiedz się w WK i TU, a potem nie zapomnij zdać tutaj relacji czego się dowiedziałeś.

Napisano
11 minut temu, ZUBERTO napisał:

Tylko tego wpisanego jako "drugiego" WK wykreślają adnotacją, o tym "pierwszym" nie słyszałem, żebym tak robili.

Napisano
3 minuty temu, AstraC napisał:

Tylko tego wpisanego jako "drugiego" WK wykreślają adnotacją, o tym "pierwszym" nie słyszałem, żebym tak robili.

Owszem, ale w momencie wydawania DR równie dobrze na odwrót mogli być wpisani.

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał:

To się zgadza. :ok:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, mack1805 napisał:

Wykup z nowym ubezpieczeniem ochrone zniżek i nie będzie tematu

Nie chcą dać wykupić ;]. Małżonka się postarała w 2014 i 2015r. :ogien:

Stąd cały ten misterny plan, aby nie podnosiła mi ciśnienia. Czekam na nowe auto i nie chcę płacić za AC średniej pensji z AK. ;]

Edytowane przez MARS

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Ma znaczenie imo-taka sytuacja jestem właścicielem wpisanym na pierwszym miejscu, z tyłu jest ojciec, obaj mamy meldunek w Lbn, za jakiś czas będę zmienial meldunek na Wawę i myślisz że auto zostanie na LU, nie nie zostanie będę musiał zmienić na WE, chociaż bardzo bym chciał żeby był dalej na LU ponieważ przynależność klubowa zobowiązuje ;] . Właśnie szukam rozwiązania tego problemu.

Edyta: a jak w umowie K/S mają różne udziały wpisane (np 20/80), to myślisz że kogo wpiszą z przodu?

Napisano
4 minuty temu, sebaso napisał:

Ma znaczenie imo-taka sytuacja jestem właścicielem wpisanym na pierwszym miejscu, z tyłu jest ojciec, obaj mamy meldunek w Lbn, za jakiś czas będę zmienial meldunek na Wawę i myślisz że auto zostanie na LU, nie nie zostanie będę musiał zmienić na WE, chociaż bardzo bym chciał żeby był dalej na LU ponieważ przynależność klubowa zobowiązuje ;] . Właśnie szukam rozwiązania na ten problem.

Edyta: a ja w umowie K/S mają różne udziały wpisane, to myślisz że kogo wpiszą z przodu?

Wpisują pierwszego z umowy, u jeśli jeden z właścicieli dalej będzie miał meldunek w LU, to możesz zostawić LU, tylko pewnie adnotacje zrobią, no chyba ze twoje WK twierdzi inaczej?

Napisano
3 minuty temu, AstraC napisał:

Wpisują pierwszego z umowy, u jeśli jeden z właścicieli dalej będzie miał meldunek w LU, to możesz zostawić LU, tylko pewnie adnotacje zrobią, no chyba ze twoje WK twierdzi inaczej?

No ja byłem pierwszym w umowie, dlatego jestem z przodu i wg mojej wiedzy w takiej sytuacji auto dostanie blachy z nowego miejsca zamieszkania. Póki co to i tak mi się miejsca w DR skończyły, a w aucie padł silnik (jeszcze porusza się o własnych siłach, ale nie chodzi na wszystkie gary) więc od grudnia stoi u mamy pod blokiem i czeka na wiosnę i SWAP.

Btw miałeś po złosnika przyjechać ;] .

Napisano
6 godzin temu, MARS napisał:

Z małżonką jesteśmy współwłaścicielami auta. ......

Od razu dadzą nowy DR?

W listopadzie to samo chciałem zrobić, to mi w urzędzie powiedzieli ze u notariusza musze przenieść własność, mimo że na stronie urzędu pisze co innego. A pisze że w przypadku członków rodziny wystarczy oświadczenie.

Współwłaściciela się wykreśla, a jak własciciel ma zniknąć, to dowód do wymiany.

Twardy w PWPW sie musi zrobić, wiec na miesiąc dostajesz tymczasowy.

Napisano

A czy mozna zrobic tak - ja i ojciec jestesmy wlascicielami seicento ( ja wlasciciel,on wspolwlaaciciel) zeby nie bawic sie w notariusza... Sprzedajemy auto mojej zonie,, ta po kilku dniach sprzedaje ponownie mi samemu samochod. Ma to sens? 

Napisano
7 godzin temu, sebaso napisał:

Edyta: a jak w umowie K/S mają różne udziały wpisane (np 20/80), to myślisz że kogo wpiszą z przodu?

Tego co ma 20 albo 80%, WK wysokość udziałów nie interesuje.

Swoją drogą taki podział w prywatnym aucie to chyba tylko po to by od komornika 20% nikt odkupić nie chciał.

Napisano
2 godziny temu, HARDTECHNO napisał:

A czy mozna zrobic tak - ja i ojciec jestesmy wlascicielami seicento ( ja wlasciciel,on wspolwlaaciciel) zeby nie bawic sie w notariusza... Sprzedajemy auto mojej zonie,, ta po kilku dniach sprzedaje ponownie mi samemu samochod. Ma to sens? 

Znowu zaczyna się koło z pytaniem o rozdzielność majątkową, bo może żona już jest wspolwlascicielem.

Może się da, nie wiem, z kimś obcym w łańcuszku nie ma problemu, tylko PCC wchodzi w grę i nie uznanie tego za zawodowy handel.

Napisano
7 godzin temu, sebaso napisał:

No ja byłem pierwszym w umowie, dlatego jestem z przodu i wg mojej wiedzy w takiej sytuacji auto dostanie blachy z nowego miejsca zamieszkania. Póki co to i tak mi się miejsca w DR skończyły, a w aucie padł silnik (jeszcze porusza się o własnych siłach, ale nie chodzi na wszystkie gary) więc od grudnia stoi u mamy pod blokiem i czeka na wiosnę i SWAP.

Btw miałeś po złosnika przyjechać ;] .

Miałem i przyjadę, Ale wtedy mi z głowy wyleciało poprostu :O

Napisano
10 godzin temu, ZUBERTO napisał:

10 godzin temu, AstraC napisał:

To się zgadza. :ok:

Nie mogli bo w papierach jest właściciel i współwłaściciel i ta kolejność jest zachowana w DR. Procentowe własności nie są ujawniane w DR, a wcale nie musi to być 50/50.

9 godzin temu, MARS napisał:

Nie chcą dać wykupić ;]. Małżonka się postarała w 2014 i 2015r. :ogien:

Stąd cały ten misterny plan, aby nie podnosiła mi ciśnienia. Czekam na nowe auto i nie chcę płacić za AC średniej pensji z AK. ;]

skoro już się 'postarała' i masz to w papierach to i tak Ci niewiele da obecne kombinowanie. Niekoniecznie też uchroni na przyszłość, to tylko kwestia polityki TU. Niektóre szkody rozliczają osobowo, a nie na wszystkich współwłaścicieli.

Napisano

Po pierwsze to sądzę, że jesteście współwłaścicielami całości, a nie w częściach ułamkowych, wiec stwierdzanie o 50% może być pewnym uproszczeniem.

Po drugie ubezpieczeniu OC podlega posiadacz pojazdu, który niekoniecznie musi być jego właścicielem. Powinno zatem wystarczyć wspólne oświadczenie, że jedynym posiadaczem pojazdu jest małżonka. Czy taka forma załatwienia przejdzie skutecznie przez osobę w okienku :nie_wiem:

Napisano
2 godziny temu, Ozarek napisał:

Nie mogli bo w papierach jest właściciel i współwłaściciel i ta kolejność jest zachowana w DR. Procentowe własności nie są ujawniane w DR, a wcale nie musi to być 50/50.

skoro już się 'postarała' i masz to w papierach to i tak Ci niewiele da obecne kombinowanie. Niekoniecznie też uchroni na przyszłość, to tylko kwestia polityki TU. Niektóre szkody rozliczają osobowo, a nie na wszystkich współwłaścicieli.

W jakich papierach masz właściciel i wspołwłaściciel? To, że w dowodzie jest tak opisana rubryka C o niczym nie swiadczy, bo DR przystosowany jest do 1 wlasciciela.

Podejdz do tego czysto od strony finansowej.

Jak jestem czegos wlascicielem to tylko ja, jak mam wspolwlasciciela to i ja jestem jedynie wspolwlascicielem.

Jak jestem wlascicielem, to sprzedaje cos bez niczyjej zgody, jak jest 2, 3, 4 itd wspolwlascicieli to wszystcy musza chciec cos sprzedac i sie podpisac czy na umowie czy akcie notarialnym.

W przypadku kupna auta na 2 wspolwlascicieli (jako 1 osoba bylem wpisany ja, jako 2 zona) i chcac zeby czula sie lepiej, poprosilem by ja w DR wpisali w rubryke C, nie bylo z tym problemu.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Ozarek napisał:

...skoro już się 'postarała' i masz to w papierach to i tak Ci niewiele da obecne kombinowanie. Niekoniecznie też uchroni na przyszłość, to tylko kwestia polityki TU. Niektóre szkody rozliczają osobowo, a nie na wszystkich współwłaścicieli.

Nie, w kilku TU usłyszałem to samo: zniżki są na auto, a nie na osobę- takie jest obecne prawo. Ja miałem 60 % zniżek, a żona ( jako współwłaściciel auta ) miała 2 szkody i są one wykazywane na jej i na moim koncie w UFG. Teraz chcę odbudować swoją bezszkodowość bez małżonki. Jej ewentualne szkody nie przejdą na mnie.

Nie wiem, po co ten wątek poszedł w tę stronę. Nie o to pytałem. 

Już wiem, że ponieważ to ja jestem wpisany w DR, to będzie "miękki", a potem "twardy" DR. I o to mi chodziło. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Jantarel napisał:

Po pierwsze to sądzę, że jesteście współwłaścicielami całości, a nie w częściach ułamkowych, wiec stwierdzanie o 50% może być pewnym uproszczeniem.

Po drugie ubezpieczeniu OC podlega posiadacz pojazdu, który niekoniecznie musi być jego właścicielem. Powinno zatem wystarczyć wspólne oświadczenie, że jedynym posiadaczem pojazdu jest małżonka. Czy taka forma załatwienia przejdzie skutecznie przez osobę w okienku :nie_wiem:

Obowiązkowemu ubezpieczeniu OC podlega auto, a nie posiadacz.

Napisano
Godzinę temu, MARS napisał:

Ale jak będziesz miał szkodę czyimś samochodem to zniżki straci zarówno kierowca jak i właściciel samochodu i na dodatek na wszystkie samochody których są właścicielami.

Napisano
15 minut temu, krzynios napisał:

Ale jak będziesz miał szkodę czyimś samochodem to zniżki straci zarówno kierowca jak i właściciel samochodu 

Na pewno kierowca? 

Napisano
5 minut temu, sebaM25 napisał:

Na pewno kierowca? 

Tak, jako sprawca kolizji będzie widniał w UFG

Napisano
  • Autor
9 minut temu, krzynios napisał:

Nie, jakiś kierowca zrobił szkodę w aucie ubezpieczonym w zakresie OC. Kierowcy nic nie grozi jeśli nie jest właścicielem/współwłaścicielem tego auta. Ewentualnie mandat. Pech właściciela.

Edytowane przez MARS

Napisano
5 minut temu, krzynios napisał:

Mam przed sobą tabelki z historią w ufg i od 2 ubezpieczycieli i każda pozycja ma przypisany nr polisy, nazwę ubezpieczalni, nr auta, nr vin, okres ubezpieczenia i żadnych danych osobowych.

Jakbym urwał czyimś autem, np tirem w robocie, to jak by to miało wskoczyć do mojej historii ubezpieczenia np w ufg?

Napisano
1 godzinę temu, MARS napisał:

Prawdopodobnie się nie znam, ale OC to ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego, a nie ubezpieczenie auta. Ale to może mi się tylko wydawać, a nawet sam tytuł ustawy może być mylący.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.