Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Toyota Yaris - jaki silnik?

Featured Replies

Napisano

Teściowa chce kupić nową Yariskę i pyta mnie, jaki silnik - 1.0 czy 1.5? Różnica w cenie auta to jakieś 3 tys cennikowo, więc nie za dużo. Któryś z tych silników jest jakiś kapryśny?

Samochód na jeżdżenie wokół komina głównie w niewielkiej miejscowości, raczej bez korków. Teraz ma Pandę i od nowości - 2011 roku, przejechała około 60 tys. teraz, jako że już emerytka i pracuje na pół etatu, to może być jeszcze trochę mniej.

Od razu uprzedzam, że nie pytam o żadne wynajmy/taksówki/opłacalność własnego samochodu przy niewielkich przebiegach - w to się nie mieszam 😄

Napisano

1.5 to nowość na naszym rynku, więc ciężko coś o nim powiedzieć. 1.0 ma 3 cylindry i na pewno gorszą kulturę pracy ale za to jest oszczędniejszy. 

Napisano
1 minutę temu, marek t napisał:

1.5 to nowość na naszym rynku, więc ciężko coś o nim powiedzieć. 1.0 ma 3 cylindry i na pewno gorszą kulturę pracy ale za to jest oszczędniejszy. 

Jednak z jakiegoś względu prócz 1.0 pojawił się 1.5.

Brałbym 1.5.

Napisano

1.5 zastąpił 1.33 i podobno jest oszczędniejszy, dodatkowo w 1.5 jest już wtrysk bezpośredni.

Napisano
27 minut temu, Kysior napisał:

Teściowa chce kupić nową Yariskę i pyta mnie, jaki silnik - 1.0 czy 1.5? Różnica w cenie auta to jakieś 3 tys cennikowo, więc nie za dużo. Któryś z tych silników jest jakiś kapryśny?

Samochód na jeżdżenie wokół komina głównie w niewielkiej miejscowości, raczej bez korków. Teraz ma Pandę i od nowości - 2011 roku, przejechała około 60 tys. teraz, jako że już emerytka i pracuje na pół etatu, to może być jeszcze trochę mniej.

Od razu uprzedzam, że nie pytam o żadne wynajmy/taksówki/opłacalność własnego samochodu przy niewielkich przebiegach - w to się nie mieszam 😄

Wszystko zależy od tego jak bardzo lubisz teściową. ;)

Natomiast patrząc na gabaryty auta, większy silnik to elastyczniejsze wykorzystanie mocy silnika. Ten 3 cylindrowiec troszkę głośnawy i momentami jakby się męczył.

Jak ma kasę niech bierze większy.

Napisano
10 minut temu, kanu napisał:

Wszystko zależy od tego jak bardzo lubisz teściową. ;)

Natomiast patrząc na gabaryty auta, większy silnik to elastyczniejsze wykorzystanie mocy silnika. Ten 3 cylindrowiec troszkę głośnawy i momentami jakby się męczył.

Jak ma kasę niech bierze większy.

W wokol komina  sie meczy?

przeciez to predkosci glownie do 70kmh, :)

Napisano
25 minut temu, marek t napisał:

1.5 zastąpił 1.33 i podobno jest oszczędniejszy, dodatkowo w 1.5 jest już wtrysk bezpośredni.

Silnik 1.5 / 111KM (oznaczenie 2NR-FKE) stosowany obecnie w Yarisie ma wtrysk pośredni.

Napisano

Myślę że silnik nie zrobi dla niej różnicy. Zwłaszcza po mieście.

Niech sama zdecyduje czy warto dopłacać 3k plus wyższe ubezpieczenie. IMO nie opłaca się dla takich zastosowań. 

Napisano
51 minut temu, Kysior napisał:

IMHO nie ma sensu brac 1.5 do jazdy po malym miescie i okolicach.

NIech sobie za te 3kPLN poleci na jakies fajne wakacje :)

Napisano
59 minut temu, Kysior napisał:

jaki silnik - 1.0 czy 1.5?

Teściowa nie powinna narzekać na 1.0 Jest całkiem żwawy i oszczędny. Moja była ma w Sirionie czyli autku o tych samych gabarytach. Daje radę. Przy dojazdach do pracy po mieście pali jej średnio 6.5l.

Napisano
Godzinę temu, Kysior napisał:

jaki silnik - 1.0 czy 1.5

Jeździłem testowo Aygo z 1.0 - żonie się podobało. Dla mnie nie do przyjęcia. Głośny, na wolnych obrotach drgania, powyżej 80 km/h naciskanie pedału gazu niewiele zmienia, nie jedzie i koniec. Stanęło na zwykłym 4 cylindrowym silniku o podobnej mocy ale o niebo lepszej kulturze pracy i osiagach.

Napisano
3 godziny temu, Smigiel napisał:

Jeździłem testowo Aygo z 1.0, powyżej 80 km/h naciskanie pedału gazu niewiele zmienia, nie jedzie i koniec.

Na którym biegu?
Bo Aygo ma bardzo długie przełożenia (zapewne dla obniżenia zużycia paliwa).
Na dwójce osiąga ponad 100km/h, na trójce 150km/h, a piątka nadaje się właściwie tylko do podtrzymywania prędkości nabranej na niższych biegach.

Napisano
14 minut temu, donpedro napisał:

Aygo ma bardzo długie przełożenia

Zgadza się. W większych autach jest inaczej i dobrze się zbiera kosztem wyższych obrotów. I nawet brzmi lepiej.

Napisano

1.5 będzie ciszej, 1.0 jest bardzo głośny.

Napisano

1.5 z automatyczną skrzynią. W tym 1.0 by starczyło,  ale nie ma z nią automatu. 

Napisano
10 godzin temu, Maciej__ napisał:

IMHO nie ma sensu brac 1.5 do jazdy po malym miescie i okolicach.

NIech sobie za te 3kPLN poleci na jakies fajne wakacje :)

yaris 1.5 a 1.0 to calkiem inny swiat. palą praktycznie tyle samo.

Przy odsprzedaży te 3kpln zwróci się przynajmniej dwukrotnie.

Napisano
Dnia 17.05.2019 o 12:19, Smigiel napisał:

Jeździłem testowo Aygo z 1.0 - żonie się podobało. Dla mnie nie do przyjęcia. Głośny, na wolnych obrotach drgania, powyżej 80 km/h naciskanie pedału gazu niewiele zmienia, nie jedzie i koniec. Stanęło na zwykłym 4 cylindrowym silniku o podobnej mocy ale o niebo lepszej kulturze pracy i osiagach.

w aygo 3 bieg wrzuca się przy 100 dopiero

Napisano

miałem 1.5 przez 20k km, moc silnika było czuć, bez/awaryjność przy dużym przebiegu - nie wiem, najważniejsze - lepiej się zapoznać ze skrzynią biegów - 1ka haczy, tttm, upierdliwe bardzo, jeśli wersja z rozpoznawaniem znaków - lepiej mieć świadomość, co się stanie, jak system uzna, że wjeżdżasz na zakaz wjazdu, pipczy wszystko na max, trwałość ogólnie po 20k km - złącze usb nie zawsze wczytywało pendrive`a, przeciek, chyba z klimatyzacji, do kabiny, jeśli zakup nowej - targować niskie ceny serwisu,

najlepiej hybrydę ew automat

Napisano
13 godzin temu, bielaPL napisał:

w aygo 3 bieg wrzuca się przy 100 dopiero

To miejską 50 robisz na jedynce? ;]

Napisano
49 minut temu, bartekm napisał:

To miejską 50 robisz na jedynce? ;]

Na jałowym ;]

Kiedyś jechaliśmy trasę na 2 auta: kolega Yarisem 1.3, ja Golfem 122km. I kurczę niełatwo było się za nim utrzymać, bardzo sprawnie toto jechało   :ok: Dla teściowej z wątku 1.5 to wręcz zbytek ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.