Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Taras drewniany na glebie

Featured Replies

Napisano
4 minuty temu, Olleo napisał:
7 minut temu, bergerac napisał:
sensowny wymiar :ok:

Wymiar tak, ale rozkład średnio - projekt z początków lat 80. Ale ja lubię mieć osobne te pomieszczenia. Nie rozumiem mody na gotowanie, jedzenie i relaks w tym samym pomieszczeniu...

Ma to taką zaletę, że przygotowując choćby głupią kawę, widzisz się i możesz rozmawiać z gośćmi siedzącymi na kanapie czy przy stole.

Brat żony mieszka w starym domu i za każdym razem kiedy są jakieś urodziny, to albo ktoś biega do kuchni, albo tam coś robi i nie ma okazji żeby pogadać. 

Owszem, są też minusy - cały rozgardiasz kuchenny trzeba trzymać we względnym porządku.

Napisano
raczej z dużych domów i zostało zaadoptowane do mieszkań. Połączyłem kuchnię, jadalnie i salon w swoim domu w Szczecnie, tak samo zrobiłem w mieszkaniu i innego rozwiązania nie chcę.
Co kto lubi.
Napisano
1 minutę temu, Majkiel napisał:

Ma to taką zaletę, że przygotowując choćby głupią kawę, widzisz się i możesz rozmawiać z gośćmi siedzącymi na kanapie czy przy stole.

Brat żony mieszka w starym domu i za każdym razem kiedy są jakieś urodziny, to albo ktoś biega do kuchni, albo tam coś robi i nie ma okazji żeby pogadać. 

Owszem, są też minusy - cały rozgardiasz kuchenny trzeba trzymać we względnym porządku.

dokładnie tak. Imprezy czy zwykłe przygotowanie obiadu umożliwiają ciągły kontakt. 

Napisano
12 godzin temu, bergerac napisał:

dokładnie tak. Imprezy czy zwykłe przygotowanie obiadu umożliwiają ciągły kontakt. 

Ja mam szerokie wejście do salonu, z którego widać co się dzieje w kuchni przez otwór drzwiowy :ok:

Napisano

Olleo, mozesz sie kopsnac do Casto

650997908a048438ff5860b71c817242.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Myślisz, że żonie się spodoba?

Napisano
9 minut temu, Olleo napisał:

Myślisz, że żonie się spodoba?

warto zobaczyć jak szukasz budżetowego rozwiązania. Dodatkowo masz również żagle.

Napisano
warto zobaczyć jak szukasz budżetowego rozwiązania. Dodatkowo masz również żagle.
Popatrzę
Napisano

Dostałem wreszcie wycenę - 6400 za 18m2 plus 1.8m2 schodków, fundamenty i olejowanie.@Luccass a jak u Ciebie?

Napisano
  • Autor
Dostałem wreszcie wycenę - 6400 za 18m2 plus 1.8m2 schodków, fundamenty i olejowanie.[mention=132729]Luccass[/mention] a jak u Ciebie?
Czekam na wycenę od innego, według mnie bardziej ogarnietego wykonawcy. Warto będzie porównać.

tapatalked

Napisano
Godzinę temu, Olleo napisał:

Dostałem wreszcie wycenę - 6400 za 18m2 plus 1.8m2 schodków, fundamenty i olejowanie.@Luccass a jak u Ciebie?

IMO rozsadne pieniądze, zwłaszcza, że to już na gotowo :ok: 

Napisano
Dnia 11.05.2018 o 09:10, bergerac napisał:

tfu, no jasne, że markizę :) 

Ja mam taras od południa, miałem markizę i w ogóle nie sprawdzała się. W słoneczny dzień markiza rzucała cień na ścianę a siedząc pod markizą miałem słońce. Kilka osób u mnie na osiedlu napaliło się na markizy i wszędzie to samo, cień na ścianę a markizy od kilku stów do kilku tysiaków. Szczęśliwie swoją dostałem przypadkowo w gratisie, ale że więcej była zwinięta niż rozwinięta to pozbyłem się tego. A miałem taką 4,5 na 2,5, więc kawał szmaty który powinien dać cień nad tarasem a nie dawał. 

Napisano
Dnia 12.05.2018 o 23:00, Olleo napisał:
Dnia 12.05.2018 o 22:36, bergerac napisał:

Popatrzę

Jak byś szukał czegoś mniej budżetowego, to zobacz na to: http://allegro.pl/pawilon-ogrodowy-pergola-tarasowa-przesuwny-dach-i7273587232.html

Znajomy ma, super sprawa. Najtaniej znalazł w Marko, coś za 900 zł. 

Napisano

Jak byś szukał czegoś mniej budżetowego, to zobacz na to: http://allegro.pl/pawilon-ogrodowy-pergola-tarasowa-przesuwny-dach-i7273587232.html
Znajomy ma, super sprawa. Najtaniej znalazł w Marko, coś za 900 zł. 
O tym właśnie myślałem, ale nie bardzo miałbym gdzie postawić dwa ze słupów - chyba że bezpośrednio na tarasie.
Napisano
2 godziny temu, spad napisał:

Ja mam taras od południa, miałem markizę i w ogóle nie sprawdzała się. W słoneczny dzień markiza rzucała cień na ścianę a siedząc pod markizą miałem słońce. Kilka osób u mnie na osiedlu napaliło się na markizy i wszędzie to samo, cień na ścianę a markizy od kilku stów do kilku tysiaków. Szczęśliwie swoją dostałem przypadkowo w gratisie, ale że więcej była zwinięta niż rozwinięta to pozbyłem się tego. A miałem taką 4,5 na 2,5, więc kawał szmaty który powinien dać cień nad tarasem a nie dawał. 

to znaczy, że była źle zamontowana :) Ja nie mam, ale mam kilku znajomych, którzy mają zamontowaną i przy ekspozycji południowej sprawdza się świetnie. Dodatkowo, jeśli ma dużą regulację konta nachylenia to można całkiem nieźle odizowlować mieszkanie od słońca lub pranie od deszczu. Świetna sprawa :ok: Też bym założył, tylko rozważam zmianę mieszkania i trochę szkoda mi wyłożyć 12 koła. 

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał:

to znaczy, że była źle zamontowana :) Ja nie mam, ale mam kilku znajomych, którzy mają zamontowaną i przy ekspozycji południowej sprawdza się świetnie. Dodatkowo, jeśli ma dużą regulację konta nachylenia to można całkiem nieźle odizowlować mieszkanie od słońca lub pranie od deszczu. Świetna sprawa :ok: Też bym założył, tylko rozważam zmianę mieszkania i trochę szkoda mi wyłożyć 12 koła. 

Przy idealnie na południe markiza musi być duża i o sporym kącie aby zakryć taras, czy chociażby większy stół. Ja mam taras 6x3m, idealnie na południe i po środku od południa mam parasol 3m, co chwila nim trzeba jeździć i przestawiać aby zacienił, podobnie bym miał z markizą, chyba żeby dać taką min 4m głębokości i pod sporym katem.

Markizy te co znam trzeba składać przy deszczu i wietrze.

Napisano
37 minut temu, sherif napisał:

Przy idealnie na południe markiza musi być duża i o sporym kącie aby zakryć taras, czy chociażby większy stół. Ja mam taras 6x3m, idealnie na południe i po środku od południa mam parasol 3m, co chwila nim trzeba jeździć i przestawiać aby zacienił, podobnie bym miał z markizą, chyba żeby dać taką min 4m głębokości i pod sporym katem.

Markizy te co znam trzeba składać przy deszczu i wietrze.

tak, przy tak dużej przestrzeni trzeba mieć jedną sporą markizę albo dwie mniejsze :ok: są materiały, które chronią od deszczu, ale oczywiście markiza nie jest do osłaniania w razie ulewy. Zgadza się, przy dużym wietrze trzeba zwijać. Mokrej nie wolno zwijać, musi wyschnąć. Dobra markiza ma taką konstrukcję, że woda desczowa nie gromadzi się na powierzchni markizy tylko spływa.

Napisano
18 godzin temu, bergerac napisał:

Ja montowałem sam, sąsiedzi z fachowcami za grube tysiaki. Wszędzie efekt ten sam, mocne letnie słońce i cień jest tylko na elewacji. Pomijam, że przy wielkiej markizie byle wiatr i to cholerstwo faluje jak żagiel. Każda markiza miała spore możliwości regulacji. Teraz mam bardzo duży parasol i sprawdza się zdecydowanie lepiej.

Edytowane przez spad

Napisano

A mnie się marzy zrobienie pergoli na tarasie z dachem zwijanym, ale aby to miało sens trzeba się nieźle nakombinować albo zlecić to firmie tyle, że cena zwala z nóg a i tak te rozwiązania które oglądałem mają poważne wady jak np. brak zbierania wody opadowej z mini daszku pod którym schowany jest dach zwijany. 

Ewentualnie może być coś takiego:

a-markiza01.jpg

Ale cena czegoś takiego o szerokości 10m i wysięgu 3,5m jest ekhm...

Krawiec

Edytowane przez krawiec

Napisano
  • Autor
A mnie się marzy zrobienie pergoli na tarasie z dachem zwijanym, ale aby to miało sens trzeba się nieźle nakombinować albo zlecić to firmie tyle, że cena zwala z nóg a i tak te rozwiązania które oglądałem mają poważne wady jak np. brak zbierania wody opadowej z mini daszku pod którym schowany jest dach zwijany. 
a-markiza01.jpg&key=c85eb233d99cd18f97d4ab559daabf5c4231c870f7097fee455b4e33dd757ce2

Krawiec
Ja chcę takie przesuwne okiennice! Skąd ta fotka?

tapatalked

Napisano
Teraz, luccass napisał:

Ja chcę takie przesuwne okiennice! Skąd ta fotka?

tapatalked

www.weinor.com

Krawiec

Napisano
22 minuty temu, krawiec napisał:

Dlatego chyba lepiej zrobić stałą konstrukcję choćby z drewna i przykryć np. blachodachówką.

Napisano
25 minut temu, rwIcIk napisał:

Dlatego chyba lepiej zrobić stałą konstrukcję choćby z drewna i przykryć np. blachodachówką.

Tyle że to bardzo zaciemnia pomieszczenie do którego należy okno z taką zabudową. 

Krawiec

Napisano
Dnia 5/4/2018 o 20:27, luccass napisał:

Na czym oprzeć legary:

- wiertnicą otwory do strefy przemarzania, w to rura kanalizacyjna i beton, czy

- zagęszczarką przygotować mniej więcej jak pod bruk (żwir+cement) i później na to bloczki betonowe?

Rozum podpowiada wiertnicę, ale logika, że na zagęszczonym terenie też się to będzie kupy trzymało :hmm:

U mnie mam zrobione otwory zalane betonem a w nim zatopione kotwy (cos jak na zalaczonym obrazku, tylko mialem je robione na jakims warsztacie), na ktorych leza legary. Sam taras jest z modrzewia syberyjskiego, ma juz 9 lat chyba i jak w zeszlym roku go chemia wyczyscilem i potem zaolejowalem, to wygladal jak nowy. Poza tym, co roku na wiosne odswiezam olejem i jest ciagle w bdb stanie.

obrazek_1_49.jpg

Napisano

Krawiec

Możesz wrzucić przykładową fotkę?
Napisano
4 godziny temu, krawiec napisał:

Tyle że to bardzo zaciemnia pomieszczenie do którego należy okno z taką zabudową. 

Krawiec

A ja zamiast blacho-dachówką  pokryłem poliwęglanem i wtedy jest jasno :skromny:

Napisano
6 godzin temu, krawiec napisał:

Krawiec

Ja dałem dymione płyty polietylenowe i tak bardzo światła nie zabiera.

Napisano
  • Autor
Dnia 13/05/2018 o 09:56, Olleo napisał:

@Luccass a jak u Ciebie?

Muszę zdecydować czy: 

- przełknąc cenę materiałów  i zrobić samemu

- zmniejszyć taras na dole, zrezygnować z modrzewia syberyjskiego, przełknąć cenę robocizny i zlecić innym

bo tyle kasy na tarasy i kawałek drewna na ścianach nie uśmiecha mi się wydawać :(

Jest ktoś w stanie mi zweryfikować, czy podane ceny materiałów trzymają się kupy?

Elewacja:

image.png.6dd36e196a0cb83e3701ff6e070d0561.png

Taras na gruncie:

image.png.2112f695dbcf3b745db2c6c177633493.png

Taras na wylewce betonowej:

image.png.0e7dff41b9c832652f50e07591d8824c.png

Napisano

Sporo sobie policzył. U mnie wychodzi 324zł/m² na gotowo z fundamentem.

Cena drewna jest ok. Oleju tego nie znam.

Napisano
  • Autor
Sporo sobie policzył. U mnie wychodzi 324zł/m² na gotowo z fundamentem.

Cena drewna jest ok. Oleju tego nie znam.
Właśnie rozmyślam nad zmianą koncepcji. Za duzo kasy w tej wersji to kosztuje.

tapatalked

Napisano
Właśnie rozmyślam nad zmianą koncepcji. Za duzo kasy w tej wersji to kosztuje.

tapatalked

Przy dwóch tarasach, razem 80m², to każda koncepcja będzie kosztować ;)
Napisano

Trochę drogo za te materiały. Deskę kupisz po 85 - 100 zł za m2. Legary też są tańsze. Inna sprawa że ja zrobiłem taras z modrzewia europejskiego i też jest ok.

Krawiec

Napisano
  • Autor
Trochę drogo za te materiały. Deskę kupisz po 85 - 100 zł za m2. Legary też są tańsze. Inna sprawa że ja zrobiłem taras z modrzewia europejskiego i też jest ok.

Krawiec
Właśnie, jak długo już go masz? Znajomy w UK ma z sosny, raz tylko olejem posmarował i taras kilka lat już bez problemu daje radę...

tapatalked

Napisano
  • Autor
Przy dwóch tarasach, razem 80m², to każda koncepcja będzie kosztować [emoji6]
Właśnie rozmyślam czy części tarasu na gruncie nie zrobić z płyt tarasowych.

tapatalked

Napisano
6 minut temu, luccass napisał:

Właśnie, jak długo już go masz? Znajomy w UK ma z sosny, raz tylko olejem posmarował i taras kilka lat już bez problemu daje radę...

tapatalked

6 lat. Olejowałem już raz i w tym roku będę musiał znowu. A i tej zimy mi się trochę ruszył, ale siadło wszystko łącznie z budynkiem.

Krawiec

Edytowane przez krawiec

Napisano
  • Autor
6 lat. Olejowałem już raz i w tym roku będę musiał znowu.

Krawiec
Nie już, a chyba tylko. Wszyscy do w okolicy zalecają olejowac minimum raz na rok :)

tapatalked

Napisano
Właśnie rozmyślam czy części tarasu na gruncie nie zrobić z płyt tarasowych.

tapatalked

Na pewno byłoby taniej, ale czy będzie pasować?
Napisano
Teraz, luccass napisał:

Nie już, a chyba tylko. Wszyscy do w okolicy zalecają olejowac minimum raz na rok :)

E nie ma takiej potrzeby. 

Krawiec

Napisano
  • Autor
Na pewno byłoby taniej, ale czy będzie pasować?
Trzeba będzie zrobić tak żeby pasowało.. Część z deskami jest zadaszona (wbudowana w bryłę), część z płytami byłaby z boku budynku, bez zadaszenia, sąsiadując z deskami. Muszę to narysować w SketchUp tylko ciągły brak czasu...

tapatalked

Napisano
Trzeba będzie zrobić tak żeby pasowało.. Część z deskami jest zadaszona (wbudowana w bryłę), część z płytami byłaby z boku budynku, bez zadaszenia, sąsiadując z deskami. Muszę to narysować w SketchUp tylko ciągły brak czasu...

tapatalked

Do elewacji z modrzewia to mi nie pasuje.
Napisano
9 godzin temu, luccass napisał:

tapatalked

Płytami? Tarasowymi czy kostką brukową. Bo jak zobaczysz ceny płyt tarasowych to usiądziesz.

Krawiec

Napisano
  • Autor
Do elewacji z modrzewia to mi nie pasuje.
Elewacja będzie właśnie tam gdzie deski. Tam gdzie bruk/płyty na scianach jest tynk.

tapatalked

Napisano
  • Autor
Płytami? Tarasowymi czy kostką brukową. Bo jak zobaczysz ceny płyt tarasowych to usiądziesz.

Krawiec
Muszę na całość na spokojnie spojrzeć z piwem w ręku. Bruk może nawet lepiej się komponować, bo wspomniany kawałek tarasu to jakby powiększona opaska wokół domu. Płyty to kolejny materiał, a co za duzo to niezdrowo. Wrócę do domu to podumam, narysuję i trzeba będzie kompromis jakiś znaleźć.

tapatalked

Napisano
Dnia 15.05.2018 o 19:07, mirekp napisał:

A ja zamiast blacho-dachówką  pokryłem poliwęglanem i wtedy jest jasno :skromny:

Dwóch znajomych ma dokładnie tak zadaszony taras. Jasno, ale słońce nie pali, a w deszczowy czy pochmurny dzień, nie ma dodatkowego zaciemnienia. No i można posiedzieć w deszczu. 

Napisano
Dnia 12.05.2018 o 00:02, Majkiel napisał:

Też takie było podstawowe żądanie żony więc cały dół to praktycznie otwarta przestrzeń chociaż sąsiady to zabudowywały bo oni muszę to mieć osobno. Trochę choćby ale osobno.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.