Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi A3 1.6 Pb niekończący się problem

Featured Replies

Napisano

Witajcie. 

Samochód znajomego, silnik 1.6 Pb ten pancerny coś około 103 KM. Od dłuższego czasu samochód się przegrzewa, temperatura rośnie do 100 nawet ponad 100 stopni, wymieniana była:

- chłodnica

- jakiś moduł sterujący wentylatorami zdaje się

- Termostat 

Bodaj dwóch mechaników poległo, testowali silnik na UPG (jakimiś testerami) niby ok, ja od początku stawiałem na uszczelkę, która według mnie przepuszcza do układu spaliny ten się zapowietrza i czujnik temp nie działa prawidłowo, ale to tylko hipoteza. Silnik generalnie spala dość sporo oleju, ma już swoje przejechane, ale znajomy lubi to Audi i chce doprowadzić do porządku. Jakieś sugestie? Jakieś typowe dolegliwości tych silników, które mogły by powodować takie problemy? Za wszelkie informacje z góry dziękuję 

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, czachabrava napisał:

A pompa wody?może nie ma już łopatek

Przyszło mi to do głowy, może jakiś chiniol z plastikowym wirnikiem wsadzony jest i doopa, trzeba będzie zajrzeć do rozrządu. 

Napisano
3 godziny temu, Pepcio napisał:

Silnik generalnie spala dość sporo oleju, ma już swoje przejechane, ale znajomy lubi to Audi i chce doprowadzić do porządku. Jakieś sugestie?

Wymienić silnik na inny (używka) w lepszym stanie, chyba, ze to spalanie oleju nie szkodzi...

Napisano

Wentylatory włączają się ?

W pompie wody jak koledzy piszą lubią urwać się łopatki lub wirnik - jest plastikowy.

Edytowane przez Lato8

Napisano
1 godzinę temu, Lato8 napisał:

W pompie wody jak koledzy piszą lubią urwać się łopatki lub wirnik - jest plastikowy.

8 godzin temu, Pepcio napisał:

Przyszło mi to do głowy, może jakiś chiniol z plastikowym wirnikiem wsadzony jest i doopa, trzeba będzie zajrzeć do rozrządu. 

Wirnik pompy można sprawdzić bez demontażu pompy. Odpalamy na zimnym, zwiększamy obroty i powinno przelewać cienkim wężykiem do zbiorniczka. Jeśli wirnik staje np na gorącym silniku, to sprawdzamy czy jest mocne ogrzewanie. Jak nie ma pompy, nie ma też ogrzewania.

Napisano
Dnia 11.05.2018 o 11:18, czachabrava napisał:

A pompa wody?może nie ma już łopatek

Popieram. Miałem tak w starym Oplu. Jak jeździłem normalnie to ok. Trochę w palnik i w sekundach rosła temperatura. 

Napisano

Czy w tym aucie jest LPG? Przerabiałem podobny przypadek w swoim poprzednim aucie z tym silnikiem. Po roku walki, wymianie niepotrzebnych części okazało się, że.....źle był wpięty reduktor LPG choć zgodnie ze sztuką ale w tym silniku jest inny myk.

Napisano

A może czujnik temp płynu chłodzącego jest wadliwy (chodzi o taki z zieloną kostką)? Przerabiałem w seacie arosa od dziewczyny.Po kupnie auta wskaźnik nie pokazywał temp. w ogóle lub jak się  poruszało przy kostce czujnika przez było przez chwilę 90stopni i znów wskazówka leciala do zera.Po wymiamie na czujnik z IC pokazywał temp max 70stopni i auto jeździło cały czas niedogrzane (masło pod korkiem oleju).Po zakupie czujnika w aso wszystko jest ok.

Sprawdźcie też jeśli jest taki plastik w który wkłada się termostat.Często robi się w nim otwór na wylot i termostat mimo że sprawny nie działa prawidłowo

Na filmie poniżej pokazany jest ten plastik o którym mówię

Edytowane przez mack1805

Napisano

Korek od zbiorniczka niech najpierw sprawdzi. Czy jest szczelny- sa na nim oringi. Jak sie podwiną to beda sie jaja działy.

Jak nie to- to głowica.

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, Zbooy napisał:

Czy w tym aucie jest LPG? Przerabiałem podobny przypadek w swoim poprzednim aucie z tym silnikiem. Po roku walki, wymianie niepotrzebnych części okazało się, że.....źle był wpięty reduktor LPG choć zgodnie ze sztuką ale w tym silniku jest inny myk.

Jest tam lpg , jesli możesz zdradzić ,,myk'' będę wdzięczny. 

Napisano

Reduktor LPG przy tym silniku może być wpięty tylko równolegle a nigdy szeregowo. Sprawdźcie to :).

Napisano
Dnia 5/11/2018 o 10:55, Pepcio napisał:

Samochód znajomego, silnik 1.6 Pb ten pancerny coś około 103 KM.

Nie taki pancerny. W tych silnikach częto pękają tuleje cylindrów.

Napisano
10 godzin temu, Zbooy napisał:

Reduktor LPG przy tym silniku może być wpięty tylko równolegle a nigdy szeregowo. Sprawdźcie to :).

Kolega w 1.6 AHL ma wpiety szeregowo i nie ma takich problemów...

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, muchenz napisał:

Nie taki pancerny. W tych silnikach częto pękają tuleje cylindrów.

Jakieś typowe objawy ? 

Napisano
2 godziny temu, Pepcio napisał:

Jakieś typowe objawy ? 

Jak przy UPG - spaliny w układzie chłodzenia, płyn chłodzący w oleju itd. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.