Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy samochód do pracy, jakie odliczenia mi przysługują?

Featured Replies

Napisano

Jako że chce na firmę wziąć nowe auto, prawdopodobnie Dokkera 1.5 dci, co będę mógł odliczyć? VAT za zakup, od paliwa, za naprawy? Coś jeszcze? Czy tylko połowę będę mógł odliczyć? 

Zastanawiam się intensywnie czy brać na DG czy kupić używane i zarejestrować na żonę. 

Co radzicie bo się intensywnie zastanawiam, a zielony jestem w tych tematach. Z góry dzięki

Edytowane przez mich89

Napisano

Intensywnie odliczysz polowe vatu bez stresu + PD...potem przy sprzedaży musisz zaplacic VAT 100% od wartości sprzedaży i PD... ;] 

a używany możesz wrzucić w DG, robić książkę przebiegów ;] i amortyzować ... 

Napisano
  • Autor

Od paliwa też 50%? Np jeżeli bym kupił coś w LPG też mogę VAT odliczać?? Książka przebiegu tzn w ten dzień tyle w tamten tyle? 

Auto rocznie przejechało by od 60 do nawet 100 tyś km. Samej ropy nawet na 60 tyś km przy spalaniu 5 litrów to ok 600 litrów przy cenie 5zl to 15000zl w tym VAT 2805zl, czyli do odzyskania 1402zl rocznie + od zakupu auta czyli niech kosztuje 55 tyś zł czyli VAT 10284zl do odzyskania 5142zl + jakieś serwisy. Łącznie niech przez 3 lata zbierze się ok 11 tyś zł. 

Niech auto idzie za 15 tyś zł to daje nam do oddania 2804zl, czyli i tak jesteśmy na plusie. 

Dobrze liczę?

Napisano

kup auto z VAT 1 (to jest chyba 1 rząd siedzeń i paka o jakichś wymiarach 

wtedy odliczasz 100% i od paliwa i chyba od auta 

za RP:
Jeśli przedsiębiorca chce uwzględniać w całości podatek naliczony od wydatków związanych z samochodem, to auto musi mieć w dokumentach wpis VAT-1 albo VAT-2. Jego brak nie pozbawia jednak prawa do odliczenia daniny w pełnej wysokości.

- Podatnik jest uprawniony do odliczenia 100 proc. kwoty podatku naliczonego od wydatków związanych w szczególności z pojazdami samochodowymi, które spełniają określone warunki techniczne. Pojazd taki powinien m.in. posiadać w dowodzie rejestracyjnym odpowiednią adnotację (VAT-1 albo VAT-2)

Napisano
7 godzin temu, mich89 napisał:

Od paliwa też 50%? Np jeżeli bym kupił coś w LPG też mogę VAT odliczać?? Książka przebiegu tzn w ten dzień tyle w tamten tyle? 

Auto rocznie przejechało by od 60 do nawet 100 tyś km. Samej ropy nawet na 60 tyś km przy spalaniu 5 litrów to ok 600 litrów przy cenie 5zl to 15000zl w tym VAT 2805zl, czyli do odzyskania 1402zl rocznie + od zakupu auta czyli niech kosztuje 55 tyś zł czyli VAT 10284zl do odzyskania 5142zl + jakieś serwisy. Łącznie niech przez 3 lata zbierze się ok 11 tyś zł. 

Niech auto idzie za 15 tyś zł to daje nam do oddania 2804zl, czyli i tak jesteśmy na plusie. 

Dobrze liczę?

Odlicz jeszcze podatek dochodowy od kosztu paliwa netto ;)

Napisano

Vat-u od paliwa nie odliczy chyba?
Tylko jak 100% w dzialanoaci.

Napisano
11 godzin temu, Chorzyn napisał:

a używany możesz wrzucić w DG, robić książkę przebiegów ;] i amortyzować ... 

Kupiłem używany, na FV marża, nie prowadzę książki przebiegu i amortyzuje.

Mimo, że VATu nie odliczałem to sprzedając go ze środków trwałych musiałbym VAT naliczyć, tym samym pół roku przed planowaną sprzedażą wypisuje auto ze środków trwałych i po 6 miesiącach sprzedaje prywatnie.

Jak się nie przypilnujesz to wszędzie Cie :niebij:

Napisano
Godzinę temu, komor napisał:

pół roku przed planowaną sprzedażą wypisuje auto ze środków trwałych i po 6 miesiącach sprzedaje prywatnie.

Nie musisz czekać pół roku. Wycofujesz i od razu sprzedajesz. Tylko od ulepszeń i napraw, od których był odliczony, płacisz VAT. 

Napisano
1 godzinę temu, komor napisał:

Kupiłem używany, na FV marża, nie prowadzę książki przebiegu i amortyzuje.

Mimo, że VATu nie odliczałem to sprzedając go ze środków trwałych musiałbym VAT naliczyć, tym samym pół roku przed planowaną sprzedażą wypisuje auto ze środków trwałych i po 6 miesiącach sprzedaje prywatnie.

Jak się nie przypilnujesz to wszędzie Cie :niebij:

Kolego, upewnij sie czy nie narozrabiales, ktorys z podatkow korygujesz jezeli wycofasz ze ŚT predzej niz 5 lat pełnych kalendarzowych (jak przy mieszkaniach), drugi także korygujesz, chyba ze to auto potrzymasz u siebie jako prywatne 5 czy 6 lat.

Sorki, ze tak niepewnie (moze glupoty gadam, to zaraz ktos sprostuje), ale sam ksiegowosci nie prowadze i mocno nie wnikam w podatki.

Napisano
7 godzin temu, Joki napisał:

Nie musisz czekać pół roku. Wycofujesz i od razu sprzedajesz. Tylko od ulepszeń i napraw, od których był odliczony, płacisz VAT. 

Ale jeśli poczekam pół roku to nie muszę zwracać odliczonego VAT od napraw i eksploatacji. Przynajmniej tak twierdzi moja księgowa. Na koniec wszystko się policzy i zobaczymy co będzie bardziej opłacalne.

6 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Kolego, upewnij sie czy nie narozrabiales, ktorys z podatkow korygujesz jezeli wycofasz ze ŚT predzej niz 5 lat pełnych kalendarzowych (jak przy mieszkaniach), drugi także korygujesz, chyba ze to auto potrzymasz u siebie jako prywatne 5 czy 6 lat.

Sorki, ze tak niepewnie (moze glupoty gadam, to zaraz ktos sprostuje), ale sam ksiegowosci nie prowadze i mocno nie wnikam w podatki.

Myślę, że nie, karencja w tym przypadku wynosi 6 miesięcy od wyciągnięcia ze środków trwałych. Jeśli więcej to niech ktoś mnie poprawi ;]

Napisano
45 minut temu, komor napisał:

Ale jeśli poczekam pół roku to nie muszę zwracać odliczonego VAT od napraw i eksploatacji. Przynajmniej tak twierdzi moja księgowa. Na koniec wszystko się policzy i zobaczymy co będzie bardziej opłacalne.

Odnośnie VAT'u nie wypowiadam się, ale dochodowy i tak musisz zapłacić, chyba że minie ponad 6 lat od przeniesienia na użytek prywatny...

Napisano

niech autor najpierw napisze co chce kupić (osobowy czy ciężarowy)  oraz jaką ma formę opodatkowania DG,  dopiero wówczas można się wypowiadać 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.