Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ta opona jest podrabiania? Gdzie jest DOT?

Featured Replies

Napisano

Kupiłem nowe auto z dwoma kompletami kół.

Tam są też m.in. 2 zimówki Bridgestone  Blizzak lm001. Jedna jest z normalnymi oznaczeniami i trochę już starta . Druga jest praktycznie nowa, ale nie mogę nigdzie daty produkcji znaleźć i ogólnie te wytloczone oznaczenia dziwnie wyglądają. O tyle dla mnie to ważne, że auto to Golf Gti poruszający się po autostradach.

Co szanowne grono o tej oponie?

Pozdrawiam serdecznie 👍

20191124_103501.jpg

20191124_103537.jpg

20191124_103552.jpg

Napisano

Tu juz widac nowe oznaczenia opon na pierwszym zdjeciu jez dot. Ps dalej vw pcha tak gowniane opony do swoich aut ? Edit nowe oznaczenia weszly od 2019 roku wiec tu jest po staremu. 

Edytowane przez RABIN

Napisano

autorowi przecież chodzi o to że na pierwszej oponie jest DOT a na drugiej nie ma (puste pole)

Napisano

@Obywatel generalnie chyba każdego producenta obowiązuje natloczenie daty produkcji opony. Każde braki skłaniały by mnie do chęci Kombinatorystki albo producenta albo kolejnego który był odbiorca opon z fabryki. Możliwe że data została usunięta ze wzgl na wiek opony. Ja bym pojechał do serwisu czy też ASO i poinformował o sytuacji. Co oni na to?

Napisano
1 godzinę temu, costam000 napisał:

autorowi przecież chodzi o to że na pierwszej oponie jest DOT a na drugiej nie ma (puste pole)

Przecież to to samo koło/opona a pełne dane są na jednej stronie:)

Napisano

Dla mnie te oznaczenia są dziwne jakby je chińczyk nożem wycinał - dawno nie widziałem nowej opony :) na starych wszystko ładnie wyglądało

Napisano
  • Autor

Sorry za zamieszanie. To jest jedna i ta sama opona. Nigdy nie widzialem takiego sposobu oznaczenia DOT. Zaraz dam zdjecie drugiej opony.

Napisano
  • Autor

To jest druga opona. Wg. mnie tak wyglada DOT normalnie.

IMG-20191124-WA0003.jpg

Napisano

@Obywatel To nie jest podrabiana opona. Data produkcji może wyglądać różnie. Opona wychodzi z formy z czystym miejscem, dopiero w kolejnym etapie produkcji jest wypalana data i są na to różne metody. Sprawdź miejsca produkcji tych opon, bo może się okazać, że jedna z Polski, a druga z Węgier.

Napisano
6 godzin temu, Modescik napisał:

Na pierwszym zdjeciu,masz date 42 tydzien 2018r

Pasowałoby. Ale czemu nie 21 tydzien 2023? ;] Czym są te 4 cyfry, które za 4 lata ktoś potraktuje jako datę produkcji? :hmm:

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, DamianB napisał:

Pasowałoby. Ale czemu nie 21 tydzien 2023? ;] Czym są te 4 cyfry, które za 4 lata ktoś potraktuje jako datę produkcji? :hmm:

Dokladnie. Dla mnie tez jest to opona z przyszlosci 🤣

Napisano

Dokładny opis co powinno się znajdować na oponie masz np tu

Napisano
42 minuty temu, kanu napisał:

Dokładny opis co powinno się znajdować na oponie masz np tu

Sformuję postawione pytanie inaczej - jak odróżnić, co jest datą produkcji? Na tej oponie z pierwszego zdjęcia jest dwóch kandydatów - 4218 oraz 2123?!

Napisano
4 godziny temu, grogi napisał:

Sformuję postawione pytanie inaczej - jak odróżnić, co jest datą produkcji? Na tej oponie z pierwszego zdjęcia jest dwóch kandydatów - 4218 oraz 2123?!

Ten 2123 to opona z przyszłości, czy z pocztakow XXw? ;] 

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ten 2123 to opona z przyszłości, czy z pocztakow XXw? ;] 

Dzisiaj wiesz - ale jak zobaczysz ją w 2024? Sąd będziesz wiedział, że to leżak 5 letni a nie 10 letni?

Napisano
Teraz, grogi napisał:

Dzisiaj wiesz - ale jak zobaczysz ją w 2024? Sąd będziesz wiedział, że to leżak 5 letni a nie 10 letni?

Szczerze to nigdy sobie tym glowy nie zawracałem...

Kupujac nowe opony szanse,  na trafienie 5  czy 10 letniej sa wg mnie praktycznie zerowe :ok:

A zakup używanych mnie nie interesuje .

• 2 tygodnie później...
Napisano

DOT to skrótowiec od amerykańskiego Department of Transportation

I nie ma nic wspólnego z datą produkcji poza tym, że norma DOT podobnie jak data produkcji jest umieszczana na brzegu opony (ale wcale niekoniecznie blisko siebie czy po tej samej stronie)

I w ogóle oznaczenia amerykańskiej normy DOT mogłoby w Europie nie być, ale wiadomo że z przyczyn praktycznych zawsze jest

Edytowane przez wald0

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.