Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wielosezonowe na autostradę?

Featured Replies

Napisano

Cześć. Czas zmienić opony w aucie ojca, rozmiar 205/55R16

Auto robi w miesiącu trasę DE-PL i PL-DE, każda Ok. 1200 km czyli miesięcznie 2500 km, reszta dni praktycznie stoi. 
teraz jest pytanie, czy brac standardowo oddzielnie zimowe i letnie czy może przejsc na wielosezon? Nigdy takich opon nie miałem i nie mam z nimi doświadczenia. Czytam, ze na kręcenie się po mieście i małe przebiegi są Ok. A co z rzadkimi ale jednak sporymi przebiegami? Wyjdzie ponad 30000 km rocznie, duże prędkości, itp. 
przemawia za nimi to, ze tak jak teraz ojciec jej w DE na letnich a zaskoczy go zima to gdyby miał wielosezon całym rokiem to jedzie i nie ma stresu. 

Napisano

https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/494273-wysoka-cena-opon-ca%C5%82orocznych/&_rid=130724

Powyżej link do wątku na MK - wybierzesz co będziesz chciał. 

Ja jeżdżę generalnie na wielosezonowych w większości po autostradach, ostatnio ściągałem i zakładałem nowe po 62kkm. Pewnie by jeszcze zrobiły z 15kkm, ale nowe się nudziły w garażu :) 

Napisano

Mam teraz wielosezonowe Klebery własnie w tym rozmiarze i po jakiś 20kkm zostało mi 5mm bieznika...Nie wiem jak inne, ale u mnie znikają bardzo szybko.

Napisano

W tym rozmiarze kupisz GY czy Michelin za ok 1200-1400 komplet. Poczytaj ktore sie wolniej zuzywaja, starcza pewnie na 2 sezony przy tych przebiegach.

Jestem zwolennikiem calorocznych ale przy takim trybie bym sie jednak zastanowil czy maja sens.

Ile razy do tej pory zaskoczyla go w takiej trasie zima na letnich?

Napisano
18 minut temu, czachabrava napisał:

Mam teraz wielosezonowe Klebery własnie w tym rozmiarze i po jakiś 20kkm zostało mi 5mm bieznika...Nie wiem jak inne, ale u mnie znikają bardzo szybko.

Pewnie zależy od opon. tego gdzie jeździsz i jak jeździsz. U mnie głównie autostrady i Goodyear 4Seasons oraz Vredestein Quatrac (kolejne odsłony) - po 50kkm można atakować zimę, chociaż jak ktoś przewiduje cięższe warunki zimowe to pewnie warto zmienić na nowe. Teraz "testuję" Michelin CC+. 

Edytowane przez futrzak

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, zinger napisał:

W tym rozmiarze kupisz GY czy Michelin za ok 1200-1400 komplet. Poczytaj ktore sie wolniej zuzywaja, starcza pewnie na 2 sezony przy tych przebiegach.

Jestem zwolennikiem calorocznych ale przy takim trybie bym sie jednak zastanowil czy maja sens.

Ile razy do tej pory zaskoczyla go w takiej trasie zima na letnich?

W tym roku nie mógł wrócić bo potem musiałby odbyć kwarantannę i wróci dopiero na święta, na letnich, które są ostatni sezon na aucie 😕

Edytowane przez Cendra

Napisano

Wez tez pod uwage niemieckie przepusy dotyczace opon.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 6.12.2020 o 11:03, futrzak napisał:

Goodyear 4Seasons oraz Vredestein Quatrac

Które lepsze do czego i dlaczego?

Możesz jakoś je porównać, bo ciekaw jestem opinii?

Napisano
6 minut temu, WaWeR napisał:

Wez tez pod uwage niemieckie przepusy dotyczace opon.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Dopuszczone są wielosezonowe.

Napisano
2 minuty temu, mrBEAN napisał:

Dopuszczone są wielosezonowe.

Nie są dopuszczone wielosezonowe, a wszystkie spełniające warunki 3PMSF.

Napisano
6 minut temu, futrzak napisał:

Nie są dopuszczone wielosezonowe, a wszystkie spełniające warunki 3PMSF.

Zdaje się M+S jest minimalnie wymagane? Czy coś się zmieniło?

"Dodatkowo opony ze znaczkiem M+S będą uznawane za zdatne do użytkowania w zimie tylko do 2024 roku. Po tym okresie, jedynym akceptowanym w warunkach zimowych ogumieniem, będzie to posiadające znaczek alpejski - 3PMSF."

https://www.oponeo.pl/artykul/dlaczego-opony-zimowe-w-niemczech-sa-obowiazkowe

Edytowane przez mrBEAN

Napisano
13 minut temu, mrBEAN napisał:

Zdaje się M+S jest minimalnie wymagane? Czy coś się zmieniło?

"Dodatkowo opony ze znaczkiem M+S będą uznawane za zdatne do użytkowania w zimie tylko do 2024 roku. Po tym okresie, jedynym akceptowanym w warunkach zimowych ogumieniem, będzie to posiadające znaczek alpejski - 3PMSF."

https://www.oponeo.pl/artykul/dlaczego-opony-zimowe-w-niemczech-sa-obowiazkowe

Opony wyprodukowane po 31 grudnia 2017 muszą mieć 3PMSF - warunkowo dopuszczono do 2024 opony bez tego oznakowania, ale z M+S. 

• 2 miesiące później...
Napisano
On 12/6/2020 at 11:03 AM, futrzak said:

Pewnie zależy od opon. tego gdzie jeździsz i jak jeździsz. U mnie głównie autostrady i Goodyear 4Seasons oraz Vredestein Quatrac (kolejne odsłony) - po 50kkm można atakować zimę, chociaż jak ktoś przewiduje cięższe warunki zimowe to pewnie warto zmienić na nowe. Teraz "testuję" Michelin CC+. 

Ktora z tych 3 opon bys polecil?

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał:

Żadnych ;] 

Są porównywalne w mojej opinii i nie jeździłem jeszcze dłużej na najnowszych (a pewnie będziesz w najnowsze modele uderzał) GY Vector 4Seasons G3 oraz Vredestein Quatrac, a te się coraz bardziej "wyletniają". Z drugiej strony z tych wyletnionych kupiłem najnowsze CC+ i mogę spokojnie napisać, że dają radę bez problemu i to o dziwo w taką zimę jak ostatnio, przedzieranie się przez zaspy i jazda po zaśnieżonych autostradach. Skoro one tak, a wcześniej nie było problemów, to spokojnie dla urozmaicenia kupię jako kolejne GY 4Seasons G3 :) 

Każdy niech sobie wybierze co chce, ja mogę się najwyżej podzielić wrażeniami z moich kontaktów z nimi, a jak chcesz polecenia to są od tego inni:

https://fb.watch/3UHeKjVchS/

;]

Napisano
W dniu 6.12.2020 o 08:48, Cendra napisał:

Wyjdzie ponad 30000 km rocznie, duże prędkości, itp. 

IMHO kompletnie bez sensu. Przy takiej eksploatacji zaryzykuję stwierdzenie, że to będzie 1kpl/sezon

Latem przy wysokich temp, wysokich prędkościach i długich trasach wielosezonowe opony będą znikały w oczach.

W dniu 6.12.2020 o 08:48, Cendra napisał:

przemawia za nimi to, ze tak jak teraz ojciec jej w DE na letnich a zaskoczy go zima to gdyby miał wielosezon całym rokiem to jedzie i nie ma stresu. 

jak nie ma mentalności 'drogowców', których zima zaskakuje zawsze to nic mu nie grozi.

Napisano
W dniu 27.02.2021 o 13:54, Ozarek napisał:

Latem przy wysokich temp, wysokich prędkościach i długich trasach wielosezonowe opony będą znikały w oczach.

Pokazałbym zdjęcia Quatrac 5 po 60kkm eksploatowanych głównie na autostradach w dowolnych warunkach. Bieżnik nie zniknął w oczach i było go nadal "dużo".  

Napisano
11 minut temu, futrzak napisał:

Pokazałbym zdjęcia Quatrac 5 po 60kkm eksploatowanych głównie na autostradach w dowolnych warunkach. Bieżnik nie zniknął w oczach i było go nadal "dużo".  

W sumie dlaczego miałby na A znikać ?

Jak ktoś nie wariuje to na A jest lżej dla opon :hmm:

Napisano
2 minuty temu, Koonrad napisał:

W sumie dlaczego miałby na A znikać ?

Jak ktoś nie wariuje to na A jest lżej dla opon :hmm:

Pisałem już dawno, że znikały mi w wysokich temperaturach na górskich serpentynach, gdzie raczej bawiłem się jazdą w takich warunkach, a nie jak zwykle. Letnie też znikały przy takiej jeździe :hehe: W Chorwacji ludzie w środku lata jeżdżą na zimowych i bieżnik jakoś zostaje ;]

Napisano
4 godziny temu, futrzak napisał:

Pisałem już dawno, że znikały mi w wysokich temperaturach na górskich serpentynach, gdzie raczej bawiłem się jazdą w takich warunkach, a nie jak zwykle. Letnie też znikały przy takiej jeździe :hehe: W Chorwacji ludzie w środku lata jeżdżą na zimowych i bieżnik jakoś zostaje ;]

Opony można zjechać w różnych warunkach, w mieście czy na trasie,

jak ktoś uznaje tylko 0-1 położenie pedałów

Moje całoroczne nokiany zjechały już kilka razy południe EU i to holując ciężki kemping

Jakoś bieżnika nie ubyło

Na górskich serpentynach też się bawiliśmy

Napisano
W dniu 26.02.2021 o 06:39, Maciej__ napisał:

W Scenicu zony przez 4 sezony byly GY 4S - jazda miejsko-podmiejska. Byly, imo, bardzo ok.

Patrzac po testach, sa zawsze w czolowce, wiec mozna przyjac, ze to jedne z lepszych wielosezonow.

Napisano
1 minute ago, zinger said:

W Scenicu zony przez 4 sezony byly GY 4S - jazda miejsko-podmiejska. Byly, imo, bardzo ok.

Patrzac po testach, sa zawsze w czolowce, wiec mozna przyjac, ze to jedne z lepszych wielosezonow.

Zamowilem dzisiaj wlasnie GY 4S - gen 3 :ok:

Co ciekawe lokalny wulkanizator sciagnie mi na jutro o 20PLN/szt taniej niz na Oponeo :)

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Zamowilem dzisiaj wlasnie GY 4S - gen 3 :ok:

Co ciekawe lokalny wulkanizator sciagnie mi na jutro o 20PLN/szt taniej niz na Oponeo :)

Jaki rozmiar i cena?

Ja kupowalem nowe do scenica (bo jeszcze nie wiedzialem, ze za chwile sprzedam auto) chyba w pazdzierniku 205/55/16 po 308/szt. Po przeszukaniu sicei znalazlem przez allegro u mnie w Krk.

Napisano
10 minutes ago, zinger said:

Jaki rozmiar i cena?

Ja kupowalem nowe do scenica (bo jeszcze nie wiedzialem, ze za chwile sprzedam auto) chyba w pazdzierniku 205/55/16 po 308/szt. Po przeszukaniu sicei znalazlem przez allegro u mnie w Krk.

Dokladnie taki sam rozmiar, 320PLN/szt.

Napisano
W dniu 28.02.2021 o 16:33, futrzak napisał:

Letnie też znikały przy takiej jeździe :hehe: W Chorwacji ludzie w środku lata jeżdżą na zimowych i bieżnik jakoś zostaje ;]

U mnie znikały w oczach Fuldy Ecocontrol HP. A co do zimówek u lokalsów  w środku lata w Chorwacji, to potwierdzam. Dziwne zjawisko, ale występuje. 

Napisano
Godzinę temu, aviator napisał:

U mnie znikały w oczach Fuldy Ecocontrol HP.

Być może, u mnie zniknąć tak od razu nie chciały i "oddałem" prawie nowe za pół darmo. Ze znikających "szybciej niż zwykle" pamiętam dobrze Uniroyal Rainsport 3 - do tego głośne, ale genialne na mokrym. 

Godzinę temu, aviator napisał:

A co do zimówek u lokalsów  w środku lata w Chorwacji, to potwierdzam. Dziwne zjawisko, ale występuje. 

Czemu dziwne? Normalnie użytkują samochody i obce im są różne dziwaczne dywagacje na AK ;] Sam kiedyś chciałem "dojeździć" zimówki latem, bo niby szybciej się zużywają, nikną w oczach, trakcji nie ma, bieżnik się rozłazi  itd. Taaaaa. 

Napisano
51 minut temu, futrzak napisał:

Czemu dziwne? Normalnie użytkują samochody i obce im są różne dziwaczne dywagacje na AK ;]  

A tak. Właściwie to biorąc pod uwagę co poniektóre AK opinie to zamiast kupna nowych opon, w dobrym guście powinno być od razu kupno nowego auta 😁

Napisano
W dniu 1.03.2021 o 18:50, futrzak napisał:

Ze znikających "szybciej niż zwykle" pamiętam dobrze Uniroyal Rainsport 3 - do tego głośne, ale genialne na mokrym. 

Uniroyal rainexpert też zjechałem w jeden sezon, czyli jakieś 30kkm w Partnerze,

nigdy więcej nie miałem takiej sytuacji, a trochę km zrobiłem tym modelem 

Napisano
11 minut temu, Koonrad napisał:

Uniroyal rainexpert też zjechałem w jeden sezon, czyli jakieś 30kkm w Partnerze,

Uniroyal Rainexpert chyba celują w trochę inne rozmiary.

11 minut temu, Koonrad napisał:

nigdy więcej nie miałem takiej sytuacji, a trochę km zrobiłem tym modelem 

Mam wrażenie, że Rainsport 2 na dłużej wystarczyły, ale to było dawno. Rainsport 3 po 30kkm nadawały się do wyrzucenia. Więcej ich nie kupię - chyba wolę Nexena, jak już w tym segmencie operujemy. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.