Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Sweterkowy Sergio RIP

Featured Replies

Napisano

66lat... [emoji88]

7bd50d473f8e74c8e32f864e8fb640b7.jpg

‚Niestety - to czego obawialiśmy się - stało się... mój przyjaciel Sergio Marchionne odszedł...

Ale jego dzieło będzie kontynuowane ‚

John Elkann, szef Exor, największego udziałowca FCA...

Czyli kierunek FCA się nie zmieni...

Szkoda faceta - 2004 Fiat, 2009 Chrysler, 2014 FCA.... kto by pomyślał 15 lat temu - ze Fiat będzie sprzedawał Jeep, a Fiat nie będzie de facto sprzedawał ... nic taniego.

Ze Lancia umrze ... a Alfa będzie klepać SUV... ze Fiat będzie robił $$$ na RAM a nie na tanich Fiat...

Niezależnie czy ktoś faceta lubi czy nie - ale dokonał czegoś - zmian które są widoczne ...

Sent from my iCrap X using Tapacrap

Napisano

Jedno czego dzisiaj szkoda, to fakt że włoska motoryzacja praktycznie nie istnieje. Szkoda, bo mogło to wyglądać inaczej... 

Napisano
3 godziny temu, amazaque napisał:

Jedno czego dzisiaj szkoda, to fakt że włoska motoryzacja praktycznie nie istnieje. Szkoda, bo mogło to wyglądać inaczej... 

Mozesz rozwinac?

Napisano

OZI

wiesz może z punktu widzenia antypodów i bogatego świata to ty masz racje... jednak dla takiego europejczyka to fiat stracił w ostatnim czasie wiele z fiatowości właśnie...

gdzie się podziały "auta roku" dla europejczyka?

Napisano
  • Autor
OZI
wiesz może z punktu widzenia antypodów i bogatego świata to ty masz racje... jednak dla takiego europejczyka to fiat stracił w ostatnim czasie wiele z fiatowości właśnie...
gdzie się podziały "auta roku" dla europejczyka?

Dlatego mówię, ze albo ktoś go lubi albo nie ... ale jego zmiany są widoczne.

Fiat nie tylko stracił dla EU, IMVHO Fiat nie istnieje...

Ale popatrz na GM, PSA zrobiło sobie zysk w OPEL po 11 miesiącach... coś czego GM nie mogło dokonać w 19 lat.

Tak, należy popatrzyć jak zostało to dokonane, cięcie kosztow i cięcie i jeszcze raz cięcie.

3,800 luda out.
4,000 już się szykuje out.

Można powiedzieć ze koszt socjalny jest ogromny...

Ale GM się ‚koncentruje’ N Ammmerica, S. America, China.

I nagle taki El-Presidente dzięki sankcjom może pokazac Że ta koncentracja może być ... błędna.

Koniec mojej myśli... identycznie może być z Fiat, bo masz racja ze Fiat się zmienił.... ciekawe tylko czy założenia tych zmian przetrwają realia nowych realiów na rynku ....

Zobaczymy. Ja przewiduje - brak kryształowej kuli niestety - Ze jednak to nie musi działać ... RIP Sergio, RIP - Fiat...

Napisano
22 minuty temu, OZI napisał:

Dlatego mówię, ze albo ktoś go lubi albo nie ... ale jego zmiany są widoczne.

Fiat nie tylko stracił dla EU, IMVHO Fiat nie istnieje...

Ale popatrz na GM, PSA zrobiło sobie zysk w OPEL po 11 miesiącach... coś czego GM nie mogło dokonać w 19 lat.

Tak, należy popatrzyć jak zostało to dokonane, cięcie kosztow i cięcie i jeszcze raz cięcie.

3,800 luda out.
4,000 już się szykuje out.

Można powiedzieć ze koszt socjalny jest ogromny...

Ale GM się ‚koncentruje’ N Ammmerica, S. America, China.

I nagle taki El-Presidente dzięki sankcjom może pokazac Że ta koncentracja może być ... błędna.

Koniec mojej myśli... identycznie może być z Fiat, bo masz racja ze Fiat się zmienił.... ciekawe tylko czy założenia tych zmian przetrwają realia nowych realiów na rynku ....

Zobaczymy. Ja przewiduje - brak kryształowej kuli niestety - Ze jednak to nie musi działać ... RIP Sergio, RIP - Fiat...

właśnie OZI do czego to nas doprowadzi? kiedyś jak kupowałeś konkretną markę to jak z rasowym kotem czy psem : kupowałeś pewne wyselekcjonowane cechy , styl, wady i zalety a teraz? co wizję księgowego?

Napisano
Dnia 25.07.2018 o 19:01, OZI napisał:

66lat... [emoji88]

7bd50d473f8e74c8e32f864e8fb640b7.jpg

‚Niestety - to czego obawialiśmy się - stało się... mój przyjaciel Sergio Marchionne odszedł...

Ale jego dzieło będzie kontynuowane ‚

John Elkann, szef Exor, największego udziałowca FCA...

Czyli kierunek FCA się nie zmieni...

Szkoda faceta - 2004 Fiat, 2009 Chrysler, 2014 FCA.... kto by pomyślał 15 lat temu - ze Fiat będzie sprzedawał Jeep, a Fiat nie będzie de facto sprzedawał ... nic taniego.

Ze Lancia umrze ... a Alfa będzie klepać SUV... ze Fiat będzie robił $$$ na RAM a nie na tanich Fiat...

Niezależnie czy ktoś faceta lubi czy nie - ale dokonał czegoś - zmian które są widoczne ...

Ogólnie może i wyprowadził Fiata z zapaści, ale stał się też grabarzem włoskiej motoryzacji. Myślę, że tak sobie się zapisał w historii...

Napisano
2 godziny temu, bartekm napisał:

Ogólnie może i wyprowadził Fiata z zapaści, ale stał się też grabarzem włoskiej motoryzacji. Myślę, że tak sobie się zapisał w historii...

Ja sie spodziewalem, ze lancie zamkna bo co oni oferowali? Smiech na sali. Ale ciekaw jestem co z Alfa czy przetrwa. 

Napisano

Szybko zmarl... Ledwo co na emeryture odszedl... Jeszcze z miesiac temu robil ta slynna na AK prezentavje przyszlosci FCA Byl na cos chory? Czy go tak ema przygniotla? Niektorzy tak maja- na emeryturze nie umieja sie odnakwzc- czuja sie niepotrzebni i zawijaja sie raz dwa

Edytowane przez norbert123

Napisano
3 godziny temu, bartekm napisał:

Panda i 500tka zyje i ma zyc dalej. Tipo moze pozyje a moze nie. A za 2 lata moze sie wszystko zmieni. Na lepsze albo gorsze.

Napisano
11 godzin temu, norbert123 napisał:

Szybko zmarl... Ledwo co na emeryture odszedl... Jeszcze z miesiac temu robil ta slynna na AK prezentavje przyszlosci FCA Byl na cos chory? Czy go tak ema przygniotla? Niektorzy tak maja- na emeryturze nie umieja sie odnakwzc- czuja sie niepotrzebni i zawijaja sie raz dwa

Czytałem gdzieś, że pojechał na wycięcie jakiś zmian nowotworowych w barku czy coś takiego. Niby nie bardzo poważne, ale nastąpiły komplikacje i facet jeździ teraz Fiatem po niebiańskich autostradach.

Napisano
13 godzin temu, wujekcybul napisał:

Ja sie spodziewalem, ze lancie zamkna bo co oni oferowali? Smiech na sali. Ale ciekaw jestem co z Alfa czy przetrwa. 

Na Lancię od lat 90 to oni nie mieli pomysłu i to było łatwe do przewidzenia że finalnie ona zniknie. Tzn. Lancii praktycznie to u nas nie ma, ale ona formalnie nie padła - nadal istnieje i produkuje Ypsilona wyłącznie na rynek włoski. Niestety Sergio przyłożył rękę do problemów tej marki. Ostatnie kilkanaście lat to jakieś bazujące na Fiacie (to akurat nic złego)  dziwolągi, które poza inna stylistyką nie oferowały nic ponad Fiata, były droższe i sprzedawały się jako tako tylko we Włoszech. Chrylsery ze znaczkiem Lancii lepiej przemilczeć, bo to pomysł chory od zarania.

Prawdę mówiąc, to przy tylu markach w grupie, to niełatwo znaleźć na Lancię dobry pomysł:

- Lancia marka usportowiona (nawiązanie do Stratosa, Delty) - nie, bo jest Alfa Romeo, jest Abarth.

- Lancia marka stylowa - nie, bo jest Alfa, a małe stylowe samochody to rodzina Fiata 500,

- Lancia marka luksusowa (nawiązanie do czasów przedwojennych, lat 50, 60, 70, kiedy mieli w gamie głównie klasę D i E)- nie, bo jest Maserati,

- Lancia marka supersportowa - nie, bo w grupie jest Ferrari

- marka SUVów - nie bo w grupie jest Jeep specjalizujący się w SUVach, Alfa i Fiat też mają swoje suvy, a poza tym fani Lancii zatłuką managera, który postwi Lancię na takie tory.

- Lancia marka popularna - nie, bo jest Fiat, ale w sumie to jest myśl by kiedyś Lancia mogła wrócić. Podział - samochody klasy A i B robi fiat (różne wersje 500-ki), a klasy C (nowa Delta), D (nowa Kappa) i jakieś coupe i kabriolety (mieli tego sporo w ofercie od lat 50 do 80) produkuje Lancia. Problem jest tylko takich że na coupe i kabriolety popyt nie porywa, a klasa D w EU zamiera na rzecz SUVów.... więc kompakt musiałby utrzymywać markę w EU. Chyba żeby wybrali się do Chin - tam klasa D nadal idzie.

Napisano
44 minuty temu, Manx napisał:

Na Lancię od lat 90 to oni nie mieli pomysłu i to było łatwe do przewidzenia że finalnie ona zniknie. Tzn. Lancii praktycznie to u nas nie ma, ale ona formalnie nie padła - nadal istnieje i produkuje Ypsilona wyłącznie na rynek włoski. Niestety Sergio przyłożył rękę do problemów tej marki. Ostatnie kilkanaście lat to jakieś bazujące na Fiacie (to akurat nic złego)  dziwolągi, które poza inna stylistyką nie oferowały nic ponad Fiata, były droższe i sprzedawały się jako tako tylko we Włoszech. Chrylsery ze znaczkiem Lancii lepiej przemilczeć, bo to pomysł chory od zarania.

Ja to sie dziwie, ze nie poszli droga VAG. Zobacz ile maja takich samych modeli ale inaczej pozycjonowanych na tych samych platformach.

Fiat=Skoda, Alfa = Seat, Lancia = Audi. Maseratti = Porshe no i Ferrari ale to inna liga.

I tak na przykladzie Alfy zrobili SUV, Fiat mialby takiego samego ale np 10k tanszy ze slabszymi silnikami, Lancia bardziej luksusowe a Maseratti najszybsze.

Jakbym mial cos do powiedzenia to zrobilbym w calej EU multidilerow i wykorzystal potencjal, ze jednak przy takiej skali to mozna chyba robic auta. Kia umi, VAG umi a oni nie potrafia. Ja rozumiem, ze sa inne rynki i z tego co widze to najbardizej skorzystali amerykanie bo im wnetrza ucywilizowali.

Napisano

Chodzi o koszty produkcji oraz koszty przygotowania produkcji = szacowany zysk przez x lat. Fiat mógłby wyzyskać dobre euro tylko chyba się im niechcenia. ( Szukają taniej siły roboczej w stosunku do zarobku na aucie) od 2010 słyszałem ile to modeli mieli na eu wprowadzić i co? Kicha lepiej wyższe modele co więcej $$ zarobią kosztem ludzkiej produkcji i NVAA( koszty produkcji których klienta nie obchodzą). Sergio miał plan i ten plan wykonał uderzając w 500. Później dodając Abartha. Który dalej się sprzedaje.

Lancia upadła bo zabila ja cena. 

Popatrz na brasil- fiat tam kwitnie. Sam bym kupił Argo . 

Napisano
3 godziny temu, Manx napisał:

Prawdę mówiąc, to przy tylu markach w grupie, to niełatwo znaleźć na Lancię dobry pomysł:

- Lancia marka usportowiona (nawiązanie do Stratosa, Delty) - nie, bo jest Alfa Romeo, jest Abarth.

- Lancia marka stylowa - nie, bo jest Alfa, a małe stylowe samochody to rodzina Fiata 500,

- Lancia marka luksusowa (nawiązanie do czasów przedwojennych, lat 50, 60, 70, kiedy mieli w gamie głównie klasę D i E)- nie, bo jest Maserati,

- marka SUVów - nie bo w grupie jest Jeep specjalizujący się w SUVach, Alfa i Fiat też mają swoje suvy, a poza tym fani Lancii zatłuką managera, który postwi Lancię na takie tory.

- Lancia marka popularna - nie, bo jest Fiat, ale w sumie to jest myśl by kiedyś Lancia mogła wrócić. Podział - samochody klasy A i B robi fiat (różne wersje 500-ki), a klasy C (nowa Delta), D (nowa Kappa) i jakieś coupe i kabriolety (mieli tego sporo w ofercie od lat 50 do 80) produkuje Lancia. Problem jest tylko takich że na coupe i kabriolety popyt nie porywa, a klasa D w EU zamiera na rzecz SUVów.... więc kompakt musiałby utrzymywać markę w EU. Chyba żeby wybrali się do Chin - tam klasa D nadal idzie.

Z tym przypisaniem cech do marek, nawet w grupie VW bywa roznie. Oczywiscie podzial VW i Audi czy marek wyzej poszlo ok, ale ze Skoda i Seatem cos chyba poszlo nie tak. Seat mial byc Auto Emocion a Skoda budzetowa. Ale Skoda sie zaczela rozpychać, bo za wieksza game modelowa, i wersje od biedy po sport w RS i "luksus" (L&K) i idzie mocno w motorsport, praktycznie dominując R5 w rajdach. A seat w pewnym momencie mial dwa autorskie modele a reszte skody ze swoim znaczkiem, a z motorsportem tez mieli przerwe. Teraz mocniej wrocili do turystyków, ale mimo wszystko nie jest to coś co dominuje wizerunek marki, a teraz po wydzieleniu Cupry z Seata juz w ogole zostaja bez wyrazu

Napisano
Dnia 26.07.2018 o 22:54, norbert123 napisał:

Szybko zmarl... Ledwo co na emeryture odszedl...

Na emeryturę miał iść za rok...

Napisano
  • Autor
właśnie OZI do czego to nas doprowadzi? kiedyś jak kupowałeś konkretną markę to jak z rasowym kotem czy psem : kupowałeś pewne wyselekcjonowane cechy , styl, wady i zalety a teraz? co wizję księgowego?

To jest dobre pytanie.

Myśle ze doprowadzi nas do stanu jak lodówki i pralki.

Teraz kupujesz auto na 6-7 lat, tyle ile gwarancja. Potem out.

Ja myśle ze oni chcą to skrócić :-)

IMVHO każda nowa generacja ma mniej materiałów niż poprzednia. Chyba czas kupić Tesla. Wykończone jak w latach 90tych...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
  • Autor

Tylko, ze nie wiadomo co było bez niego. Może by Fiat już w ogóle nie było.

Generalnie opinie są, ze Fiat jeszcze żyje dzięki Sergio.

No chyba ze nastąpi nacjonalizacja. Zobacz co się dzieje z BMW/Merc/Audi/Volvo. Większość autni sprzedaży jest już w China...

Napisano
  • Autor

Wszystko fajnie, ale jak klientów brak - to jaki sens?

Zobacz jak to dziś wszystko działa. Globalizacja sprawiła, ze jeśli ty tanio nie wyklepiesz ... to gdzieś to zrobia a ty nie masz roboty...

I mnie się to %^^\£\ nie podoba!

Lud chce nie wiadomo co i w cenie taczek... lud chce kupować ‚dobry lokalny wyrób, płacić tyle co już nawet nie koszt produkcji w China jest, a w Nigeria i narzeka, ze lokalnie wszystko leci w dół...

No tym nie ma niestety $$$.

Napisano
  • Autor
Ja to sie dziwie, ze nie poszli droga VAG. Zobacz ile maja takich samych modeli ale inaczej pozycjonowanych na tych samych platformach.

Fiat=Skoda, Alfa = Seat, Lancia = Audi. Maseratti = Porshe no i Ferrari ale to inna liga.

I tak na przykladzie Alfy zrobili SUV, Fiat mialby takiego samego ale np 10k tanszy ze slabszymi silnikami, Lancia bardziej luksusowe a Maseratti najszybsze.

Jakbym mial cos do powiedzenia to zrobilbym w calej EU multidilerow i wykorzystal potencjal, ze jednak przy takiej skali to mozna chyba robic auta. Kia umi, VAG umi a oni nie potrafia. Ja rozumiem, ze sa inne rynki i z tego co widze to najbardizej skorzystali amerykanie bo im wnetrza ucywilizowali.

Skala. Ale i tez inny koszt. Weźmy Golf - wersja bieda u mnie pierwsza w cenniku 110TSI - (150KM) to ok $23k. - 62k PLN
Wersja R to ok $46k 124k PLN- swą razy tyle. Owszem dostajesz 300KM ale ...

Ile ich to w koszcie produkcji kosztuje?
Dorzucamy AWD i tyle. Kasują 2x.

Jeśli na całość sprzedaży to 27% to ile w tym jest tłuszczu do zgarnięcia ??? $$$ Dość sporo!

Identycznie będzie z VAG w EU. Może nie z proporcjami R i GTI ale założę się ze wersje z dodatkami maja Spory udział. Wersji bieda jest mało.

Czyli znów jest tłuszcz do obcięcia na $$$.

Problem Fiat to zawsze była tania marka. Tani VW został zastąpiony Skoda, a Fiat? Czym to zastąpią, skoro koleiny oczekuje tanio. A tanio i zyskiem się nie da niestety.

Napisano
  • Autor

Z tym przypisaniem cech do marek, nawet w grupie VW bywa roznie. Oczywiscie podzial VW i Audi czy marek wyzej poszlo ok, ale ze Skoda i Seatem cos chyba poszlo nie tak. Seat mial byc Auto Emocion a Skoda budzetowa. Ale Skoda sie zaczela rozpychać, bo za wieksza game modelowa, i wersje od biedy po sport w RS i "luksus" (L&K) i idzie mocno w motorsport, praktycznie dominując R5 w rajdach. A seat w pewnym momencie mial dwa autorskie modele a reszte skody ze swoim znaczkiem, a z motorsportem tez mieli przerwe. Teraz mocniej wrocili do turystyków, ale mimo wszystko nie jest to coś co dominuje wizerunek marki, a teraz po wydzieleniu Cupry z Seata juz w ogole zostaja bez wyrazu

Ale patrYsz lokalnie. Skoda ma duży wzrost z Asia. O Seat nikt nie słyszał.

I jest w zasadzie tak.
Volkswagen
Skoda - jako tańsza alternatywa dla Audi...
Audi.

EU stawia Skoda niżej niż Volkswagen.

Napisano
8 godzin temu, OZI napisał:

Skala. Ale i tez inny koszt. Weźmy Golf - wersja bieda u mnie pierwsza w cenniku 110TSI - (150KM) to ok $23k. - 62k PLN
Wersja R to ok $46k 124k PLN- swą razy tyle. Owszem dostajesz 300KM ale ...

Ile ich to w koszcie produkcji kosztuje?
Dorzucamy AWD i tyle. Kasują 2x.

Jeśli na całość sprzedaży to 27% to ile w tym jest tłuszczu do zgarnięcia ??? $$$ Dość sporo!

Identycznie będzie z VAG w EU. Może nie z proporcjami R i GTI ale założę się ze wersje z dodatkami maja Spory udział. Wersji bieda jest mało.

w każdej marce entry level vs top level to cena x2 lub więcej. 

Kiedyś sprawdzałem jak to wygląda w mercu. Najtansza A klasa - 90k. A45 AMG 190k a dodatkami można ją dopchnąć powyżej 300k PLN. I chyba każdy kto bawił się konfiguratorem, w szczególności marek niemieckich widzi w jak absurdalnych cenach są te dodatki. 

Zapamiętałem asystując w zakupie - BMW 3er entry - auto za ok 130tys wtedy. Miało plastikową kierownicę bez sterowania radiem i manualną klimę i szyby na korbę z tyłu. Wszystko trzeba było dokupować. A w audi były dodatki typu - pakiet oświetlenia za ok 800 zł :) a była to lampka w schowku i bagażniku. Albo pakiet schowki - to siatki na drobiazgi w boczkach foteli i jakieś tam detale do bagażnika - 800 zł. Absurd. Koszt wykonania pewnie pare $. 

Napisano
  • Autor

w każdej marce entry level vs top level to cena x2 lub więcej. 
Kiedyś sprawdzałem jak to wygląda w mercu. Najtansza A klasa - 90k. A45 AMG 190k a dodatkami można ją dopchnąć powyżej 300k PLN. I chyba każdy kto bawił się konfiguratorem, w szczególności marek niemieckich widzi w jak absurdalnych cenach są te dodatki. 
Zapamiętałem asystując w zakupie - BMW 3er entry - auto za ok 130tys wtedy. Miało plastikową kierownicę bez sterowania radiem i manualną klimę i szyby na korbę z tyłu. Wszystko trzeba było dokupować. A w audi były dodatki typu - pakiet oświetlenia za ok 800 zł [emoji4] a była to lampka w schowku i bagażniku. Albo pakiet schowki - to siatki na drobiazgi w boczkach foteli i jakieś tam detale do bagażnika - 800 zł. Absurd. Koszt wykonania pewnie pare $. 

Dlatego u mnie rynek tego nie przyjął. Raz ze czas dostawy.

Masz wersje wyposażenia idące w górę z lepszym silnikiem, 3 -4 o tyle.

VAG dorzuca jakieś 2 pakiety i znów nic więcej.

Patrzą co się sprzedaje i to trzymają na placach.

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał:

Dlatego u mnie rynek tego nie przyjął. Raz ze czas dostawy.

Masz wersje wyposażenia idące w górę z lepszym silnikiem, 3 -4 o tyle.

VAG dorzuca jakieś 2 pakiety i znów nic więcej.

Patrzą co się sprzedaje i to trzymają na placach.

Japonce pakietują. I o ile kiedys to wynikało na pewno z logistyki, to nie zrezygnowali z tego systemu nawet produkując w EU.

Chociaz patrząc na Toyote i Nissana to pojawia sie wiecej mozliwosci personalizacji - jakieś dokładki, naklejki, kolor dachu itp. 

Napisano
1 godzinę temu, Filipfm napisał:

Japonce pakietują. I o ile kiedys to wynikało na pewno z logistyki, to nie zrezygnowali z tego systemu nawet produkując w EU.

Chociaz patrząc na Toyote i Nissana to pojawia sie wiecej mozliwosci personalizacji - jakieś dokładki, naklejki, kolor dachu itp. 

z tym że większość z tych dodatków w Toyocie, nawet skórzana tapicerka, są dokładane w PL

Edytowane przez maro_t

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.