Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra J 1.4 140 KM dziwny dźwięk przy odpalaniu

Featured Replies

Napisano

Witam, mam mały problem z Astra J, silnik 1.4 T 140 KM, od czasu do czasu przy odpalaniu na zimnym silniku po dłuższym postoju słychać dziwny dźwięk, udało mi się ten dźwięk nagrać, słychać go najgłośniej około 15-18 sekundy i w ostatniej sekundzie filmu, jak jakby coś wpadało w rezonans. 

https://youtu.be/VDXfU6BNmxQ

Może macie pomysl co to może być??

Napisano

Ja kiedyś słyszałem takie dźwięki ale przy ruszaniu i pochodzily one ze sprzęgła. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wstępna diagnoza to uszkodzona membrana w pokrywie zaworów. Membrana została zregenerowana, auto lepiej pracuje ale niestety dzwiek pozostał, dziś odpalam auto i znów to samo, jednak dziś dodatkowo poczułem wibracje które przeniosły się przez sprzęgło i trzymając lewarek zmiany biegów również na nim, co to może być? 

Alternator, rozrusznik, rozrząd, dwumasa??

Napisano
8 hours ago, mijasso93 said:

Wstępna diagnoza to uszkodzona membrana w pokrywie zaworów. Membrana została zregenerowana, auto lepiej pracuje ale niestety dzwiek pozostał, dziś odpalam auto i znów to samo, jednak dziś dodatkowo poczułem wibracje które przeniosły się przez sprzęgło i trzymając lewarek zmiany biegów również na nim, co to może być? 

Alternator, rozrusznik, rozrząd, dwumasa??

Sprezarka od klimy?

Napisano
  • Autor

Odpaliłem auto, otworzyłem maskę i udało mi się coś nagrać, nie wiem czy to usłyszycie ale moim zdaniem ten dźwięk z pierwszego filmu występuje tylko jest zdecydowanie cichszy i pochodzi właśnie tu z tych okolic pokrywy zaworów/rozrządu. 

Sprężarkę klimy raczej wykluczam. 

Napisano
18 minutes ago, mijasso93 said:

Odpaliłem auto, otworzyłem maskę i udało mi się coś nagrać, nie wiem czy to usłyszycie ale moim zdaniem ten dźwięk z pierwszego filmu występuje tylko jest zdecydowanie cichszy i pochodzi właśnie tu z tych okolic pokrywy zaworów/rozrządu. 

Ja tu nic podejrzanego nie slysze...

Napisano

Jakby to powiedzieli w serwisie KIA - co ten chłop ma zamiast uszu - radary jakieś? 😆

Nic podejrzanego nie słyszę, ale to nie znaczy, że wszystko jest ok. Serwis KIA też nie słyszał, a jednak kolumnę kierownicy musiał wymienić, bo coś tam cykało ;)

Napisano

Jak się jeździ dużo jednym tylko autem to można usłyszeć jakieś zmiany które jeśli nie są jakieś szczególne czy intensywne to są trudne do zweryfikowania przez drugą osobę. 

Napisano
  • Autor
55 minut temu, rallyrychu napisał:

Jakby to powiedzieli w serwisie KIA - co ten chłop ma zamiast uszu - radary jakieś? 😆

Nic podejrzanego nie słyszę, ale to nie znaczy, że wszystko jest ok. Serwis KIA też nie słyszał, a jednak kolumnę kierownicy musiał wymienić, bo coś tam cykało ;)

Zgadzam sie ze to mało słyszalne w tym filmie, w pierwszym poście jest pierwszy film w którym słychać to wyraźniej, może macie jakies pomysły? Ja osobiście skłaniam się ku napinaczowi rozrzadu

Napisano
4 godziny temu, mijasso93 napisał:

Szczerze mówiąc ... ja tam nic niepokojącego nie słyszę - kultura pracy silników turbo jest ogólnie kiepska.

np. Fordowskie ecoboosty to w ogóle brzmią jakby im ktoś garść nakrętek do miski olejowej wrzucił - tak już jest

Napisano
7 godzin temu, mijasso93 napisał:

Zgadzam sie ze to mało słyszalne w tym filmie, w pierwszym poście jest pierwszy film w którym słychać to wyraźniej, może macie jakies pomysły? Ja osobiście skłaniam się ku napinaczowi rozrzadu

jaki masz poziom oleju? za duzy tez jest zły.

chodzi Ci o ten "szum w tle"?

Napisano
  • Autor

Na bagnecie jest maks (tak mi się wydaje), te dźwięki pojawily się właśnie po wymianie oleju. 

Tak, jakby w tle słychac takie rezonowanie, na moje ucho ten dźwięk jest podobny do tego brzeczenia z pierwszego filmu i dociera z okolic rozrządu ale już pewnosci nie mam a nie chce wymieniać pół auta... 

Napisano
  • Autor

Zalany jest olej Mobil1 5w30. 

Dziś odpalam i cisza także nie mam wyjścia tylko obserwować.. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.