Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Tester akumulatora

Featured Replies

Napisano

Chyba elektroniczny, przynajmniej się nie oparzysz;]

Swoją drogą jakoś nie widzę, by te ''klamerki'' w yato przyjęły 1000A obciążenia... 

Napisano
10 minut temu, franki napisał:

Może przyjmą dwa razy - pierwszy i ostatni :)

W rzeczywistości to moze ze 100A bierze albo i mniej. niektórzy zadowoleni z niego nie są:hehe:

Cytat

Mega dziadostwo...... za mały prąd pobiera i każdy akumulator nawet zjeb całkowity wychodziw miare ok...

Napisano
13 godzin temu, franki napisał:

Potrzebuję kupić tester akumulatora.

Zastanawiam się nad klasycznym

https://allegro.pl/oferta/yato-cyfrowy-tester-akumulatorow-12v-yato-yt-8311-6915221774

lub elektronicznym tego typu

https://allegro.pl/oferta/tester-do-baterii-akumulatorow-12v-autool-bt360-pl-9017955459

Co proponujecie?

Akurat wyskoczyła mi jakaś promocja na Alle ;)

Napisano
4 godziny temu, slawek2000 napisał:

Ja przepraszam bardzo, ale 600 zł za funkcjonalność zwykłego woltomierza, który można kupić za ok 10 zł? No bo czym to się różni? Że ma " sondę" połączoną bajeranckim kablem od spawarki? 

Te same wyniki otrzymasz z woltomierza uruchamiając silnik rano.

Zapinasz sondy multimetru ustawionego na zakres 20VDC do klem na akumulatorze. Widzisz napięcie spoczynkowe. Jak poniżej 12,5 v to jest sygnał że trzeba się zainteresować akumulatorem. Przynajmniej naładować.

Drugi etap to włączenie rozrusznika. Chcesz obciążenie maksymalne to włącz zapłon, światła, wycieraczki, ogrzewanie tylnej szyby i wentylację na max. Przy tym obciążeniu jak napięcie siądzie poniżej 10V to jest kolejny powód do zastanowienia nad kondycją akumulatora.

I ostatnia funkcja. Jak odpali silnik to odczytać napięcia ładowania. 

Odpowiednio mierząc w kilku punktach można wiele stwierdzić woltomierzem za 10 zł. 

Nie dajmy się zwariować!

Napisano
7 godzin temu, karolchyla napisał:

Ja przepraszam bardzo, ale 600 zł za funkcjonalność zwykłego woltomierza, który można kupić za ok 10 zł? No bo czym to się różni? Że ma " sondę" połączoną bajeranckim kablem od spawarki? 

Te same wyniki otrzymasz z woltomierza uruchamiając silnik rano.

Zapinasz sondy multimetru ustawionego na zakres 20VDC do klem na akumulatorze. Widzisz napięcie spoczynkowe. Jak poniżej 12,5 v to jest sygnał że trzeba się zainteresować akumulatorem. Przynajmniej naładować.

Drugi etap to włączenie rozrusznika. Chcesz obciążenie maksymalne to włącz zapłon, światła, wycieraczki, ogrzewanie tylnej szyby i wentylację na max. Przy tym obciążeniu jak napięcie siądzie poniżej 10V to jest kolejny powód do zastanowienia nad kondycją akumulatora.

Odpowiednio mierząc w kilku punktach można wiele stwierdzić woltomierzem za 10 zł. 

Nie dajmy się zwariować!

Dokładne pomiary drogimi miernikami robią u mnie gratis w sklepach z akumulatorami.

Napisano
9 godzin temu, karolchyla napisał:

W 99% aut podczas pracy rozrusznika obwody pradozerne sa odlaczone-wiec raczej nic to nie da;]

Napisano
19 godzin temu, karolchyla napisał:

Ja przepraszam bardzo, ale 600 zł za funkcjonalność zwykłego woltomierza, który można kupić.....

Oczywiście wiem o czym piszesz. Ale taka odpowiedź na AK jest pewnie ...niepożadana. z reszta nie tylko na AK. Dzis rzadko kto zastanawia się co robi tester i jak działa, każdy chce mieć gotowy mierniczek czy akumulatora czy grubości lakieru u skakać z nim dookoła auta. Broń boże cokolwiek rozumiejąc z tego- z całym szacunkiem dla autora wątku- to nie do Ciebie. Doskonale wiem o czym piszesz, wiem jakie pŕady płyną przy rozruchu zimnego czy ciepłego silnika..sam tak robię..ba nawet na sluch w swoim aucie ocenie czy rozrusznikowi sie jeszcze chce czy już sie zbliża kres wydajności baterii. 

Pytanie brzmiało prosto- tester akumulatora.  Zatem jeżeli chodzi o tester to nadal wkleiłbym ten link. Dlatego że ma podane realne parametry przy ktorych pracuje. Reszta to chińczyki ktore obciązą +- 100A. Testery tzw.widełkowe zawsze były drogie i będą drogie. To jego normalna cena.

Napisano
https://allegro.pl/oferta/yato-cyfrowy-tester-akumulatorow-12v-yato-yt-8311-6915221774

https://allegro.pl/oferta/tester-do-baterii-akumulatorow-12v-autool-bt360-pl-9017955459

Co proponujecie?

Proponujemy w okresie zimowym podładowac akumulator co kilka tyg a jak pada wymienic.
Napisano
W dniu 11.12.2020 o 09:27, franki napisał:

Co proponujecie?

Mam KONNWEI KW-650

Działa nawet sensownie.

Napisano
  • Autor

Od KW600 różni się praktycznie tylko tym że może też być do akumulatorów motocyklowych?

Napisano

Mam autola i konweia. Oba dobre, porównywane z czymś profesjonalnym.
Autola mogę sprzedać bo konwei jakiś wygodniejszy jest

Napisano
W dniu 11.12.2020 o 09:27, franki napisał:

Co proponujecie?

Mam ten elektronizny i robi robotę.

Raz uratował mnie przed kupieniem nowego, ale padnietego akumulatora.

Ale do monitorowania akumulatora w samochodzie polecam monitor na BT.

Już kilka razy akumulator mi uratował.

Monitorowanie baterii BM2 na aplikacja na telefon Bluetooth urządzenie 4.0 wszystkie samochody na 6-20V Tester baterii

https://a.aliexpress.com/_mPk1JjP

Napisano
W dniu 11.12.2020 o 10:28, volf6 napisał:

Chyba elektroniczny, przynajmniej się nie oparzysz;]

Swoją drogą jakoś nie widzę, by te ''klamerki'' w yato przyjęły 1000A obciążenia... 

Kolrega nie wie, ze konduktancję mozna zmierzyć stosunkowo małym pradem przez kilka ms.

Ten chinski miernik mikroprocesorowy to nic innego niż woltomierz i amperomierz z czteroprzewodowym pomiarem napiecia i pradu.

Reszta to oprogramowanie. A wyniki pomiaru są całkiem dobre.

Napisano

I jeszcze jeden hint - nie mierzymy konduktancji akumulatora przez klemy. Musi byc odłączony.

W sklepie mierzą czesto przez klemy, to doskonale wiedzą, ze wtedy średnio dobry akumulator w teście wyjdzie jako kwalifikujacy się do wymiany.

Napisano
W dniu 12.12.2020 o 20:22, franki napisał:

Do prywatnego

A ile masz tych akumulatorów do sprawdzania w roku? 

W sklepie z akumulatorami zmierzą Ci za friko, a to coś kosztuje ponad połowę ceny akumulatora ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.