Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moja konstrukcja - domek narzędziowy

Featured Replies

Napisano
Dnia 8.10.2019 o 19:07, sadlos napisał:

Wszyscy się chwalą to i ja pokaże co do tej pory zrobiłem:) jeszcze tylko narozniki, spusty rynny i  przestawić budę dla pasa. Praktycznie wszystko robiłem sam.

IMG_20191005_155551.jpg

jak sie robi podIoge pod taki budynek

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał:

jak sie robi podIoge pod taki budynek

Robisz szalunek w poziomie i zalewasz betonem:)

Napisano
Godzinę temu, sadlos napisał:

Robisz szalunek w poziomie i zalewasz betonem:)

A beton sam robiles w betoniarce. 

Czy moze zamowiony ? 

Napisano
23 minuty temu, PawelWaw napisał:

A beton sam robiles w betoniarce. 

Czy moze zamowiony ? 

Ja na taką powierzchnię mieszałem w taczce.

• 4 lata później...
Napisano

Panowie, odkopałem ten wątek, bo muszę się zmierzyć z tematem takiego domku na narzędzia. Potrzebuję coś o wymiarach około 4m X 2m. Biję się z myślami czy szukać gotowca, czy może samemu zabrać się za robotę. Nie wygląda to na zbyt skomplikowane, ale może polecicie coś gotowego?

Jak samemu to myślałem o prostej technologii - rama z belek, a na zewnątrz deska elewacyjna. Dach jednospadzisty, do tyłu domku, coś jak u kolegi @exor

Napisano
22 minuty temu, bergerac napisał(a):

Panowie, odkopałem ten wątek, bo muszę się zmierzyć z tematem takiego domku na narzędzia. Potrzebuję coś o wymiarach około 4m X 2m. Biję się z myślami czy szukać gotowca, czy może samemu zabrać się za robotę. Nie wygląda to na zbyt skomplikowane, ale może polecicie coś gotowego?

Jak samemu to myślałem o prostej technologii - rama z belek, a na zewnątrz deska elewacyjna. Dach jednospadzisty, do tyłu domku, coś jak u kolegi @exor

U mnie: fundament wylaliśmy z sąsiadem. Kostkę wewnątrz ułożyłem sam. Szkielet zrobił teść i obił szalówką. Zięć pokrył blachodachówką.

Kilka lat temu koszt wyszedł 10 kzł. Obecnie pewnie materiały 2x droższe.

Budynek gospodarczy na zgłoszenie. Mój miał 6x3,5 m.

Napisano
  • Autor

2 godziny temu, bergerac napisał(a):

Ja podjąłem się budowy, bo wszystkie dostępne gotówce to słabo wyglądały w kontekście sztywności i wytrzymałości.  Wcześniej miałem domek robiony na zamówienie, ale w wersji ekonomicznej i po kilku latach też do niczego się nie nadawał. Gdybym chciał zamówić podobną konstrukcję jak swoja to zapłaciłbym >300% tego co wydałem.  A że lubię bawić się w drewnie to była sama przyjemność.

Tak mi się spodobało,  że w tym roku postawiłem sam taką konstrukcję:

20240812_114722.jpg.1483a7750278c761e2d324530fe19b8b.jpg

20240812_121242.jpg.20b8b6cd6517e03bd30c76c2a263d098.jpg

Edytowane przez misiu

Napisano
4 godziny temu, misiu napisał(a):

super, ile Cię to kosztowało?

Napisano

O, cztery lata minęły a nasz domek o którym pisałem nadal w budowie. Gdyby nie @tomkowski to nie wiem czy ponad fundamenty by wyszedł;]

Pomysł trafiony w 100%, chłopaki spędzają tam całe dnie, są rozbudowy, u góry zrobili zamykany pokój, w tym tygodniu planują tam spać:)

PXL_20240812_173018870.jpg.411e1c2c1b1da6f9af23416f97edec1d.jpg

Edytowane przez bizz

Napisano

patrzyłem dzisiaj w sklepie, są belki 70X70 mm, chyba na taki domek narzędziowy stykną jako element konstrukcyjny? Znacie może jakąś stronkę z projektami?

Napisano
10 godzin temu, misiu napisał(a):

Ja podjąłem się budowy, bo wszystkie dostępne gotówce to słabo wyglądały w kontekście sztywności i wytrzymałości.  Wcześniej miałem domek robiony na zamówienie, ale w wersji ekonomicznej i po kilku latach też do niczego się nie nadawał. Gdybym chciał zamówić podobną konstrukcję jak swoja to zapłaciłbym >300% tego co wydałem.  A że lubię bawić się w drewnie to była sama przyjemność.

20240812_114722.jpg.1483a7750278c761e2d324530fe19b8b.jpg

20240812_121242.jpg.20b8b6cd6517e03bd30c76c2a263d098.jpg

ladna, teraz jeszcze panele na dach i bedzie idealnie :)

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, bergerac napisał(a):

super, ile Cię to kosztowało?

Coś około 12kPLN.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, bergerac napisał(a):

patrzyłem dzisiaj w sklepie, są belki 70X70 mm, chyba na taki domek narzędziowy stykną jako element konstrukcyjny? Znacie może jakąś stronkę z projektami?

Powinno być ok.

Ale drewno zamów sobie w jakimś składzie, w marketach budowlanych jest dużo drożej. 

Co do projektu, to sam sobie rozrysuj, jak nie masz pomysłu to podejrzyj jakieś oferty np. z Allegro.  Jesli chodzi o konstrukcję to nie zapomnij o zastosowaniu mieczy/zastrzałów,  dla usztywnienia.

Napisano
13 godzin temu, bergerac napisał(a):

Stykną nawet grubsze deski - patrz jak robią domy w USofA ;) Drewna szukaj w tartaku, składach I OLX - w marketach ceny to koszmar.

Napisano
17 godzin temu, bergerac napisał(a):

są belki 70X70 mm, chyba na taki domek narzędziowy stykną jako element konstrukcyjny?

szukałbym 90x90 prędzej.

Napisano
15 godzin temu, misiu napisał(a):

Powinno być ok.

Ale drewno zamów sobie w jakimś składzie, w marketach budowlanych jest dużo drożej. 

Co do projektu, to sam sobie rozrysuj, jak nie masz pomysłu to podejrzyj jakieś oferty np. z Allegro.  Jesli chodzi o konstrukcję to nie zapomnij o zastosowaniu mieczy/zastrzałów,  dla usztywnienia.

Taras robiłem z drewna konstrukcyjnego kupione na stronie poniżej. Wycinanie i składanie to była bajka, wszystko równe i suche. Garaż robiłem z drewna wycinanego w  tartaku i tu juz tak kolorowo nie było. Wszystkie kantówki były mniej lub bardziej powykrzywioane i poskręcane. Drewno w marketach było najgorsze i tam bym nawet nie szukał.

https://hurtownia-drewna.com/

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, sadlos napisał(a):

Taras robiłem z drewna konstrukcyjnego kupione na stronie poniżej. Wycinanie i składanie to była bajka, wszystko równe i suche. Garaż robiłem z drewna wycinanego w  tartaku i tu juz tak kolorowo nie było. Wszystkie kantówki były mniej lub bardziej powykrzywioane i poskręcane. Drewno w marketach było najgorsze i tam bym nawet nie szukał.

Drewno KVH jest suszone więc tak jak piszesz nie ma problemu z odkształceniami i pęknięciami. No i przede wszystkim są dostępne duże długości. Ale jest odpowiednio droższe. W domku narzędziowym wg mnie mijało się z celem stosowanie KVH bo wszystko i tak zostało obite deską podbitkową. Ale na wiatę,  słupy i belki wraz z mieczami zrobiłem z KVH, jedynie wiązary są ze zwykłej tarcicy. 

Edytowane przez misiu

Napisano

@bergerac

Jestem w trakcie robienia takiej szopki na narzędzia. Trochę mniejsza jak ty potrzebujesz bo 2,6*2,6

Podłoga to konstrukcja z łat 5*4 na bloczkach betonowych na to płyta OSB 25mm

Konstrukcja również z łat 5*4. W koło przybiłem membranę, kontrłaty i podbitka. Od wewnątrz styropian 6cm , akurat taki mi został z budowy i płyta OSB na ściany 15 i 18mm. Na dach aktualnie wrzuciłem deski z szalunków i pape ale w przyszłości będzie blacha falista.

Gotowiec w markecie takich wymiarów kosztował koło 2100. Materiały na postawienie tego co chce też wyjdą coś koło tego 

Jutro wrzucę zdjęcia jak obecnie wygląda, ale jeszcze nie skończyłem .

IMG-20240729-WA0004.jpeg

Napisano

Ja też kupiłem ze składu za grosze,14/7 4m, za 20szt dałem niecały 1000zł z transportem. Jak zobaczyłem co się z nimi dzieje po 3 tygodniach, to się zastanawiałem, czy śrub nie powyrywają. A jak zapytałem gościa na tym składzie kiedy było cięte, to z uśmiechem - rzniemy na bieżąco.[emoji846]

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
8 godzin temu, vlad1431 napisał(a):

Ja też kupiłem ze składu za grosze,14/7 4m, za 20szt dałem niecały 1000zł z transportem. Jak zobaczyłem co się z nimi dzieje po 3 tygodniach, to się zastanawiałem, czy śrub nie powyrywają. A jak zapytałem gościa na tym składzie kiedy było cięte, to z uśmiechem - rzniemy na bieżąco.emoji846.png

to bez sensu. Drewno jest dobrym materiałem, ale musi spełniać odpowiednie parametry, inaczej szkoda pracy i nadkładów finansowych. Za kilka złotych można kupić czujnik wilgotności drewna, warto kupić jak ktoś trochę robi.

Napisano
to bez sensu. Drewno jest dobrym materiałem, ale musi spełniać odpowiednie parametry, inaczej szkoda pracy i nadkładów finansowych. Za kilka złotych można kupić czujnik wilgotności drewna, warto kupić jak ktoś trochę robi.
Ten skład, albo tartak polecił mi dekarz, który kupował i wymieniał nam poszycie dachu. Także zaufałem. Suche nie było, ale nie przypuszczałem, że się tak powykręca. Jedna kantówka na długości 4m wygięła się chyba o 10cm.

Napisano
  • Autor

A u mnie ostatnie wykończenia estetyczne 20240821_061751.jpg.f9de8a2904e20fd9b13eecc89ec731d8.jpg

Napisano
A u mnie ostatnie wykończenia estetyczne 20240821_061751.jpg.f9de8a2904e20fd9b13eecc89ec731d8.jpg
Ile metrów altana jest odsunięta od ogrodzenia?

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
51 minut temu, bielaPL napisał(a):

Ile metrów altana jest odsunięta od ogrodzenia?

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

No comment :hush: