Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mikrorachunek a mandat

Featured Replies

Napisano

Na jakie konto zapłacić w 2020 r. mandat?

Pod koniec roku trąbiono, że mandaty i grzywny będzie się wpłacać tylko na indywidualny mikrorachunek. A teraz:

Mikrorachunek służy do opłacania należności z tytułu PIT, CIT i VAT. Jeśli natomiast ktoś przeleje na mikrorachunek należność z tytułu mandatu, to przelew zostanie obsłużony. Może to jednak potrwać znacznie dłużej niż standardowo, dlatego w tym przypadku powinniśmy dokonywać wpłat tak jak dotychczas

- komentuje dla next.gazeta.pl rzecznik prasowy Ministerstwa Finansów.

Ciekawe :nie_wiem:

Napisano
1 minutę temu, Marcus napisał:

Pod koniec roku trąbiono, że mandaty i grzywny będzie się wpłacać tylko na indywidualny mikrorachunek. A teraz:

Wygląda na to, że najlepiej nie płacić mandatów. Ściągną sobie w końcu sami i na pewno z dobrego konta.

;]

Napisano

@Ryb skarbówka zawiadomi płatnika składek o zajęciu xxx zł na koncie. Pracodawca natychmiast przelewa kwotę zajęcia z wypłaty pracownika. Pracownik ( jeżeli dostaje kwitek z wypłaty) zostaje poinformowany na kwitku zajęciem.skarbowym. ja tak miałem a nawet zapomniałem o.mandacie za pasy.he

Napisano
9 godzin temu, Marcus napisał:

Ktoś opłacał kiedyś mandat na konto? Ja zawsze gotówkowy wybieram.

Napisano
5 godzin temu, torelek napisał:

Ja zawsze gotówkowy wybieram.

Nie ma gotówkowego, będzie wpłata kartą.

Napisano
13 minut temu, BOGUSS napisał:

Już jest wpłata kartą. Od ponad pół roku. Przynajmniej na Śląsku. 

Napisano

Nie mam doświadczenia w płaceniu, ostatni tak ok. 20 lat temu.

Napisano
10 godzin temu, BOGUSS napisał:

Jest. To taka nieudokumentowana funkcja systemu.

Napisano
26 minut temu, torelek napisał:

Jest. To taka nieudokumentowana funkcja systemu.

Zwana inaczej wsparciem służb.

Napisano
Mikrorachunek służy do opłacania należności z tytułu PIT, CIT i VAT. Jeśli natomiast ktoś przeleje na mikrorachunek należność z tytułu mandatu, to przelew zostanie obsłużony. Może to jednak potrwać znacznie dłużej niż standardowo, dlatego w tym przypadku powinniśmy dokonywać wpłat tak jak dotychczas

- komentuje dla next.gazeta.pl rzecznik prasowy Ministerstwa Finansów.

nie idą na mikrorachunki - info ze strony MF (i tak systemy bankowe sa ustawione): oplacamy na konto z blankietu mandatu wybierajac w IB Przelew podatkowy a jako formularz podatkowy wybierasz MANDATY i automatycznie podstawia sie konto w I US W OPOLU który to urząd obsługuje mandaty...

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano
Dnia 4.01.2020 o 01:10, torelek napisał:

Zawsze opłacałem na konto wskazane na mandacie.

Z GITD ostatnio opłacałem z poziomu ich portalu, na bieżąco wgląd do sprawy, zdjęć w kolorze. Szkoda, że blikiem nie można opłacić :ok:

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Najlepsza opcja, kasa zawsze otwarta i bez zbędnej papierkologii [emoji16]
Napisano
Dnia 3.01.2020 o 18:53, HARDTECHNO napisał:

@Ryb skarbówka zawiadomi płatnika składek o zajęciu xxx zł na koncie. Pracodawca natychmiast przelewa kwotę zajęcia z wypłaty pracownika. Pracownik ( jeżeli dostaje kwitek z wypłaty) zostaje poinformowany na kwitku zajęciem.skarbowym. ja tak miałem a nawet zapomniałem o.mandacie za pasy.he

Dlaczego ani słowem nie wspominasz o "opłacie manipulacyjnej" i odsetkach ustawowych? Wprowadzasz ludzi w błąd, bo tak ściągnięty mandat jest nieco droższy, a napisałeś to w tonie "spoko, biorą tyle samo co na kwicie".

Edytowane przez krowka

• 1 miesiąc później...
Napisano
Dnia 3.01.2020 o 19:53, HARDTECHNO napisał:

Nie u wszystkich to tak zadziała.

Napisano
Dnia 3.01.2020 o 15:54, Ryb napisał:

Wygląda na to, że najlepiej nie płacić mandatów. Ściągną sobie w końcu sami i na pewno z dobrego konta.

;]

Tak, tyle ze z odstekami. Zona źle zaparkowała i SM wezwała ją do wskazania kierującego. Przyznała się, ale mandat nigdy nie dotarł, po roku dotarło za to pismo, że do zapłaty jest nie 100 zł, tylko razem z kosztami 400 zł. Prowizja za wygodę, jest raczej wysoka ;) 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.