Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GM: 14,700 luda zwolnione w jeden dzień - 7 fabryk zamkniętych...- tylko SUV

Featured Replies

Napisano

GM poszło dziś po model Ford... - tylko trucks, SUV, i EV.

Volt umarł.

Sedan umarł.

US/Canada

3 fabryki gdzie klepią - umarły.

2 fabryki gdzie robią silniki - umarły.

Oshawa Assembly , Ontario, Canada.

2. Detroit-Hamtramck Assembly in Detroit.

3. Lordstown Assembly Warren, Ohio.

4. Baltimore Operations White Marsh, Maryland

5.Warren Transmission Operations Warren, Michigan.

6/7. Prawdopodobnie Korea x1 i ????

Total: 14,700 luda jest bez pracy za jednym pociągnięciem pióra....

Następne dwie fabryki po za US - tez papa, ale jeszcze nie powiedzieli jakie. Ok 3-5k luda out...

Przyszłość:

No wlanie ? Jak czytam ciepłe PR BS [emoji90][emoji90][emoji90] to teraz wydaje sie Ze Opel z PSA to najlepsza rzecz jaka się przydarzyła...

ale cięcia w PSA są przewidywane jako następne, bo jeśli GM nie może żyć z własnym modelem zarządzania i koszt na sztukę to jak ktoś kto ich kupił może....

Gliwice do zamknięcia?

Politycznie ma sens, ekonomicznie nie. Brexit pewenie zamknie Ellesmere Port...

Ale przynajmniej jak narazie sedan/hatch przetrwa w EU...

RIP Cruze...

599d8f6120571166bff3b7d13f570aa3.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

A co z make America great again? Bardzo im sie dziwie no ale moze liczby mowia co innego bo za kazdym razem jak jestem w USA to widze mnostwo sedanow. Wychodzi na to, ze hb narazie przetrwa tylko w UE ale kto wie jak dlugo. GM ma sporo roznej wielkosci aut az dziwne, ze zostana tylko SUV. No ale co robic.

Napisano
  • Autor
Ciekawe, czy nie tak dawno odratowany GM przetrwa, czy znów będzie wymagał pomocy?

Wielu twierdzi ze nie.

IMVHO w US stanie się to co u mnie, wielu przez taka politykę opuści GM ‚merican made’ jest teraz Made in [emoji1166] Mexico, i ludzie o tym wiedza.

Nowa mantra tez za mądra nie jest,

Zero Crashes, Zero Emissions, Zero Congestion.

Czyli AV, EV i jak narazie trucks i SUV.

AV daleka droga, EV, tez ludzie nie są zainteresowani na tak masowa skale jak to się wydaje, Chyba ze stworzysz system podatkowy jak Norwegia czy Cali.

Ale.... z drugiej strony 2019 przewidywana jest recesja, jeśli możesz zaoszczędzić $6bil dolcow w 2020 - a to właśnie robią... to to jest dobry ruch.

Tylko ze krótkowzroczny.

Teoria 3 - GM ma racje i lud za 10 lat nie będzie kupował w ogóle aut tylko płacić za subskrypcje, wtedy GM nie musi produkować aut tylko będą składane przez tego kto je będzie klepał najtaniej - np w India w namiocie Tesla [emoji38]

Jak ktoś to nazwał GM z firmy emerytów kłębiącej auta ze strata, stała się właśnie firma nic nie produkująca ze strata [emoji38]

Wiem jedno, zadnego produktu GM bym już nie kupił, a np myślałem ze jak Lexus pójdzie to może Camaro, za dużo ryzyko, ze nikt nie zostanie żeby moje Camaro obsługiwać... i wydaje się ze na dziś wielu myśli podobnie niż ja...

95f59b8cef52460a089c18bdefb5fac0.jpg

Napisano
  • Autor
A co z make America great again? Bardzo im sie dziwie no ale moze liczby mowia co innego bo za kazdym razem jak jestem w USA to widze mnostwo sedanow. Wychodzi na to, ze hb narazie przetrwa tylko w UE ale kto wie jak dlugo. GM ma sporo roznej wielkosci aut az dziwne, ze zostana tylko SUV. No ale co robic.

Jest problem, polityczny tez bo GM jakby nie było został uratowany przez podatników, teraz 10 lat później się odpłaca.

Nie wiadomo tez jakie następne dwie fabryki poza US/Can idą do zamknięcia... może być jedna w Mexico, druga w Korea, może być tylko Korea, Bloomberg spekuluje ze do klepania EV potrzeba o wiele mniej R&D i ludzi, wiec albo jesteśmy świadkami zmiany świata moto jaki znamy, albo to wszystko GM kopnie w d... i upadnie...

Lud nie jest zadowolony...

ef0e92590638dac9cd89e4d5ec40916d.jpg

A sedan cóż - niedługo pojawi się więcej reklam Nissan/Toyota/Mazda/Subaru - Made in Mericca - buy local! [emoji631]

Napisano
43 minuty temu, OZI napisał:

Jest problem, polityczny tez bo GM jakby nie było został uratowany przez podatników, teraz 10 lat później się odpłaca.

Nie wiadomo tez jakie następne dwie fabryki poza US/Can idą do zamknięcia... może być jedna w Mexico, druga w Korea, może być tylko Korea, Bloomberg spekuluje ze do klepania EV potrzeba o wiele mniej R&D i ludzi, wiec albo jesteśmy świadkami zmiany świata moto jaki znamy, albo to wszystko GM kopnie w d... i upadnie...

Lud nie jest zadowolony...

Rezygbacja z Volta jest conajmniej dziwna.

Napisano
47 minut temu, wujekcybul napisał:

Jak się dobrze przyjrzeć, to wcale nie jest tak do czapki. To klienci portfelami zagłosowali za tym, że nie kochają tego modelu. Hitem sprzedażowym nie był, a od jakiegoś czasu jego sprzedaż dalej leci w dół w US. Model jest nie do końca trafiony, bo w czasie mody na SUVy, GM zrobił elektryka w formie hatchbacka. Czyli był niemodny, a jedyne co miało do ludzi przemówić to żę jest elektrykiem. To nie mogło się skończyć sukcesem, zwłaszcza w US. Teraz widzą po tabelkach co się dzieje i stąd ta decyzja. Chcą się poprawić - będą elektryki SUV.

Dziwne jest tylko to, że o cięciach mówią, kiedy w ich wynikach finansowych dramatu nie widać.

Napisano
13 godzin temu, OZI napisał:

Przyszłość:

Z obecnym zarządem, ta firma nie ma przyszłości.

Z tego co pamiętam, to wpakowano w nich grube miliardy USD w czasie kryzysu z 2008 roku. Zupełnie bez sensu.

Wystarczyło na 10 lat dryfowania.

Każda firma, czy to samochodowa, czy produkująca srajtaśmę, musi odpowiedzieć sobie na jedno zajebiście ważne pytanie: "Czego oczekują klienci?"

A GM nie produkował tego, czego oczekują klienci.

Jak nie potrafisz produkować to czego oczekują klienci, to przynajmniej musisz być jak Apple i stworzyć taką potrzebę.

Mi GM bardzo przypomina Fiata, jesli chodzi o świat motoryzacji. Niby produkują wszystko, ale jak człowiek określi swoją potrzebę, to się okazuje że nie produkują nic. Nic co bym chciał.

GM ewidentnie myślało tylko księgowo. Co produkować, aby jak najwięcej zarobić. Niestety zarabianie zaczyna się od sprzedawania.

Takie firmy upadają.

Toyota sprzedaje sedany, VW sprzedaje sedany, BMW sprzedaje sedany, Mercedes też. Widać że są i tanie i drogie marki, które to sprzedają.

Te firmy hatchbacki też sprzedają jak świeże bułeczki.

Napisano
  • Autor

Oficjalnie GM mówi ze kończy produkcje Volt ponieważ to jest produkt który miał pokazac klientom czym jest EV, kiedy został zaprojektowany 10 lat temu.
Volt ma mały zasięg -50mil, potem włącza się silnik spalinowy.
Postep technologii sprawił ze np Chevy Bolt ma zasięg 238miles...

0d419d2e4a706afb6957a029a2b471c6.jpg

Sent from my iCrap X using Tapacrap
Napisano
  • Autor

Z obecnym zarządem, ta firma nie ma przyszłości.
Z tego co pamiętam, to wpakowano w nich grube miliardy USD w czasie kryzysu z 2008 roku. Zupełnie bez sensu.
Wystarczyło na 10 lat dryfowania.

Każda firma, czy to samochodowa, czy produkująca srajtaśmę, musi odpowiedzieć sobie na jedno zajebiście ważne pytanie: "Czego oczekują klienci?"
A GM nie produkował tego, czego oczekują klienci.

Jak nie potrafisz produkować to czego oczekują klienci, to przynajmniej musisz być jak Apple i stworzyć taką potrzebę.

Mi GM bardzo przypomina Fiata, jesli chodzi o świat motoryzacji. Niby produkują wszystko, ale jak człowiek określi swoją potrzebę, to się okazuje że nie produkują nic. Nic co bym chciał.

GM ewidentnie myślało tylko księgowo. Co produkować, aby jak najwięcej zarobić. Niestety zarabianie zaczyna się od sprzedawania.
Takie firmy upadają.

Toyota sprzedaje sedany, VW sprzedaje sedany, BMW sprzedaje sedany, Mercedes też. Widać że są i tanie i drogie marki, które to sprzedają.
Te firmy hatchbacki też sprzedają jak świeże bułeczki.

GM dalej myśli- księgowi, dalej nie produkuje tego czego lud chce, to nie anegdoty, ze idziesz do salonu GM chcesz kupić A a dają ci B,
‚Ale ja chce A’
‚To może C? [emoji16]’

Sedan - Hmm -

Sprzedaż sedan nie jest aż taka spadkowa dramatycznie w USDM,

Accord
2017 - 322k
2018 za 10 miesięcy 239k

Camry
2017: 387k
2018: 289k

Avalon
2017: 32k
2018: 28k

Sentra

2017: 218k
2018: 182k

Altima
2017: 255k
2018: 182k

Merc E-Class
2017: 46k
2018: 39k

Można iść dalej.
Jak się doda jeszcze 2 miesiace sprzedaży to spadki są de facto sezonowe, trend nie jest widoczny, może pójść w górę lub w dół w 2019...

Merc ma najlepszy zysk na sztuce, ale Toyota czy Nissan nie jest daleko.

Ba nawet Fiat ze swoim 300 i Charger ma zysk dość dobry na sztukę ... GM [emoji90][emoji90][emoji90].la to są stare dziadki!

aad73f3fcc0bb3d1920536eae43ff660.jpg

Jak GM sprzedał Opel to myślałem, ze to wina EU [emoji1099][emoji1099][emoji1099] , ale decyzje GM sprawiają, ze bardzo się myliłem, to nie Opel był chory - to GM jest chory i mordował Opel ...

IMVHO za pare lat GM znów będzie potrzebował $$$ podatników, ale tym razem ci go kopna w D....

Wallstreet jak zawsze przyjął cięcie kosztow pozytywnie - akcje w górę - Ale to nic nie znaczy...

Napisano
14 godzin temu, OZI napisał:

Gliwice do zamknięcia?

Politycznie ma sens, ekonomicznie nie. Brexit pewenie zamknie Ellesmere Port..

Z początkiem roku zlikwidowali III zmianę, zmniejszyli zatrudnienie. Nie tak dawno temu znowu były redukcje. W firmie jest program dobrowolnych odejść. 250 osób skierowano do pracy w Russelsheim, produkcja spada. Także jak tak dalej pójdzie, to wszystko będzie zależało od układów po brexicie - Gliwice obok Ellesmere Port są jedynym miejscem produkcji Astry.

Napisano
5 minut temu, Majkiel napisał:

Z początkiem roku zlikwidowali III zmianę, zmniejszyli zatrudnienie. Nie tak dawno temu znowu były redukcje. W firmie jest program dobrowolnych odejść. 250 osób skierowano do pracy w Russelsheim, produkcja spada. Także jak tak dalej pójdzie, to wszystko będzie zależało od układów po brexicie - Gliwice obok Ellesmere Port są jedynym miejscem produkcji Astry.

A to Was nie przejął Peugeot?

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał:

A to Was nie przejął Peugeot?

PSA przejęło i produkuje Astrę pod marką Opel ;)

Napisano
15 godzin temu, OZI napisał:

RIP Cruze...

599d8f6120571166bff3b7d13f570aa3.jpg

Do tej pory nie mogę przeżyć że nie ma już Chevrolet w EU.

Mam sentyment do marki i teraz bym właśnie jeździł takim Cruzem.... 

Napisano

2 godziny temu, wujekcybul napisał:

Volt to stare auto - był już czas na niego. A Bolt sprzedaje się jak ciepłe bułeczki - ile wyprodukują, tyle sprzedadzą.

Napisano
2 godziny temu, Jaruga napisał:

Ja Malibu bym wybrał.

Napisano
  • Autor

Czyli smierć przez 1,000 ciec....
Gliwice coś klepie oprócz Astra?

Skąd teraz silniki przychodzą?

Napisano
  • Autor

Jakieś 4 tys leży na trawie u mnie, ulubione ostatnio auto UBER

2f87dcfb54017b191d1b8a682d88ca68.jpg

45k PLN i twoje - wyjeżdzasz na ulice.
Ciekawe Że wszyscy co porównywali to mówią ze EU Astra jest po prostu lepsza...

Napisano
3 godziny temu, OZI napisał:

Czyli smierć przez 1,000 ciec....
Gliwice coś klepie oprócz Astra?

Skąd teraz silniki przychodzą?

Astre hatchback i Cascade (czyli też Astre), pod markami Opel, Vauxhall. Z tego co wyczytałem dają tam silniki z Tychów - nowe 1.0 od PSA.

Napisano
1 godzinę temu, Majkiel napisał:

Astre hatchback i Cascade (czyli też Astre), pod markami Opel, Vauxhall. Z tego co wyczytałem dają tam silniki z Tychów - nowe 1.0 od PSA.

To nie są silnika PSA. To GM B10XFL.

PSA raz, że nie robi praktycznie 1.0 (jest jakiś silnik EB0, ale nigdzie go nie widziałem na żywo), a dwa nie spodziewałbym się tak szybkiej adaptacji platformy pod silniki PSA. Przypuszczam, że Astra tej generacji dojedzie do końca wciąż na silnikach GM. 

Edytowane przez grogi

Napisano
4 godziny temu, grogi napisał:

PSA raz, że nie robi praktycznie 1.0 (jest jakiś silnik EB0, ale nigdzie go nie widziałem na żywo), a dwa nie spodziewałbym się tak szybkiej adaptacji platformy pod silniki PSA. Przypuszczam, że Astra tej generacji dojedzie do końca wciąż na silnikach GM. 

Astra i Insignia zostana przy swoich silnikach. W sumie to dobrze bo wkrotce nie bedzie wyboru i bedzie albo 1.2 albo 1.2 :hehe:

Napisano
  • Autor

To zależy kiedy ta generacja zdechnie.

PSA nie chce płacić GM ich [emoji90][emoji90][emoji90][emoji90] z normami CO2 w EU, co ich teraz kosztuje w R&D.

Jak się to skończy, nie wiem, ale AFAIK jest wojna - i stad np PSA znów podniosło (drugi raz w ciagu ostatnich 6 miesięcy) GM ceny Astra/Insignia.

Patrząc jak nowe GM operuje to PSA chce zastąpić jak najwiecej i jak najszybciej w pozostałościach Opel, nowy silnik ma sens, $300 na auto zostaje w PSA a nie idzie do GM...

Napisano
3 godziny temu, OZI napisał:

Jak się to skończy, nie wiem, ale AFAIK jest wojna - i stad np PSA znów podniosło (drugi raz w ciagu ostatnich 6 miesięcy) GM ceny Astra/Insignia.

Patrząc jak nowe GM operuje to PSA chce zastąpić jak najwiecej i jak najszybciej w pozostałościach Opel, nowy silnik ma sens, $300 na auto zostaje w PSA a nie idzie do GM...

Ja to doskonale rozumiem. Ale wymienienie silnika na obcej platformie to nie jest takie hop siup.

Silniki mogą się ew. zmienić przy liftingu - czyli pewnie za rok. To by się akurat zgrywało z moją wyciągnięta z powietrza liczbą, że potrzeba ok 2 lat na R&D oraz testy, żeby wymienić silnik w istniejącym modelu. Jeśli oczywiście w PSA nie postanowili olać facelifting, ubić Astry szybciej i zastąpić czymś pokrewnym C3/308. Tak silniki mają już zgrane - trzeba auta tylko inaczej narysować... Z tym też są niestety problemy - bo istniejące fabryki trzeba w dość kosztowy sposób przerobić na produkcję aut na nowej platformie. Pożyjemy, zobaczymy... 

Swoją drogą @OZI- to całe zamieszanie i przejście Ford, a teraz GM na SUVy doskonale ilustruje, po co potrzebne są sztuczne regulacje...

Tak jak mówisz - lud chce SUVa. Z egoistycznego punktu widzenia. Ale... 

1) lud nie potrzebuje SUVa żeby wozić dzieci do szkoły i kartofle do domu 

2) SUVy są, z socjologicznego puntu widzenia, w miastach niechciane - raz, że palą więcej (fizyki nie oszukasz i nie bądź Pan głąb), a dwa że zajmują więcej miejsca. 

Regulacje są właśnie po to, żeby tak wysterować ceny i wszystko dookoła, żeby egoistyczne ja-chcę-i-mnie-stać oraz nam-wszystkiem-będzie-lepiej się spotkały. Po to właśnie były ambitne plany ograniczenia emisji CO2, które jojczący teraz el. Presidente ukatrupił - żeby auta bardziej oszczędne. A to się bierze głównie z tego, że to auta mniejsze. Auta mniejsze - mniejsze korki, czystsze powietrze. Jedyne co na tym cierpi, to Chelsea Mum. 

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
Ja to doskonale rozumiem. Ale wymienienie silnika na obcej platformie to nie jest takie hop siup.

Silniki mogą się ew. zmienić przy liftingu - czyli pewnie za rok. To by się akurat zgrywało z moją wyciągnięta z powietrza liczbą, że potrzeba ok 2 lat na R&D oraz testy, żeby wymienić silnik w istniejącym modelu. Jeśli oczywiście w PSA nie postanowili olać facelifting, ubić Astry szybciej i zastąpić czymś pokrewnym C3/308. Tak silniki mają już zgrane - trzeba auta tylko inaczej narysować... Z tym też są niestety problemy - bo istniejące fabryki trzeba w dość kosztowy sposób przerobić na produkcję aut na nowej platformie. Pożyjemy, zobaczymy... 

Swoją drogą [mention=129025]OZI[/mention]- to całe zamieszanie i przejście Ford, a teraz GM na SUVy doskonale ilustruje, po co potrzebne są sztuczne regulacje...

Tak jak mówisz - lud chce SUVa. Z egoistycznego punktu widzenia. Ale... 
  1) lud nie potrzebuje SUVa żeby wozić dzieci do szkoły i kartofle do domu 
  2) SUVy są, z socjologicznego puntu widzenia, w miastach niechciane - raz, że palą więcej (fizyki nie oszukasz i nie bądź Pan głąb), a dwa że zajmują więcej miejsca. 

Regulacje są właśnie po to, żeby tak wysterować ceny i wszystko dookoła, żeby egoistyczne ja-chcę-i-mnie-stać oraz nam-wszystkiem-będzie-lepiej się spotkały. Po to właśnie były ambitne plany ograniczenia emisji CO2, które jojczący teraz el. Presidente ukatrupił - żeby auta bardziej oszczędne. A to się bierze głównie z tego, że to auta mniejsze. Auta mniejsze - mniejsze korki, czystsze powietrze. Jedyne co na tym cierpi, to Chelsea Mum. 

1. Silink - zgoda, ale pewnie armia księgowych obliczyła co się bardziej opłaca - płacić GM i sobie odbijać jak im się coś sprzedaje, vs trzymać do następnej generacji.

Jak jest nie wiem, wiem, ze jest następny sztorm [emoji90][emoji90][emoji90] z PSA Ze starym Opel Technical Centre, 500 nowych pozycji powstało w Melbourne u mnie na wsi praktycznie w ciagu tygodnia, patrząc w jakim stanie jest GM to wojna między PSA a GM przybiera na sile, tylko się o tym nie czyta...

e17a4bbafd3b050de835bc8ae7c817f4.jpg

2. Fabryki - PSA ma ten sam problem co miał GM Opel, utylizacja. Jak widać GM nie boi się politycznie niepoprawnych decyzji - nie patrzę czy złe czy dobre decyzje - ale odważne. Prędzej czy później PSA będzie musiało pare fabryk albo zamknąć albo zwiększyć sprzedaż, IMVHO nastapi to pierwsze / polityka, koszt etc/

7c343602dd907f9fa26edf3f3dd5f4cf.jpg

3. SUV i regulacje [emoji16] - czyli co chcesz kazać klepać auta na które ‚oni’ uważają ze nie ma klientow?

Niepodoba mi się co GM robi, nie podoba mi się co Ford robi, z punkty widzenia klienta, moralnie - olanie wiernych pracowników etc, ale tez rozumiem ze to jest ich strategia. Znów inna dyskusja czy słuszna czy nie [emoji848]

Owszem regulacje da potrzebne - bo takto każdy z nas jeździł by Ford Pinto i mial BBQ przy każdym wypadku a jak pokazuje historia Takata - korporacyjna chciwość nie ma granic .... ale regulacje które są;
- fizycznie nie możliwe,
- które ograniczają wolność wyboru,
- powodują koszt wzrostu produktu

.. powinny być regulowane przez rynek.

761f9c606bd19eee4e9af4dd7b0ce778.jpg

4. Ograniczenie CO2 w takimi stopniu co EU chce to jest zaprzeczenie prawom fizyki, i szkoda dla ekonomii.

To nie Soccer Mums tylko, to zwiększony koszt który musi ponieść klient. Gdzieś są granice. Jak sztuczne regulacje działają to Dieselgate pokazuje.

4eb82f133a1395ee5f5e31512fb823aa.jpg

Chcesz sobie mniej płacić za benzynę to płac, twój wybór - nie mnie to potępiać, ja chce mieć dalej 5.0l V8 w garażu i mam, w głębokiej mam czy mi Mustang spali 12l czy 15l.

Oczekuje ze auto będzie tanie - i dostępne, wybór klienta. Głęboko w czterech literach ma czy to ma 100g CO2 czy 1,000g CO2. Ty na to patrzysz i jak nie mnie cię potępiać - Ot inny klienta

Problemu smogu u mnie nie ma. Jak popatrzysz % jaki procent to auta i jest to śladowe, takie dobrze się czuje a nic z tego i tak nie wyjdzie.

Dlaczego - dlatego ze praktycznie ostrząc EU może sobie i dawać 0g CO2 na 100km, inne rynki maja to gdzieś, zobacz jaki jest trend klientow w USDM - duże SUV.

Przejedz się do India i China i zobacz co się dzieje.

Jak się nie musimy zgadzasz co do ograniczeń, to ja po prostu widzę praktyczne podejście - to nie zadziała i tyle.

Czas pokaże ... może kiedyś odszcekam a może nie [emoji6][emoji18]

Napisano
17 minut temu, OZI napisał:

3. SUV i regulacje emoji16.png - czyli co chcesz kazać klepać auta na które ‚oni’ uważają ze nie ma klientow?

Nie. Regulacja steruje ceną, a w efekcie czego zmienia się zapotrzebowanie po stronie kupujących. 

Wyobraź sobie, że jeśli na SUV będzie podatek $5k, a na estate nie - to nagle się okaże, że klienci raczej chcą estate. SUVa kupi tylko ten, kto go naprawdę potrzebuje - jakiś leśniczy, inżynier budowlany itd. 

17 minut temu, OZI napisał:

Chcesz sobie mniej płacić za benzynę to płac, twój wybór - nie mnie to potępiać, ja chce mieć dalej 5.0l V8 w garażu i mam, w głębokiej mam czy mi Mustang spali 12l czy 15l.

Chyba mnie źle rozumiesz. Ja Ciebie absolutnie nie potępiam - ba, uważam, że w Twoich okolicznościach przyrody robiłbym to samo. Niemniej uważam, że na duże samochody palące nieprzyzwoite ilości paliwa, bardziej obciążające drogi oraz zajmujące więcej miejsca w ciasnych miejschich przestrzeniach, powinny być dodatkowe podatki. Wybór dalej będziesz miał - tyle tylko, że wtedy to V8 będzie Cię kosztowało 2x tyle. Przy tak zmienionych relacjach cen statystyczny klient sam zdecyduje, że chce być bardziej socjalny i ekologiczny. Bo to będzie po prostu dla niego zdecydowanie tańsze. 

Edytowane przez grogi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.