Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Będzie kara 1000 zł za nieprzerejestrowanie pojazdu w terminie

Featured Replies

Napisano

Projekt wpłynął do sejmu na początku czerwca i był już czytany. Poza mało istotnymi dla kierowców zmianami różnych ustaw dotyczących utrzymania porządku w gminach, pojawiła się tam również propozycja, by utrzymać porządek w legalizacji pojazdów. Dotyczy to art. 73. ustawy "prawo o ruchu drogowym", który określa zasady rejestracji pojazdów. W projekcie dodano zapis o obowiązkowym, 30-dniowym terminie na złożenie przez właściciela pojazdu wniosku o jego rejestrację.

link

Napisano

Brawo!!! Jeszcze jak zniosa debilne tablice z podzialem na wojewodztwa to otworze szampana. Tablica powinna byc jedna do konca zycia auta.

Napisano
38 minut temu, wujekcybul napisał:

Brawo!!! Jeszcze jak zniosa debilne tablice z podzialem na wojewodztwa to otworze szampana. Tablica powinna byc jedna do konca zycia auta.

Żartujesz chyba... Tablice kosztują ile? 180 zł? Zarejestrowanych i mających aktualne badanie techniczne (czyli jeżdżących) pojazdów jest 16 621 078. Załóżmy, że auto przeciętnie co 5 lat zmienia właściciela i w 50% jedzie poza własną gminę. Daje to 299 179 404 zł rocznie. Nikt nie zrezygnuje z takiej kasy. 

Napisano

To niech jeszcze za WK sie wezma, zeby czlowiek musial brac dzien wolny w pracy by przerejestrowac auto i jeszcze moze dostac tablice na nastepny dzien, albo za trzy:)

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał:

Żartujesz chyba... Tablice kosztują ile? 180 zł? Zarejestrowanych i mających aktualne badanie techniczne (czyli jeżdżących) pojazdów jest 16 621 078. Załóżmy, że auto przeciętnie co 5 lat zmienia właściciela i w 50% jedzie poza własną gminę. Daje to 299 179 404 zł rocznie. Nikt nie zrezygnuje z takiej kasy. 

Przeciez nie trzea rezygnowac ;]

Mozna stosownie podniesc oplate za przerejestrowanie i kasa bedzie sie zgadzac ;)

Napisano
Projekt wpłynął do sejmu na początku czerwca i był już czytany. Poza mało istotnymi dla kierowców zmianami różnych ustaw dotyczących utrzymania porządku w gminach, pojawiła się tam również propozycja, by utrzymać porządek w legalizacji pojazdów. Dotyczy to art. 73. ustawy "prawo o ruchu drogowym", który określa zasady rejestracji pojazdów. W projekcie dodano zapis o obowiązkowym, 30-dniowym terminie na złożenie przez właściciela pojazdu wniosku o jego rejestrację.
link

Super tylko niech jeszcze wycofaja debilny przepis ze auto ma miec przeglad
Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Przeciez nie trzea rezygnowac ;]

Mozna stosownie podniesc oplate za przerejestrowanie i kasa bedzie sie zgadzac ;)

Nic nie stoi na przeszkodzie, by podnieść opłatę i jednocześnie obowiązkowo wymieniać tablice ;] Ja myślę, że raczej pójdzie to wszystko w kierunku, że tablice trzeba będzie zmieniać nawet w tej samej gminie. 

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

Nic nie stoi na przeszkodzie, by podnieść opłatę i jednocześnie obowiązkowo wymieniać tablice ;] Ja myślę, że raczej pójdzie to wszystko w kierunku, że tablice trzeba będzie zmieniać nawet w tej samej gminie. 

Mnie to w sumie lotto, pod warunkiem, ze bedzie dalo sie to zalatwic przez net ;]

Nawet teraz bylbym sklonny zaplacic 2-3x tyle, zeby nie marnowac czasu i nerwow na WK ;)

Napisano

Mnie to w sumie lotto, pod warunkiem, ze bedzie dalo sie to zalatwic przez net ;]
Nawet teraz bylbym sklonny zaplacic 2-3x tyle, zeby nie marnowac czasu i nerwow na WK [emoji6]

Sa firmy co biora od ciebie upowaznienie i papiery i przywoza pod drzwi
Napisano
3 godziny temu, wujekcybul napisał:

Ale bez regionalizacji! Najlepiej jak by na tablicy był jakiś skrócony VIN albo przypadkowy ciąg znaków. Ja tam się nie mam czego wstydzić, ale sporo mieszkańców miast i powiatów odetchnęło by z ulga :hehe: :phi:

Napisano

Ten artykul dotyczy przerejestrowania po kupnie czy tez po przeprowadce do innego powiatu?

Zakładając brak adresu w DO po co bawić się w inne blachy?

Napisano
5 godzin temu, czachabrava napisał:

To niech jeszcze za WK sie wezma, zeby czlowiek musial brac dzien wolny w pracy by przerejestrowac auto i jeszcze moze dostac tablice na nastepny dzien, albo za trzy:)

gadasz, jakbys zmieniał auto co miesiąc.

ja tam nigdy nie miałem problemu, zeby raz na 7 lat wziąść dzień wolnego. a teraz nie trzeba, bo przez neta mozna sie umówić na daną godzinę i załatwiasz praktycznie bez kolejki. dodatkowo jest dzień, w którym urząd pracuje do 18.00

Napisano
4 minuty temu, blue_ napisał:

ja tam nigdy nie miałem problemu, zeby raz na 7 lat wziąść dzień wolnego. a teraz nie trzeba, bo przez neta mozna sie umówić na daną godzinę i załatwiasz praktycznie bez kolejki. dodatkowo jest dzień, w którym urząd pracuje do 18.00

Ale to nie ma zadnej reguly... Ja w Wawie rejestrowalem auto z marszu przed praca :ok:

Pojechalem pod WK o 7:50 i o 8:20 juz bylo po sprawie bez zadnych zapisow.

Za to u tesciow w Mlawie to jest cyrk na kolkach :hehe:

Zadupie jak nie wiem, a kolejka i zapisy na 3 tyg do przodu :hehe:

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Pojechalem pod WK o 7:50 i o 8:20 juz bylo po sprawie bez zadnych zapisow.

to też nie reguła. u mnie urząd od 7.15, a ludzie juz kolejkę ''bukują'' od 6 przed urzędem.

pozatym ja latem pracuje min. od 6 do 18

wychodzi na to, ze trzeba sie wziąść za urzędy, ale żeby ujednolicić system w całym kraju. wtedy bedzie sprawiedliwie

Napisano
21 minut temu, blue_ napisał:

to też nie reguła. u mnie urząd od 7.15, a ludzie juz kolejkę ''bukują'' od 6 przed urzędem.

pozatym ja latem pracuje min. od 6 do 18

wychodzi na to, ze trzeba sie wziąść za urzędy, ale żeby ujednolicić system w całym kraju. wtedy bedzie sprawiedliwie

To znaczy, że pracodawca zmusza Cię do pracy dzień w dzień po minimum 12 godzin? Może trzeba się wziąć za pracodawcę? Zgłosić do PIP, czy gdzie tam się zgłasza.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Ten artykul dotyczy przerejestrowania po kupnie

Po kupnie. Będziesz miał 30 dni. Zresztą teraz też masz tylko wyegzekwowanie tego jest trudne. Po wejściu będzie to decyzja administracyjna i po prostu ściągną. Co ciekawe jak przyjdziesz do WK z plikiem poprzednich umów to urzędnik przeglądając i znajdując potwierdzenie że któryś poprzedni właściciel nie zmieścił się w terminie 30 dni to wyśle mu 1000 zł do zapłacenia.

Napisano
  • Autor
35 minut temu, Maciej__ napisał:

Ale to nie ma zadnej reguly... Ja w Wawie rejestrowalem auto z marszu przed praca

W Krk odkąd zrobili oddziały w galeriach czynne od poniedziałku do soboty to nie ma najmniejszych problemów.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, TWENTIS napisał:

Super tylko niech jeszcze wycofaja debilny przepis ze auto ma miec przeglad

Przed rejestracją? To uderzy głównie w tych co sprowadzają złom.

Napisano
40 minut temu, marcindzieg napisał:

Kupujesz auto niesprawne lub do remontu-w jaki sposób je zarejestrujesz na siebie jesli przegląd jest juz nieważny a naprawa moze zająć kilka miesiecy a moze  i lat:)

Napisano
To znaczy, że pracodawca zmusza Cię do pracy dzień w dzień po minimum 12 godzin? Może trzeba się wziąć za pracodawcę? Zgłosić do PIP, czy gdzie tam się zgłasza.

A moze pracuje na swoim i praca jest mocno sezonowa?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
8 godzin temu, blue_ napisał:

Może u Ciebie tak jest, gdyby tak było to bym mogł nawet i co miesiąc rejestrować :)

8 godzin temu, Maciej__ napisał:

Za to u tesciow w Mlawie to jest cyrk na kolkach :hehe:

Zadupie jak nie wiem, a kolejka i zapisy na 3 tyg do przodu :hehe:

Ja własnie pisze o tym samym wydziale ;)

Napisano

Ale tez takich co kupili auto do remontu. I nie skoncza go w 30 dni.
Napisano
7 godzin temu, marcindzieg napisał:

Po kupnie. Będziesz miał 30 dni. Zresztą teraz też masz tylko wyegzekwowanie tego jest trudne. Po wejściu będzie to decyzja administracyjna i po prostu ściągną. Co ciekawe jak przyjdziesz do WK z plikiem poprzednich umów to urzędnik przeglądając i znajdując potwierdzenie że któryś poprzedni właściciel nie zmieścił się w terminie 30 dni to wyśle mu 1000 zł do zapłacenia.

Wątpie by wyłapywali tych co nie przerejestrowali samochodu przed wprowadzeniem zmian. Z reszta w artykule jest wzmianka o kontroli policyjnej.

Napisano

No dobra, a co w przypadku, kiedy kupię pojazd, pojazd posiada dowód rejestracyjny, posiada aktualne OC, ale nie ma przeglądu. Co więcej, przez najbliższy czas nie będę użytkował tego pojazdu bo wymaga remontu/naprawy. Rozumiem, że w związku z powyższym obowiązkiem pojazd zostanie zarejestrowany z brakiem adnotacji o badaniu technicznym.

Z resztą pewnie w ciągu najbliższych dni będę ten temat przerabiał.

Napisano
42 minuty temu, Wojtas_BB napisał:

No dobra, a co w przypadku, kiedy kupię pojazd, pojazd posiada dowód rejestracyjny, posiada aktualne OC, ale nie ma przeglądu. Co więcej, przez najbliższy czas nie będę użytkował tego pojazdu bo wymaga remontu/naprawy. Rozumiem, że w związku z powyższym obowiązkiem pojazd zostanie zarejestrowany z brakiem adnotacji o badaniu technicznym. 

Z resztą pewnie w ciągu najbliższych dni będę ten temat przerabiał.

Przeciez poki co nic jeszcze nie weszlo w zycie, wiec nie martw się na zapas.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, TWENTIS napisał:

Ale tez takich co kupili auto do remontu. I nie skoncza go w 30 dni.

Niestety też. Będzie pewnie kombinowanie z datami.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, czachabrava napisał:

Wątpie by wyłapywali tych co nie przerejestrowali samochodu przed wprowadzeniem zmian. Z reszta w artykule jest wzmianka o kontroli policyjnej.

Jak wejdzie to będą mieli prawo. A jak ktoś trafi na zły dzień urzędnika to może mieć problem.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, volf6 napisał:

Kupujesz auto niesprawne lub do remontu-w jaki sposób je zarejestrujesz na siebie jesli przegląd jest juz nieważny a naprawa moze zająć kilka miesiecy a moze  i lat:)

W ostateczności wrzucisz te 1000 zł jako koszt remontu. Zresztą pewnie będzie jakaś metoda odwołania się.

Napisano
4 godziny temu, czachabrava napisał:

Może u Ciebie tak jest, gdyby tak było to bym mogł nawet i co miesiąc rejestrować :)

Dlatego napisałem, ze nalezy ujednolicic system

Napisano
14 godzin temu, kaczorek79 napisał:

To znaczy, że pracodawca zmusza Cię do pracy dzień w dzień po minimum 12 godzin? 

Nikt nikogo nie zmusza. Taki charakter branży budowlanej. Latem orasz całymi dniami, zimą siedzisz w domu

Napisano
11 godzin temu, marcindzieg napisał:

Niestety też. Będzie pewnie kombinowanie z datami.

A wstecz będzie działać?

Mam 2 takie trupy rozgrzebane  - poł pod blokiem, pół w piwnicy

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, TWENTIS napisał:

A wstecz będzie działać?

Mam 2 takie trupy rozgrzebane  - poł pod blokiem, pół w piwnicy

Trudno powiedzieć. Jednak obowiązek zawsze był. Kara też - do 3kzł. Tylko nikt tego nie egzekwował. Więc teoretycznie kara jest mniejsza. Ale to musiałby się prawnik wypowiedzieć.

Napisano
5 minut temu, marcindzieg napisał:

Trudno powiedzieć. Jednak obowiązek zawsze był. Kara też - do 3kzł. Tylko nikt tego nie egzekwował. Więc teoretycznie kara jest mniejsza. Ale to musiałby się prawnik wypowiedzieć.

Obowiązek był, kary nie było.

To jest czynność administracyjna.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, TWENTIS napisał:

Obowiązek był, kary nie było.

To jest czynność administracyjna.

Była. Nie wprost ale wynikająca z z art. 97 ustawy kodeksu wykroczeń, a nakładającej grzywnę do 3000 zł. Tyle że to było dosyć skomplikowane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.