Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rosja nie swoim samochodem - ktoś jechał?

Featured Replies

Napisano

Ponieważ tradycyjnie planowa naprawa przeszła w nieplanowy problem, może się okazać że mi mechanik auta do piątku nie poskłada. Pytanie brzmi, czy autem zastępczym z assisstance mogę pojechać bez problemu do Rosji z upoważnieniem pisemnym po rosyjsku, czy musi być potwierdzone notarialnie? 

Jechał ktoś nie swoim, sprawdzali dokładnie?

Internet podaje różne informacje, ale główna brzmi "wystarczy pisemne w języku rosyjskim, ale mile widziane jest notarialne"

Napisano
Ponieważ tradycyjnie planowa naprawa przeszła w nieplanowy problem, może się okazać że mi mechanik auta do piątku nie poskłada. Pytanie brzmi, czy autem zastępczym z assisstance mogę pojechać bez problemu do Rosji z upoważnieniem pisemnym po rosyjsku, czy musi być potwierdzone notarialnie? 

Internet podaje różne informacje, ale główna brzmi "wystarczy pisemne w języku rosyjskim, ale mile widziane jest notarialne"
Najszybsza i najlepsza odpowiedz uzyskasz od operatora assistance, ktory dal Ci auto zastepcze. Ja obstawiam, że nie.

Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka

Napisano

W Rosji przy wszystkim najlepiej jest być przygotowanym na zapas... czyli notarialne. Możesz podpytać w w konsulacie/ambasadzie FR w Warszawie.

Przede wszystkim ustal czy wynajmujący samochód zastępczy w umowie nie zastrzegł że za granicę nie możesz nim wyjeżdzać. Druga sprawa - jeszcze niedawno do Rosji wymagana była zielona karta. Nie wiem czy coś w tym względzie może zmienili otatnio. Jeśli jest wymagana, to zweryfikuj czy ten samochód zastępczy to ma.

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, Manx napisał:

W Rosji przy wszystkim najlepiej jest być przygotowanym na zapas... czyli notarialne. Możesz podpytać w w konsulacie/ambasadzie FR w Warszawie.

Przede wszystkim ustal czy wynajmujący samochód zastępczy w umowie nie zastrzegł że za granicę nie możesz nim wyjeżdzać. Druga sprawa - jeszcze niedawno do Rosji wymagana była zielona karta. Nie wiem czy coś w tym względzie może zmienili otatnio. Jeśli jest wymagana, to zweryfikuj czy ten samochód zastępczy to ma.

Zagranica i zielona karta to standard, to mam już obcykane, chodzi konkretnie o Rosję. Ale w sumie racja, zadzwonię do konsulatu.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, spad napisał:

Najszybsza i najlepsza odpowiedz uzyskasz od operatora assistance, ktory dal Ci auto zastepcze. Ja obstawiam, że nie.

Operator assistance nie ma zielonego pojęcia, podobnie było z Rumunią i moim wypadkiem, ja musiałem OWU cytować.

Zadzwoniłem bezpośrednio do gościa od którego miałem w zeszłym roku auto na Ukrainę (ten sam ubezpieczyciel i operator co teraz) ale też nie wie, bo do Rosji nie wysyłał. Na Ukrainie wystarczyło pismo po polsku, nie wnikali w treść.

Obstawiasz że nie - to znaczy że nie jest potrzebne notarialne, dobrze rozumiem?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, spad napisał:

Dzwoniłem, operator assistance (Europ Assistance) nie ma przeciwwskazań, kwestia dogadania się z konkretną wypożyczalnią, ale tu już najpierw muszę zgłosić szkodę.

Napisano
15 minut temu, bizz napisał:

Operator assistance nie ma zielonego pojęcia, podobnie było z Rumunią i moim wypadkiem, ja musiałem OWU cytować.

Zadzwoniłem bezpośrednio do gościa od którego miałem w zeszłym roku auto na Ukrainę (ten sam ubezpieczyciel i operator co teraz) ale też nie wie, bo do Rosji nie wysyłał. Na Ukrainie wystarczyło pismo po polsku, nie wnikali w treść.

Obstawiasz że nie - to znaczy że nie jest potrzebne notarialne, dobrze rozumiem?

Obstawiam, że nie pozwoli Ci jechać do Rosji. Droższa polisa, większe ryzyka, etc. 

Na logikę masz assistance w jakimś zakresie terytorialnym i w takim powinno działać auto zastępcze, ale warto zerknąć do OWU i warunków użyczenia pojazdu.

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, Manx napisał:

O jaaa, zaczęła się wielka rosyjska przygoda. Jak w PL 30 lat temu, kilka razy ktoś odłożył słuchawkę, raz podał numer który nie istnieje, raz uparcie nawijał po rosyjsku twierdząc że nie rozumie co mówię, reszta to automatyczne sekretarki.
Na gościa który mówił po rosyjsku napuściłem żonę, które się swobodnie porozumiewa, czekam na wynik:hehe:

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, spad napisał:

Obstawiam, że nie pozwoli Ci jechać do Rosji. Droższa polisa, większe ryzyka, etc. 

Na logikę masz assistance w jakimś zakresie terytorialnym i w takim powinno działać auto zastępcze, ale warto zerknąć do OWU i warunków użyczenia pojazdu.

Nie mogą "nie pozwolić mi jechać do Rosji" i trochę nie o tym wątek.

Na logikę to jest OWU a w OWU jest jak byk - terytorialny zakres Europy. W innej części OWU jest zapis Europa plus Iran, coś tam coś tam i europejska część Rosji. 

Więc się da. 

Ten wątek bardziej dotyczy tego jakie dokumenty potrzebuję na granicy, bo od ubezpieczyciela auto do Rosji wytargam, bo zakres OWU mi pozwala. 

Na Ukrainę też nie chcieli dać, ale paragrafy w OWU ich przekonały że muszą:)

Napisano
4 minuty temu, bizz napisał:

O jaaa, zaczęła się wielka rosyjska przygoda. Jak w PL 30 lat temu, kilka razy ktoś odłożył słuchawkę, raz podał numer który nie istnieje, raz uparcie nawijał po rosyjsku twierdząc że nie rozumie co mówię, reszta to automatyczne sekretarki.
Na gościa który mówił po rosyjsku napuściłem żonę, które się swobodnie porozumiewa, czekam na wynik:hehe:

Z tego co znalezlem w internecie to lepiej miec pisemna zgode w j. rosyjskim i to najlepiej potwierdzona notarialnie:

http://roadtripbus.pl/pozyczonym-samochodem-za-granice/

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Z tego co znalezlem w internecie to lepiej miec pisemna zgode w j. rosyjskim i to najlepiej potwierdzona notarialnie:

http://roadtripbus.pl/pozyczonym-samochodem-za-granice/

Tutaj wszystko mam przeglądnięte, ale dzięki. 

Szukam praktyków, którzy jechali nie swoim autem do Rosji. 

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał:

Tutaj wszystko mam przeglądnięte, ale dzięki. 

Szukam praktyków, którzy jechali nie swoim autem do Rosji. 

Ja bym sie na Twoim miejscu zabzpieczyl na najgorsza ewentualnosc czyli ogarnal to przez notariusza...

Bo to, ze komus sie udalo wcale nie gwarantuje ze u Ciebie bedzie tak samo ;)

Tam pewnie nadal sporo zalezy od humoru pogranicznika.

Napisano

Pracownicy jeździli leasingowanymi autami ze "zwykłą" zgodą właściciela - nie notarialną. Nigdy problemów nie było. :ok:

Trzeba było dokupić ubezpieczenie - ale Ciebie to pewnie nie dotyczy, skoro te kraje masz w umowie ass. :ok:

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Pyrekcb napisał:

Pracownicy jeździli leasingowanymi autami ze "zwykłą" zgodą właściciela - nie notarialną. Nigdy problemów nie było. :ok:

Trzeba było dokupić ubezpieczenie - ale Ciebie to pewnie nie dotyczy, skoro te kraje masz w umowie ass. :ok:

Super! Dzięki za info, nie masz przypadkiem wzoru takiej zgody?

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Maciej__ napisał:

Ja bym sie na Twoim miejscu zabzpieczyl na najgorsza ewentualnosc czyli ogarnal to przez notariusza...

Bo to, ze komus sie udalo wcale nie gwarantuje ze u Ciebie bedzie tak samo ;)

Tam pewnie nadal sporo zalezy od humoru pogranicznika.

Dobra, rozmawiałem z gościem który mi wypożyczał rok temu, w sumie byłby skłonny. 

Co byście brali z wyboru Chevrolet Cruze diesel 160KM manual, czy Chevrolet Epica 2.5 benzyna automat? 

Ten automat wydaje się być lepszy, tylko spalanie mnie martwi...

Napisano
11 minut temu, bizz napisał:

Nie mogą "nie pozwolić mi jechać do Rosji" i trochę nie o tym wątek.

Na logikę to jest OWU a w OWU jest jak byk - terytorialny zakres Europy. W innej części OWU jest zapis Europa plus Iran, coś tam coś tam i europejska część Rosji. 

Więc się da. 

Ten wątek bardziej dotyczy tego jakie dokumenty potrzebuję na granicy, bo od ubezpieczyciela auto do Rosji wytargam, bo zakres OWU mi pozwala. 

Na Ukrainę też nie chcieli dać, ale paragrafy w OWU ich przekonały że muszą:)

Jak chciałem wypożyczonym autem jechać z Niemiec do Polski to niektóre wypożyczalnie miały pewne obostrzenia (nie wszystkie marki samochodów były na taką wycieczkę dostępne, Mercedesa na przykład nie weźmiesz a Forda tak). Bo dla nich Polska to taki kraj, w którym auto może się rozpłynąć zaraz za granicą. I myślę że podobnie (lub gorzej) postrzegana jest Rosja i żadna wypożyczalnia się nie zgodzi żebyś ich autem tam pojechał.

Napisano

Dobra, rozmawiałem z gościem który mi wypożyczał rok temu, w sumie byłby skłonny. 

Co byście brali z wyboru Chevrolet Cruze diesel 160KM manual, czy Chevrolet Epica 2.5 benzyna automat? 

Na długą trasę bez wahania Epica. Rzędowa szóstka, automat, miękkie zawieszenie - nie masz lepszego auta na trasy.

:ok:

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Ryb napisał:

Jak chciałem wypożyczonym autem jechać z Niemiec do Polski to niektóre wypożyczalnie miały pewne obostrzenia (nie wszystkie marki samochodów były na taką wycieczkę dostępne, Mercedesa na przykład nie weźmiesz a Forda tak). Bo dla nich Polska to taki kraj, w którym auto może się rozpłynąć zaraz za granicą. I myślę że podobnie (lub gorzej) postrzegana jest Rosja i żadna wypożyczalnia się nie zgodzi żebyś ich autem tam pojechał.

Ale Wy chyba nie rozumiecie tematu wątku:)

Oni nie mają się co nie zgadzać, podstawą jest OWU i kropka. 

Pytanie brzmi, jakie dokumenty potrzebuję na granicy, tyle... 

Napisano
3 minuty temu, bizz napisał:

Ja bym wzial Cruze, bo Epice bedziesz tankowal pewnie co 400km ;)

Napisano

Ja uważam że w wypożyczalni mogą się nie zgodzić i kropka. A co do dokumentów to się nie znam, więc już znikam z wątku.  :oki:

Napisano

Ja uważam że w wypożyczalni mogą się nie zgodzić i kropka. A co do dokumentów to się nie znam, więc już znikam z wątku.  :oki:

Ale to juz problem TU, ktore oferuje Assistance, zeby ten temat ogarnac :ok:

Napisano
  • Autor

W wypożyczalni mogą się nie zgadzać do woli, ale ubezpieczyciel podpisał umowę i musi się z niej wywiązać. Ostatnio była taka gadka z Ukrainą, też musieli mi auto przywieźć. 

W gestii ubezpieczyciela leży ile zapłaci wypożyczalni żeby móc się wywiązać z umowy - tyle w temacie. No może tak naprawdę to stratny będzie operator assistance, ale pewnie tak rzadko się zdarza wyjazd na wschód że nie stanowi to problemu.

Napisano

W wypożyczalni mogą się nie zgadzać do woli, ale ubezpieczyciel podpisał umowę i musi się z niej wywiązać. Ostatnio była taka gadka z Ukrainą, też musieli mi auto przywieźć. 

W gestii ubezpieczyciela leży ile zapłaci wypożyczalni żeby móc się wywiązać z umowy - tyle w temacie. No może tak naprawdę to stratny będzie operator assistance, ale pewnie tak rzadko się zdarza wyjazd na wschód że nie stanowi to problemu.

BTW. znowu Ci sie Vectra cos posypala przed samym wyjazdem? ;)

Napisano
5 minut temu, bizz napisał:

Ale OWU assistance mówi o aucie zastępczym, które jest użyczane w określonych przypadkach i może być określone terytorialnie, szczególnie, że jesteś teraz w kraju. Drugą kwestią jest to czy firma użyczająca pojazd ma ochronę AC na Rosję. Co do wyjazdu za granicę to leasingi wystawiają zwykłe upoważnienia na kartce i są honorowane.

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał:

BTW. znowu Ci sie Vectra cos posypala przed samym wyjazdem? ;)

Tak i nie. Oddałem dwa tygodnie temu na planową regenerację turbosprężarki. W poniedziałek zadzwoniła babka z firmy regenerującej że turbo gotowe, ale ich zdaniem jest wypalone przez uszkodzone wtryski i żeby oddać je do sprawdzenia i wziąć papier, bo inaczej nie uznają gwarancji jak znowu z tym przylezę. Dwa wtryski wyjęte po dobie walki, dwa kolejne nie chcą wyjść.

I teraz - jak do wieczora wylezą, to mam gościa który czeka i sprawdzi je (a może i zregeneruje) bez kolejki, i zdążymy w piątek od rana poskładać wtryski i turbo i w nocy wyjazd;]

Jak do wieczora nie wylezą, to pozostanie mi zgłosić awarię (?:hehe:) i czekać na zastępcze, ale znając zasady działania assistance wolałem zadzwonić najpierw do operatora, później do wypożyczalni, dograć wszystko a na końcu powiedzieć ubezpieczycielowi że już załatwione i niech dzwoni do wypożyczalni bo konkretne auto już czeka.

Napisano
2 minuty temu, bizz napisał:

Jak do wieczora nie wylezą, to pozostanie mi zgłosić awarię (?:hehe:) i czekać na zastępcze, ale znając zasady działania assistance wolałem zadzwonić najpierw do operatora, później do wypożyczalni, dograć wszystko a na końcu powiedzieć ubezpieczycielowi że już załatwione i niech dzwoni do wypożyczalni bo konkretne auto już czeka.

Assistance zadziala w takim przypadku jak auto masz rozgrzebane w warsztacie?

Napisano
17 minut temu, bizz napisał:

Super! Dzięki za info, nie masz przypadkiem wzoru takiej zgody?

Nie, nie pracuje już w tej fabryce - leasingodawca miał swój wzór z imiennym upoważnieniem dla użytkownika (Pracownika).

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, spad napisał:

Ale OWU assistance mówi o aucie zastępczym, które jest użyczane w określonych przypadkach i może być określone terytorialnie, szczególnie, że jesteś teraz w kraju. Drugą kwestią jest to czy firma użyczająca pojazd ma ochronę AC na Rosję. Co do wyjazdu za granicę to leasingi wystawiają zwykłe upoważnienia na kartce i są honorowane.

Assistance ma w OWU zakres terytorialny obejmujący również Rosję. Wiem, że próbują się kłócić ale wtedy pokazuję im rezerwacje i mówię że wybieram kontynuację podróży jednak zamiast auta. Oni sprawdzają ile kosztuje pociąg i samolot dla trzech osób i dzwonią że jednak się da autem.

AC na Rosję nie ma nikt, to już mi gość z wypożyczalni powiedział, ale dopłacają za rozszerzenie w zasadzie online, tak było jak mi na Ukrainę dawał auto - też dopłacał do rozszerzenia.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Assistance zadziala w takim przypadku jak auto masz rozgrzebane w warsztacie?

nie, dlatego ikonka odpowiednia ikonka tam była

if you know what i mean;)

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał:

musisz mieć upoważnienie po rosyjsku, nie notarialne ale z pełnymi danymi właściciela tj nr dowodu osobistego pesel itd.

ten peżot 405 był nie na mnie wiec wiem co mówię, osobiście wymyślałem nr dowodu którego nie miałem udając że dzwonię przez telefon ;]

aaa tylko że dane wozu się podaje do wizy, no i musisz mieć wizę samochodową tzn że będziesz kierującym

Edytowane przez koNik

Napisano
  • Autor
6 minut temu, koNik napisał:

musisz mieć upoważnienie po rosyjsku, nie notarialne ale z pełnymi danymi właściciela tj nr dowodu osobistego pesel itd.

ten peżot 405 był nie na mnie wiec wiem co mówię, osobiście wymyślałem nr dowodu którego nie miałem udając że dzwonię przez telefon ;]

aaa tylko że dane wozu się podaje do wizy, no i musisz mieć wizę samochodową tzn że będziesz kierującym

no dobra ale jakiej wizy samochodowej?

ja jadę w ruchu bezwizowym jako posiadacz biletu na mecz i FunID, wystarcza mi to plus paszport. Teraz z okazji mistrzostw tak można.

Napisano
Teraz, bizz napisał:

no dobra ale jakiej wizy samochodowej?

ja jadę w ruchu bezwizowym jako posiadacz biletu na mecz i FunID, wystarcza mi to plus paszport. Teraz z okazji mistrzostw tak można.

a to moze, ja do wizy musiałem zgłosić dokładnie jakim autem i kto będzie prowadził

Napisano
  • Autor
13 minut temu, koNik napisał:

a to moze, ja do wizy musiałem zgłosić dokładnie jakim autem i kto będzie prowadził

Generalnie rzecz biorąc znając język mogę je sam napisać? 

Czy tłumaczenie przysięgłego?

Napisano
14 minut temu, bizz napisał:

Generalnie rzecz biorąc znając język mogę je sam napisać? 

Czy tłumaczenie przysięgłego?

ja napisałem sam i było ok

Napisano

Jechałem autem dilera. Miałem poświadczenie notarialne.
Problem może byc jak w ciągu krotkiego okresu ktoś przed Tobą był tym samym autem już w Rosji. U mnie tak było i się nie potrzebnie tłumaczyłem. Jak to, po co, dlaczego itp

wysłane z tel.

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, ppmarian napisał:

Jechałem autem dilera. Miałem poświadczenie notarialne.
Problem może byc jak w ciągu krotkiego okresu ktoś przed Tobą był tym samym autem już w Rosji. U mnie tak było i się nie potrzebnie tłumaczyłem. Jak to, po co, dlaczego itp

wysłane z tel.

W moim przypadku to auto nigdy wcześniej w Rosji nie było, ale notarialnego mogę nie zdążyć załatwić

Napisano

W większości wypożyczalniach wyklucza się w umowach wyjazd do rosji lub ukrainy a nawet do angli

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, SebeKK napisał:

W większości wypożyczalniach wyklucza się w umowach wyjazd do rosji lub ukrainy a nawet do angli

A ktoś o to pytał?:)

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał:

A ktoś o to pytał?:)

a gdzie jedziesz tak swoją drogą? ja chyba znów rusze do Rosji skoro Iran się posypał, ale zobaczymy ;]

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, koNik napisał:

a gdzie jedziesz tak swoją drogą? ja chyba znów rusze do Rosji skoro Iran się posypał, ale zobaczymy ;]

Litwa - Łotwa - Psków - Sankt Petersburg, tam 5 dni i powrót do Kaliningradu, tam mecz Chorwacja - Nigeria i do domu

Chyba że coś nam do głowy strzeli bo właśnie czytam że z kartą kibica mogę też bezwizowo na Białoruś wjechać:jem:

Napisano

Litwa - Łotwa - Psków - Sankt Petersburg, tam 5 dni i powrót do Kaliningradu, tam mecz Chorwacja - Nigeria i do domu

Chyba że coś nam do głowy strzeli bo właśnie czytam że z kartą kibica mogę też bezwizowo na Białoruś wjechać:jem:

Białoruś to mój kolejny kierunek. Także chętnie przeczytam przydatne info

wysłane z tel.

Napisano

BTW.  Ile kosztuje paliwo w Rosji? 

Napisano
Godzinę temu, tomata napisał:

BTW.  Ile kosztuje paliwo w Rosji? 

diesel od 1,80-2,50 w zalezności od jakosci i stacji. Oni mają różne diesle - od ON bez normy Euro przez ON dla Euro 3 i dla aut z Euro 5,6

Napisano
8 minut temu, ppmarian napisał:

LPG 1PLN/L :)

wysłane z tel.

Żyć nie umierać ;] Dobrze, że u nas po tyle nie ma, bo na autostradach by niektorzy z 200 nie schodzili :hehe:

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał:

ja za ok 2 lata planuje mniej więcej tak. Fajnie, że jedziesz, to zdasz relację.

u kogo masz ASS na Rosję? AC mogę dokupić na Rosję, ale ASS nie mam w umowie...

ASS znalazłem coś takiego osobno, ale warunków nie ma na www:

https://www.wadi.pl/Ceny-ubezpieczenia-rosja.html

Przechwytywanie.JPG

Edytowane przez Pado

Napisano
10 godzin temu, koNik napisał:

nie myślałeś o Kazachstanie?

Bo ja już powoli planuję. Musze jednak czekać aż mi dziecko podrośnie.

Skoro Cinkoczento dało radę, to nie może tam być tak źle :hehe::

https://www.globtroter.pl/artykuly/74,kazachstan,b,relacja,z,wyprawy,i,samochodem,cinquecento,do,kazachstanu,przez,ukraine,i,rosje,i,2004,b,autorzy,i,jolanta,czupik,dominik,stoklosa,i.html#

https://getlostprojectblog.wordpress.com/2015/10/28/kazachstan-informacje-praktyczne/

a widoki mają cudne:

mapa

mapa1

Napisano
22 minuty temu, Pado napisał:

nie myślałeś o Kazachstanie?

Bo ja już powoli planuję. Musze jednak czekać aż mi dziecko podrośnie.

Skoro Cinkoczento dało radę, to nie może tam być tak źle :hehe::

https://www.globtroter.pl/artykuly/74,kazachstan,b,relacja,z,wyprawy,i,samochodem,cinquecento,do,kazachstanu,przez,ukraine,i,rosje,i,2004,b,autorzy,i,jolanta,czupik,dominik,stoklosa,i.html#

https://getlostprojectblog.wordpress.com/2015/10/28/kazachstan-informacje-praktyczne/

a widoki mają cudne:

mapa

mapa1

oczywiście że myślałem, jadę tam za rok już Uazem ;]

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, koNik napisał:

oczywiście że myślałem, jadę tam za rok już Uazem ;]

@Pado

@koNik

Moja małżonka już w zeszłym roku ciągnęła, uratował mnie tylko ten Petersburg... W przyszłym roku już się nie wywinę, jedziemy. Chociaż z 6-latkiem mam opory lekkie:)

Napisano

[mention=132082]Pado[/mention]
[mention=130764]koNik[/mention]
Moja małżonka już w zeszłym roku ciągnęła, uratował mnie tylko ten Petersburg... W przyszłym roku już się nie wywinę, jedziemy. Chociaż z 6-latkiem mam opory lekkie:)

Bylem z 6 latka. Luz

wysłane z tel.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.