Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klopoty z ukladem chlodzenia 1.2 TSI

Featured Replies

Napisano

Hej.

Mamy taki problem z ukladem chlodniczym .

Moze od poczatku-zaraz po kupnie yetiego zauwazylem ze silnik (1.2TSI) wolno sie nagrzewa.Objawy byly ewidentne wiec poprosilem znajomego mechanika aby mi wymienil ten element. Jest to zespol 2 termostatow ..Kolega wymienil termostat i zadowolony jadac do pracy doszedlem do wniosku ze …jest jak bylo poprzednio.Koles nie dyskutowal ,zareklamowal towar i po otrzymaniu nastepnego zamontowal  go.Jednak teraz przed zamontowaniem posprawdzal   termostat  i orzekl ze jest dobry.Na drugi dzien historia sie powtorzyla-auto nadal wolno sie nagrzewalo.Teraz jednak gosciu wykluczyl thermostat I zasugerowal wymiane czujnika temperatury[VCDS wskazywal blad czujnika temperatury].Po wymianie czujnika nic niestety sie nie zmienilo-a mechanik umywa rece twierdzac ze ten silnik przy niskich obrotach moze sie nie dogrzewac.:pukpuk:

Nie wiem co zrobic-z jednej strony nie chce zmieniac mechaniora[mieszka 2 kroki ode mnie,jest bardzo uczynny] no ale z drugiej  pare groszy wlozylem w to i irytuje mnie ze nadal nie dziala.

Ktos moze orientuje sie co jeszcze ewentualnie moze byc przyczyna takiego zachowania sie ukladu chlodzenia?

A wyglada to tak-silnik rozgrzewa sie wolno.Po 5km   silnik osiaga ok.70 stopni ale aby osiagnac temperature 87 stopni [to temp.otwarcia termostatu]potrzebuje okolo 15km jazdy przy temperaturze zewnetrznej okolo 20 stopni.Po osiagnieciu okolo 45 stopni[na postoju] gorna rura prowadzaca do chlodnicy jest letnia ,zas sama chlodnica i dolna rura zimne.W trasie temperatura oscyluje w okolicach 87 stopni  jednak[i to w/g mnie wskazuje nadal na termostat] po dluzszym hamowaniu silnikiem potrafi spasc ponizej 80 stopni.Nie wiem jak przekonac kolezke aby jednak jeszcze raz sprawdzil termostat.Czytalem takze ze w pompie wody jest przeslona ktora powoduje ze maly obieg szybciej sie nagrzewa.Moze  to jest przyczyna slabego nagrzewania? Z drugiej strony czemu wychladza sie podczas hamowania? Oczywiscie zadnych bledow VCDS nie wykrywa.

Mial moze ktos podobne cyrki? Mechanik to typowy angol wiec nie moge uzywac slow na k i ch bo moze nie zrozumiec istoty problemu ;]

Edytowane przez wlad

Napisano

Hyundai i20 potrafil stygnac w korku. Jest tu gdzies watek o zasyfionej nagrzewnicy w Golfie moze masz to samo :hmm: 

Napisano
7 godzin temu, wlad napisał:

Hej.

Moze od poczatku-zaraz po kupnie yetiego zauwazylem ze silnik (1.2TSI) wolno sie nagrzewa.Objawy byly ewidentne wiec poprosilem znajomego mechanika aby mi wymienil ten element. Jest to zespol 2 termostatow ..Kolega wymienil termostat i zadowolony jadac do pracy doszedlem do wniosku ze …jest jak bylo poprzednio.Koles nie dyskutowal ,zareklamowal towar i po otrzymaniu nastepnego zamontowal  go.Jednak teraz przed zamontowaniem posprawdzal   termostat  i orzekl ze jest dobry.Na drugi dzien historia sie powtorzyla-auto nadal wolno sie nagrzewalo.Teraz jednak gosciu wykluczyl thermostat I zasugerowal wymiane czujnika temperatury[VCDS wskazywal blad czujnika temperatury].Po wymianie czujnika nic niestety sie nie zmienilo-a mechanik umywa rece twierdzac ze ten silnik przy niskich obrotach moze sie nie dogrzewac.:pukpuk:

Nie wiem co zrobic-z jednej strony nie chce zmieniac mechaniora[mieszka 2 kroki ode mnie,jest bardzo uczynny] no ale z drugiej  pare groszy wlozylem w to i irytuje mnie ze nadal nie dziala.

Ktos moze orientuje sie co jeszcze ewentualnie moze byc przyczyna takiego zachowania sie ukladu chlodzenia?

A wyglada to tak-silnik rozgrzewa sie wolno.Po 5km   silnik osiaga ok.70 stopni ale aby osiagnac temperature 87 stopni [to temp.otwarcia termostatu]potrzebuje okolo 15km jazdy przy temperaturze zewnetrznej okolo 20 stopni.Po osiagnieciu okolo 45 stopni[na postoju] gorna rura prowadzaca do chlodnicy jest letnia ,zas sama chlodnica i dolna rura zimne.W trasie temperatura oscyluje w okolicach 87 stopni  jednak[i to w/g mnie wskazuje nadal na termostat] po dluzszym hamowaniu silnikiem potrafi spasc ponizej 80 stopni.Nie wiem jak przekonac kolezke aby jednak jeszcze raz sprawdzil termostat.Czytalem takze ze w pompie wody jest przeslona ktora powoduje ze maly obieg szybciej sie nagrzewa.Moze  to jest przyczyna slabego nagrzewania? Z drugiej strony czemu wychladza sie podczas hamowania? Oczywiscie zadnych bledow VCDS nie wykrywa.

Mial moze ktos podobne cyrki? Mechanik to typowy angol wiec nie moge uzywac slow na k i ch bo moze nie zrozumiec istoty problemu ;]

Prawda jest, że się wolno nagrzewa.

Napisano

Złapać ręką rurki w różnej fazie nagrzania i będzie czuć czy to termostat puszcza

Napisano
51 minut temu, sdss napisał:

Prawda jest, że się wolno nagrzewa.

15 km to osiągnięcia optymalnej temperatury to chyba za dużo (przy zewnętrznej +20°C):hmm:

Najlepiej byłoby porównać z innym egzemplarzem takiego auta.

Napisano
4 minuty temu, volf6 napisał:

15 km to osiągnięcia optymalnej temperatury to chyba za dużo (przy zewnętrznej +20°C):hmm:

Najlepiej byłoby porównać z innym egzemplarzem takiego auta.

Pewnie ze dużo, u mnie w EA211 przy 20*C to po 5km wskazówka od temp stoi w pionie.

Napisano
7 minut temu, czachabrava napisał:

Pewnie ze dużo, u mnie w EA211 przy 20*C to po 5km wskazówka od temp stoi w pionie.

W Yeti jest EA111, a ten sie zdecydowanie wolniej nagrzewa od EA211,miałęm jeden i drugi.

Napisano
8 godzin temu, wlad napisał:

Hej.

piszesz o temperaturze wody czy oleju? podajesz dokładne wartości czym je odczytujesz?
Miałem 1.2tsi w O2FL, i potwierdzam bardzo wolno się nagrzewał, ale ciężko mi coś powiedzieć, bo odczytywałem temp tylko na wskazówce a te podobno mają "sporą" tolerancję.
W cyferkach miałem tylko temperaturę oleju.

Napisano
8 godzin temu, wlad napisał:

To żadne cyrki, 1.2tsi ma dość dieslowską sprawność. Jak mu nie dajesz w palnik to nagrzewa się latami.

Napisano
  • Autor
51 minut temu, TomekD000 napisał:

piszesz o temperaturze wody czy oleju? podajesz dokładne wartości czym je odczytujesz?
Miałem 1.2tsi w O2FL, i potwierdzam bardzo wolno się nagrzewał, ale ciężko mi coś powiedzieć, bo odczytywałem temp tylko na wskazówce a te podobno mają "sporą" tolerancję.
W cyferkach miałem tylko temperaturę oleju.

Temp. cieczy w/g Torque pro.

Po przekroczeniu 60 stopni wskazowka zaczyna sie podnosic ,przy 88 jest w pionie.

Edytowane przez wlad

Napisano
3 minuty temu, wlad napisał:

Temp. cieczy w/g Torque pro.

Po przekroczeniu 60 stopni wskazowka zaczyna sie podnosic ,przy 88 jest w pionie.

wg mnie coś masz jednak nie tak, owszem 1.2tsi ea111 grzeje sie długo, zimą przy włączonym ogrzewaniu i delikatnej jeździe rzeczywiście może potrzebować 15km żeby złapać pion, ale nie przy 20st na zewnątrz.

Napisano
13 minut temu, TomekD000 napisał:

wg mnie coś masz jednak nie tak, owszem 1.2tsi ea111 grzeje sie długo, zimą przy włączonym ogrzewaniu i delikatnej jeździe rzeczywiście może potrzebować 15km żeby złapać pion, ale nie przy 20st na zewnątrz.

To w największej części zależy od buta.

Napisano
10 godzin temu, wlad napisał:

Hej.

A to ciekawe bo 1.0 tsi nagrzewa się błyskawicznie. Teraz to od razu po odpaleniu wskazówka idzie w górę. Wystarczy przejechać dosłownie 500m żeby była w pionie. 

Może to po prostu typowa charakterystyka EA111 który był zapewne w Yeti?

Napisano
  • Autor
43 minuty temu, Jaruga napisał:

A to ciekawe bo 1.0 tsi nagrzewa się błyskawicznie. Teraz to od razu po odpaleniu wskazówka idzie w górę. Wystarczy przejechać dosłownie 500m żeby była w pionie. 

Zdania sa podzielone-jedni narzekaja a inni mowia ze szybko sie nagrzewa.

Dla mnie jest to bardziej sprawa psychologiczna.

Mam do pracy 3,5 km.Gdy wjezdzam na parking w Swifcie wskazowka jest juz na maxie,natomiast w  Yeti wskazowka nie zdazy drgnac...

Napisano
10 minut temu, wlad napisał:

Zdania sa podzielone-jedni narzekaja a inni mowia ze szybko sie nagrzewa.

Dla mnie jest to bardziej sprawa psychologiczna.

Mam do pracy 3,5 km.Gdy wjezdzam na parking w Swifcie wskazowka jest juz na maxie,natomiast w  Yeti wskazowka nie zdazy drgnac...

Ale pali jakos zauwazalnie za duzo czy sa jakies inne objawy?

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Maciej__ napisał:

Ale pali jakos zauwazalnie za duzo czy sa jakies inne objawy?

Nie ma zadnych objawow,pali akurat b.malo-ale w komentarzach w sieci ludzie tez pisza  ze akurat w tym silniku  spalanie w malym stopniu zalezy od jego nagrzania .Wiec tym nie ma sie co chyba sugerowac.

Napisano
1 minutę temu, wlad napisał:

Nie ma zadnych objawow,pali akurat b.malo-ale w komentarzach w sieci ludzie tez pisza  ze akurat w tym silniku  spalanie w malym stopniu zalezy od jego nagrzania .Wiec tym nie ma sie co chyba sugerowac.

No to moze byc, ze szukasz dzuiry w calym ;] :ok: Systemy chlodzenia we wspolczesnych autach sa dosc skompikowane a auta z wtryskiem bezposrednim maja wyzsza sprawnosc niz kiedys. Jak chcesz, zeby sie szybko nagrzewal to polecam 1.4T od Opla na posrednim wtrysku... 

Napisano
2 godziny temu, Jaruga napisał:

Mogę tylko potwierdzić, w moim 1.5 tsi po ok 500m, max 1km jest 90c...odpale auto, zostawie na chodzie na dosłownie chwile i cyk juz jest 60c

Edytowane przez Pado

Napisano
Teraz, Pado napisał:

Mogę tylko potwierdzić, w moim 1.5 tsi po ok 500m, max 1km jest 90c...

A czy nowe silniki nie mają grzałek?

Napisano
5 minut temu, dranio napisał:

A czy nowe silniki nie mają grzałek?

Tego nie wiem, jak jest w 1.5 tsi.

Napisano
9 minut temu, Pado napisał:

Mogę tylko potwierdzić, w moim 1.5 tsi po ok 500m, max 1km jest 90c...odpale auto, zostawie na chodzie na dosłownie chwile i cyk juz jest 60c

u mnie tak samo :ok:
ale zobacz na temperaturę oleju, ta już nie rośnie tak szybko

Napisano
Dnia 11.08.2020 o 23:49, wlad napisał:

Hej.

Czy przypadkiem nie jest tak, ze TTTM? 
1.2 TSI spala mikroskopijne ilości paliwa i przez to się nie grzeje. 

Zapytałeś choć w ASO jak powinno być, czy tak sobie wymieniacie części dla sportu?  😁

Napisano
  • Autor
30 minut temu, mrBEAN napisał:

Czy przypadkiem nie jest tak, ze TTTM? 
1.2 TSI spala mikroskopijne ilości paliwa i przez to się nie grzeje. 

Zapytałeś choć w ASO jak powinno być, czy tak sobie wymieniacie części dla sportu?  😁

Pierwszy termostat byl zepsuty.

IMG_20200731_162106.jpg

Napisano

Ja z 1.2tsi miałem tylko problem z pompą wody. Oryginał wytrzymał 75tys.km, po czym wyła głośniej niż silnik. Kolejne dwie doltz wytrzymywały średnio po 20tys.km każda. Teraz znów oem vw założony zobaczymy ile wytrzyma...

Napisano
13 godzin temu, wlad napisał:

Pierwszy termostat byl zepsuty.

IMG_20200731_162106.jpg

Co z tego rozumiesz? 😁

Objawy byly ewidentne wiec poprosilem znajomego mechanika aby mi wymienil ten element. Jest to zespol 2 termostatow ..Kolega wymienil termostat i zadowolony jadac do pracy doszedlem do wniosku ze …jest jak bylo poprzednio.Koles nie dyskutowal ,zareklamowal towar i po otrzymaniu nastepnego zamontowal  go.Jednak teraz przed zamontowaniem posprawdzal   termostat  i orzekl ze jest dobry.Na drugi dzien historia sie powtorzyla-auto nadal wolno sie nagrzewalo.Teraz jednak gosciu wykluczyl thermostat”

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, mrBEAN napisał:

Co z tego rozumiesz? 😁

Objawy byly ewidentne wiec poprosilem znajomego mechanika aby mi wymienil ten element. Jest to zespol 2 termostatow ..Kolega wymienil termostat i zadowolony jadac do pracy doszedlem do wniosku ze …jest jak bylo poprzednio.Koles nie dyskutowal ,zareklamowal towar i po otrzymaniu nastepnego zamontowal  go.Jednak teraz przed zamontowaniem posprawdzal   termostat  i orzekl ze jest dobry.Na drugi dzien historia sie powtorzyla-auto nadal wolno sie nagrzewalo.Teraz jednak gosciu wykluczyl thermostat”

Napisalem to troche nieskladnie-to fakt:ok:

Mysle ze sporo zamieszania narobilo zachowanie sie wskazowki od miernika temperatury.Bylem przyzwyczajony ze w VAGach [i ludzie to samo pisza na forach]  stoi ona w pionie w duzym zakresie temperatur.Z tego co przeczytalem to w zakresie 75-105 stopni jest w pionie.U mnie w pionie jest dopiero przy 88 stopniach a kazde zjechanie ponizej 80 powoduje pikowanie wskazowki w dol.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.