Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym wyczyścić otwory na prowadnice w zaciskach hamulcowych

Featured Replies

Napisano

Co roku, lub najlepiej dwa razy w roku muszę zaglądać do zacisków, bo prowadnice pracują z oporem. czym dokładnie wyczyścić te otwory? Wiem, że są odpowiednie szczotki do honowania tych otworów, ale nie chcę wydawać 120-160zł na niewielką szczoteczkę.

Jak sobie z tym radzicie?

Smarów do prowadnic używam: Bosch Superfit, ATE Plastilube. wydaje mi się że Bosch lepiej się sprawdza, bo nie jest aż tak lepki.

Edytowane przez analyzer64

Napisano
3 godziny temu, analyzer64 napisał:

.....

Smarów do prowadnic używam: Bosch Superfit, ATE Plastilube. wydaje mi się że Bosch lepiej się sprawdza, bo nie jest aż tak lepki.

Witam,

Osobiście używam smaru firmy TRW symbol PFG110, bardzo dobry i niedrogi smar, prowadnice pracują przez długi okres wzorowo (od roku do dwóch lat). Prędzej zapiekają się klocki w swoich prowadnicach (blaszkach) niż sworznie na tym smarze. Testowane między innymi na "wrednych" zaciskach w Stilo (eksploatowałem dwa przez ok. 8 lat).

Edytowane przez mikomir

Napisano

To jest coś nie tak skoro musisz zaglądać co roku, chyba że w Twoim modelu są jakieś szczególnie awaryjne zaciski. Sworznie nie są zardzewiałe? Nie mają zbyt dużych luzów w otworach? Gumki trzymają szczelność?

Napisano
  • Autor

Gumki szczelne, ale teraz będę zmieniał klocki to założę nowe - mam z zestawu Frenkit. Sworznie nie są skorodowane, dolny pokrył się rdzawym nalotem, ale to wygląda jakby się po prostu tą rdzą ze smarem oblepił, bo zeszło paznokciem normalnie i sworzeń czysty jest. Luz jest jakieś 0,5mm, nawet mniej - nie mam jak zmierzyć tak niewielkiego luzu.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Waldek40 napisał:

wiertło?

Nie sądzę, że wiertłem zrobię to dobrze, chyba że na wiertarce stołowej, a takiej nie posiadam.

Napisano
5 godzin temu, analyzer64 napisał:

Jeżeli już ATE, to bardziej bremszylinder-paste, Plastilube jest do czego innego i nawet chyba pisze na opakowaniu żeby nie stosować z elementami gumowymi.

Napisano

Czyszczę szmatką na wiertle lub śrubokręcie(ręcznie), smaruję smarem Interflon Grease MP2/3. Jeżeli mam pod ręką to rozmieszam z odrobiną smaru grafitowego. Zatarć brak, po siedmiu latach trzy wchodzą suwliwie i wypychane są sprężanym wewnątrz powietrzem, jeden ma delikatny luz i nie odbija po włożeniu.

Napisano
2 godziny temu, goofer007 napisał:

Jeżeli już ATE, to bardziej bremszylinder-paste, Plastilube jest do czego innego i nawet chyba pisze na opakowaniu żeby nie stosować z elementami gumowymi.

A ja właśnie to prowadnic i styku klocka i zacisku sprzedają ate plastilube natomiast do tłoczka sprzedaję ate bremszylinder.

Napisano
2 godziny temu, goofer007 napisał:

ale ten bremszylinder to jest pasta montażowa -stosowana między innymi do tłoczków:hmm:

Napisano
2 minuty temu, Prozaq napisał:

A ja właśnie to prowadnic i styku klocka i zacisku sprzedają ate plastilube natomiast do tłoczka sprzedaję ate bremszylinder.

mógłbyś zobaczyć u siebie na składzie czy na odwrocie plastitube jest coś, że nie może współpracować z gumą?

Napisano
Teraz, r1sender napisał:

mógłbyś zobaczyć u siebie na składzie czy na odwrocie plastitube jest coś, że nie może współpracować z gumą?

Wydaje mi się,że jest tam coś takiego napisane i to budzi we mnie trochę niepokój.;]

Ta do tłoczków o ile mnie pamięć nie myli jest koloru miodowego natomiast ta do prowadnic koloru białego.

Jak zawsze demontowałem zacisk na pływających prowadnicach to były one przesmarowane smarem koloru miodowego.:hmm:

Napisano
13 minut temu, Prozaq napisał:

Wydaje mi się,że jest tam coś takiego napisane i to budzi we mnie trochę niepokój.;]

Ta do tłoczków o ile mnie pamięć nie myli jest koloru miodowego natomiast ta do prowadnic koloru białego.

Jak zawsze demontowałem zacisk na pływających prowadnicach to były one przesmarowane smarem koloru miodowego.:hmm:

wierzymy w Ciebie, że nam sprawdzisz;]

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, r1sender napisał:

Sprawdzę później, bo mam chyba też Bremszylinder :ok: 

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, r1sender napisał:

Tu jest jeszcze rozpisane:

http://www.hamulce.net/smary.pdf

Wychodzi na to, że:

Bremszylinder - tłoczki

Plastilube - krawędzie klocków

TRW PFG106 - sworznie

TRW PFG101 - samoregulatory w bębnach

TRW PFG110 - zastępuje PFG101, 102, 106

Napisano

W mojej EP2 posmarowałem zwykłym smarem, jak w każdym innym aucie.

Myślicie, że wybuchnie? ;];]

Napisano
  • Autor
7 minut temu, ghost2255 napisał:

W mojej EP2 posmarowałem zwykłym smarem, jak w każdym innym aucie.

Myślicie, że wybuchnie? ;];]

Wybuchnąć nie wybuchnie, kwestia ile to tam wytrzyma :) Nie chcesz swapu na przód - 282mm? ;] 

Napisano

Dzięki, właśnie założyłem nowe klocki i tarcze, więc odpuszczę.

Napisano
20 godzin temu, analyzer64 napisał:

Co roku, lub najlepiej dwa razy w roku muszę zaglądać do zacisków, bo prowadnice pracują z oporem. czym dokładnie wyczyścić te otwory? Wiem, że są odpowiednie szczotki do honowania tych otworów, ale nie chcę wydawać 120-160zł na niewielką szczoteczkę.

Jak sobie z tym radzicie?

Nie wiem czy o to ci chodziło:

https://www.youtube.com/watch?v=J9F2BROeYEU

Napisano
13 godzin temu, r1sender napisał:

wierzymy w Ciebie, że nam sprawdzisz;]

Plastilube jednak do klocków jak i do prowadnic:oki:

20180410_134126.jpg.585a1ca08e6556371e8a9a8213b50be9.jpg

Napisano

Zrób  tak jak na filmie i będzie ok. Chyba, ze zaciski ATE to tam te prowadnice są nieco inne...

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, r1sender napisał:

@Prozaq 

podziękował:piwko:

Tylko czy im chodziło o prowadnice, w sensie powierzchnię po której klocek pracuje, czy prowadnicę jako sworzeń :hmm:

Plastilube jednak nie wydaje mi się tu odpowiedni, bo jest dość gęsty. 

Tak to wygląda z bliska (pasta do tłoczków po lewej i Plastilube po prawej)

screenshot_20.png

Ta do tłoczków jest dużo rzadsza. Zamówiłem PFG110 i zobaczę jak ten wygląda :ok: 

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, volf6 napisał:

Zrób  tak jak na filmie i będzie ok. Chyba, ze zaciski ATE to tam te prowadnice są nieco inne...

Ja tych gumek nie mam, więc jeden problem mniej ;]

Napisano
4 minuty temu, analyzer64 napisał:

Ja tych gumek nie mam, więc jeden problem mniej ;]

walę od lat palstitube, jakoś na razie nic się nie dzieje. Problem miałem w lanosie gdzie prowadnica po jakimś czasie coraz ciężej chodziła (konkretnie dolne). Zawsze po wyjęciu miały rudy nalot, jak wymieniłem je na nowe i nowe gumki dałem, tak problem raz na zawsze ( do sprzedaży auta) się skończył.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.