Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie znam się na fotowoltaice więc zapytam - jeden/dwa panele tylko do grzania bojlera ma sens?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie - czy ma sens kupno jednego/dwóch paneli do grania wody użytkowej - bojler 200l? Bez wpinania w sieć fotowoltaiki, tylko jako niezależny układ?

Jak wygląda kwestia techniczna? W bojlerze jest grzałka elektryczna 2kW, normalnie grzane jest piecem na ekogroszek cały rok, grzałka awaryjnie, praktycznie nieużywana, ale wpadł mi taki pomysł do głowy. Czy Czy 200l to wystarczająco do zmagazynowania energii w ciągu dnia, bo z nadprodukcją jest chyba problem?

Jak wygląda kwestia ekonomiczna - drogi taki układ?

Jak wygląda kwestia prawna - mogę sobie mieć coś takiego niepodpiętego do sieci?

Napisano
13 minut temu, Kysior napisał:

Jak w temacie - czy ma sens kupno jednego/dwóch paneli do grania wody użytkowej - bojler 200l? Bez wpinania w sieć fotowoltaiki, tylko jako niezależny układ?

Sąsiad coś takiego sobie właśnie sam zrobił, jakieś używane panele po 100 zł kupił, zapiął to właśnie do zbiornika i 1 kW wyciąga z całości. Na prądzie stałym działa mu bojler, lampa ledowa i coś jeszcze. Póki co nie spłonął.

Napisano
48 minut temu, Kysior napisał:

Jak wygląda kwestia techniczna? W bojlerze jest grzałka elektryczna 2kW, normalnie grzane jest piecem na ekogroszek cały rok, grzałka awaryjnie, praktycznie nieużywana, ale wpadł mi taki pomysł do głowy. Czy Czy 200l to wystarczająco do zmagazynowania energii w ciągu dnia, bo z nadprodukcją jest chyba problem?

Jak wygląda kwestia prawna - mogę sobie mieć coś takiego niepodpiętego do sieci?

Również jestem zainteresowany

Jak znajdziesz konkretne rozwiązanie - daj znać

Może gotowy tego typu zestaw z instrukcją obsługi ?

Napisano
5 godzin temu, Kysior napisał:

Podgrzanie litra wody o 1C to 1.16Wh, przy 200l i delcie np 80-45C to jest ok 8kWh. Imho tak, żeby to miało sens to trzeba by mieć z 1kWp. Robisz jako offgrip, działając na wydzielonym obwodzie (inweter - grzałka).

Nie wiem jaką masz rodzinę, u mnie bufor 180l przy 4os starcza na dobę. Pytanie czy jest sens kosztowo zainwestować w 3 panele + inwerter +okablowanie dla samego grzania wody vs grzanie wody jak jest (lub prądem).

Napisano
6 godzin temu, Kysior napisał:

Poszukaj na youtubie, ktoś sobie zrobił taką instalację i wrzucił film

Napisano

Lepszą wydajność/sprawność osiągniesz używając do tego zadania kolektora słonecznego. No ale trzeba wpiąć się w wężownicę. Moim zdaniem stosowanie paneli fotowoltaicznych do tego celu nie na ekonomicznego uzasadnienia. Chyba że masz za darmo panele i tylko prądem stałym wprost z paneli, bez falownika. Jak są to szkoda żeby się marnowały.

Napisano

Obstawiam, że kolega Kysior nie ma wężownicy w bojlerze.  Więc jeśli kolektor cieczowy, to bojler do wymiany. Jesli fotowoltaika, proponowałbym poczekać kilka miesięcy, bo ceny jeszcze są na górce. Niech się urealnią do nowych przepisów. Warto najpierw policzyć, a jeszcze lepiej pomierzyć, ile prądu idzie do ogrzania wody i ile lat będzie się zwracać inwestycja w kolektor czy panele. Za kolektorem cieczowym przemawia sprawność, za fotowoltaiką mniejsza bezproblemowość.

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, gondoljerzy napisał:

Obstawiam, że kolega Kysior nie ma wężownicy w bojlerze.  Więc jeśli kolektor cieczowy, to bojler do wymiany. Jesli fotowoltaika, proponowałbym poczekać kilka miesięcy, bo ceny jeszcze są na górce. Niech się urealnią do nowych przepisów. Warto najpierw policzyć, a jeszcze lepiej pomierzyć, ile prądu idzie do ogrzania wody i ile lat będzie się zwracać inwestycja w kolektor czy panele. Za kolektorem cieczowym przemawia sprawność, za fotowoltaiką mniejsza bezproblemowość.

Mam bojler z podwójną wężownicą, więc może przemyślę zwykły kolektor.

Napisano
1 godzinę temu, Kysior napisał:

Mam bojler z podwójną wężownicą, więc może przemyślę zwykły kolektor.

Z kolektorem jest chyba taki problem, że w upalne dni może przegrzewać wodę (zwłaszcza jak pojedziesz na wakacje). Nie da się ich po prostu wyłączyć, jak fotowoltaiki.

Napisano
7 godzin temu, Majkiel napisał:

Z kolektorem jest chyba taki problem, że w upalne dni może przegrzewać wodę (zwłaszcza jak pojedziesz na wakacje). Nie da się ich po prostu wyłączyć, jak fotowoltaiki.

Na pewno jest więcej problemów, trzeba pilnować glikolu, zapewnić obieg (pompa)

Spróbował bym używane PV, grzałka na prąd stały i może się to spiąć finansowo

W sieci jest sporo info i gotowe zestawy

Ciekawe ile trzeba czasu żeby to się zwróciło :hmm:

Licząc używki, z 8szt - 2tys

(Na nowych 4-5szt - 3tys)

Grzałka 300

Kable u montaż 500

Może w 3tys uda się zmieścić :hmm:

Edytowane przez Koonrad

Napisano
9 godzin temu, Majkiel napisał:

W moim sterowniku jest opcja do nocnego schładzania wody a więc wysyłania nagrzanego glikolu do kolektora. Jeśli o północy temperatura wody w zbiorniku jest wyższa niż 80 stopni (możliwość zmiany wartości) to system włącza pompę glikolu do godziny 3:00 (możliwość zmiany wartości) lub do momentu obniżenia temperatury do 40 stopni (możliwość zmiany wartości). Jest to forma zabezpieczenia przed przegrzaniem wody w czasie urlopu.

Napisano
7 godzin temu, Koonrad napisał:

Licząc używki, z 8szt - 2tys

(Na nowych 4-5szt - 3tys)

Grzałka 300

Kable u montaż 500

Może w 3tys uda się zmieścić :hmm:

Bądź spokojny, sąsiad kupował panele po 100 zł/szt, kupił ich 6 za całe 600 zł. Produkują łącznie prawie 1 kW.

Napisano
1 godzinę temu, komor napisał:

Bądź spokojny, sąsiad kupował panele po 100 zł/szt, kupił ich 6 za całe 600 zł. Produkują łącznie prawie 1 kW.

Pamiętam ceny używanych paneli, jakie były rok czy dwa wstecz. Aktualnie jest dużo drożej, ponad 1zł za 1W.  

16 godzin temu, Majkiel napisał:

Jeśli grzałka bojlera będzie mieć termostat, to fotowoltaiki nie trzeba wyłączać. Brak odbioru energii jej nie szkodzi.

Z kolei kolektory można zmontować w taki sposób, żeby w sytuacji nadmiaru ciepła zrzucić glikol do zbiornika ulokowanego poniżej kolektorów. Bez glikolu mogą sobie stać na słońcu bezproblemowo.

9 godzin temu, Koonrad napisał:

Spróbował bym używane PV, grzałka na prąd stały i może się to spiąć finansowo

W sieci jest sporo info i gotowe zestawy

Grzałka dobrana do maksymalnej mocy paneli będzie gorzej z nimi współpracować przy słabszym oświetleniu. Mimo wszystko, przydał by się inwerter. Coś w temacie i odrobina teorii:

https://ekopulsar.pl/news/sterownik-fotowoltaiczny-PulsarSimple

Nieco tańsza alternatywa:

https://allegro.pl/oferta/regulator-kontroler-ladowania-sterownik-grzalki-9566484325

Edytowane przez gondoljerzy

Napisano
W dniu 1.04.2022 o 09:00, GoldFinger napisał:

W moim sterowniku jest opcja do nocnego schładzania wody a więc wysyłania nagrzanego glikolu do kolektora. Jeśli o północy temperatura wody w zbiorniku jest wyższa niż 80 stopni (możliwość zmiany wartości) to system włącza pompę glikolu do godziny 3:00 (możliwość zmiany wartości) lub do momentu obniżenia temperatury do 40 stopni (możliwość zmiany wartości). Jest to forma zabezpieczenia przed przegrzaniem wody w czasie urlopu.

U mnie się włącza pompa od obiegu kotłowego i prze kocioł schładza wodę.