Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pękniecie szyby a przegląd

Featured Replies

Napisano

Witam. Zwracam się z pytaniem - czy każde uszkodzenie/pękniecie szyby czołowej dyskwalifikuje samochód podczas corocznego przeglądu technicznego? Czytam właśnie w różnych artykułach teorie, że uszkodzenie musi być w polu widzenia kierowcy. A pytam, ponieważ kilka dni temu, rano wsiadając do samochodu ujrzałem to, co na zdjęciu 😪

W moim przypadku pęknięcie jest niestety spowodowane korozją i sama wymiana szyby nie rozwiaże problemu. Termin przeglądu mija mi w poniedziałek i zastanawiam się, czy jest sens jechać na SKP? 

Wczoraj dostałem mandat (w dzień) i panowie policjanci nic nie zauważyli, ale jak diagnosta wsiądzie do środka, na 99,9% to niestety zauważy, ponieważ przy naświetleniu tego miejsca uszkodzenie sie uwydatnia, i to mnie bardzo martwi.

Będę wdzięczny za odpowiedzi, pozdrawiam. 

IMG_4097.JPG

Napisano
Witam. Zwracam się z pytaniem - czy każde uszkodzenie/pękniecie szyby czołowej dyskwalifikuje samochód podczas corocznego przeglądu technicznego? Czytam właśnie w różnych artykułach teorie, że uszkodzenie musi być w polu widzenia kierowcy. A pytam, ponieważ kilka dni temu, rano wsiadając do samochodu ujrzałem to, co na zdjęciu [emoji25]

W moim przypadku pęknięcie jest niestety spowodowane korozją i sama wymiana szyby nie rozwiaże problemu. Termin przeglądu mija mi w poniedziałek i zastanawiam się, czy jest sens jechać na SKP? 

Wczoraj dostałem mandat (w dzień) i panowie policjanci nic nie zauważyli, ale jak diagnosta wsiądzie do środka, na 99,9% to niestety zauważy, ponieważ przy naświetleniu tego miejsca uszkodzenie sie uwydatnia, i to mnie bardzo martwi.

IMG_4097.JPG.a617912c534a0fe5ed9008043736ec76.JPG
Z tego co wiem, to zależy od konkretnego pęknięcia. W Danii miałem podbijany przegląd 2x z pęknięta szybą, diagnosta pooglądał i podbił (są pęknięcia dyskwalifikujące jazdę i "bezpieczne").

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Spróbowałbym to tymczasowo naprawić. Podjedź do firmy z szybami samochodowymi zapytać, czy to ogarną i za ile. Może dałoby się to też naprawić samodzielnie dedykowanym zestawem naprawczym... 

Napisano

Jak diagnosta nie zauważy... Ale to pekniecie na dniach moze sie znacznie powiększyć.

Napisano
1 minute ago, aviator said:

Spróbowałbym to tymczasowo naprawić. Podjedź do firmy z szybami samochodowymi zapytać, czy to ogarną i za ile. Może dałoby się to też naprawić samodzielnie dedykowanym zestawem naprawczym... 

Nie naprawia tego, bo jest za duze i idzie od krawedzi...

Napisano
1 minute ago, Vadero said:

Jak diagnosta nie zauważy... Ale to pekniecie na dniach moze sie znacznie powiększyć.

Dokladnie, jechac po zmroku i jest szansa, ze przy sztucznym swietle nie zwroci uwagi.

Napisano
53 minuty temu, Maciej__ napisał:

Dokladnie, jechac po zmroku i jest szansa, ze przy sztucznym swietle nie zwroci uwagi.

I jeszcze w deszczu ;]

Napisano

To pęknięcie w każdej chwili może pójść dalej.

Napisano

Głupio się pytasz, wkładasz 50 w dowód i nie zauważy. A tak na serio wymień i się nie zastanawiaj. 

Napisano
3 godziny temu, MarcG napisał:

I jeszcze w deszczu ;]

Miałem odprysk tak zwane bawole oczko czy jakoś tak w CC w przedniej szybie.,

tak po środku.

Jak postało na deszczu to w ogóle nie było nic widać że jest tam odprysk.   

Edytowane przez TADA

Napisano

Tu mamy pęknięcie do krawędzi, i ani nikt tego nie naprawi, ani nikt nie podbije, chyba że przegląd zdalny.

Jak popularne auto to poszukaj taniej używki z montażem. Zeskrobanie rdzy też nie jest lotem w kosmos.

Napisano
Tu mamy pęknięcie do krawędzi, i ani nikt tego nie naprawi, ani nikt nie podbije, chyba że przegląd zdalny.
Jak popularne auto to poszukaj taniej używki z montażem. Zeskrobanie rdzy też nie jest lotem w kosmos.
Jak idzie do krawędzi, to tak jak piszesz, legalnie tego nie podbije i nie da się naprawić (zabezpieczyć). Jak auto ma jeździć to i tak trzeba zrobić.

Napisano
5 hours ago, PanMaciej said:

Witam. Zwracam się z pytaniem - czy każde uszkodzenie/pękniecie szyby czołowej dyskwalifikuje samochód podczas corocznego przeglądu technicznego? Czytam właśnie w różnych artykułach teorie, że uszkodzenie musi być w polu widzenia kierowcy. A pytam, ponieważ kilka dni temu, rano wsiadając do samochodu ujrzałem to, co na zdjęciu 😪

IMG_4097.JPG

Jeśli diagnosta będzie uprzejmy to zrobi jedynie adnotację o pęknięciu i będziesz miał rok na wymianę szyby.

Jeździłem z pękniętą szybą przez blisko 2 lata, wymieniłem żeby auto przeszło przegląd i dostałem bryłą lodu. I znów musiałem wymienić... ;] 

Napisano
Jeśli diagnosta będzie uprzejmy to zrobi jedynie adnotację o pęknięciu i będziesz miał rok na wymianę szyby.
Jeździłem z pękniętą szybą przez blisko 2 lata, wymieniłem żeby auto przeszło przegląd i dostałem bryłą lodu. I znów musiałem wymienić... ;] 
Chyba zależy od rodzaju uszkodzenia [emoji848]

Napisano
4 hours ago, janusz said:

Chyba zależy od rodzaju uszkodzenia emoji848.png

Mi mówił, że ma nie być w polu widzenia kierowcy, więc zapewne jest tak jak piszesz. :ok:  U mnie akurat trafiło się w dolnej części szyby, nie przeszkadzało, ale z pewnością nie było poza polem widzenia. ;] 

Napisano
22 godziny temu, Vadero napisał:

Miałem w górnym narożniku pęknięcie i auto przechodziło przez 3 lata przegląd, wg. diagnosty nie było ono w polu widzenia kierowcy ani też nie stwarzało niebezpieczeństwa dla użytkowników.