Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cieche pióra wycieraczek

Featured Replies

Napisano

Muszę wymienić w aucie. Mają być ciche bo te co mam mimo że młode masakrycznie hałasują. Co szanowny AK poleci?

Napisano
3 minuty temu, Lupus napisał:

Muszę wymienić w aucie. Mają być ciche bo te co mam mimo że młode masakrycznie hałasują. Co szanowny AK poleci?

Denso hybrydowe. I temat można zamknąć.

;]

Napisano
  • Autor
5 minut temu, Ryb napisał:

;]

Dobra ale ja mam jakies takie dziwne mocowanie i nie wiem czy te denso podejdą...

P1080085.JPG

Napisano
3 godziny temu, Lupus napisał:

Dobra ale ja mam jakies takie dziwne mocowanie i nie wiem czy te denso podejdą...

P1080085.JPG

Trudno powiedzieć. Oni je robią w różnych wersjach, dają też adaptery ale będziesz pewnie musiał przymierzyć.

Napisano

Motgumy płaskie u mnie zawsze były ciche.

Napisano
6 godzin temu, Lupus napisał:

Bosch aero twin. Denso, motgum, alka, oximo to było gow.o. Dopiero Bosch zapewnił spokój na długo. 

Napisano
6 godzin temu, Lupus napisał:

U mnie w crv 3gen dobrze działa jakieś płaskie oximo, gdzie w 2gen hondy było średnio... Tam był wurth lub zwykła alca.

Napisano
  • Autor
16 minut temu, Randar napisał:

Bosch aero twin. Denso, motgum, alka, oximo to było gow.o. Dopiero Bosch zapewnił spokój na długo. 

No właśnie na aucie Bosch i jest dramat. ;]

Napisano

Umyj szybę czasem to pomaga np tym Cartec Scheiben.

Napisano
2 godziny temu, Lupus napisał:

No właśnie na aucie Bosch i jest dramat. ;]

dyskusja o wycieraczkach właśnie taka jest. Różne auta i różne wycieraczki są OK.

Napisano
4 godziny temu, Randar napisał:

dla mnie przed 2016r. Bosch aero twin skrzypiały przy niskich temperaturach

ponadto miałem też info od sprzedawcy części zamiennych który potwierdził że skrzypią, bo otrzymywał bardzo dużo reklamacji na pióra Bosch.

Bosch tłumaczył wtedy, że to wina nowych płynów bez metanolu, jak jest teraz to nie wiem...

Edytowane przez binges

Napisano

Auto od nowości przejechało 189tys na 2 kompletach wycieraczek z salonu za 170zł komplet. 

Napisano

Do paska kupilem bosche i sa bezglosne (aero) a w fabii mam klasyczne od valeo, rakze cisza

Napisano
  • Autor
35 minut temu, SebeKK napisał:

Do paska kupilem bosche i sa bezglosne (aero) a w fabii mam klasyczne od valeo, rakze cisza

Kupiłem valeo XTRM silencio.  Zobaczymy co to warte.

Napisano
Dnia 7.12.2018 o 11:41, Lupus napisał:

P1080085.JPG

Takie mocowanie mam w fordzie

Motocraft dają radę :ok:

Napisano
Dnia 7.12.2018 o 11:23, Ryb napisał:

W żadnym wypadku. W jednym z samochodów Denso hybrydowych założyć nawet nie mogę (nie ma takiej opcji), w innym właśnie dzisiaj zdjąłem i założyłem znowu Alca, po dychu za sztukę ;l

Napisano
Dnia 7.12.2018 o 16:46, sherif napisał:

Na autostradzie Ci ich nie podrywało?

Napisano
34 minuty temu, futrzak napisał:

Na autostradzie Ci ich nie podrywało?

Nigdy a miałem kilka kompletów (w tym przy 250KM :phi:)

IMHO podrywania to kwestia docisku.

Napisano
7 minut temu, sherif napisał:

Nigdy a miałem kilka kompletów (w tym przy 250KM :phi:)

IMHO podrywania to kwestia docisku.

Żartujesz - jak przy płaskiej wycieraczce odrywa końce, a środek siedzi twardo, to nie jest kwestia docisku (w sensie ramienia) tylko sztywności wycieraczki i jej konstrukcji.

Napisano
Godzinę temu, futrzak napisał:

Żartujesz - jak przy płaskiej wycieraczce odrywa końce, a środek siedzi twardo, to nie jest kwestia docisku (w sensie ramienia) tylko sztywności wycieraczki i jej konstrukcji.

NIe wiem jak to możliwe, skoro są sztywne. W OTB testowałem przy prędkościach pow 200kmph i nic się nie działo, a wycieraczka kierowcy była długa.

Napisano
Teraz, sherif napisał:

NIe wiem jak to możliwe, skoro są sztywne. W OTB testowałem przy prędkościach pow 200kmph i nic się nie działo, a wycieraczka kierowcy była długa.

Ja tam nie wiem, ale Alca jasno informowała o poprawnej pracy płaskich wycieraczek do pewnej prędkości i to było uczciwe. Motgumy sztywniejsze raczej nie były. Przy 130km/h zaczynały końcówki uciekać  przy pracy.  W innym samochodzie przy długości 70 to była masakra - Denso (płaskie) działały zdecydowanie lepiej. 

Żeby nie było - do Motgumów jako takich nic nie mam. To dobre wycieczki, szczególnie przy swojej cenie. 

Napisano
21 godzin temu, binges napisał:

Bosch tłumaczył wtedy, że to wina nowych płynów bez metanolu, jak jest teraz to nie wiem...

Ciekawe co ma do tego metanol? Swoją drogą nie używam takich. W GP mam Valeo (szły na pierwszy montaż) - nie narzekam, w pincecie Bosch Aero Twin - na razie też nie narzekam.

Napisano
14 godzin temu, krowka napisał:

Ciekawe co ma do tego metanol? Swoją drogą nie używam takich. W GP mam Valeo (szły na pierwszy montaż) - nie narzekam, w pincecie Bosch Aero Twin - na razie też nie narzekam.

pewnie nic, musial miec jakąś wymówkę - kiedyś czytałem ze Bosch zaczął sprowadzać gumę z Chin a niektóre pióra produkować w Chinach - guma ta za bardzo sztywnieje na mrozie i są problemy. podobnie zwykle pióra MOTGUM czy ALCA które sztywnieją na mrozie i skrzypią a kiedyś bez problemu służyły 2-3 lata...

Napisano
Dnia 7.12.2018 o 11:19, Lupus napisał:

Mają być ciche bo te co mam mimo że młode masakrycznie hałasują.

Wytrzymałem trzy dni, ale teraz już nie mogę :phi:. Co to znaczy "hałasują"? 

Napisano
  • Autor
12 minut temu, amazaque napisał:

Wytrzymałem trzy dni, ale teraz już nie mogę :phi:. Co to znaczy "hałasują"? 

Pierdzą w trakcie pracy.;]

Napisano
Dnia 7.12.2018 o 16:46, sherif napisał:

Nie wiem jak ich hybrydówki, ale poszedłbym w motgum. U mnie motgumy płaskie wjechały zamiast boscha. Jest cicho i dobrze widać. 

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, borbet napisał:

Nie wiem jak ich hybrydówki, ale poszedłbym w motgum. U mnie motgumy płaskie wjechały zamiast boscha. Jest cicho i dobrze widać. 

Ja od wczoraj mam valeo. Nie słychać że pracują, dobrze zbierają. Mogę polecić.

Napisano
3 godziny temu, Lupus napisał:

Ja od wczoraj mam valeo. Nie słychać że pracują, dobrze zbierają. Mogę polecić.

ale jakie Valeo?

czy zwykle serii First, Compact, Silencio czy płaskie Silencio ?

pomiędzy najtańsza zwykłą a najdroższa plaska różnica może być w jakości wykonania, gumie i cenie 4-5 razy...

Napisano
  • Autor
40 minut temu, binges napisał:

ale jakie Valeo?

czy zwykle serii First, Compact, Silencio czy płaskie Silencio ?

pomiędzy najtańsza zwykłą a najdroższa plaska różnica może być w jakości wykonania, gumie i cenie 4-5 razy...

Silencio XTRM

takie:

https://allegro.pl/wycieraczki-valeo-xtrm-silencio-fiat-croma-ii-05-i7470641155.html

Napisano
57 minut temu, Lupus napisał:

https://sklepmotonet.eu/partscatalogue/574372-valeo-pioro-wycieraczki,11-574372-0021-00298--VAL574372.aspx

OK dzieki,

muszę zakupić dobre pióra do kilku aut, dlatego po przygodach z Motgum, Bosch Aero szukam czegoś lepszego...

Edytowane przez binges

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.