Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rok ze Skodą

Featured Replies

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Zgoda, tylko wiekszosc tych "profitow" zniknie predzej lub pozniej a ceny pewnie nie spadna ;)

Już spadają, patrz Tesla, inni też obniżają, na Enyaqa widziałem przeceny 45tys, nowe volvo też całkiem znośnie wycenione. Szał powoli mija imo plus znacznie większą konkurencja.

Napisano
W dniu 23.09.2023 o 18:53, Maciej__ napisał(a):

Zgoda, tylko wiekszosc tych "profitow" zniknie predzej lub pozniej a ceny pewnie nie spadna ;)

Do końca 2025 roku.

• 2 lata później...
Napisano
  • Autor

Małe podsumowanie Skody po 6latach, bo właśnie się pożegnaliśmy.

U nas auto było ok 5 i pół roku, 6lat od 1rejestracji u dealera i 49500km przebiegu.

Ostatnie zużycie duże z racji mrozów skoczyło do 17kWh/100km. Roczne za 2025 to 12.2kWh. Lato ok 9.5kWh. Chyba trudno o bardziej ekonomiczne auto.

2025r był "ekstremalny" pod względem kosztów. Ubezpieczenie pakiet 1400zł/rok, przegląd po 6latach 950zł (800zl przegląd + czyszczenie i rozruszanie tyłu + f.pyłkowy), 1kzł myjnie, wyciągnięcie 3 małych wgniotek, nowe opony całoroczne 1.5kzł

W poprzednich latach suma kosztów <2kzł/rok. W tym roku było ponad 5kzł.Nawet doliczając 12zł/100km za ładowanie to nie wychodzi sporo w ciagu ostatnich dwóch lat. Poprzednie lata były tańsze bo nie było kosztów innych niż ubezpieczanie (darmowe przeglądy).

Utrata wartości: auto kupione za 76500, sprzedane za 41500 , co daje 54% wartości auta po 6latach. Chyba w normie i porównywalnie do auto spalinowych.

Aha jeszcze ciekawostka bo klienci o to pytali. Stan baterii. 3x ASO Skody odmówiło wykonania takiej usługi. Sprawdziłem więc poprzez EOBD. 60pakietów baterii V niemal idealnie równie co do drugiego miejsca po przecinku. Skoda podaje wartość dostępnej pojemności, która wynosiła 30.3kWh, w przeliczeniu do nominalnej pojemności daje 95% stanu baterii po 6latach. To ma też odbicie w praktyce, nadal jak jeździłem po mieście to pokazywało pod 260km (zimą) co pewnie przełoży się na 300km latem.

Napisano

Pytanie, bo różne wersje słyszałem: te skodzianki i UPy mają ładowarkę pokładową 7.2kW ale to jest na 1 fazie (32A) czy na 2 fazach (2x16A)?

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, iwik napisał:

Pytanie, bo różne wersje słyszałem: te skodzianki i UPy mają ładowarkę pokładową 7.2kW ale to jest na 1 fazie (32A) czy na 2 fazach (2x16A)?

Nie mam pojęcia, ja max 16A/3kW ładowałem.

W DC to wciągała ok 50kWh w peeku, ale to raz jeden pod Lidlem się trafiło wolna ładowarka.

Napisano
3 godziny temu, iwik napisał:

Nie wiem czy ja jakiejś głupoty nie pieprznę teraz, ale wydaje mi się, że ta Skoda, podobnie jak mój poprzedni eGolf, miała tą cegiełkę na jedna fazę i to 10A, czyli 2.3kW

A maksymalnie mogła wciągnąć, podobnie jak eGolf 7kW, ale to przecież nie jest wg mnie ważne, czy kostka będzie ciągnąć z gniazdka 230V (są w ogóle takie jednofazowe? zlosnik ), czy z gniazda siłowego?

Ja do eGolfa podpinałem taką do gniazda siłowego o mocy 11kW, ale Golfik ciągnął oczywiście tylko 7kW.

Napisano
14 minut temu, kravitz napisał:

Ja do eGolfa podpinałem taką do gniazda siłowego o mocy 11kW, ale Golfik ciągnął oczywiście tylko 7kW.

No jeśli z gniazda siłowego 11kW (3x16A) ciągnie 7.3kW to by znaczyło ze używa 2 faz (2x16A). Tak też piszą ludki w necie, że to trochę nietypowa ładowarka pokładowa, bo zwykle jest albo 3 fazowa, albo 1 fazowa.

Edytowane przez iwik

Napisano
2 minuty temu, iwik napisał:

No jeśli z gniazda siłowego 11kW (3x16A) ciągnie 7kW to by znaczyło ze używa 2 faz (2x16A). Tak też piszą ludki w necie, że to trochę nietypowa ładowarka pokładowa, bo zwykle jest albo 3 fazowa, albo 1 fazowa.

Albo 3x10A. Wtedy OK? zlosnik

Napisano
22 minuty temu, kravitz napisał:

Albo 3x10A. Wtedy OK? zlosnik

Myślę, ze jakby robili ładowarkę pokładową 3f to juz by zrobili 11kW a nie wydziwiali z jakimś ograniczeniem prądu z 16A do 10A. hehe

Edytowane przez iwik

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał:

No jeśli z gniazda siłowego 11kW (3x16A) ciągnie 7.3kW to by znaczyło ze używa 2 faz (2x16A). Tak też piszą ludki w necie, że to trochę nietypowa ładowarka pokładowa, bo zwykle jest albo 3 fazowa, albo 1 fazowa.

Moze to z zalozenia miala być płyta indukcyjna, a wyszedł samochód.

Napisano
14 godzin temu, iwik napisał:

Myślę, ze jakby robili ładowarkę pokładową 3f to juz by zrobili 11kW a nie wydziwiali z jakimś ograniczeniem prądu z 16A do 10A. hehe

kwestia zabezpieczeń, zawsze to mniejsze prądy. 7kW i tak jest spoko przy nocnym ładowaniu.

Napisano
3 minuty temu, lucash napisał:

7kW i tak jest spoko

Jest spoko na 2f ok, 7kW na 1f nie jest spoko, bo oznacza, że w 90% domów masz 3.6kW (mało kto ma 32A na 1f).

A jak masz taryfy dynamiczne to ładujesz w godzinach taniego prądu w weekend (co w marcu oznacza okienko np 4h mniej więcej). Przy 11kW elegancko ładuję się wtedy na cały tydzień, przy 7kW i małej baterii też bym obskoczył spokojnie, ale przy 3.6kW to już będzie słabo.

Edytowane przez iwik

Napisano
1 minutę temu, iwik napisał:

Jest spoko na 2f ok, 7kW na 1f nie jest spoko, bo oznacza, że w 90% domów masz 3.6kW (mało kto ma 32A na 1f)

zakładam że to jednak 3x10A. Nikt nie lubi nierównomiernego obciążenia faz. U mnie w garażu jest tylko 10A na wszystko więc z 3.6 robi się 2.3 kW.

Napisano
Godzinę temu, lucash napisał:

zakładam że to jednak 3x10A. Nikt nie lubi nierównomiernego obciążenia faz. U mnie w garażu jest tylko 10A na wszystko więc z 3.6 robi się 2.3 kW.

u mnie jak magik podlaczal ladowarke do wind w bloku to przez rok dzialaly tylko 2 z 3 faz i tak sie ladowalem zlosnik

Napisano

Totalnie na luzie ale te wartości średniego zużycia lato /zima x2 nie do osiągnięcia w spalanie dają do myślenia

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, ppmarian napisał:

Totalnie na luzie ale te wartości średniego zużycia lato /zima x2 nie do osiągnięcia w spalanie dają do myślenia

Tzn ?

To co podałem to średnia z chyba 8kkm z całego roku: 12.2kWh/100km. Latem jest mniej zimą więcej. Apka Skody daje całą statystykę z podziałem na dni, tygodnie, miesiące i lata.

Zimą przy dużych mrozach wskakiwało na moment ponad 20kWh, ale szybko spadało, więc nawet średnia dzienna była sporo poniżej 20kWh. Latem i w okresie przejsciowym nawet do równego 9 dochodziło.

Jeżeli chodzi o porównanie do innych aut, to zgoda dość trudno o taki wynik.

BTW. W poprzedniej Lancii 1.4 automat żona miała średnią 8.5l/100kmph. Kosztowo w okresie kilku lat to przepaść ..

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Tzn ?

To co podałem to średnia z chyba 8kkm z całego roku: 12.2kWh/100km. Latem jest mniej zimą więcej. Apka Skody daje całą statystykę z podziałem na dni, tygodnie, miesiące i lata.

Zimą przy dużych mrozach wskakiwało na moment ponad 20kWh, ale szybko spadało, więc nawet średnia dzienna była sporo poniżej 20kWh. Latem i w okresie przejsciowym nawet do równego 9 dochodziło.

Jeżeli chodzi o porównanie do innych aut, to zgoda dość trudno o taki wynik.

BTW. W poprzedniej Lancii 1.4 automat żona miała średnią 8.5l/100kmph. Kosztowo w okresie kilku lat to przepaść ..

U mnie było podobnie, średnia latem ok 9, zima ok 15, średnia całoroczna ok 12kWh.

Nie mierzylem stanu baterii, ale przez cały okres były te same zasięgi, więc jeśli coś ubyło, to śladowe ilości.

Napisano

Ja odczytałem twojego posta wprost że latem miałeś dziewięć i pół a zimą 17 dla mnie oznacza to prawie dwa razy więcej

I z jednej strony wcale mnie to nie szokuje bo jako były użytkownik EV mam tego świadomość (w bz4x było to do +50%) oraz podobne wyniki notuje Twingo mojej rodzicielki z drugiej strony jako użytkownik auta spalinowego hybrydy na co dzień są to wartości astronomiczne żeby zimą podwoić swoje spalanie

W przypadku Hybrydy Toyoty mówimy maksymalnie (średnio podkreślam) może 0,5 l więcej

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał:

Apka Skody daje całą statystykę z podziałem na dni, tygodnie, miesiące i lata

Pytanie czy prawdziwą statystykę. hehe

Bo np mój podaje tylko statystyki z samej jazdy. A jak zimą np miałem ustawiony harmonogram grzania auta rano przed wyjazdem i to już to nie jest tam ujęte. A to było ładne parę kWh co rano. Dodatkowo straty na ładowaniu AC i w efekcie auto pokazywalo np 25kWh / 100, a z licznika energii pobranej z sieci na ładowanie podzielnej przez dystans wychodziło 35kWh / 100. zlosnik

Napisano
  • Autor
19 minut temu, ppmarian napisał:

Ja odczytałem twojego posta wprost że latem miałeś dziewięć i pół a zimą 17 dla mnie oznacza to prawie dwa razy więcej

I z jednej strony wcale mnie to nie szokuje bo jako były użytkownik EV mam tego świadomość (w bz4x było to do +50%) oraz podobne wyniki notuje Twingo mojej rodzicielki z drugiej strony jako użytkownik auta spalinowego hybrydy na co dzień są to wartości astronomiczne żeby zimą podwoić swoje spalanie

W przypadku Hybrydy Toyoty mówimy maksymalnie (średnio podkreślam) może 0,5 l więcej

W EV wiadomo, ze roznice będą większe z racji ogrzewania, ale i tak sa małe.

Jakby hybrydę ganiać w zimę po mieście na krótkich odcinkach tez wzrost byłby spory. W Volvo zima jak ostatnia i np pry 2x3km dziennie kończę dzien ze średnim zużycie ok 16l co jest z 50% niż latem.

Znalazłem screena, nie wiele sie pomyliłem bylo 12.3 kWh. Widać wyraźnie do ilu dobijało zima.

Screenshot_20260130_181741_Mykoda.jpg

Napisano
  • Autor
10 minut temu, iwik napisał:

Pytanie czy prawdziwą statystykę. hehe

Bo np mój podaje tylko statystyki z samej jazdy. A jak zimą np miałem ustawiony harmonogram grzania auta rano przed wyjazdem i to już to nie jest tam ujęte. A to było ładne parę kWh co rano. Dodatkowo straty na ładowaniu AC i w efekcie auto pokazywalo np 25kWh / 100, a z licznika energii pobranej z sieci na ładowanie podzielnej przez dystans wychodziło 35kWh / 100. zlosnik

Grzanie było użyte x2 wiec imho pokazuje dobrze. Wiem, że na prostuje komp pokazuje ile EN ciągnie auto np na ogrzewanie.

Kiedyś nawet liczyłem zasieg vs zużycie z kompa po dziennej trasie to pokazał idealnie. Zresztą jak wylicza sobie pojemność baterii to jak ma sie mylić, tu nie musi liczyc cykle pracy wtryskiwaczy ).

Napisano

273323a4ec83f88b9deb73ccd8ed4cd9.jpg

Styczeń

Jazda bez żadnego ekodovingu najczęściej prędkości + VAT

Tylko teren zabudowany grzecznie

Blisko połowa dystansu z kufrem na dachu

Napisano
20 godzin temu, ppmarian napisał:

273323a4ec83f88b9deb73ccd8ed4cd9.jpg

Styczeń

Jazda bez żadnego ekodovingu najczęściej prędkości + VAT

Tylko teren zabudowany grzecznie

Blisko połowa dystansu z kufrem na dachu

Ale co to ma do citigo? Jeszcze Ryba z Fordem tu brakuje facepalm

Napisano

Napisałem wyrazie w pierwszym moim poście „na luzie”?

Mnie to szokuje x2 zużycie średnie zima -lato mimo że miałem/mam EV i teoretycznie to rozumiem

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał:

Napisałem wyrazie w pierwszym moim poście „na luzie”?

Dalej nie widzę związku, rownie dobrze mogłeś wrzucić spalanie Stara ;)

3 godziny temu, ppmarian napisał:

Mnie to szokuje x2 zużycie średnie zima -lato mimo że miałem/mam EV i teoretycznie to rozumiem

Nie x2 a o 50% wieksze, jak juz. Fakt, ze roznica spora, ale to akurat nie jest żadna tajemnica ani nowość nie_wiem Taka specyfika, a jak komuś nie pasuje albo nie może sie z tym pogodzić, to musi pozostać przy bardziej tradycyjnych rozwiązaniach. Roznice spalania bedzie mial mniejsze, ale cała reszta...;)

Edytowane przez zinger

Napisano
  • Autor
51 minut temu, zinger napisał:

Nie x2 a o 50% wieksze, jak juz. Fakt, ze roznica spora, ale to akurat nie jest żadna tajemnica ani nowość nie_wiem Taka specyfika, a jak komuś nie pasuje albo nie może sie z tym pogodzić, to musi pozostać przy bardziej tradycyjnych rozwiązaniach. Roznice spalania bedzie mial mniejsze, ale cała reszta...;)

To ja przebiję, co prawda nie ze stycznia a z końca października ale wynik godny skromny + 24k%.

Można ? Można )

20201029_153435.jpg

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał:

9,5 vs 17 to bliżej x 2 więcej niż 50% więcej

Z 5 lat/80kkm mialem niecałe 10 vs 15 ze srednia całoroczna 12. I tak naprawdę ta ostatnia wartosc jest najbardziej miarodajna, szczególnie dla jeżdżących głównie wokol komina.

Teraz w Pumie przez zimę jest średnia 17 (mam auto od listopada), zobaczymy jak bedzie w drugim półroczu.

Edytowane przez zinger

Napisano
10 godzin temu, zinger napisał:

Z 5 lat/80kkm mialem niecałe 10 vs 15 ze srednia całoroczna 12. I tak naprawdę ta ostatnia wartosc jest najbardziej miarodajna, szczególnie dla jeżdżących głównie wokol komina.

Teraz w Pumie przez zimę jest średnia 17 (mam auto od listopada), zobaczymy jak bedzie w drugim półroczu.

13 godzin temu, ppmarian napisał:

9,5 vs 17 to bliżej x 2 więcej niż 50% więcej

Ot cała magia auta bez pompy ciepła zlosnik

W Y mam zimą ca. 18-22 a latem 16-20. W pumie, która to nie posiada pompy na grzanie idzie znacznie więcej energii.

Cały czas mam wrażenie, że spora część społeczeństwa prześlizgnęła się z fizyki w szkole podstawowej i średniej zlosnik

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, zinger napisał:

Imho na 12kWh nie ma co liczyć, mimo że Puma to oszczędne auto.

51 minut temu, komor napisał:

Ot cała magia auta bez pompy ciepła zlosnik

Przy krótkich odcinkach to raczej byłby to gorszy wynik niż lepszy. W Id3 mamy pompę a wątpię żeby średnio roczne zużycie zbliżyło się w ok 12kWh. Zimą też jest więcej, mimo pompy. Citygo to poprostu małe, lekkie auto, mimo że nie było zaawansowane technicznie to uważam, że sam napęd był dobrze zrobione i auto było bardzo oszczędne.

Napisano
18 minut temu, sherif napisał:

Imho na 12kWh nie ma co liczyć, mimo że Puma to oszczędne auto.

Nie oczekuje, nie ma takiej opcji. Obstawiam ok 14, co i tak jest niezłym wynikiem, biorąc pod uwage gabaryt i przyzwoite osiągi.

Napisano

Ja mam pompę ciepła i mimo wszystko mam latem 16, zimą 24 (i to jest niedoszacowane imo, bo nie uwzględnia podgrzewania na postoju)

Napisano

Pompa ciepła na krótkich odcinkach wciąga więcej niż sama grzałka oporowa

Był gdzie w sieci test na podstawie i3 z i bez PC

i do miejskich aut jest to mocno dyskusyjne czy jest zaletą czy wadą…

Napisano
12 godzin temu, ppmarian napisał:

Pompa ciepła na krótkich odcinkach wciąga więcej niż sama grzałka oporowa

Pompa ciepła przede wszystkim działa elektywnie w temperaturach przejściowych (5-10 stopni).

Przy -10 pewnie zysk z pompy jest żaden, a auto i tak jest dogrzewane ptc.