Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amortyzatory

Featured Replies

Napisano

Może moje pytanie będzie naiwne, ale nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Czy amortyzatory mają różne charakterystyki działania? Czy są amortyzatory bardziej twarde, bardziej miękkie?

Pytam dlatego, że ostatnio miałem wymieniane tylne amortyzatory w samochodzie (jeden ze starych wylał) i teraz zawieszenie zrobiło się tak twarde, że zęby można sobie wybić na nierównościach. Nigdy wcześniej to auto takie nie było.

Napisano
Może moje pytanie będzie naiwne, ale nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Czy amortyzatory mają różne charakterystyki działania? Czy są amortyzatory bardziej twarde, bardziej miękkie?
Pytam dlatego, że ostatnio miałem wymieniane tylne amortyzatory w samochodzie (jeden ze starych wylał) i teraz zawieszenie zrobiło się tak twarde, że zęby można sobie wybić na nierównościach. Nigdy wcześniej to auto takie nie było.
Oczywiście, w zależności od producenta i modelu amortyzator może mieć różne charakterystyki. Np. kayaba excel-g był sporo sztywniejszym amortyzatorem niż montowane na pierwszy montaż.

Wysłane z mojego Moto X Play

Napisano

Dodatkowo, amortyzatory typowo olejowe i olejowo gazowe będą miały inną charakterystykę.

Może też sprężyny Ci zmienili :P ?

Napisano
1 godzinę temu, Miromat napisał:

tu są w zasadzie dwa pytania w jednym ;)

1. tak amortyzatory mają różne charakterystyki.

2. nowy amortyzator tego samego typu też będzie w odczuciu sztywniejszy niż stary wyeksploatowany, czy wręcz uszkodzony.

Teraz jak dodasz oba punkty to może się okazać, że zamontowany nowy, lekko sztywniejszy amor, będzie w odczuciu strasznie twardy.

Napisano
2 godziny temu, Miromat napisał:

Dlatego zawsze najlepiej wymienić 4 na raz.

Napisano
9 minut temu, TWENTIS napisał:

Dlatego zawsze najlepiej wymienić 4 na raz.

Czasem w niektórych kombi tył leci szybciej niż przód, więc nie ma konieczności ruszania przodu. Niemniej jednak wymiana kompletu jest korzystniejsza. 

PS W ubiegłym roku w Volvo wymieniłem komplet a do tego komplet sprężyn (przód, bo jedna była miejscowo skorodowana, a tył, bo robiłem konwersję z nivo) - poprawa trakcji o 500%. :cfaniak:

Napisano
2 godziny temu, borbet napisał:

Czasem w niektórych kombi tył leci szybciej niż przód, więc nie ma konieczności ruszania przodu. Niemniej jednak wymiana kompletu jest korzystniejsza. 

PS W ubiegłym roku w Volvo wymieniłem komplet a do tego komplet sprężyn (przód, bo jedna była miejscowo skorodowana, a tył, bo robiłem konwersję z nivo) - poprawa trakcji o 500%. :cfaniak:

Dokładnie

ze 2 razy w różnych autach pierwszy leciał tył [przeważnie jedna strona]

jedno kombi drugie nie.

Nie wiem czemu.

W jednym było zawieszenie sportowe AP.

Napisano
4 minuty temu, TWENTIS napisał:

Dokładnie

ze 2 razy w różnych autach pierwszy leciał tył [przeważnie jedna strona]

jedno kombi drugie nie.

Nie wiem czemu.

W jednym było zawieszenie sportowe AP.

Tył (w kombi szczególnie) znosi zmienne obciążenie a amortyzator pracuje w różnych zakresach skoku. Przód (z silnikiem) nie masz aż tak dużych zmian. 

A który tylny poleciał jako pierwszy? Prawy?

Napisano
8 minut temu, borbet napisał:

Tył (w kombi szczególnie) znosi zmienne obciążenie a amortyzator pracuje w różnych zakresach skoku. Przód (z silnikiem) nie masz aż tak dużych zmian. 

Dokładnie.

Prawy

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, borbet napisał:

Prawy.

Napisano
10 minut temu, Miromat napisał:

Prawy.

Najbardziej narażone koło...

Napisano
10 godzin temu, Miromat napisał:

Są . Nawet często producenci zamienników robią więcej niż jeden rodzaj. Ale nie tylko gaz czyni różnice - można zróżnicować wielkość otworków przy dobiciu i odbiciu, można dołożyć sprężynę wewnątrz amora (działającą przeciwnie niż sprężyna zawieszania od około połowy ugięcia). (np teraz mam amortyzatory mocno tłumiące przy odbiciu , a mało przy dobiciu w połączeniu z w/w sprężyną. Skutkiem jest dobre prowadzenie auta bez utraty komfortu.

Pomijam już różne wersje zależne od danego wyposażenia fabrycznego  - itd itp.

Napisano

Generalnie amortyzatory Aftermarketowe mają "twardsze" charakterystyki tłumienia z dwóch powodów:

1. "klient" ma poczuć że zrobił słusznie wymieniając amortyzatory, zatem jak teraz ma nowe, nieco sztywniejsze, to ma wrażenie że lepiej się trzyma nawierzchni (samochód nie "pływa/buja")
  2. Często do jednego modelu produkuje się na pierwszy montaż kilka-kilkanaście różnych grup charakterystyk, tak aby zoptymalizować ich działanie przy różnych silnikach i opcjach wyposażenia (masa pojazdu). Z kolei przy amortyzatorach aftermarketowych bardzo zawęża się ofertę, nawet do jednego modelu - i ten model musi obsłużyć zarówno lekki niewielki silnik benzynowy jak i ciężkiego diesla, zatem uśrednia się twardość charakterystyki z naciskiem na cięższe pojazdy.

Biorąc powyższe pod uwagę (a także i to że amortyzatory aftermarketowe, poza szczególnymi seriami tzw. performance, są konstrykcyjnie mocno uproszczone) - najlepsza opcją (jednak nie najtańszą) jest zakup amortyzatorów OE lub conajwyżej OES (serwisowe). 

Napisano
  • Autor

Co to jest OE i OES?

Napisano

OE - Original Equipment: części produkowane na tzw. pierwszy montaż w fabryce

OES - Original Equipment Service: części produkowane na wymianę w serwisach producenta (ASO) - często OES=OE, lub OE z drobnymi zmianami konstrukcyjnymi (uproszczenia możliwych wariantów i/lub konstrukcyjne i/lub kosztowe :-))

AM - After Market: części produkowane na sprzedaż na wolnym rynku w sklepach z częściami zamiennymi oraz w nieautoryzowanych warsztatach (tzw. zamienniki) - zazwyczaj nie mające żadnego związku z OE i OES poza tymi samymi głównymi wymiarami i mniej lub bardziej (raczej mniej) zbliżoną charakterystyką pracy.

Edytowane przez MAJ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.