Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kabel zasilajacy do domu

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Jest do polozenia kabel zasilajacy do domu - odleglosc przylacza od skrzynki do domu ok 75m, zabezpieczenie 32A. Skrzynka juz stoi w ulicy. Elektryk obliczyl przekroj kabla i ma propozycje:

miedz 5x16 w cenie 28zl/mb = 2100zl - ten jest wystarczajacy na biezace potrzeby ale byc moze bede potrzebowal zwiekszyc moc przylaczeniowa za jakis czas wiec wtedy proponuje

miedz 5x25 w cenie 50zl/mb = 3750zl

lub aluminiak uwzgledniajacy juz zwiekszone przyszle zapotrzebowanie 5x50 w cenie 14zl/mb = 1050zl

Uprzedzal, ze z aluminiakiem moze byc problem przy podlaczeniu do rozdzielnicy - trzeba kupic jakies dodatkowe diwajsy ale to nie jest niby drogie.

Przebicie jest prawie 4 razy, a roznica to 2750zl wiec sporo grosza. Jest nad czym sie zastanawiac.

Pytanie - jak szybko degraduje aluminium. Elektryk twierdzi, ze sieci energetyczne sa aluminiowe, a nie miedziane wiec on by kladl ten tanszy, wg niego 50 lat przezyje, a pozniej sie wymieni.

Tlumaczyl mi, ze spadek napiecia nie moze byc wiekszy niz 4% do ostatniego punktu i 0,5%. Ten kabel 5x16 ma problem zeby sie zmiescic w tym 0,5%.

Ale co fachowcy z autokacika na to? Ktos ma jakies zdanie?

Napisano
  • Autor
7 minut temu, rwIcIk napisał:

To ma być 3 x 32 A ?

To już spora moc 8]

Będziesz chciał to jeszcze zwiększać?  Jakaś działalność?

Tak 3 x 32A. To chyba jest teraz powoli standardem w dobie wszystkiego na prad.

Dzialanosc nie, ale marzy mi sie warsztat stolarski. Maszyny mam po mezu mojej chrzestnej. Ktorego dnia musial zamknac stolarnie bo zdrowie sie posypalo. Chcial maszyny sprzedac ale to co mu dawali bylo mniej warte jakby na zlom oddal. Wiec ja dostalem w spadku. To sa profesjonalne ale stare maszyny. Silniki po kilka (nascie) kW.

Planuje postawic szope/warsztat/garaz czy jak by to nie nazwal, a pozniej jak beda finanse to czesc mieszkalna - dom. A kabel kladzie sie raz.

Zazwyczaj maszyna chodzi (np. heblarko/strugarka - z tego co kojarze chyba ma silnik 8kW) + posuw chyba z 1,5kW + jakis odciag (3kW) + sytuacja np. z soboty - zona niech pusci pranie, gotuje cos na indukcji i cos sie piecze w piekarniku, dzieiok niech wlaczy w tym czasie suszarke do wlosow, a zaraz trzeba bedzie odpalac jakas pompe ciepla jak debile zakaza palic weglem i na 25A jest ciasno. W tym ostatnim przypadku jak trzeba bedzie isc w pompe to ja nie wiem czy sie w tych 32 zmieszcze. Dlatego wole miec zapas. Energetyka powiedziala mi, ze moze mi dolozyc mocy bezproblemow tylko gosc doradzal zebym przemyslal sprawe kabla, zeby on pozniej nie okazal sie slabym ogniwem.

Napisano

Ja dałem kabel na zapas. Nie powiem jaki - taki, jak doradzili w hurtowni.

Ale u mnie jest tylko 3x25 A :hehe:

A mam elektryczne ogrzewanie w domu: w sumie 10 kW grzejników, do tego terma, piekarnik itp. :)

Przydział mocy - jeśli dobrze pamiętam, 14 kW.

Napisano

Pytanie jaki masz (lub masz mieć) przydział, bo tam też jest zabezpieczenie przedlicznikowe i nie wiem czy jest sens się tak rozpędzać z tymi kablami (dla normalnego domu). Grupa taryfowa jest do 40kW.

Ja miałem kładziony kabel 5x10 to był grubas (zabezpieczenie 20A).

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Ja dałem kabel na zapas. Nie powiem jaki - taki, jak doradzili w hurtowni.

Ale u mnie jest tylko 3x25 A :hehe:

A mam elektryczne ogrzewanie w domu: w sumie 10 kW grzejników, do tego terma, piekarnik itp. :)

Przydział mocy - jeśli dobrze pamiętam, 14 kW.

pewnie doradzili 5x10?

Bo mnie jeden doradca tez tak mowil. Ale elektryk to policzyl i powiedzial, ze 5x16 z obliczen sie nie lapie.

Napisano
2 godziny temu, amciek napisał:

Panowie,

Jest do polozenia kabel zasilajacy do domu - odleglosc przylacza od skrzynki do domu ok 75m, zabezpieczenie 32A. Skrzynka juz stoi w ulicy. Elektryk obliczyl przekroj kabla i ma propozycje:

miedz 5x16 w cenie 28zl/mb = 2100zl - ten jest wystarczajacy na biezace potrzeby ale byc moze bede potrzebowal zwiekszyc moc przylaczeniowa za jakis czas wiec wtedy proponuje

lub aluminiak uwzgledniajacy juz zwiekszone przyszle zapotrzebowanie 5x50 w cenie 14zl/mb = 1050zl

Uprzedzal, ze z aluminiakiem moze byc problem przy podlaczeniu do rozdzielnicy - trzeba kupic jakies dodatkowe diwajsy ale to nie jest niby drogie.

Przebicie jest prawie 4 razy, a roznica to 2750zl wiec sporo grosza. Jest nad czym sie zastanawiac.

Pytanie - jak szybko degraduje aluminium. Elektryk twierdzi, ze sieci energetyczne sa aluminiowe, a nie miedziane wiec on by kladl ten tanszy, wg niego 50 lat przezyje, a pozniej sie wymieni.

Tlumaczyl mi, ze spadek napiecia nie moze byc wiekszy niz 4% do ostatniego punktu i 0,5%. Ten kabel 5x16 ma problem zeby sie zmiescic w tym 0,5%.

ja bym wziął 5X16, to naprawdę solidny kabel. Trudno sobie wyobrazić, że w praktyce w gospodarstwie domowym będziesz potrzebował więcej mocy.

Napisano

Bierz aluminium. Elektryk będzie wiedział jak je podłączyć, żeby nie było problemów z korozją i stykiem.

Napisano
4 godziny temu, amciek napisał:

pewnie doradzili 5x10?

Bo mnie jeden doradca tez tak mowil. Ale elektryk to policzyl i powiedzial, ze 5x16 z obliczen sie nie lapie.

A jaki prąd brał pod uwagę do obliczeń? 

2 godziny temu, bergerac napisał:

Trudno sobie wyobrazić, że w praktyce w gospodarstwie domowym będziesz potrzebował więcej mocy.

Spadek napięcia kolego, spadek napięcia :ok: 

Napisano
5 godzin temu, amciek napisał:

Panowie,

Ale ZLW masz w warunkach przyłącza podaną, przynajmniej u nas podają 

na twoim miejscu brałbym Alu ....skoro energetyka tego z powodzeniem stosuje to ty tym bardziej nie masz się czego bać 

Napisano
  • Autor

to naprawdę solidny kabel

Ale to nie chodzi o solidnosc ale spadek napięcia na tych metrach które ja mam.

Martwie się jedynie, że jak teraz poloze aluminiaka to za jakiś czas trzeba będzie go wymieniać. Nawet jak to będzie za 50lat, ryj całe podwórko, żeby Kabel wymienic. Energetyka stosuje aluminiowe Przewody ale je okresowo wymienia.

I pytanie ile taki kabel przeżyje bez wymiany?
Napisano

Ja na twoim miejscu brałbym 5x16 miedz i nie cudował , alu za np. 25 lat już bedzie bardzo nie pewne :( , także zainwestuj raz , a dobrze :)

Napisano

A ja przewrotnie zapytam - po co 5x ? Masz warunki przyłączenia już ? Wszyscy się znają ale nikt nie zapytał...;)

Napisano
8 godzin temu, amciek napisał:

Ale to nie chodzi o solidnosc ale spadek napięcia na tych metrach które ja mam.

Martwie się jedynie, że jak teraz poloze aluminiaka to za jakiś czas trzeba będzie go wymieniać. Nawet jak to będzie za 50lat, ryj całe podwórko, żeby Kabel wymienic. Energetyka stosuje aluminiowe Przewody ale je okresowo wymienia.

I pytanie ile taki kabel przeżyje bez wymiany?

Jak nie będzie uszkodzony fabrycznie, podczas układania, dziabniety w późniejszym okresie życia kopara to Ciebie przeżyje.

Inna inszoszc, że WLZ zalicznikowy to już instalacja i powinna być miedziana, ale w takim wypadku kladlbym aluminium.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
53 minuty temu, mayster_tcz napisał:

A ja przewrotnie zapytam - po co 5x ? Masz warunki przyłączenia już ? Wszyscy się znają ale nikt nie zapytał...;)

Przewrotnie to jest lipa Panie.

Może położyć 4x i punkt rozdziału zrobić w rozdzielnicy i uziemic, ale pozostaje temat czy owy WLZ, zalicznikowy jak podejrzewam, traktować stricte jako instalacja czy jeszcze nie.

Napisano
14 godzin temu, luccass napisał:

oczywiście, inaczej mógłby wziąć 5X10. I przy tej długości 5X16 nie wystarczy ? Spadek napięcia pewnie będzie coś w okolicy max 1% ?

Napisano
4 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Przewrotnie to jest lipa Panie.

Może położyć 4x i punkt rozdziału zrobić w rozdzielnicy i uziemic, ale pozostaje temat czy owy WLZ, zalicznikowy jak podejrzewam, traktować stricte jako instalacja czy jeszcze nie.

U mnie w rejonie tak się właśnie robi - 4x, rozdział, każdy nowy dom ma uziom fundamentowy wyprowadzony i tyle. Tylko raz spotkałem się, że ZE wystawił 5 zacisków za licznikiem.

Napisano
15 minut temu, mayster_tcz napisał:

U mnie w rejonie tak się właśnie robi - 4x, rozdział, każdy nowy dom ma uziom fundamentowy wyprowadzony i tyle. Tylko raz spotkałem się, że ZE wystawił 5 zacisków za licznikiem.

W przypadku kladzenia alu tez nie spotkalem sie z 5x, powiem szczerze, ze nawet nie wiem jak z dostepnoscia kabla aluminiowego 5x jest.

Podejrzewam, ze slabo, bo energetyka go nie bierze, a ile moze sie tego prywatnie sprzedawac.

Co do cen to kolega nie napisal czy to oferta elektryka byla, czy przedyktowanie ceny hurtowni, wiadomo ze da sie z tego cos ugryzc:ok:

Napisano
oczywiście, inaczej mógłby wziąć 5X10. I przy tej długości 5X16 nie wystarczy ? Spadek napięcia pewnie będzie coś w okolicy max 1% ?
W dalszym ciągu nie wiemy w jakie ostatecznie kolega prądy celuje i moc przyłączeniowa. Elektryk policzył i z tego co rozumiem wie jakie potrzebuje przekroje. Kwestia decyzji, czy chce mieć zapas mocy (z obliczeń też wyjdzie ile kW tego zapasu będzie), i czy alu, czy miedź.

tapatalked

Napisano
22 godziny temu, luccass napisał:

Pytanie jak daleko się jest od transformatora, u mnie to prawie kilometr i choć bym położył przyłącze pod słupa do domu (30m) grubości szyn kolejowych to i tak niewiele pomoże:hehe:

Edytowane przez volf6

Napisano
20 godzin temu, amciek napisał:

Energetyka stosuje aluminiowe Przewody ale je okresowo wymienia

O jakich kablach myślisz? 

Napisano
  • Autor

Hej,

Moc przyłączeniowa na umowie minimalna z zakresu zabezpieczenia 32A. Coś mi świta, że 16kW. Ale zakres dla tego zabezpieczenia jest pewnie do 20kilku kW
Nie wiem o jakie prądy pytacie, elektryk to liczył.
Właśnie z tym czy x4 czy x5 to elektryk powiedział, że sprawdzi bo różne rejony maja różne zasady.
Też się skłaniam ku miedzi i chyba będzie to ta 16. 25 wychodzi drogo, a do aluminium psychicznie ciężko mi się przekonać.

Napisano
12 minut temu, amciek napisał:

Hej,

Moc przyłączeniowa na umowie minimalna z zakresu zabezpieczenia 32A. Coś mi świta, że 16kW. Ale zakres dla tego zabezpieczenia jest pewnie do 20kilku kW
Właśnie z tym czy x4 czy x5 to elektryk powiedział, że sprawdzi bo różne rejony maja różne zasady.
Też się skłaniam ku miedzi i chyba będzie to ta 16. 25 wychodzi drogo, a do aluminium psychicznie ciężko mi się przekonać.

Tak trzymaj :)

Napisano
20 godzin temu, amciek napisał:

Hej,

W sekrecie powiem Ci, że do skrzynki też na 99% Alu dochodzi ;)

Edytowane przez mayster_tcz

Napisano
  • Autor
W sekrecie powiem Ci, że do skrzynki też na 99% Alu dochodzi [emoji6]
Ja jestem pewien na 100% bo widziałem co kładli.
Napisano
  • Autor
Po co w sumie 5 zył?
U mnie jest tylko 4. Czego nie mam zatem?

Drąże temat z elektrykiem i z tego co mi powiedział w niektórych rejonach wymagają aby pe i n dochodziły do skrzynki. Przy montażu licznika już spotkał się, że wymagali i potem sprawdzali pomiar ciągłości pe i n między domem i skrzynka.
U ciebie pe nie idzie do skrzynki dlatego masz 4. Ja tego nie ogarniam. Przepisy swoje, a życie i jakieś lokalne wymogi swoje.
Napisano
Dnia 23.05.2018 o 08:44, rwIcIk napisał:

Uziom masz zorganizowany we własnym zakresie :ok:

zgadza się, szpilka wbita w ziemię w rogu budynku.

Napisano
21 godzin temu, exor napisał:

zgadza się, szpilka wbita w ziemię w rogu budynku.

Jedna szpilka ?

Napisano
Godzinę temu, mayster_tcz napisał:

Jedna szpilka ?

ło panie, chyba tak.

a ile ma być?

Napisano

ło panie, chyba tak.
a ile ma być?

Zależy od pomiaru

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Napisano
27 minut temu, KYRTAP napisał:

Zależy od pomiaru

Mało prawdopodobne, no ale nie niemożliwe , żeby jedna sztuka starczyła.

Napisano
Godzinę temu, KYRTAP napisał:

Zależy od pomiaru

Nie wydaje mnie sie, zeby cokolwiek pan elektryk mierzył........

Napisano
Oczywiście

Napisano
Dnia 25.05.2018 o 10:01, mayster_tcz napisał:

Może był jakiś otok, coś więcej niż 1 szpilka, a może ta szpilka to 12m drutu zbrojeniowego (gość na czymś zarobić musi, a okres gwarancji wytrzyma :phi:).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.