Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PoRD a znak C-16 (Droga dla pieszych)

Featured Replies

Napisano

Hej

Pytanie dla nieznających intencji ustawienia znaku: czy biały samochód ma prawo poruszać się tą drogą ze względu na znak C-16 (Droga dla pieszych)

image.png.de03ad013b5defb9eb7209c888a286e6.png

https://www.google.pl/maps/@50.0381828,22.0005766,3a,41.3y,101.4h,85.39t/data=!3m6!1e1!3m4!1sW7gqyfa9P97zxRX9ZWrLqA!2e0!7i13312!8i6656

Edytowane przez GoldFinger

Napisano
  • Autor
50 minut temu, zzzz napisał:

a co jest napisane na tablicy pod znakiem?

Załóżmy, że małoistotne wykluczenia dla służb porządkowych, mieszkańców, dostawców towaru w określonych godzinach itp.

Napisano

A co z samochodami widocznymi na zdjeciu za znakiem? One mogą? Dziwnie to wygląda.

Napisano

No jak nie dotyczy mieszkańców.... 

Krawiec

Edytowane przez krawiec

Napisano

Ja się tam kiedyś w to miejsce wbiłem przejeżdżając przez rynek... Do dziś nie wiem czy mogłem 😀 Może się teraz dowiem.

Napisano

Nie, z założenia nie może. Chyba że podpada pod wyjątki, wyszczególnione pod znakiem. 

Napisano
17 hours ago, GoldFinger said:

Pytanie dla nieznających intencji ustawienia znaku

Jako nieznający intencji ustawienia znaku stwierdzam, że ten znak w zasadzie nie funkcjonuje, bo nikt go nie zauważa, a jeśli już, to pewnie oleje "bo wszyscy tak robią" :phi: albo też nie wiedzą, co on oznacza.

To tak, jakby postawić na trzypasmowej jezdni znak A-5, a potem się dziwić, że są zdarzenia, bo z prawej jest wylot jakiejś małej jednokierunkowej uliczki :phi: 

Napisano

Po co pieszym znak o ustępowaniu pierwszeństwa od drugiej strony? Powinno chyba wystarczyć "koniec drogi dla pieszych".

Napisano
W dniu 7.11.2020 o 16:22, GoldFinger napisał:

Hej

Pytanie dla nieznających intencji ustawienia znaku: czy biały samochód ma prawo poruszać się tą drogą ze względu na znak C-16 (Droga dla pieszych)

https://www.google.pl/maps/@50.0381828,22.0005766,3a,41.3y,101.4h,85.39t/data=!3m6!1e1!3m4!1sW7gqyfa9P97zxRX9ZWrLqA!2e0!7i13312!8i6656

Jeżeli biały samochód obejmuje wyjątek to może. Jeżeli nie to nie.

Sznurek

Napisano
7 minutes ago, fred77 said:

Jeżeli biały samochód obejmuje wyjątek to może. Jeżeli nie to nie.

Sznurek

Nie miałeś chyba przyjemności zaznajamiać się ze znaczeniem totemu na moście w DC :phi:

Napisano
W dniu 7.11.2020 o 16:22, GoldFinger napisał:

Hej

Wg moje oceny wybitnie niedouczony inżynier ruchu. Zamysł był może i dobry ale wyszło jak zwykle. Najlepsze, że pieszy który jest na drodze dla pieszych jest informowany o przejściu dla pieszych na drodze dla pieszych. Nie znam intencji ale jak popatrzyłem na cały rejon to wystarczyło postawić na wszystkich wlotach D-40/41. Ewentualnie dodać kto może wjeżdżać itd.

Napisano
W dniu 7.11.2020 o 19:41, krawiec napisał:

No jak nie dotyczy mieszkańców.... 

Krawiec

Umieszczenie pod znakiem nie dotyczy mieszkańców jest bardzo niebezpieczne i notorycznie nadużywane przez zarządców dróg, którzy nie potrafią (lub nie chcą) się oprzeć presji "mieszkańców". Np mając zarejestrowaną działalność gospodarczą np księgowość, kancelaria prawna, pranie dywanów itp w takiej "strefie" poprzez znak z taką tabliczką jestem pozbawiany klientów gdyż moi klienci nie mogą do mnie wjechać. Podczas gdy otwierałem swoją działalność nikt mnie nie informował o wprowadzeniu w terminie późniejszym ograniczeń i tego, że klienci nie będą mogli skorzystać z moich usług. Oczywiście są to przypadki skrajne ale w swojej karierze miałem z takimi "wnioskami" do czynienia.

Napisano
Hej

Łatwo zauważyć, że jest to nieprawidłowo oznakowane, a przede wszystkim nielogicznie i wprowadzanąc chaos. Po co przejścia dla pieszych skoro wg. zarządcy cały pas drogowy jest drogą dla pieszych? IMO jeśli już chciano selektywnie wprowadzać ruch samochód trzeba było powiesić B-1 z tabliczką kogo nie obowiązuje zakaz. A jeśli już koniecznie piesi mają łazić jak chcą to trzeba było dowiesić D-40 ale usunąć całą resztę znaków poziomych i pionowych segregujących ruch.

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.