Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

styrodur pod drzwi zewn.

Featured Replies

Napisano

To tak - otwór na drzwi teraz mamy 225cm wysoki. Ościeżnica (wikęd "11") potrzebuje mieć 208cm.

Spodziewałem się, że koleś od wylewki mi to zrobi - w sensie podleje tego anhydrytu pod sam próg i nara.

A tu on gada, że zakończy w wiatrołapie wylewkę z 15 cm wcześniej i będzie luka. Następnie żebym dał styrodur pod próg i na tym osiądzie ośnieżnica.

Czy tak się robi? Czy ten styrodur wytrzyma ciężar drzwi (no może nie do końca pełny ciężar drzwi, przecież z boku też będą kotwione ościeża, więc trochę tutaj będzie wsparcie)? A co jak ktoś stanie na próg - przecie to jeszcze większy ciężar będzie? Nie miałem takiego styrodura  w ręce, to nie wiem z czym to się je.

Pod okno balkonowe murowałem po prostu z gazobetonu taki kawałek i na tym siadło okno z ościeżnicą (foto). I to wydaje się solidnym podparciem. Goście od montażu okien nic nie mówili.

image.png.bdeefbb31fb5e546eabd7677df96c263.png

Napisano

Styrodur jest ok i nie będzie mostka.

Napisano
57 minut temu, exor napisał:

Czy tak się robi? Czy ten styrodur wytrzyma ciężar drzwi 

Robiłem tak pod wejściowymi i 2m. na taras. 18 lat żadnych problemów.

Ościeżnica bezpośrednio na styrodur. Ewentualne szpary wypełnione pianką.

Napisano

Też mam wikęda 11", między ościeżnicą a bloczkami dałem  poszerzenie progowe zamówione w firmie, która montowała okna. Lub inaczej jak kto woli profil wielokomorowy. Pod to miał iść jeszcze strodur, ale nie zdążyłem dowieść przy montażu drzwi i została szpara, przy wylewaniu wejścia gość dał styrodur od zewnętrznej strony, od dołu dopiankował ile się dało. Powinno być mimo wszystko ok.

W drzwiach do kotłowni mam jeszcze miejsce na strydur, przy 9" ościeżnicy próg jest osadzony na ziemi tak więc z poszerzeniem chodzi jeszcze luźno.

IMG_20180502_113952.jpg

IMG_20180516_124726.jpg

Napisano
Godzinę temu, komor napisał:

Też mam wikęda 11", między ościeżnicą a bloczkami dałem  poszerzenie progowe zamówione w firmie, która montowała okna. Lub inaczej jak kto woli profil wielokomorowy. Pod to miał iść jeszcze strodur, ale nie zdążyłem dowieść przy montażu drzwi i została szpara, przy wylewaniu wejścia gość dał styrodur od zewnętrznej strony, od dołu dopiankował ile się dało. Powinno być mimo wszystko ok.

W drzwiach do kotłowni mam jeszcze miejsce na strydur, przy 9" ościeżnicy próg jest osadzony na ziemi tak więc z poszerzeniem chodzi jeszcze luźno.

I to jest najlepsze rozwiązanie, poza Wikęndem mam też tak zrobione okna witrynowe /tarasowe.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

I to jest najlepsze rozwiązanie, poza Wikęndem mam też tak zrobione okna witrynowe /tarasowe.

Definicja ciepłego progu jest z grubsza taka:

izolacja termiczna od dołu i w pionie, od dołu sama piana też niby daje rade.

Ale przy dużym 5m oknie nie mam nic od dołu niestety, jest sama wylewka 18 cm pod okno i na tym położona rama okna. Do tej pory żałuje, że przy laniu nie pocisnąłem na włożenie styroduru do szalunku i zazbrojenie dodatkowo 4 prętami ;) Ale czas pokaże, czy profil aluminiowy będzie ciągnął mocno ze ściany fundamentowej.

Człowiek się dużo uczy na budowie, szkoda, że czasami za późno :hehe:

Napisano
2 godziny temu, komor napisał:

Definicja ciepłego progu jest z grubsza taka:

izolacja termiczna od dołu i w pionie, od dołu sama piana też niby daje rade.

Ale przy dużym 5m oknie nie mam nic od dołu niestety, jest sama wylewka 18 cm pod okno i na tym położona rama okna. Do tej pory żałuje, że przy laniu nie pocisnąłem na włożenie styroduru do szalunku i zazbrojenie dodatkowo 4 prętami ;) Ale czas pokaże, czy profil aluminiowy będzie ciągnął mocno ze ściany fundamentowej.

Człowiek się dużo uczy na budowie, szkoda, że czasami za późno :hehe:

Dlatego warto czytać i rozmawiać. Ja na etapie murów wiedziałem, że lepiej płytszy otwór niż za wysoki. Postawiłem na wszystkei okna schodzące do "0", że będą montowane na profilach, wtedy jest ciągłość izolacji, bo profil wypada na wysokości styro podłogi, a z zewn dochodzi styro zewn. Daje to też dobre podparcie w przypadku dużych i ciężkich okien.

Ciepłe progi natomiast to różne rozwiązania po stronie producentów: niektórzy stosują profile wielokomorowe, niektórzy przekładki plastikowe a jeszcze inni wypełniają pianą profile metalowe ;)

Napisano
Dnia 17.06.2018 o 17:44, rwIcIk napisał:

Ościeżnicę i tak trzeba przykręcić po bokach kotwami. Nie będzie stała na styropianie.

Puentą też może być uwaga znajomego, właściciela firmy budowlanej, konstruktora z wykształcenia, że lubi inwestorów przejmujących rolę kierownika budowy. 

Żeby to kombinowanie, jak w tym wątku, miało ręce i nogi, potrzebne jest/są rysunek/ki tego detalu wykonawczego a nade wszystko wyliczenia oporów cieplnych dla danego rozwiązania. 

Napisano
  • Autor

A czy może być styropian do fundamentów? Konkretnie fundamin - zostało mi po prostu tego kilka arkuszy.

Napisano
4 godziny temu, exor napisał:

A czy może być styropian do fundamentów? Konkretnie fundamin - zostało mi po prostu tego kilka arkuszy.

U mnie jest cegła pełna (w miejsce, jak na 1. zdjęciu, tego kruchego gazobetonu plus podatnego BODAJ na destrukcje pod wpływem zawilgocenia) do PRAWIE wysokości cegły było dociągnięte ocieplenie na ścianach fundamentowych

Też mordowałem siez tym detalem, ale od strony przeszkleń tarasu - taras zdylatowany w dylatacje wciśnięty styropian extrudowany (250 albo 300) na to siatka klej kafle. Tj koło 16 mb.

O pomyśle stawiania ościeży na styropianie - nic nie wiem. Dobra rada: trwałość ponad dość iluzoryczny problem z mostkiem cieplnym na kilka centymetrów w wiatrołapie.  

• 4 lata później...
Napisano

Jak patrzę na ten wątek to ręce opadają 🤣

Przecież tak się nie robi, że wciskasz byle co i byle jak pod drzwi, bo po kilku latach będziech miał problem i nieszczelności, albo próg siądze!

Są dedykowane podwaliny z niepalnego materiału i dobrej lambdzie, aby nie było mostka termicznego, tak jak na przykład klinaryt

Napisano
W dniu 28.07.2022 o 10:09, CezaryGM napisał:

Jak patrzę na ten wątek to ręce opadają 🤣

Przecież tak się nie robi, że wciskasz byle co i byle jak pod drzwi, bo po kilku latach będziech miał problem i nieszczelności, albo próg siądze!

Są dedykowane podwaliny z niepalnego materiału i dobrej lambdzie, aby nie było mostka termicznego, tak jak na przykład klinaryt

Patrz na róznice czasowa. Ciepłe parapety 4 lata temu to było dla klienta nowosc. Teraz prawie w 100% nowych domów montujemy. Drzwi zew nie montujemy bez podwalin poszerzeń etc (nowe budynki oczywiscie) Oprócz mostków wilgoci etc , tematem przewodnim jest ciezar skrzydła . Nie raz przekracza 100kg . Oscieznica ma przynajmnie prawidłowe podparcie. . Tak w przypadku HST , nawet jak klient ma wymurowane to i tak namawiamy na poszerzenia . zwieksza to szywnosc progu jezdnego. 

Napisano
W dniu 31.07.2022 o 08:28, demoneczek napisał:

Patrz na róznice czasowa. Ciepłe parapety 4 lata temu to było dla klienta nowosc. Teraz prawie w 100% nowych domów montujemy. Drzwi zew nie montujemy bez podwalin poszerzeń etc (nowe budynki oczywiscie) Oprócz mostków wilgoci etc , tematem przewodnim jest ciezar skrzydła . Nie raz przekracza 100kg . Oscieznica ma przynajmnie prawidłowe podparcie. . Tak w przypadku HST , nawet jak klient ma wymurowane to i tak namawiamy na poszerzenia . zwieksza to szywnosc progu jezdnego. 

8 lat temu jak budowałem dom to okna witrynowe miałem na podwyższonych profilach a okna zwykłe z ciepłymi parapetami. Wszystko montowane na ciepły montaż. Nie wszyscy tak montowali, ale jakaś super nowość to nie była ;).

Napisano
8 godzin temu, sherif napisał:

8 lat temu jak budowałem dom to okna witrynowe miałem na podwyższonych profilach a okna zwykłe z ciepłymi parapetami. Wszystko montowane na ciepły montaż. Nie wszyscy tak montowali, ale jakaś super nowość to nie była ;).

Bo to juz było tyle ze klienci jakos nie ufali tym rozwiazaniom . Ja osobiscie w tasmy za bardzo nie wierze, ale ciepłe parapety uwazam ze sa super. 

Napisano

U mnie wylali posadzki w domu razem z zewnętrznym podestem. Pod drzwiami nie mam żadnej izolacji. Teraz się zastanawiam czy jest sens jakoś to naprawić. Czy robić nacięcie przy drzwiach w przedpokoju w posadzce i jakiś to uszczelniać .  
Mniej więcej coś takiego.
image.jpeg.12003f4e09357d71238bb12cccc43bb5.jpeg

Napisano
19 godzin temu, snoopi_lubin napisał:

U mnie wylali posadzki w domu razem z zewnętrznym podestem. Pod drzwiami nie mam żadnej izolacji. Teraz się zastanawiam czy jest sens jakoś to naprawić. Czy robić nacięcie przy drzwiach w przedpokoju w posadzce i jakiś to uszczelniać .  
image.jpeg.12003f4e09357d71238bb12cccc43bb5.jpeg

Jak masz gwarancję dewelopera to był reklamował. Wątpię by było to zgodne z projektem, przepisami.

Napisano
23 godziny temu, demoneczek napisał:

Bo to juz było tyle ze klienci jakos nie ufali tym rozwiazaniom . Ja osobiscie w tasmy za bardzo nie wierze, ale ciepłe parapety uwazam ze sa super. 

Do takich rzeczy jak poszerzenia czy parapety inwestor musi być świadomy i przygotowany za wczasu. Ci co takim doradzają często tego typo "nowości" odradzają zamiast polecać ;).

Ja wierzę w te rozwiązania jak trójwarstowy montaż, co potwierdziła termowizja ;).

22 godziny temu, snoopi_lubin napisał:

Zrób badanie termowizją, nie kosztuje to aż tak dużo a pozwoli ocenić czy jest sens w to się bawić. Może się też okazać, że sens jest ale gdzie indziej ..

Napisano
54 minuty temu, sherif napisał:

Ja wierzę w te rozwiązania jak trójwarstowy montaż, co potwierdziła termowizja ;).

Pierwszy raz słyszę aby taśmy wpływały na polepszenie przenikalnosci cieplej piany. Chyba ze w Muratorze. Po np 10 latach  juz prędzej , bo tasmy mają za zadanie powstrzymac utlenianie piany i utrzymywanie odpowiedniej wilgotnosci. Dlatego sa paroszczelne i paroprzepuszczalne. Chyba ze mówimy o taśmach rozpręznych, ale to juz inna bajka .

Napisano
5 godzin temu, demoneczek napisał:

Pierwszy raz słyszę aby taśmy wpływały na polepszenie przenikalnosci cieplej piany. Chyba ze w Muratorze. Po np 10 latach  juz prędzej , bo tasmy mają za zadanie powstrzymac utlenianie piany i utrzymywanie odpowiedniej wilgotnosci. Dlatego sa paroszczelne i paroprzepuszczalne. Chyba ze mówimy o taśmach rozpręznych, ale to juz inna bajka .

Jeżeli przy montażu byłaby wilgoć czy i/lub błędy to wyszłoby to na badaniu.

Napisano
W dniu 1.08.2022 o 20:19, snoopi_lubin napisał:

U mnie wylali posadzki w domu razem z zewnętrznym podestem. Pod drzwiami nie mam żadnej izolacji. Teraz się zastanawiam czy jest sens jakoś to naprawić. Czy robić nacięcie przy drzwiach w przedpokoju w posadzce i jakiś to uszczelniać .  ...

Jeszcze może masz w tej posadzce ogrzewanie podłogowe?

Napisano
22 minuty temu, gondoljerzy napisał:

Jeszcze może masz w tej posadzce ogrzewanie podłogowe?

Mam puszczone właśnie niedaleko drzwi. 
Tak to jest jak człowiek nie czyta tylko leci na wakacje i zostawia fachowcom wolną rękę. 

Napisano

Warto by wyciąć pasek posadzki pod drzwiami i zrobić izolację. Chociaż, jeśli drzwi są już zamontowane, to zrobienie tego porządnie jest ciekawym wyzwaniem.