Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem - Honda FR-V nie odpala :(

Featured Replies

Napisano

Witam

Dawno mnie tu nie było ;)

Mam pytanie do specjalistów - wczoraj niespodziewanie moja Honda FR-V nie odpaliła, wcześniej nie było żadnych symptomów.

Objaw widoczny jest na filmach - przy próbie rozruchu słychać terkotanie przekaźników, zegary mrugają, nie słyszę kręcenia rozrucznika (kiedyś był z rozrusznikiem problem, ale wtedy zegary nie mrugały, tylko rozrusznik cykał, był regenerowany).

Ma ktoś pomysł co może być przyczyną?

Rozrusznik robi jakieś zwarcie czy to problem elektryczny? :nie_wiem:

Honda FR-V 2006r. 1.7PB 125KM

Edytowane przez Rajek

Napisano

Może aku ma zwarcie celi i dlatego taki efekt, masz możliwość odpalenia po kablu z drugiego auta?

Napisano

Akumulator do ładowania / wymiany :) 

Napisano

Miałem podobnie w corsie kiedyś. Jak próbowałem przekręcić na rozruch to kontrolki mrugały.

Podjechał gość dostawczakiem podpielismy auto na kable i... nic. Dalej to samo.

Ale facet powiedział ze nie ma czasu i że to na bank aku. Faktycznie pojechałem do sklepu, kupiłem nowy przełozyłem i odpalił od kopa.

Też było zwarcie na celi.

Napisano

20 stopień zasilania 😄

Padł aku albo syf na klemach.

Lub gdzieś indziej brak styku na drodze prądu.

Napisano

Szwagier w CRV-ce III miał taki sam objaw, już się zaczynałem dobierać do rozrusznika, nawet osłony już zaczęliśmy demontować, ale okazał się że akumulator był winny tej sytuacji.

Z innych dość ciekawych objawów zużytego akumulatora (przynajmniej w Hondzie), spójrz na wskaźnik paliwa jak się cofa przy rozruchu ;] Po montażu nowego akumulatora jak ręką odjął.

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Efekty słabych akumulatorów mogą być zaskakujące... w moim służbowym pierdzidełku jak aku się kończył to przy rozruchu uruchamiała się tylna wycieraczka...

Auto odpalało normalnie i nie było innych przesłanek padającego aku. 

Krawiec

Napisano
Witam

Dawno mnie tu nie było [emoji6]

Mam pytanie do specjalistów - wczoraj niespodziewanie moja Honda FR-V nie odpaliła, wcześniej nie było żadnych symptomów.
Objaw widoczny jest na filmach - przy próbie rozruchu słychać terkotanie przekaźników, zegary mrugają, nie słyszę kręcenia rozrucznika (kiedyś był z rozrusznikiem problem, ale wtedy zegary nie mrugały, tylko rozrusznik cykał, był regenerowany).

Ma ktoś pomysł co może być przyczyną?
Rozrusznik robi jakieś zwarcie czy to problem elektryczny? default_niewiem.gif

Honda FR-V 2006r. 1.7PB 125KM

[/url]  

[/url]
Padł akumulator default_zlosnik.gif
Napisano

W Fordzie Fiesta mk 7 padnięty akumulator powodował przygasanie oświetlenia wszystkich zegarów i kontrolek przy nieskutecznej próbie uruchomienia silnika. 

W Suzuki Vitara poprzedniej generacji przy niedoładowanym akumulatorze zdolnym jeszcze do rozruchu silnika świeciła się ciągle kontrolka ESP. 

Napisano

W Priusie jak padł akumulator 12v, to po uruchomieniu samochodu sygnalizował problem z hamulcem postojowym. Aku musiał być naprawdę padnięty, bo tu rozrusznikiem nie kręcił, a tylko uruchamiał komputer... 😄

Napisano
6 minut temu, grogi napisał:

W Priusie jak padł akumulator 12v, to po uruchomieniu samochodu sygnalizował problem z hamulcem postojowym. Aku musiał być naprawdę padnięty, bo tu rozrusznikiem nie kręcił, a tylko uruchamiał komputer... 😄

W scenicu to samo.  Przy słabym akum wywala błąd hamulca ręcznego 👍

Napisano

Aku lub brak styku na klemach lub gdzieś masa uciekła (w kolejności prawdopodobieństwa)