Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duster 1.0 tce

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do zakupu Dustera z silniczkiem od kosiarki. Czy ktoś tym jeździł? Zależy mi na opiniach o tym wehikule. 

Napisano
17 godzin temu, Agszi napisał:

Przymierzam się do zakupu Dustera z silniczkiem od kosiarki. Czy ktoś tym jeździł? Zależy mi na opiniach o tym wehikule. 

Duster jak Duster, natomiast silnik jest nową konstrukcją i póki co ciężko o miarodajne opinie na temat jego awaryjności.

Próżno też szukać testów Dustera z bazowym motorem. W clio czy sandero, silnik ten jak najbardziej daje radę, natomiast połączenie sporego suva z tym silniczkiem moim skromnym zdaniem jest odważnym posunięciem producenta.

Napisano
Dnia 6.11.2019 o 13:58, Majkiel napisał:

W clio czy sandero, silnik ten jak najbardziej daje radę

Myślę, że będzie podobnie, może minimalnie gorzej, tutaj jest +10km oraz +20Nm

Napisano
3 godziny temu, jacob24 napisał:

Myślę, że będzie podobnie, może minimalnie gorzej, tutaj jest +10km oraz +20Nm

W Clio też jest 100KM i 160Nm

Duster jednak swoje mierzy i waży, a do tego ma aerodynamikę lodówki ;)

Podejrzewam, że najgorzej będzie przy komplecie pasażerów i załadowanym bagażniku - tak jak w przypadku np. Astry 1.0.

Napisano
1 godzinę temu, Majkiel napisał:

Podejrzewam, że najgorzej będzie przy komplecie pasażerów i załadowanym bagażniku - tak jak w przypadku np. Astry 1.0.

Byłem przekonany, że dotąd było tak jak w Dacii 90 oraz 140, w Dacii chyba wcześniej było nawet 135 Nm. 

Rewelacji na pewno nie będzie, szkoda , że nie ma jeszcze żadnego test z tym silnikiem

Napisano
14 godzin temu, jacob24 napisał:

Byłem przekonany, że dotąd było tak jak w Dacii 90 oraz 140, w Dacii chyba wcześniej było nawet 135 Nm. 

Rewelacji na pewno nie będzie, szkoda , że nie ma jeszcze żadnego test z tym silnikiem

Bo to nowy silnik, następca 0,9TCE. Wydaje mi się, że bedzie sie sprawował lepiej jak 1.6 SCE. 

Napisano
18 godzin temu, Majkiel napisał:

I tak będzie lepiej niż wolnossące 1.6, który było do tej pory...

Napisano
Dnia 6.11.2019 o 13:58, Majkiel napisał:

W clio czy sandero, silnik ten jak najbardziej daje radę, natomiast połączenie sporego suva z tym silniczkiem moim skromnym zdaniem jest odważnym posunięciem producenta.

Będzie na pewno lepiej niż w starym 1.6. 

Te litrowe pierdziawki dają radę w takim seacie arona, czy VW t-cross, więc tutaj też powinno być OK.

Poza tym nazywanie dustera "sporym SUVem" jest delikatnym nadużyciem. To auto waży 1.3t - większość kompaktów jest większa i cięższa od dustera. ;]

• 4 lata później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 30.03.2024 o 20:35, 62545tomasz napisał(a):

a tak przy 140 czy 150 kmg autostrada ile to pali lpg?

Nie liczyłem dokładnie ale szacuje że u mnie przy takich prędkościach wychodzi coś między 12 a 15 litrów lpg 

• 3 miesiące później...
Napisano

Hej,

żona napaliła się na dustera. Jeździła  zastępczym litrówka z LPG. Jest coś lepszego w tej chwili do polecenia?

Edytowane przez Marcinas

Napisano

journey  z regulacja ledzwi i metalikiem wyjdzie pod 100 kola

a to juz robi sie kwota np. suzuki xcross, seata ateca, dobrze wyposazeonego kamiqa - auto jednak calkiem pojemne jak na rozmiar..

sam sie zastanawiam, ale jak czytam o 12-15 litrow lpg przy 140/kmh gdzie 1.5 tsi z dsg w budzie karoq/ateca pali kolo 8-9 litrów, a srednie spalanie przy normalnej jedzie spada do 6 z hakiem gdzie sens i logika kupna dustera 1.0, nie pasuje mi w nim pozycja, slaba widocznosc za kierownica, nie wiem, moze musze sie jeszcze raz przymierzyc..., nie jezdzilem 1.0

• 1 rok później...
Napisano

Hej, to ile pali ten duster 1.0 LPG ? Dostałem teraz ofertę dla firm za niecałe 90 kpln za auto wszystko mające jak na dacie :) jak ktoś tym jeździ to niech cos napisze bo inaczej zostaje tylko motokacik :)

Napisano
5 godzin temu, Marcinas napisał(a):

Hej, to ile pali ten duster 1.0 LPG ? Dostałem teraz ofertę dla firm za niecałe 90 kpln za auto wszystko mające jak na dacie :) jak ktoś tym jeździ to niech cos napisze bo inaczej zostaje tylko motokacik :)

W cyklu mocno mieszanym coś między 8 a 9 litrów. Na trasie przy prędkościach mocno autostradowych myślę że coś między 13 a 14 niestety. 

Napisano
39 minut temu, KYRTAP napisał(a):

W cyklu mocno mieszanym coś między 8 a 9 litrów. Na trasie przy prędkościach mocno autostradowych myślę że coś między 13 a 14 niestety. 

Mam teraz 1.3 w benzynie i ciężko jest zejść poniżej 8. Po autostradach nie jeżdżę więc jak będzie 10 LPG to wytrzymam.

Napisz jeszcze coś o tym motorze, jak z dynamika ...

Napisano
21 godzin temu, Marcinas napisał(a):

Mam teraz 1.3 w benzynie i ciężko jest zejść poniżej 8. Po autostradach nie jeżdżę więc jak będzie 10 LPG to wytrzymam.

Zrobiłem tym Dusterem już 150kkm i na dynamikę nie narzekam. Wiadomo że podczas jazdy czy ruszania czuć że silnik to jakieś maleństwo ale naprawdę daje rade. Przez pierwsze 100kkm auto miało u  mnie dosyć ciężko bo jeździłem załadowany na maksa. Masz jakieś szczegóły tej oferty?

Napisano
21 godzin temu, Marcinas napisał(a):

to i tak nieźle ja mam megane z tym motorem i automatem na trasie nie da się zejść z 9,5-10l

Napisano

Dzisiaj tankowałem i z obliczeń wyszło 8,8  litrów lpg w cyklu mieszanym. Raczej nogę mam ciężką :cool:

Napisano
20 godzin temu, _jedrek_ napisał(a):

to i tak nieźle ja mam megane z tym motorem i automatem na trasie nie da się zejść z 9,5-10l

jak bym jeździł megane to też bym miał takie spalanie :) budka ma być ekonomiczna i praktyczna. na autostradzie powyżej 120 nie da się słuchać radia :) 

Napisano
21 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Masz jakieś szczegóły tej oferty?

wersja journey + pakiet zimowy (podgrzewanie wszystkiego), pakiet parking (system kontroli martwego pola, czujniki przód i tył i multiview kamera), felgi alu 18", hak za ca. 90 brutto.

Napisano
W dniu 31.10.2025 o 17:28, Marcinas napisał(a):

wersja journey + pakiet zimowy (podgrzewanie wszystkiego), pakiet parking (system kontroli martwego pola, czujniki przód i tył i multiview kamera), felgi alu 18", hak za ca. 90 brutto.

Bierzesz? 

Napisano
2 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Bierzesz? 

Zobacze na ile wycenia mi dokkera

• 2 miesiące później...
Napisano
W dniu 1.11.2025 o 20:05, KYRTAP napisał(a):

Bierzesz? 

Ja zamówiłem, odbiór koniec stycznia, bo tak mi w grafiki stoi. Jedna taczka więcej do garażu potrzebna była, bo mi pustka zawiało po nowym roku. Za szybko się sprzedało to, co wystawiłem... 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak taki duster 1.0 z LPG daje sobie radę w trasie . Nada się dla rodziny 2+2 , czy to będzie męczarnia ...?

Napisano
16 godzin temu, Cezarek napisał:

Jak taki duster 1.0 z LPG daje sobie radę w trasie . Nada się dla rodziny 2+2 , czy to będzie męczarnia ...?

Od przyszłego tygodnia będę mógł coś napisać. Odbieram litra z gazem. Poprzednika miałem w Captur 1gen i Sandero stepway z 2016 roku, czy 0.9tce z LPG. Szału nie było, ale jeździło. Nawet oszczędnie 👍 Duster, zobaczymy. Po wyjeździe z salonu będzie trasa 250km i opłotki, więc będzie wiadomo.

Napisano
1 minutę temu, Pipper napisał:

Od przyszłego tygodnia będę mógł coś napisać. Odbieram litra z gazem. Poprzednika miałem w Captur 1gen i Sandero stepway z 2016 roku, czy 0.9tce z LPG. Szału nie było, ale jeździło. Nawet oszczędnie 👍 Duster, zobaczymy. Po wyjeździe z salonu będzie trasa 250km i opłotki, więc będzie wiadomo.

Ok to zdaje relacje jak trochę pojeździsz

Napisano
52 minuty temu, Cezarek napisał:

Ok to zdaje relacje jak trochę pojeździsz

Pewnie do póki nie poprawie wygłuszenia będę narzekał na hałas. Dynamika... Przesiadam się z T-Crossa 1.5tsi, CR-V III gen 2.0 z automatem, V60 2.4 D5 po koksach, wszystko w automacie, na litrowy manual. 🙃 Po 8 latach wracam do manuala...

Napisano
Godzinę temu, Pipper napisał:

Pewnie do póki nie poprawie wygłuszenia będę narzekał na hałas. Dynamika... Przesiadam się z T-Crossa 1.5tsi, CR-V III gen 2.0 z automatem, V60 2.4 D5 po koksach, wszystko w automacie, na litrowy manual. 🙃 Po 8 latach wracam do manuala...

No to będzie realna ocena czy jedzie jakoś czy nie 🙂

Napisano
40 minut temu, Cezarek napisał:

Sam sie przejedz to bedziesz wiedzial...

Przeciez to jest tak subiektywa kwestia, ze nie ma sensu polegac na odczuciach innych.

Kazdy ma inne oczekiwania.

Napisano

W poprzedniej firmie gdzie pracowałem kupili 2 Joggery 1.0tce z lpg, codziennie robiły 2x50km drogi krajowe, lokalne + trochę Krk. Wiem że to służbowe ale jak się pytałem chłopaków realnie im wychodziło 13-14l lpg/100km😅

Napisano
22 godziny temu, steyr napisał:

W poprzedniej firmie gdzie pracowałem kupili 2 Joggery 1.0tce z lpg, codziennie robiły 2x50km drogi krajowe, lokalne + trochę Krk. Wiem że to służbowe ale jak się pytałem chłopaków realnie im wychodziło 13-14l lpg/100km😅

Aż tyle paliły 🤔

Napisano
W dniu 25.01.2026 o 20:24, steyr napisał:

Wcale się nie dziwię. Kwestia stylu jazdy, a żeby to jechało to trzeba deptać ten silniczek, wtedy turbinka żyje i turbinka pije.

Mi Captur 1.0 TCE w Białymstoku , bez szaleństw potrafi pokazywać 14, a średnio z miasta wychodzi 10-12 (zależnie od tego ile pojeździ "po centrum" i ile wewnątrzmiejskimi obwodnicami).

W trasie też szauuu nie ma.

Choć są tacy co twierdzą, że opędzają Chorwację na średnim spalaniu 4,9-5 LPG co brzmi jak bajka z mchu i paproci.

Czekam na relację ile to @Pipper opędzluje, zwłaszcza że wcześniej poruszał się mocniejszymi autami.

Napisano
41 minut temu, ZUBERTO napisał:

Wcale się nie dziwię. Kwestia stylu jazdy, a żeby to jechało to trzeba deptać ten silniczek, wtedy turbinka żyje i turbinka pije.

Mi Captur 1.0 TCE w Białymstoku , bez szaleństw potrafi pokazywać 14, a średnio z miasta wychodzi 10-12 (zależnie od tego ile pojeździ "po centrum" i ile wewnątrzmiejskimi obwodnicami).

W trasie też szauuu nie ma.

Choć są tacy co twierdzą, że opędzają Chorwację na średnim spalaniu 4,9-5 LPG co brzmi jak bajka z mchu i paproci.

Czekam na relację ile to @Pipper opędzluje, zwłaszcza że wcześniej poruszał się mocniejszymi autami.

Nie wiem jak w budzie Dustera, ale Captur 0.9 ze skrzynią 5b i nie fabrycznym LPG średnio wyszedł poniżej 7l na 100km, przebieg z 27kkm, Sandero stepway z 2016 z 0.9 i fabrycznym LPG 6.2l LPG średnio z 50kkm. Tu będę wiedział jak zrobię że 2kkm i po pierwszej zmianie oleju po 1kkm, czyli koniec lutego.

Napisano
6 minut temu, Pipper napisał:

Nie wiem jak w budzie Dustera, ale Captur 0.9 ze skrzynią 5b i nie fabrycznym LPG średnio wyszedł poniżej 7l na 100km, przebieg z 27kkm, Sandero stepway z 2016 z 0.9 i fabrycznym LPG 6.2l LPG średnio z 50kkm. Tu będę wiedział jak zrobię że 2kkm i po pierwszej zmianie oleju po 1kkm, czyli koniec lutego.

Średnio dla mnie nierealne.

Pusta S-ka, tempomat na 100km/h i średnia z 400km 6,9.

Niech będzie, że tempomat coś dołożył, ale "moja noga i tak by spaliła więcej", bo nie wytrzymałaby takiego tempa na pustej S-ce.

Wątpię by w tym aucie znacząci to zmieniało poza wyglądem zegarów, ale jeździ w trybie normal (jest jeszcze eco i sport).

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
6 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Średnio dla mnie nierealne.

Pusta S-ka, tempomat na 100km/h i średnia z 400km 6,9.

Niech będzie, że tempomat coś dołożył, ale "moja noga i tak by spaliła więcej", bo nie wytrzymałaby takiego tempa na pustej S-ce.

Wątpię by w tym aucie znacząci to zmieniało poza wyglądem zegarów, ale jeździ w trybie normal (jest jeszcze eco i sport).

Nowy Captur jest większy, cięższy i ma szersze koło. Zobaczę jak Duster będzie się spisywał, kilka pierwszych zbiorników benzyny i LPG zmierzę pod kątem zużycia 👍

Po Sandero i Capturku 1gen trybu Eco nie tykam. Zamula zbyt mocno 😁

Edytowane przez Pipper

Napisano
3 godziny temu, Pipper napisał:

Nowy Captur jest większy, cięższy i ma szersze koło.

Chyba nic z tego nie jest prawdą.

Duster jest większy w każdym wymiarze i bardziej klockowaty od mego Captura.

Co prawda mój Captur jest 2023, ale ten nowszy to tylko lift, więc jeżeli zmieniły się gabaryty to tylko np. przez inne zderzaki.

Z tego co w necie podają to koła też nie odbiegają, oczywiście zależnie od wersji.

Ja mam 215/60/17, Duster LPG 215/70/16 lub 215/65/17 .

Napisano
19 minut temu, ZUBERTO napisał:

Chyba nic z tego nie jest prawdą.

Duster jest większy w każdym wymiarze i bardziej klockowaty od mego Captura.

Co prawda mój Captur jest 2023, ale ten nowszy to tylko lift, więc jeżeli zmieniły się gabaryty to tylko np. przez inne zderzaki.

Z tego co w necie podają to koła też nie odbiegają, oczywiście zależnie od wersji.

Ja mam 215/60/17, Duster LPG 215/70/16 lub 215/65/17 .

Pisałem w odniesieniu do Sandero stepway mojego i Captura 1gen, Duster obecny większe pudełko na o numer większych kołach 👍

Napisano

realną ocenę auta to można napisać po 50 tys. km

jeździłem 1.0 lpg 2 tygodnie. machnąłem z 500 km. pierwszy raz miałem kontakt z tym silnikiem i powiem, że kultura pracy jest wysoka. nic nie buczy przy dodawaniu gazu. sprawnie się zbiera. do 140 da się słuchać radia, potem świst wiatru wdziera się do kabiny i przestaje sprawiać przyjemność. jeśli chodzi o spalanie, to niestety zbyt łatwo wciska się gaz i nie odpuszcza. w takim stylu 9 litrów noPB to chyba standard. gaz wyjeździłem w 1 dzień i nie chciało mi się tankować.

1.2, 130KM po przejechanych 1000km spala o dziwo mniej, bo pierwsze koty czyli 500km pokazało mi 8,9 a drugie 500 już 7.5. biorąc pod uwagę temperatury to w cieplejszym klimacie da się zejść poniżej 7. może to zasługa napędu hybrydowego, ale nie sądzę bo sprzedawca powiedział, że daje tyle co nic.

podsumowując tę krótką bytność z dusterem, powiem że pierwszy raz mam fun z jazdy dacią, a jest to już moja 3. jakość wykonania też się poprawiła.

jeszcze taka dygresja odnośnie rozmiarów kół. w pierwszym przypadku dostałem auto na 18. jeździłem terenówkami i tam miało uzasadnienie używanie takiego rozmiaru. w aucie z silnikiem 1.0 trochę śmieszy. moja wersja ma 17 i to jest wystarczające, a 16 też byłyby ok.

Edytowane przez Marcinas

Napisano
W dniu 26.01.2026 o 18:28, Cezarek napisał:

Aż tyle paliły 🤔

Tak ale tylko przy prędkościach mocno autostradowych. Przy normalnej jeździe Duster pali mi coś między 8 a 9 litrów lpg.

Napisano
12 godzin temu, KYRTAP napisał:

Tak ale tylko przy prędkościach mocno autostradowych. Przy normalnej jeździe Duster pali mi coś między 8 a 9 litrów lpg.

Długo masz dustera? Jak ogólne wrażenia ?

Napisano
W dniu 24.01.2026 o 09:19, Cezarek napisał:

Po 330km dzisiaj powiem, że do 140kmh na A1 spoko, mnie szumy nie przeszkadzały, a mam wrażliwe ucho. Spalanie z całej trasy komputer pokazuje 7l benzyny, w sobotę tankuję oba paliwa do pełna, to policzę z dystrybutora i kilometrów, zero zadyszki na trasie, skrzynia troszkę jak zwrotnica na kolei, ale do ogarnięcia. Sprzęgło lekki, fajnie łapie. Światła spoko, a mam porównanie do kilku modeli xenonów i matrixów w A6 i Tcrossie. Ogólnie fotel wygodny dla mnie, zdecydowanie bardziej zadowolony niż po przyjeździe rok temu VW do domu, a tam miałem 1/4 dystansu dzisiejszego. Dynamika, podobnie jak moja crv 3gen z automatem. Szybki litr jest.

Obsługa w salonie super.

piwko

Napisano
5 godzin temu, Cezarek napisał:

Długo masz dustera? Jak ogólne wrażenia ?

Szósty rok już leci i 150 kkm przejechane. Wrażenia bardzo dobre ale jedną "przygodę" miałem.

Napisano
W dniu 25.01.2026 o 20:24, steyr napisał:

to tak jak w mojej poprzedniej firmie były takie małe dostawczaki citroena z dieslem. I serwisanci którzy nimi jeździli mówili że dużo palą. Zrozumiałem dlaczego dopiero jak z jednym pojechałem w delegacje.

Pedał działał w dwóch pozycjach - 0 i 1. Przez większosć czasu 1 :D

Napisano
W dniu 24.01.2026 o 09:19, Cezarek napisał:

No i 600km zrobione Dusterem, spalanie benzyny 7.0l średnio, LPG 8.49 z dystrybutora, komputer 10.1l pokazywał 😯 jazda trochę S, trochę A, drogi podmiejskie, troszkę miasta i wsie. LPG przełącza szybko i bez grymasów, elektronika spoko, nic się nie wiedzą, grzanie ok. Głośność - i tu mile zaskoczenie. Fotel kierowcy wygodny.

Napisano
10 godzin temu, Pipper napisał:

No i 600km zrobione Dusterem, spalanie benzyny 7.0l średnio, LPG 8.49 z dystrybutora, komputer 10.1l pokazywał 😯 jazda trochę S, trochę A, drogi podmiejskie, troszkę miasta i wsie. LPG przełącza szybko i bez grymasów, elektronika spoko, nic się nie wiedzą, grzanie ok. Głośność - i tu mile zaskoczenie. Fotel kierowcy wygodny.

Dzięki za opinie , będę musiał się przejechać , bo myślę nad używanym Dusterem lub Joggerem

Napisano
Godzinę temu, Cezarek napisał:

Dzięki za opinie , będę musiał się przejechać , bo myślę nad używanym Dusterem lub Joggerem

Tylko piszemy o Duster 3, nie 2fl, tam fotel jest inny i troszkę głośniej. W Jogger też jest fajnie, do też rozważałem D3 lub Joggera. Padło na D3, grzana szyba przednia i żonie się bardziej podobał 😁

Napisano

Wiem wiem , ja się zastanawiam nad używka właśnie 2, myślałem też o 1.6 ale to silnik Nissana i są różne opinie czy jest dobry do LPG czy nie

Napisano
Godzinę temu, Cezarek napisał:

Wiem wiem , ja się zastanawiam nad używka właśnie 2, myślałem też o 1.6 ale to silnik Nissana i są różne opinie czy jest dobry do LPG czy nie

Jeżdżą na LPG, tylko regulacja luzu szklankami. Dobry warsztat, jak ogarniw to masz znowu spokój na 50-60kkm. W Sorento 3.3 V6 też miałem luzy sprawdzane po 160kkm na benzynie pod LPG, regulacja 11 z 24 zaworów była potrzebna, wymiana lub szlifowanie szklanek. Tu są tylko 4 cylindry, więc łatwiej i taniej przy 1.6 👍

Napisano
1 godzinę temu, Pipper napisał:

Jeżdżą na LPG, tylko regulacja luzu szklankami. Dobry warsztat, jak ogarniw to masz znowu spokój na 50-60kkm. W Sorento 3.3 V6 też miałem luzy sprawdzane po 160kkm na benzynie pod LPG, regulacja 11 z 24 zaworów była potrzebna, wymiana lub szlifowanie szklanek. Tu są tylko 4 cylindry, więc łatwiej i taniej przy 1.6 👍

Więc może te 1.6 będzie fajniejsza opcja od 1.0T trzeba protestować