Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łasica łaska - Mustela nivalis, a kable w naszych autach

Featured Replies

Napisano

witam !!!

wczoraj Łasica łaska (Mustela nivalis) pogryzla mi kable zaplonowe angryfire.gif

caly komplet angryfire.gif

Jakie znacie dobre straszaki przeciwko tym cholernym zwierzakom ??,

jak sie to sprawdza w praktyce i jak sie to ma do akumulatora ??

pozdr

Napisano

> witam !!!

> wczoraj Łasica łaska (Mustela nivalis) pogryzla mi kable zaplonowe

> caly komplet

> Jakie znacie dobre straszaki przeciwko tym cholernym zwierzakom ??,

> jak sie to sprawdza w praktyce i jak sie to ma do akumulatora ??

> pozdr

ale miales pecha...

A ze tak zapytam, to gdzie Ty stawiasz auto..>!? 270751858-jezyk.gif

Napisano

Może posmarować je klejem i zanużyć w siarczanie miedzi, lub innym niejadalnym proszku (cyjanek?) uzbroj_zlo.gif

Napisano
  • Autor

> ale miales pecha...

> A ze tak zapytam, to gdzie Ty stawiasz auto..>!?

W spokojnej okolicy biglaugh.gif prawie wies biglaugh.gif

Napisano

Kiedyś w Niemczech spotkałem się z tym, że koleś miał siatkę z sierścią (skórką) kota pod maską. Ale to było na myszy lub szczury smile.gif

Napisano

> Może posmarować je klejem i zanużyć w siarczanie miedzi, lub innym

> niejadalnym proszku (cyjanek?)

Efekt będzie taki, że zwierzę kable przegryzie a padnie dopiero po takim posiłku. Nawet nie zdąży powtórzyć kolegom, że Astry są niejadalne. zlosnik.gif

Osiągnięty efekt - tylko satysfakcja z ubicia szkodnika. hehe.gif

Napisano

> witam !!!

> caly komplet

> pozdr

...jedyne co mi przychodzi do głowy to odstraszacze dżwiękowe ,o częstotliwości dla nas niesłyszalnej...

...montujesz pod aku i włączasz gdy parkujesz autko...

Napisano

> witam !!!

> caly komplet

> pozdr

=============================

Poszukaj na google o łasicach i sprawdz ,czego one nie lubią .Może jakiś zapach itp.

Napisano

Spotkałem sie nie raz w autach sprowadzonych z niemiec z kostkami takimi jak do kibla (np. domestos czy cos) powieszonymi gdzies pod maską. Nie wiem w sumie po co oni to wieszają, ale możliwe, że właśnie o to chodzi. Zwierzęta nie lubią mocnych i ostrych zapachów (chemicznych).

A propos zwierząt to: w aucie mojego ojca, wlazł jakiś chyba kot pod maske (możliwe że chciał sie ogrzać) i podrapał i rozwalił sporą część osłony, która jest na wewnętrznej stronie maski.

Może trzeba zacząc wieszać jakies kostki pod maską:))))

pozdro

Napisano

> witam !!!

> caly komplet

> pozdr

mowa raczej o kunie ...

Mój samochód regularnie obsikują zaprzyjaźnione koty parkingowe a ten zapach odstrasza wszelkie gryzonie hehe.gif

Napisano

kolega miał podobny problem, zastosował ( serio ) sierść swojego psa, nie mytego pare dni. Widziałem na własne oczy jak kłębki sierści upychał w kilku miejscach pod maską a nawet na kropelce przyklejał pod maską nad przewodami WN. Może to śmieszne ale jak sam twierdzi pomogło.

pozdrawiam

Napisano

> Mój samochód regularnie obsikują zaprzyjaźnione koty parkingowe a ten zapach odstrasza wszelkie gryzonie

Zaprzyjaźniony mechanik doradzał mi na to posmarowanie od środka kołpaków jakimś smarem i obfite posypanie pieprzem czernym mielonym. Podobno koty i psy strasznie nie lubią tego zapachu i omijają takie koła. Gorzej w przypadku alu i innych miejsc w aucie, ale może ktos pokombinuje i podzieli się wrażeniami boje_sie.gif

Napisano
  • Autor

czy to bylo to

Kuna domowa (Martes foina)

276886405-kunado_m.jpg

czy to

Łasica łaska (Mustela nivalis)

276886405-lasi_m.jpg

to ja nie miec pojecia, ale ktores z tych dwoch sie w mojej okolicy kreci.

nie mam lornetki clown.gif

post-52075-14352470569247_thumb.jpg

Napisano

Ciesz się że nie masz VW bo kuny uwielbiają w nich również plastiki kokpitu grinser006.gif . Ankiety niemieckie dowodzą że patriotyczna niemiecka kuna uwielbia zjadać niemieckie produkty więc może to samo jest z z jej polskimi krewniakami więc może czas kupić jakieś chińskie podróbki devil.gif

Napisano

> czy to bylo to

> Kuna domowa (Martes foina)

> czy to

> Łasica łaska (Mustela nivalis)

> to ja nie miec pojecia, ale ktores z tych dwoch sie w mojej okolicy

> kreci.

> nie mam lornetki

Spróbuj go złapać na gorącym i zagrozić policją, może się uda dogadać to i furki przypilnuje żeby jego kumple się nie dobrały smile.gif

Napisano

Hehehe takie sympatyczne i śliczne zwierzątko.

Zostaw w aucie radio włączone z odgłosami orła.

Chyba na okęciu stosują taki zabieg przeciw ptactwu i działa bardzo dobrze wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

Heh dla ciekawostki dodam, że kiedyś znana nam wszystkim firma TONSIL eksportowała kolumny to jakiegoś ciepłego kraju ale dziwne było, że po 2 miesiącach cały transport wrócił z uszkodzonymi gąbkami przy membranie. Długo nie wiadomo było co jest przyczyną. Okazało się jednak, że jakiś malutki latający robaczek zasmakował w owej gąbce i wcinał ją całymi kilogramami smile.gif dlatego w późniejszych wyrobach gąbke zastąpiono gumą. U nas w Polsce do tej pory mamy gąbeczki wraz ze mną (ALTUS 110)

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Ciesz się że nie masz VW bo kuny uwielbiają w nich również plastiki

> kokpitu . Ankiety niemieckie dowodzą że patriotyczna niemiecka

> kuna uwielbia zjadać niemieckie produkty więc może to samo jest

> z z jej polskimi krewniakami więc może czas kupić jakieś

> chińskie podróbki

u mnie grasuja raczej te "niemieckie" (polskie mialyby za daleko biglaugh.gif), VW w rodzinie tez mamy nawet 2 i nic.

tylko asta pogryziona, a te "buraki" (VW) stoja odemnie 5 mangryfire.gif

Napisano

W sklepach zoologicznych można kupić za ok 30 PLN środek do odstraszania kotów i psów w atomizerze. Działa. Kot podsikiwał mi okna i straszliwie rąbało... Przez miesiąc spryskiwałem 2x dziennie, od 2 lat mam spokój, choć widzę tego gnoja kręcącego się po ogrodzie (kiedyś zasikał mi pościej, którą zostawiłem na dworze, żeby się przewietrzyła). angryfire.gif

Hmmm.... raz nawet miałem go na celowniku, przechodził sobie przez ulicę, a ja właśnie jechałem nowonabytą astrunią, wystarczyło lekko dodać gazu........ swiety.gif

Napisano

> u mnie grasuja raczej te "niemieckie" (polskie mialyby za daleko ),

> VW w rodzinie tez mamy nawet 2 i nic.

> tylko asta pogryziona, a te "buraki" (VW) stoja odemnie 5 m

A tak zupełnie poważnie to wpisz w googlach "odstraszacz kuny" a wyskoczy Ci wiele pozycji więc możesz przeglądnąć. Jak nie jesteś na bakier z elektroniką to można coś zmajstrować. Pewnie można też coś gotowego kupić albo faktycznie jakiś spray.

PS. Ciekawe kiedy jakaś firma zareklamuje auto: .....i w standardzie odstraszacz kun wink.gif

• 11 miesięcy później...
Napisano

> A tak zupełnie poważnie to wpisz w googlach "odstraszacz kuny" a

> wyskoczy Ci wiele pozycji więc możesz przeglądnąć.

Zdesperowany odswiezam stary watek, korzysta ktos z powodzeniem z jakichs odstraszaczy? Tyle co zrezygnowalem z garazu, 3 noc pod blokiem i poszly kable WN i jakis waz idacy do przepustnicy... kuna twoja mać!!! Ale zaoszczedzilem...

278830612-26042007m.jpg

post-32077-14352482091205_thumb.jpg

Napisano

> Zdesperowany odswiezam stary watek, korzysta ktos z powodzeniem z

> jakichs odstraszaczy? Tyle co zrezygnowalem z garazu, 3 noc pod

> blokiem i poszly kable WN i jakis waz idacy do przepustnicy...

> kuna twoja mać!!! Ale zaoszczedzilem...

Może coś takiego. Astra przywieziona z niemiec ma założone rurki przecięte wzdłuż

278831034-Img_0221.jpg

post-91011-14352482092448_thumb.jpg

Napisano

> Może coś takiego. Astra przywieziona z niemiec ma założone rurki

> przecięte wzdłuż

Ale nie naloze tego na wszystko, tych kabli i wezy w tym silniku jest milion, skad mam wiedziec co im zasmakuje a co nie frown.gif

Napisano

> Efekt będzie taki, że zwierzę kable przegryzie a padnie dopiero po

> takim posiłku. Nawet nie zdąży powtórzyć kolegom, że Astry są

> niejadalne.

> Osiągnięty efekt - tylko satysfakcja z ubicia szkodnika.

Z jednej strony trochę to przykre, że dzieją nam się takie rzeczy, ale z drugiej to mamy takie poczucie humoru, że pozazdrościć. Ja miałem przejście z kotami. Pod moim samochodem pewna pani wystawiała pojemniczki z żarciem dla kotów, robiła to w nocy więc nie udało mi się jej dorwać. Przed odpaleniem samochodu waliłem w maskę ręką i ku rozbawieniu przechodniów z pod samochodu rozbiegało się na różne strony kilka nieraz małych kotków. Było to nawet zabawne, ale raz ponadgryzały mi kable zapłonowe i przestało mnie to bawić. Skończyło się kiedy po uruchomieniu silnika jeden z zawieruszonych kotków wyleciał z dyndającym nadciętym ogonkiem. Pewnie paskiem klinowym...

Nawiązując do postu kolegi, pewnie powiedział kolegom, ze tan samochód jest drapieżny, bo nigdy więcej mimo pojemników z jedzeniem pod samochodem, nie pojawiły się pod maską.

Napisano

> Proszę bardzo, niedrogie ale nie wiem czy skuteczne:

> http://www.odstraszacze.com/index.php?category_id=185

To ze cos takiego jest w ofercie to ja wiem zeby.GIF Pytam wlasnie o doswiadczenia... bo moze to dziala podobnie jak magnetyzery i inne takie cuda? zeby.GIF

Wczesniej zdarzalo mi sie ze mialem na silniku rozne kawalki chleba i inne takie... wiec wiem ze to nie byl jednorazowy przypadek... tylko france wroca!! Ciekawe dlaczego akurat moja Astre sobie upatrzyly z przeszlo 20 samochodow obok...

Napisano

> To ze cos takiego jest w ofercie to ja wiem Pytam wlasnie o

> doswiadczenia... bo moze to dziala podobnie jak magnetyzery i

> inne takie cuda?

> Wczesniej zdarzalo mi sie ze mialem na silniku rozne kawalki chleba i

> inne takie... wiec wiem ze to nie byl jednorazowy przypadek...

> tylko france wroca!! Ciekawe dlaczego akurat moja Astre sobie

> upatrzyly z przeszlo 20 samochodow obok...

Będzie działać kuna nie ma małżowin usznych więc ma bardzo wyczulony słuch i dzwięk w zakresie 14.000 - 26.000 Hz musi odbierać jako drażniące...tyle z teorii.

Napisano
  • Autor

> To ze cos takiego jest w ofercie to ja wiem Pytam wlasnie o

> doswiadczenia... bo moze to dziala podobnie jak magnetyzery i

> inne takie cuda?

> Wczesniej zdarzalo mi sie ze mialem na silniku rozne kawalki chleba i

> inne takie... wiec wiem ze to nie byl jednorazowy przypadek...

> tylko france wroca!! Ciekawe dlaczego akurat moja Astre sobie

> upatrzyly z przeszlo 20 samochodow obok...

witam !!!

od czasu kiedy moja stara astra zostala pogryziona przytrafilo sie to jeszcze paru sasiadom wiec pozakladali te generatory ultradzwiekow i podobno maja spokuj. a ja, ja zmienilem moja stara F na G w dieselku. co nie znaczy, ze sie nie martwie, a odswierzajac stary watek przypomnieliscie mi o czyhajacym w krzakach zagrozeniu, nawet dla diesla. crazy.gif trzeba wiec bedzie cos z tym zrobic. wink.gif

kunom czy laskom powiedzmy NIE !!! bokser.gif

pozdrawiam

Napisano

> kunom czy laskom powiedzmy NIE !!!

Nie mam nic przeciwko laskom!!!! zeby.GIF Zwlaszcza jak sie robi tak cieplo zeby.GIF

Napisano

> Nie mam nic przeciwko laskom!!!! Zwlaszcza jak sie robi tak cieplo

O ile Ci kabla nie pogryzą....buahahahah:)

Napisano

> od czasu kiedy moja stara astra zostala pogryziona przytrafilo sie to

> jeszcze paru sasiadom wiec pozakladali te generatory

> ultradzwiekow i podobno maja spokuj. a ja...

A Ty parkuj koło nich... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> O ile Ci kabla nie pogryzą....buahahahah:)

to mu chyba nie grozi. 99% lasek nie umialo by otworzyc maski a od dołu chyba nie wejda bo paznokcie sobie polamia

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Proszę bardzo, niedrogie ale nie wiem czy skuteczne:

> http://www.odstraszacze.com/index.php?category_id=185

Ale wtopilem zeby.GIF

Kupilem TO

Nie zauwazylem ze w opisie oprocz ultradzwiekow jest tez "dzwiek"... to badziewie sobie radosnie piszczy w zakresie slyszalnym... Czekam tylko az sasiedzi zaczna pyskowac. zeby.GIF Ale co lepsze... teraz do astry przywalaja mi sie wszystkie koty z osiedla!!!! zeby.GIF dzisiaj rano mialem caly dach zdeptany!!!! zeby.GIF Narazie nie wiem czy to dziala na kuny zeby.GIF ale sie dowiem... bo france zanim zamontowalem ostraszacz odwiedzily mnie 2 raz i przegryzly tasme ktora owinalem waz. frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.