Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ssangyoung Tivoli

Featured Replies

Napisano

Hej, czy coś możecie powiedzieć na temat tego auta. Wersja w benzynie. Mam ropozycje jego zakupu za relatywnie małe pieniądze w dobrym wypasie i tu się pojawiają ale...

1) auto i marka w PL raczej niszowe,

2) raczej trudno będzie je w przyszłości sprzedać,

3) dostępność do części też może być problematyczna,

4) podoba się dla żony :)

Doradzcie coś :)

Napisano

a to nie jest przypadkiem ksero ASX

Napisano
  • Autor
31 minut temu, rwIcIk napisał:

Na oko ładne auto.

Benzyna, czy diesel?

Jeśli naprawdę tanio i podoba się , to brać ;]

Benzyna

Napisano
2 godziny temu, Archer73 napisał:

Hej, czy coś możecie powiedzieć na temat tego auta. Wersja w benzynie. Mam ropozycje jego zakupu za relatywnie małe pieniądze w dobrym wypasie i tu się pojawiają ale...

1) auto i marka w PL raczej niszowe,

2) raczej trudno będzie je w przyszłości sprzedać,

3) dostępność do części też może być problematyczna,

4) podoba się dla żony :)

Doradzcie coś :)

zeszli poniżej 57 klocków?

Zaryzykowałbym stwierdzenie że lepsze niż duster

Napisano
  • Autor

Tak, ale to auto używane z 2015 r

Napisano
  • Autor

Ok 30%

Napisano
5 minut temu, Archer73 napisał:

Ok 30%

To raczej watpliwa okazja ;] W takim ukladzie szukalbym czegos bardziej popularnego na drogach...

Napisano
14 minut temu, Archer73 napisał:

Ok 30%

niszowa marka po 3 latach powinna zjechać minimum 40%

Napisano
7 minut temu, bielaPL napisał:

niszowa marka po 3 latach powinna zjechać minimum 40%

Ale nie musi. 

Cena jest kompromisem pomiędzy kupującym, a sprzedającym w kwestii finansowej. 

Napisano
2 minuty temu, Pipper napisał:

Ale nie musi. 

Cena jest kompromisem pomiędzy kupującym, a sprzedającym w kwestii finansowej. 

Trzeba by porównać do cen innych marek w tym segmencie B-SUV, z wolnossącym silnikiem 1,6. Czy jest znacząco taniej?

Napisano

Choć Ss jest marką niszową, to od kilkunastu lat ciągle coś sprzedaje w kraju, więc o części nie obawiałbym się. W każdym większym mieście jest ASO, albo warsztat z autoryzacją producenta. Co do ceny to przy takiej niszowości spadek mógłby być większy bo 30% za 3 lata to mało.

Napisano
5 godzin temu, Archer73 napisał:

To jeszcze 2 lata na gwarancji powinien być :oki:

Napisano
Dnia 20.03.2018 o 08:14, Archer73 napisał:

Tym lepiej. Takie marki mają największy spadek wartości na początku. Kupując używane masz już pewność, że większość tego ciężaru wziął na siebie ktoś inny.

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał:

Tym lepiej. Takie marki mają największy spadek wartości na początku. Kupując używane masz już pewność, że większość tego ciężaru wziął na siebie ktoś inny.

W tym przypadku to cale 30% ;)

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

W tym przypadku to cale 30% ;)

Można targować. Albo szukać innego egzemplarza. Tak czy siak się opłaca. Lacetti kupiłem nowe a Epikę jak miała niecały rok. Pomijając inne okoliczności, które sprawiły że Epika była niesamowicie tania, to nawet przy założeniu cen rynkowych na Epice straciłbym kwotowo mniej niż na Lacetti, mimo że była dużo droższa.

Napisano
16 minut temu, Ryb napisał:

Można targować. Albo szukać innego egzemplarza. Tak czy siak się opłaca. Lacetti kupiłem nowe a Epikę jak miała niecały rok. Pomijając inne okoliczności, które sprawiły że Epika była niesamowicie tania, to nawet przy założeniu cen rynkowych na Epice straciłbym kwotowo mniej niż na Lacetti, mimo że była dużo droższa.

Bo tak właśnie bywa.

Tanie, niszowe auta może % tracą więcej, ale kwotowo wychodzi mniej :ok:

Porównywałem kiedyś Lacetti z Astrą.

Co z tego, że Lacetti procentowo traciło dużo, jak o dużo niższej (jakieś 15 tys.) kwoty zakupu.

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał:

Bo tak właśnie bywa.

Tanie, niszowe auta może % tracą więcej, ale kwotowo wychodzi mniej :ok:

Porównywałem kiedyś Lacetti z Astrą.

Co z tego, że Lacetti procentowo traciło dużo, jak o dużo niższej (jakieś 15 tys.) kwoty zakupu.

Z drugiej strony, mój pierwszy Outlander w dwa lata i przejechane w tym czasie 140kkm stracił na wartości dokładnie 12 tys. zł, porównując ceny transakcji. Oczywiście kupiłem używanego ale i tak to jest IMO imponujący wynik.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał:

Z drugiej strony, mój pierwszy Outlander w dwa lata i przejechane w tym czasie 140kkm stracił na wartości dokładnie 12 tys. zł, porównując ceny transakcji. Oczywiście kupiłem używanego ale i tak to jest IMO imponujący wynik.

Sporo zależy też od koniunktury na rynku.

W ostatnich latach rynek używek odżył i ceny już tak nie spadają.

Napisano
34 minuty temu, rwIcIk napisał:

Sporo zależy też od koniunktury na rynku.

W ostatnich latach rynek używek odżył i ceny już tak nie spadają.

Nie spadają to mało powiedziane. Ceny benzynowych "okołodziesięciolatków" wręcz ROSNĄ zamiast spadać.

Ja uważam obecnie że kupno używanego kompakta za 30-40 tys. jest całkowicie nieopłacalne bo za takie pieniądze na obecnym zwariowanym rynku dostaniemy STARE auto (6-8 lat) z nieznaną historią i "pakietem startowym", a za niewiele ponad 60 można kupić nowego kompakta.

Napisano
Godzinę temu, Jaruga napisał:

Ja uważam obecnie że kupno używanego kompakta za 30-40 tys. jest całkowicie nieopłacalne bo za takie pieniądze na obecnym zwariowanym rynku dostaniemy STARE auto (6-8 lat) z nieznaną historią i "pakietem startowym", a za niewiele ponad 60 można kupić nowego kompakta.

Zrobiłem dokładnie tak jak piszesz.

Wolałem dołożyć do nowego pewnego samochodu (choć marka i tak wyśmiewana ale nowy)

niż szukać 4-5 letniego i  się wkurzać po oglądnięciu takiej perełki ściągniętej z zachodu że straciłem tylko czas.

Okres około 15 lat  jaki zamierzam  mieć to auto dodatkowo przemawiał za nowym.

Napisano
Godzinę temu, Jaruga napisał:

Nie spadają to mało powiedziane. Ceny benzynowych "okołodziesięciolatków" wręcz ROSNĄ zamiast spadać.

Na dzisiaj kwota 30-40 tys. przy uwzględnieniu, że szukamy kompakta to najgorsze co może być. Niby dużo kasy a cenowo wychodzą tak jak piszesz 6-8 latki. Czyli fura kasy wydana a największe ryzyko awarii właśnie się zaczyna.

Napisano
1 godzinę temu, Jaruga napisał:

Jednak 60k to jest 2x tyle niż 30k, co jest trudne do zignorowania.

Napisano
55 minut temu, Ryb napisał:

Jednak 60k to jest 2x tyle niż 30k, co jest trudne do zignorowania.

Jesli kupujesza gotowke to zdecydowanie.

Napisano

Oczywiście masz bardzo dużo racji. Jednak nie bierzesz pod uwagę że często jest to uciułane 30-40 kpln i dołożenie kolejnych 20kpln jest czystą abstrakcja bo tych pieniedzy nie ma. a kupno 6 latka jest i tak olbrzymim skokiem z 15-20 latka więc i tak kupują niemal dla nich nówkę.

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Oczywiście masz bardzo dużo racji. Jednak nie bierzesz pod uwagę że często jest to uciułane 30-40 kpln i dołożenie kolejnych 20kpln jest czystą abstrakcja bo tych pieniedzy nie ma. a kupno 6 latka jest i tak olbrzymim skokiem z 15-20 latka więc i tak kupują niemal dla nich nówkę.

Dlatego jak 30-40 kpln trzeba uciulac, to z takim budzetem lepiej celowac w Tipo i temu podobne. Wtedy chociaz jest radosc z ciezko zarobionej kasy bo wsiada sie do swiezego auta z gwarancja.
Kiedys 4-letni kompakt to byl wydatek 25 tysi i to jakos trzymalo sie kupy. Dzisiaj chcac wydac 30 tysiakow na drugie auto po przejrzeniu kilkunastu ofert uznalem, ze nie jestem w stanie wydac tyle kasy na 8-latka, za bardzo szanuje swoja kase. Z tego tez powodu jutro odbieram z salonu nowego VW Up! z wyprzedazy rocznika. Co prawda silnik od kosiarki, ale jakies tam wyposazenie jest, do miasta idealne. A fura nowa, na gwarancji a za 300zl dokupilem sobie gwarancje na trzeci rok. Wybralem taka opcje zamiast 8-letniego Focusa czy czegos podobnego.

Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 minuty temu, spad napisał:

Dlatego jak 30-40 kpln trzeba uciulac, to z takim budzetem lepiej celowac w Tipo i temu podobne. Wtedy chociaz jest radosc z ciezko zarobionej kasy bo wsiada sie do swiezego auta z gwarancja.
Kiedys 4-letni kompakt to byl wydatek 25 tysi i to jakos trzymalo sie kupy. Dzisiaj chcac wydac 30 tysiakow na drugie auto po przejrzeniu kilkunastu ofert uznalem, ze nie jestem w stanie wydac tyle kasy na 8-latka, za bardzo szanuje swoja kase. Z tego tez powodu jutro odbieram z salonu nowego VW Up! z wyprzedazy rocznika. Co prawda silnik od kosiarki, ale jakies tam wyposazenie jest, do miasta idealne. A fura nowa, na gwarancji a za 300zl dokupilem sobie gwarancje na trzeci rok. Wybralem taka opcje zamiast 8-letniego Focusa czy czegos podobnego.

Nooooo i fajnie. 

Tylko juz widze 4 osobowa rodzine jadaca na wakacje vw Upem 😁

Napisano
Nooooo i fajnie.   

Tylko juz widze 4 osobowa rodzine jadaca na wakacje vw Upem [emoji16]

Od tego jest Astra z silnikiem o mocy 140KM [emoji16] 

Choc jak sie czlowiek zastanowi to przeciez taki Up! ma lepsze parametry silnika i rozmiaru niz kiedys Fiat Uno 1,4 ktory w niejednym domu pełnił role rodzinnego auta.

Napisano
6 minut temu, spad napisał:

Od tego jest Astra z silnikiem o mocy 140KM emoji16.png

No czyli 40tys + 70 😁

Napisano
Nooooo i fajnie. 

Tylko juz widze 4 osobowa rodzine jadaca na wakacje vw Upem [emoji16]
Nooooo i fajnie.    Tylko juz widze 4 osobowa rodzine jadaca na wakacje vw Upem [emoji16]

Choc jak sie czlowiek zastanowi to przeciez taki Up! ma lepsze parametry silnika i rozmiaru niz kiedys Fiat Uno 1,4 ktory w niejednym domu pełnił role rodzinnego auta.

Napisano
No czyli 40tys + 70 [emoji16]
Up jest na cztery lata, potem wraca do dealera. Koszt 580zl miesiecznie. Nie trzeba angazowac 40 tysi, zeby jezdzic nowym autem. :)

Napisano
15 minut temu, Chalek napisał:

Nooooo i fajnie. 

Tylko juz widze 4 osobowa rodzine jadaca na wakacje vw Upem 😁

Jak ktos jedzie raz do roku na wakacje to sobie moze wypozyczyc kompakta za 1-1,5kPLN :ok:

Napisano

i też racja ale dalej nie zupełnie. dla wielu up i cały segment maluchów jest nie akceptowalny bo ma to być podstawowe auto w domu.
ja w tym roku muszę wymienic 2 auto w domu i pewnie bedzie cos12-13 letniego za ponad dyszke bo drugie auto nie ma dla mnie wiekszej wartosci niz 15kpln. a pirwsze mam tipo bo jest do moich zastosowań lepsze niz 4 letni focus z przebiegiem 120kkm+. mozna było kupić pewnie cos drozszego ale musiał bym nim jeździć 10 lub więcej lat by to miało dla mnie sens.

Napisano
Zrobiłem dokładnie tak jak piszesz.
Wolałem dołożyć do nowego pewnego samochodu (choć marka i tak wyśmiewana ale nowy)
niż szukać 4-5 letniego i  się wkurzać po oglądnięciu takiej perełki ściągniętej z zachodu że straciłem tylko czas.
Okres około 15 lat  jaki zamierzam  mieć to auto dodatkowo przemawiał za nowym.

Dla mnie 15lat w nudnym kompakcie to jak wyrok dożywocia....

wysłane z tel.

Napisano
7 minut temu, spad napisał:

Up jest na cztery lata, potem wraca do dealera. Koszt 580zl miesiecznie. Nie trzeba angazowac 40 tysi, zeby jezdzic nowym autem. :)

Zależy jak kto liczy, wydać 28kola i nie mieć nic, to już lepiej byłoby kupić.

Chyba, że te 28 to już ze wszystkim, poza paliwem, jest.

Napisano

Kupel z pracy kupil dzis 5letniego lancera 1.6 z pierwszej ręki 80kkm pełny serwis za 35kpln. Wg mnie zdecydowanie lepiej wydane pieniadze niz 55kpln za nowe tipo w podobnej konfiguracji

Bo za 3 lata oba będą warte tyle samo...

wysłane z tel.

Napisano
5 minut temu, ppmarian napisał:

Lodowke czy suszarke tez wymieniasz co chwile bo jest nudna? :hehe:

Dla wielu osob auto to taki sam sprzet jak kazdy inny, a przyjemnosc czerpia z ciekawszych zajec :ok:

Napisano
3 minuty temu, ppmarian napisał:

Kupel z pracy kupil dzis 5letniego lancera 1.6 z pierwszej ręki 80kkm pełny serwis za 35kpln. Wg mnie zdecydowanie lepiej wydane pieniadze niz 55kpln za nowe tipo w podobnej konfiguracji
Bo za 3 lata oba będą warte tyle samo...

Jakie znaczenie ma wartosc tego Tipo po 3 latach, jesli ktos nie planuje go sprzedawac? :hehe:

Napisano

Lodowke czy suszarke tez wymieniasz co chwile bo jest nudna? :hehe:
Dla wielu osob auto to taki sam sprzet jak kazdy inny, a przyjemnosc czerpia z ciekawszych zajec :ok:

A to sory widocznie pomyliłem forum

Może warto zmienić nazwę z Autokacik na kapeluszykacik ?

wysłane z tel.

Napisano

Jakie znaczenie ma wartosc tego Tipo po 3 latach, jesli ktos nie planuje go sprzedawac? :hehe:

e4a8dd25def4a00a8f372a3a1bf253d0.jpg

wysłane z tel.

Napisano
Zależy jak kto liczy, wydać 28kola i nie mieć nic, to już lepiej byłoby kupić.
Chyba, że te 28 to już ze wszystkim, poza paliwem, jest.
W tych 28 kolach koszt auta to 26,5, reszta to ubezpieczenie na pierwszy rok. I teraz tak, po czterech latach albo zdaje, albo zamykam umowe wplacajac rate balonowa 18 kpln. Zalozmy, ze wykupuje. I dalej, 4-letbie Up'y ida po 22 kpln. Czyli jestem cztery tysiaki do przodu. Więc finalnie auto kosztuje mnie 22,5 kpln. Sprzedaje tez lagune, zalozmy, ze za 6 tysiakow idzie. Czyli nowy samochod na cztery lata kosztuje mnie finalnie 16,5 kpln. Czyli rocznie cztery tysiaki i jedyny wydatek to serwis za 400zl rocznie i jeden przeglad rejestracyjny po trzech latach. Podsumowujac, za jakies 350 miesiecznie mam mlode auto, z gwarancja, wsiadam i tylko leje paliwo. Mi pasuje. :)

Napisano
38 minut temu, ppmarian napisał:

wysłane z tel.

Dla czego w nudnym  ma to co mi jest w samochodzie potrzebne a nawet więcej ,

to raz ja nie mam owczego pędu żeby jeździć najnowszym

das auto a dwa to nikt nie  broni żeby kupować sobie auto co rok jak ma taki kaprys.

Napisano
4 minuty temu, spad napisał:

W tych 28 kolach koszt auta to 26,5, reszta to ubezpieczenie na pierwszy rok. I teraz tak, po czterech latach albo zdaje, albo zamykam umowe wplacajac rate balonowa 18 kpln. Zalozmy, ze wykupuje. I dalej, 4-letbie Up'y ida po 22 kpln. Czyli jestem cztery tysiaki do przodu. Więc finalnie auto kosztuje mnie 22,5 kpln. Sprzedaje tez lagune, zalozmy, ze za 6 tysiakow idzie. Czyli nowy samochod na cztery lata kosztuje mnie finalnie 16,5 kpln. Czyli rocznie cztery tysiaki i jedyny wydatek to serwis za 400zl rocznie i jeden przeglad rejestracyjny po trzech latach. Podsumowujac, za jakies 350 miesiecznie mam mlode auto, z gwarancja, wsiadam i tylko leje paliwo. Mi pasuje. :)

Licząc po Twojemu, sprzedaje 3 letnie BMW za 100000.

Kupuje 3x UP-a i jeżdżę nimi przez 3 lata za darmo, bo z BMW i na paliwo zostało.

:oki:

Napisano

Z egzotycznymi autami jest jeden problem, przychodzi czas kiedy chcesz się ich pozbyć... W 2010 roku kupiłem egzotyczną Lancie Lybrę za jakieś 20 tysi (nowa w 2004 kosztowała około 100 ;) ) W tym roku staram się ją sprzedać i zainteresowanie jest bardzo nikłe. Sąsiad wystawił wczoraj Skodę Octavię z 1999r 1.6 wersja zaślepka sprowadzona z Niemiec, sprzedała się w ciągu godziny za cenę wyższą niż chcę opylić moją Lybrę z 2004 ;l

Napisano
25 minut temu, ZUBERTO napisał:

Kupuje 3x UP-a i jeżdżę nimi przez 3 lata za darmo, bo z BMW i na paliwo zostało.

Jeżeli przesiadka z BMW na Up'a by Ci pasowała to możesz tak liczyć. Mi przesiadka z 14-letniej Laguny na nowego Up'a pasi, więc taki tok rozumowania jest jak najbardziej uzasadniony. :)

Napisano
38 minut temu, ZUBERTO napisał:

Niby tak, ale co by nie mówić - koszt BMW został już poniesiony. Czyli nie ponosisz nowego kosztu, a dokonujesz zamiany. ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.