Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Help (UPDATE)

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> A ja mialem radio przerobione na kieszen u prywaciarza, do ASO

> jezdzilem, pies z kulawa noga sie nie czepial (bo i czego ).

> Kwestia ASO i ludzi tam pracujacych, zazwyczaj jak nie potrafia

> naprawic, to szukaja dziury w calym

I tak właśnie jest w tym wypadku, przynajmniej tak mi się wydaje

Bo niby co może "zepsuć" radio jak jest wyłaczone (bo te objawy występują także w momencie, kiedy jest wyłączone), poza tym skoro "ingerencja w superhipernowoczesny układ elektryczny samochodu" polega na podłączeniu standardowej złączki to co tu można spier...? yay.gif

Echhhhhh oslabiony.gif

Napisano

Niech cie w pupa.gif pocałują.

Jak masz iso do radia to nic nie da się zwalić w instalacji podwarunkiem że radyjko sprawne i też iso.

Zdemontuj radio i zmieniarkę i jedź do ASO ale jeśli robiłeś jakieś przeróbki w instalacji to kiepsko.

Napisano
  • Autor

> Niech cie w pocałują.

"na przyjemność trzeba zasłużyć" oink.gif

> Jak masz iso do radia to nic nie da się zwalić w instalacji

> podwarunkiem że radyjko sprawne i też iso.

No pewnie że mam claps.gif

> Zdemontuj radio i zmieniarkę i jedź do ASO ale jeśli robiłeś jakieś

> przeróbki w instalacji to kiepsko.

Auto jest w ASO wraz ze zmieniarką i radiem. To oni odpięli radio i stwierdzili, że "z komputera zniknęły błędy". Problem w tym, że robili to w ogrzanej hali, a - jak pisałem wcześniej - te numery dzieją się jak jest zimno. Czyli nie wiadomo, co było przyczyną "numerów".

Moja serce.gif podsunęła pomysł, żeby samemu pojeździć z odpiętym radiem i przekonać się jak jest w takiej sytuacji, ale już na to za późno. Przekonam się w poniedziałek. Jak tu nie napiszę, to we wtorek przeczytacie w gazetach "masakra w al. Krakowskiej" uzbroj_zlo.gif

Ma ktoś kumpla w tym serwisie Citroena? hmm.gifwink.gif

Napisano

> Ma ktoś kumpla w tym serwisie Citroena?

hmm.gif a to chyba jest centralny serwis cytryny biglaugh.gif

Napisano

Citroeny ostatnimi czasy zostaly wyposazone w instalacje multipleksową. Po ludzku - już nie ma tak, że do kazdego urządzenia idzie osobny kabel. Teraz sygnał z centralki wyrysku biegnie sobie razem np z napięciem świateł stopu i spięte jest z prztyczkiem np klimatyzacji. Wpięcie się w taką instalację to wyższa szkołą jazdy. Nawet głupie pociągnięcie zasilania do zmieniarki w nieodpowiednim miejscu może narobić sporo problemów.

Jeśli ASO orzecze, że to rzeczywiscie wina partyzanckiej instalacji radiowej, to uderzaj do tych, co ci audio montowali.

A jeśli auto miało położona gotową instalację zakończona wszedzie kostkami ISO, a założenie było jedynie kwesią podpięcia się do tych kostek, to ASO może cie cmoknąć w pompkę zlosnik.gif Jeśli oczywiście taka wola w narodzie.. cool.gif

Napisano

> To jest do uwalenia w sądzie, jeśli tylko starczy determinacji

oczywiście.

Skoro zamontowałeś radio z odpowiednią kostką tzn. nie było fizycznej ingerencji w układ elektryczny, nie zostały w nim wprowadzone żadne zmiany, a co za tym idzie radio to nie miało raczej na pewno wpływu na uszkodzenie układu kierowniczego.

Zawsze można ich postraszyć wniesieniem pozwu z żadaniem zwrotu kosztów naprawy z nieuznanej gwarancji oraz pokryciem kosztów ekspertyzy niezależnego rzeczoznawcy np z PZMot (tak to się chyba nazywa) no i kosztami ostępowania.

Krew nie normalnie zalewa wobec tak formułowanych warunków gwarancyjnych ... przypnij lampkę w gniazdo zapalniczki a stracisz gwarancję na samochód, no chyba, że przypną ją w aso za 1000 zł. angryfire.gif

Napisano

> I tak właśnie jest w tym wypadku, przynajmniej tak mi się wydaje

> Bo niby co może "zepsuć" radio jak jest wyłaczone (bo te objawy

> występują także w momencie, kiedy jest wyłączone), poza tym

> skoro "ingerencja w superhipernowoczesny układ elektryczny

> samochodu" polega na podłączeniu standardowej złączki to co tu

> można spier...?

> Echhhhhh

Okazuje się, że można.

Wtyczka jest standardowa, ale np. w Audi zawiera też sygnał wyjściowy z szybkościomierza. W Stanach były znane numery, że po podłaczeniu audio głupiał całkowicie komputer "pokladowy" pokazujący zużycie paliwa, przebiego z baku, itp. Bo w fabrycznych radiach ten styk był wykorzystywany do sterowania siła głosu sprzętu, a w niefabrycznych bywało, że uziemiony. I malo które nie ASO o tym wiedziało. A to już było prawie 15 lat temu. Strach pomyśleć, co producenci mogli od tamtego czasu w tej wytczce zakombinować.

Napisano

> To oni odpięli radio i

> stwierdzili, że "z komputera zniknęły błędy".

A co to za model radia? Zmieniarka zasilana jest z radia?

mar00ha

Napisano
  • Autor

> A co to za model radia? Zmieniarka zasilana jest z radia?

> mar00ha

Chyba jest to zmieniarka Panasonica CX-DP880 i AFAIK jest zasilana z radia - to znaczy tylko jeden kabel wychodzi ze zmieniarki i jest wpięty w radio hmm.gif

Poza tym mówili mi w ASO, że wypinali radio a nie zmieniarkę, więc to chyba potwierdza ten wariant

Napisano
  • Autor

> Citroeny ostatnimi czasy zostaly wyposazone w instalacje

> multipleksową. Po ludzku - już nie ma tak, że do kazdego

> urządzenia idzie osobny kabel. Teraz sygnał z centralki wyrysku

> biegnie sobie razem np z napięciem świateł stopu i spięte jest z

> prztyczkiem np klimatyzacji. Wpięcie się w taką instalację to

> wyższa szkołą jazdy. Nawet głupie pociągnięcie zasilania do

> zmieniarki w nieodpowiednim miejscu może narobić sporo

> problemów.

Ja to wiem cool.gif

I nie zdecydowałbym się na instalację sprzętu poza ASO, gdyby polegała na szukaniu "+", "-" i "masy" z miernikiem po kablach

> Jeśli ASO orzecze, że to rzeczywiscie wina partyzanckiej instalacji

> radiowej, to uderzaj do tych, co ci audio montowali.

Przeszło mi to przez myśl, ale z nimi mam małą szansę (to MaxMedia w Jankach)

> A jeśli auto miało położona gotową instalację zakończona wszedzie

> kostkami ISO, a założenie było jedynie kwesią podpięcia się do

> tych kostek, to ASO może cie cmoknąć w pompkę Jeśli oczywiście

> taka wola w narodzie..

Zgodnie z listą wyposażenia auto ma "pełną instalację radiową". W praktyce oznacza to antenę od radia, druty do czterech głośników i kostkę ISO do radia. Instalacja sprzętu polegała na wpięciu kostki radia w kostkę w samochodzie i podłączeniu głośników do drutów sterczących w miejscach dla nich przewidzianych.

Kufa, banał oslabiony.gif

Poza tym czy nie jest dziwne, że do ASO przyjeżdża na lawecie bryka z opisem "nie działa wspomaganie kierownicy", a oni zaczynają sprawę od wyjęcia radia? hmm.gif

Napisano

> Instalacja sprzętu polegała na wpięciu

> kostki radia w kostkę w samochodzie i podłączeniu głośników do

> drutów sterczących w miejscach dla nich przewidzianych.

> Kufa, banał

Popatrz tu - http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=&Number=271556302&page=0&view=collapsed&sb=5&o=7&vc=1

> Poza tym czy nie jest dziwne, że do ASO przyjeżdża na lawecie bryka z

> opisem "nie działa wspomaganie kierownicy", a oni zaczynają

> sprawę od wyjęcia radia?

Powiem Ci, że im sie nie dziwię. To jest zasada "szukania po zmianach", czyli sprawdza się to, co nie jest w danym autku "typowe". A tu akurat było to radio spoza ASO.

Ktoś z kolegów pisal, jak to w autku nie wiedzieć czemu miał przełączone sterowanie szyb "na krótko" poza stacyjkę i rozładowywało mu akumulator.

Napisano

> ja nie ryzykowalem kupilem radyjko sobie sam i zamontowalem w ASO bo

> mie straszyli ze strace gwarancje na autko. a teraz mam wbite ze

> montowali w ASO i dzieki temu nie moga sie czepnac.

Miałem dokładnie tak samo, tylko ja w ramach "gratisów" od firmy przy kupnie wyhandlowałem zamontowanie sprzetu (radyjko + 6 głośników) waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Popatrz tu -

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=&Number=271556302&page=0&view=collapsed&sb=5&o=7&vc=1

Widziałem, ofkors

> Powiem Ci, że im sie nie dziwię. To jest zasada "szukania po

> zmianach", czyli sprawdza się to, co nie jest w danym autku

> "typowe". A tu akurat było to radio spoza ASO.

Na tej zasadzie to musisz odpiać breloczek od kluczyków jak Ci pilot od centralnego nie działa i zdjąć alufelgi jak zakwestionujesz jakość zawieszenia. No, a każda usterka w silniku to wina "nieautoryzowanego" paliwa zlosnik.gif

Ja odczytuję to jako próbę udupienia klienta na starcie. Na razie rozmawiałem przez telefon i odczułem na sobie presję do przyznania się, że to moja wina. Straszono mnie kosztami samochodu zastępczego, kosztami naprawy "komputera samochodu" jeśli okaże się, że to moja wina. Na moją uwagę, że jest możliwość odwołania się, wezwania rzeczoznawcy i w skrajnym przypadku dochodzenia swoich praw w sądzie, usłyszałem, że to "bardzo kosztowne i mało osób się na to decyduje". Ja na razie jestem grzeczny i jeszcze nie pokazuję legitymacji prasowej ogólnopolskiego dziennika motoryzacyjnego.

Cóż, dla porównania rozmawiałem dziś z pracownikiem salonu Seata, od którego moja gazeta bierze autko do testów. Powiedział mi, że szef by go chyba rozstrzelał, za takie potraktowanie klienta - zwłaszcza dziennikarza - bo jeden niechętny materiał w mediach kosztuje więcej niż uczciwa naprawa gwarancyjna. Mam nadzieję, że w Citroenie myślą podobnie, choć strasznie nie lubię wykorzystywania pozycji zawodowej do celów prywatnych nono.gif

> Ktoś z kolegów pisal, jak to w autku nie wiedzieć czemu miał

> przełączone sterowanie szyb "na krótko" poza stacyjkę i

> rozładowywało mu akumulator.

U mnie nie ma takich numerów, bo patrzyłem łebkom od CarAudio na ręce wink.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem dokładnie tak samo, tylko ja w ramach "gratisów" od firmy

> przy kupnie wyhandlowałem zamontowanie sprzetu (radyjko + 6

> głośników)

Dziś jechałem Cordobą, która ma ponoć najlepsze standardowe radio z super głośnikami - i mój sprzęt wart do kupy jakieś 1100 zeta wciąga ją lewą dziurką hehe.gif Nie mówiąc o tym, że przy zgaszonym silniku nie pali się podświetlenie w radiu (trzeba włączyć światła pozycyjne)

Za cenę firmowego radia to można zamienić samochód w salę odsłuchu.

Napisano

Jak 4 lata temu kupowałem Skodę to chcieli odemnie 50pln za montaż radia. Tak się składało że ja czekając na obsługę w salonie widziałem jak pracownik ASO montował radio w Oktawii ...

wkopując nogą szufladę w otwór przy tym w ciuchach prosto z kanału! no.gifsick.gif powiedziałem że nie chcę radia bo jak mają tak robić to ..wolę bez... 893goodvibes.gif (zaznaczyłem przy tym że wszystkich będę informował czemu nie mam radia w aucie) biglaugh.gif na to szef ASO stwierdził " no pan jako elektryk to sobie sam zamontuje prawidłowo (czytaj wetknie wtyczkę) nie będziemy takimi formalistami... 893goodvibes.gif szachraje jedne no.gif

Napisano

> Dziś jechałem Cordobą, która ma ponoć najlepsze standardowe radio z

> super głośnikami - i mój sprzęt wart do kupy jakieś 1100 zeta

> wciąga ją lewą dziurką

dokładnie tak ok.gif mam mojego blaupunkta a chcieli mi dać coś firmowego za 2kpln bo inaczej nie dostanę climatronika no to wziołem ręczną i za zaoszczędzoną kasę kupiłem zimówki z felgami, jeszcze na niezłą impreze zostało zlosnik.gif

Nie mówiąc o tym, że przy zgaszonym

> silniku nie pali się podświetlenie w radiu (trzeba włączyć

> światła pozycyjne)

u mnie podłączyli wszystko OK! ale słyszałem że nie wszystkie radyjka można łączyć jak się chce no.gif

> Za cenę firmowego radia to można zamienić samochód w salę odsłuchu.

też się zastanawiałem skąd oni te ceny sprzętu biorą screwy.gif

Napisano

Co do traktowania klienta to jedno, też tak bym klientów nie traktował.

> U mnie nie ma takich numerów, bo patrzyłem łebkom od CarAudio na ręce

Ale założenie, że jeżeli wóz ma wtyk ISO i radio ma wtyk ISO to klik-klik i po robocie, może się bardzo źle skończyć. Niestety tak postępują nasi domorośli instalatorzy, którym nie chce się zagłębiać w temat.

Wtyk ISO ma 12 styków, a znormalizowane z nich jest tylko 9. Pozostałe trzy są właśnie wykorzystywane przez różnych prducentów aut i radii do nich robionych do rożnych celów. Oprócz sterowania siłą głosu,w moim starym Audi przy fabrycznym radiu rolę wyświetlacza stacji przejmował ekran "Autochecka", tak że pozostalę dwa nieznormalizowane przewody do tego właśnie byly wykorzystywane.

"YELLOW - PERMANENT LIVE

RED - ACC (SWITCHED LIVE)

BLACK - EARTH

ORANGE - ILLUMINATION

BLUE - ELECTRIC AERIAL FEED

WHITE/WHITE BLACK - FRONT LEFT SPEAKER CONNECTIONS

GREY/GREY BLACK - FRONT RIGHT SPEAKER CONNECTIONS

GREEN/GREEN BLACK - REAR LEFT SPEAKER CONNECTIONS

PURPLE/PURPLE BLACK - REAR RIGHT SPEAKER CONNECTIONS"

Producenci radioodbiornikow o tym uprzedzają i często dają spis modeli, do których radio mozna założyć klik-klak, zaś do innych wymagane są jednak przejściówki.

Innym bezpiecznym sposobem (o ile nie mają być wykorzystywane specjalistyczne funkcje radia, takie jak automatyczne sterowanie siłą głosu podczas jazdy, czy wyciszanie telefonem) jest usunięcie z kostki ISO w instalacji samochodu owych maks. 3 nadmiarowych przewodów.

Ale jeżeli ASO Cie z tym złapie, to już ma na Ciebie bata.

Napisano

>choć strasznie nie lubię

> wykorzystywania pozycji zawodowej do celów prywatnych

Ja cie rozumiem i tez nei lubie dziennikarzy, ktorzy wszedzie sie wpychaja z legitymacja na wierzchu, ale w tym wypadku dzialasz w slusznej sprawie.

Ja bym taka legitymacje wyjal juz przy drugim podejsciu zlosnik.gif (moze to dlatego ze mam doswiadczenie z sersisami DU, a jak wiadomo serwisy to nagorsza strona samochodow DU zlosnik.gif)

Napisano

No na auta VAG trzeba uważać i niestety nie każdy Kazio montujący radia wie o tym frown.gif Otóż pin nr 5 (przewód niebieski) wtyczki zasilającej ISO w VW jest używany do sterowania kontrolką pod panelem radia po włączeniu alarmu (+12V), natomiast zgodnie z normami powinien być wykorzystywany do sterowania anteną elektryczną... No i radyjka dziwne rzeczy potrafią robić (oczywiście włącznie z osiągnięciem stanu agonalnego) jeśli się tego kabelka nie wypnie...

EDIT: po tym ja Lucyfer podał kolorki wpisałem właściwy

Napisano
  • Autor

> Ja cie rozumiem i tez nei lubie dziennikarzy, ktorzy wszedzie sie

> wpychaja z legitymacja na wierzchu, ale w tym wypadku dzialasz w

> slusznej sprawie.

'Górnik ma węgiel za darmo" zlosnik.gif

> Ja bym taka legitymacje wyjal juz przy drugim podejsciu (moze to

> dlatego ze mam doswiadczenie z sersisami DU, a jak wiadomo

> serwisy to nagorsza strona samochodow DU )

Na razie było tylko jedno podejście cfaniaczek.gif

Napisano

Nie mówiąc o tym, że przy zgaszonym

> silniku nie pali się podświetlenie w radiu (trzeba włączyć

> światła pozycyjne)

kazd eradio mozna podlaczyc jak chcesz. zeby sie paliło/ nie paliło , grało lub nie grało jak wyciagasz kluczyki. full service wiec to akurat nie argument.

Napisano
  • Autor

> Nie mówiąc o tym, że przy zgaszonym

> kazd eradio mozna podlaczyc jak chcesz. zeby sie paliło/ nie paliło ,

> grało lub nie grało jak wyciagasz kluczyki. full service wiec to

> akurat nie argument.

Właśnie jest - przecież "firmowe" jest już w samochodzie wyjeżdżającym z fabryki - więc nie masz na to wpływu.

Napisano

>Ja na razie jestem grzeczny i jeszcze nie pokazuję legitymacji prasowej ogólnopolskiego dziennika motoryzacyjnego

Naprawdę myślisz że to cos da?

Spodziwasz się, że po okazaniu "szmaty" grzecznie Cię przeproszą i naprawią auto "na poczekaniu"?

I co im powiesz?

"No ja tu mam taką legitymację co to Państwa na pewno wystraszy..."??

Tymbardziej że ten ogólnopolski periodykt motoryzacyjny ma raczej mierny nakład..

Imho zdecydowanie lepiej zrobisz jak pojedziesz do ASO firmowym (koniecznie oznakowanym) autem i zapraszając do niego kierownika serwisu z bagażnika wyjmiesz flaszkę.

Poziom trzeba trzymać niezaleznie od wszystkiego...

Napisano

> Imho zdecydowanie lepiej zrobisz jak pojedziesz do ASO firmowym

> (koniecznie oznakowanym) autem i zapraszając do niego kierownika

> serwisu z bagażnika wyjmiesz flaszkę.

> Poziom trzeba trzymać niezaleznie od wszystkiego...

Dla mnie to marny polski poziom sick.gif Przeciez naprawa gwarancyjna jest ich obowaizkiem a nie dobra wola udobruchanego kierownika.

Napisano

> Ja bym taka legitymacje wyjal juz przy drugim podejsciu (moze to

> dlatego ze mam doswiadczenie z sersisami DU, a jak wiadomo

> serwisy to nagorsza strona samochodow DU )

Hmm, jestem przeciwnikiem wyjmowania jakichkolwiek legitymacji, poza sytuacjami, na które konkretnie zostały wydane.

I uwierz mi, że większość spraw udaje mi się załatwić bez takich chwytow, zresztą typowych dla Polski i kilku podobnych krajów smile.gif

W wielu krajach hasło "czy Pan wie, kto ja jestem", wywołuje reakcję "nie, ale może psychiatra pomoże panu znaleźć odpowiedź na to pytanie, skoro sam pan nie umie". zlosnik.gif

Niejako "antyodpowiednikiem" tego polskiego hasła w innych krajach jest "za kogo się pan {do cholery} uważa?".

Napisano

> No na auta VAG trzeba uważać i niestety nie każdy Kazio montujący

> radia wie o tym Otóż pin nr 5 (przewód niebieski) wtyczki

> zasilającej ISO w VW jest używany do sterowania kontrolką pod

> panelem radia po włączeniu alarmu (+12V), natomiast zgodnie z

> normami powinien być wykorzystywany do sterowania anteną

> elektryczną... No i radyjka dziwne rzeczy potrafią robić

> (oczywiście włącznie z osiągnięciem stanu agonalnego) jeśli się

> tego kabelka nie wypnie...

> EDIT: po tym ja Lucyfer podał kolorki wpisałem właściwy

Nie tylko w VAG. Przeszukałem wczoraj sieć i znalazlem bogate wykazy pojazdów (w tym Citroenów), w których stosowanie sprzętu audio innego, niż fabryczny, wymaga stosowania "przejściówek" między kostką ISO w pojeździe, a gniazdem ISO w radiu.

Napisano

> Dla mnie to marny polski poziom Przeciez naprawa gwarancyjna jest

> ich obowaizkiem a nie dobra wola udobruchanego kierownika.

Naprawa, naprawą. Chodzi o to, żeby czegos innego nie popsuli przy okazji..

A flaszeczka na dobre rozpoczęcie współpracy.. hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Właśnie jest - przecież "firmowe" jest już w samochodzie

> wyjeżdżającym z fabryki - więc nie masz na to wpływu.

zastanow sie co mowisz. jak montujesz radio nawet po zdemontowaniu radia firmowego to mozesz je podlaczyc jak chcesz i jak Ci wygodnie (a firmowe mozna ustawic w ASO tak jak Ci wygodnie nawet po montażu fabrycznym) po kupnie auta wiec nie jest to argument.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Czy można jeździć bez wspomagania kierownicy?

> Tzn - mam elektryczne. Jednak mój C3 okazał się chyba zbyt

> śródziemnomorski i dziś rano stwierdziłem, że męczą mi się ręce

> przy kręceniu kółkiem

> Żadnych innych objawód nie działania brak (żadnej kontrolki, nic).

> Już wcześniej miałem taki numer, że jak było chłodno, to nie

> działała mi dmuchawa, a jak było jeszcze zimniej, to przy

> włączonym silniku nie dawało się ani wyłączyć świateł, ani

> włączyć długich. Te objawy znikały przy rozgrzaniu samochodu

> (nie silnika, tylko ogólnie samochodu) i tak też było i dziś -

> tyle, że w wspomaganie nie ożyło.

> Pytanie za 10 punktów - mogę się w ten sposób dotoczyć do przeglądu,

> który mam umówiony na piątek? Kufa, ja nie mogę pracować bez

> samochodu, a do piątku nie mam dnia wolnego

> Nie chcę czegoś dodatkowo zepsuć, bo jeszcze mi tego nie naprawią na

> gwarancji

Jakieś nowe wieści?

Pozdro. smile.gif

Napisano

w myśl staropolskiej zasady - "żadnych samochodów na F - fiat, ford i francuzy" zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

I co, wyjaśniło się coś?

Zapodaj informację proszę.

Napisano

> w myśl staropolskiej zasady - "żadnych samochodów na F - fiat, ford i

> francuzy"

Kolega popelnia typowy blad: gada jak potluczony zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifhahaha.gif

Napisano

> Trzymajcie mnie, bo zaraz mnie poniesie

> Właśnie dzwonili do mnie z ASO, wina jest oczywiście moja

Sończ z serwisem ASO Citroen. Jak jeszcze byłem głupi i jeździłem ze wszystkim do ASO Citroen to ZAWSZE I W KAŻDYM WARSZAWSKIM ASO CITROEN próbowali nabić mnie w butle angryfire.gif. a nie mówię już o tym, że kase ciągną NIESAMIWITĄ.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.