Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stara wysuszyła P2008

Featured Replies

Napisano
13 godzin temu, Fili_P napisał(a):

czego przypilnować przy wymianie?

Żeby serwis złożył skrzynię i silnik nie zapominając o kołkach ustalających. :) Ale o tym dowiesz się później aczkolwiek wydaje mi się, że objawem były dziwne dźwięki przy skręcaniu w jedną stronę.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Tak się spieszą z wymianą że chyba UDT znowu będę musiał " uruchomić" ;-)))

Aha no i zgodnie z przewidywaniami katalizator po przepaleniu 20l oleju jednak nie chce współpracować ;-)))))

b6d0f29817965dc0657cec75ca26ae6c.jpg80afe43ac659d825d502d2637edfe12a.jpg52665ec45147e69a7075ed34ed24aa04.jpg

Napisano
12 godzin temu, Fili_P napisał(a):

Aha no i zgodnie z przewidywaniami katalizator po przepaleniu 20l oleju jednak nie chce współpracować

Dziwne u mnie działa... :)

Napisano
3 minuty temu, Rudobrody napisał(a):

Dziwne u mnie działa... :)

U niego pewnie tez ;) Dopoki nie wymienia slupka to IMHO nie ma sensu w ogole sie sugerowac tymi bledami.

Szczegolnie, zeby chyba odczytuja jakas apka z telefonu, a nie dedykowanym softem.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Szczegolnie, zeby chyba odczytuja jakas apka z telefonu, a nie dedykowanym softem.

CarScanner akurat dobrze sobie radzi z błędami od produktów PSA/Stellantis. :)

Napisano
1 minutę temu, Rudobrody napisał(a):

CarScanner akurat dobrze sobie radzi z błędami od produktów PSA/Stellantis. :)

Bardzo mozliwe, ale trzeba je jeszcze odpowiednio interpretowac...

Co jak widac, nawet dla ASO moze byc wyzwaniem ;]

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Co jak widac, nawet dla ASO moze byc wyzwaniem

Jakoś mnie to nie dziwi...

Napisano
W dniu 20.11.2024 o 19:28, Fili_P napisał(a):

Pierwszy post w tym temacie 19 maja 2022
Dzisiaj 20.XI.2024r. 497 postów później nadejszła wiejkopomna chwilą
Dzwoniło ASO że zamawiają części. Jest akcept Centrali na wymianę bloku.....

Cokolwiek to będzie znaczyć w ciągu dalszym w praktyce...

Mniej więcej mogę podpowiedzieć co będzie dalej na podstawie sprawy, która jest w toku u teścia z jego astrą (też 1.2 ale GM-shit, nie pureshit)

Sierpień - zgłoszenie problemu z silnikiem, stwierdzenie usterki - luz osiowy wału (auto salonowe 4 lata, 40kkm, serwisowane w ASO)

Wrzesień - decyzja o wymianie silnika na koszt Stellantisa

Październik - "zamówiliśmy części"

Listopad - "czekamy nadal na dostawę części"

Grudzień - "nie mamy części i nie wiemy kiedy będą"

c.d.n....

Napisano
3 minuty temu, iwik napisał(a):

Mniej więcej mogę podpowiedzieć co będzie dalej na podstawie sprawy, która jest w toku u teścia z jego astrą (też 1.2 ale GM-shit, nie pureshit)

Sierpień - zgłoszenie problemu z silnikiem, stwierdzenie usterki - luz osiowy wału (auto salonowe 4 lata, 40kkm, serwisowane w ASO)

Wrzesień - decyzja o wymianie silnika na koszt Stellantisa

Październik - "zamówiliśmy części"

Listopad - "czekamy nadal na dostawę części"

Grudzień - "nie mamy części i nie wiemy kiedy będą"

c.d.n....

Z PT powinno byc w teorii o tyle latwiej, ze to jest ich konstrukcja i maja tych silnkow na peczki.

Ten wynalazek Opla to bardzo mozliwe, ze musza najpierw gdzies znalezc i kupic od GM ;]

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Ten wynalazek Opla to bardzo mozliwe, ze musza najpierw gdzies znalezc i kupic od GM ;]

Może czekają aż jakaś inna astra 1.2 zginie w wypadku, żeby pobrać ograny do przeszczepu ;]

• 3 tygodnie później...
Napisano
35 minut temu, Fili_P napisał(a):

image.png.aa403ad538541455666f1ea37502dfa5.png

Maja fanatzje,  przeciez to drobiazg, ktora idzie do wymiany przy kazdej wymianie rozrzadu ;]

Powinni miec tego na kilogramy na stanie, bo groszowa sprawa...

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 2.01.2025 o 15:34, Fili_P napisał(a):

image.png.aa403ad538541455666f1ea37502dfa5.png

Jak tam robota juz ruszyla? ;]

Czy dalej czekaja? ;)

Napisano
  • Autor

Jak tam robota juz ruszyla? ;]
Czy dalej czekaja? [emoji6]
Zgadnij... :-//
Napisano

Przyznam, że e się już trochę pogubiłem w tej całej epopei ale to co dziś znalazłem, chyba może mieć dla Ciebie jakieś znaczenie @Fili_P?

Last March we communicated in an informative note the extension, in certain circumstances, of the warranty of some Puretech 3-cylinder petrol engines. Since then, following reported cases of excessive oil consumption or lack of oil pressure (related to premature degradation of the timing belt), Stellantis offers exceptional coverage of 10 years / 175,000 km to customers who followed the manufacturer's maintenance plan, among other conditions.

To support the core value of customer satisfaction, by mid-January 2025, Stellantis will launch an online compensation platform dedicated to assessing compensation claims from European consumers.

It will allow a retroactive reimbursement for customers that already paid for repairs and did not benefit from the latest policy. The new online compensation platform will be accessible through https://stellantis-support.com and will also be visible on the Brands' websites. It will enable consumers to submit their cases and provide the documentation required for evaluation in a fast and convenient online process. With this measure Stellantis goes way beyond standard measures.

Napisano
  • Autor

Mieli być gotowi z tą " platforma" w grudniu. No comments. Ludzie raportują że błędów co nie miara ( np nie istnieją kombinacje wersji wyprodukowanych)

U mnie " przełom" hihihi

Dostali datę wyprodukowania uszczelniacza.

Robota umówiona z zapasem jakby był poślizg na 3 tydzień lutego

W międzyczasie auto wciąga kolejna bańkę oleju którą wszyscy oddychamy :-//

• 3 tygodnie później...
Napisano

No dobra, na czym sprawa stoi? masz liste czesci ktore klepneli na wymiane gwarancyjna ? 

Napisano
  • Autor

Uwaga, uwaga. Nadejszła wielkim na chwilla.
Złomek został odstawiony na naprawę główna wraz z wymianą bloku silnika.
Niby ma być w środę do odbioru

Napisano

Nie wiem już kto bardziej jest teraz podjarany. Ty czy my - czytający ten wątek. :bzik:

Oby było ok. 👍

Edytowane przez ochkarol

Napisano
W dniu 17.02.2025 o 00:08, Fili_P napisał(a):

Uwaga, uwaga. Nadejszła wielkim na chwilla.
Złomek został odstawiony na naprawę główna wraz z wymianą bloku silnika.
Niby ma być w środę do odbioru

No i mamy piątek... 😅

Napisano

Nie było napisane w którą środę :hehe:

Napisano
  • Autor

Nie będę wracał z ferie wcześniej żeby Złomka odebrać ;-)))
Ale!
Dzwonili w sobotę że nie dodzwonili się w piątek że w poniedziałek do odbioru

Napisano
  • Autor

Odebrany. Do domu dojechał bez niespodzianek.

Oczywiście jakieś plastiki połamane pod maska- wpisane będą się zmożdżać co z tym zrobić
i gadki typu że "starości pękł przewód i musieliśmy wymienić a nie było tego w liście części..... tu oczekiwanie i przerwa... .ale rozpisaliśmy żeby nie musiał Pan doplacac

Swoją drogą fajny przebieg ( " prawie")
123 456

Potem wrzucę listę części bo wydębiłem01aa420b9b9ae0dcc13e02c614d7864c.jpg

Napisano
Godzinę temu, Fili_P napisał(a):

Odebrany. Do domu dojechał bez niespodzianek.

Oczywiście jakieś plastiki połamane pod maska- wpisane będą się zmożdżać co z tym zrobić
i gadki typu że "starości pękł przewód i musieliśmy wymienić a nie było tego w liście części..... tu oczekiwanie i przerwa... .ale rozpisaliśmy żeby nie musiał Pan doplacac

Swoją drogą fajny przebieg ( " prawie")
123 456

Potem wrzucę listę części bo wydębiłem01aa420b9b9ae0dcc13e02c614d7864c.jpg

No i gitara, naprawde jestem pelen podziwu dla Twojej determinacji :ok:

Napisano
  • Autor

"Sprzedam opla"..... A nie czekaj peżota ;-)))

Napisano
  • Autor
Cały silnik nadaje się na śmietnik po przejechaniu 130 000 km :). Sprawdzone.
Przebijam 123456km ;-))))
Napisano
  • Autor
jesli bede robil to dla siebie i juz wiem ze czeka mnie zakres 8-10-12( mechanik) do 18 (ASO)

jesli bede zmienial - zostawiam w rozliczniu i z ta awaria oferuja mi przecietnie 36 kzl za auto
Teraz oferowali 15-18 trzeba było brać te Vitarę 2 lata temu z odkupem za 36 ;-)))
Napisano

Podziwiam ich za tę bezsensowną naprawę główną... 

Śmiało mogli wnioskować o kompletny nowy motor, ale to ASO, nigdy tego nie zrozumiesz.

Napisano
3 minuty temu, Muzyk napisał(a):

Podziwiam ich za tę bezsensowną naprawę główną... 

Śmiało mogli wnioskować o kompletny nowy motor, ale to ASO, nigdy tego nie zrozumiesz.

Producent/importer ustala warunki naprawy gwarancyjnej, ASO nie ma za wiele do gadania.

Szczegolnie, ze to wymiana w ramach tej dodatkowej gwarancji 10lat/180kkm na pasek/zuzycie oleju.

Napisano
  • Autor

Producent/importer ustala warunki naprawy gwarancyjnej, ASO nie ma za wiele do gadania.
Szczegolnie, ze to wymiana w ramach tej dodatkowej gwarancji 10lat/180kkm na pasek/zuzycie oleju.

No! auto formalnie rok produkcji 2015
Napisano
  • Autor
Pozycja 58 :oki:
+62 ;-)
Napisano
Teraz, Fili_P napisał(a):
45 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):
Pozycja 58 :oki:

+62 😉

Oczywiście, i pierścionki także  :oki:

Czyli młody ma jakieś 60 kkm spokoju :]

Napisano
14 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Czyli młody ma jakieś 60 kkm spokoju

Chyba, że poskładali jak u mnie zespół napędowy i pie...nie skrzynia po 30 kkm bo serwisanci "zapomnieli" wsadzić kołków ustalających.

Napisano
45 minut temu, Rudobrody napisał(a):

Chyba, że poskładali jak u mnie zespół napędowy i pie...nie skrzynia po 30 kkm bo serwisanci "zapomnieli" wsadzić kołków ustalających.

Najważniejsze że na zleceniu są :]

Napisano
Godzinę temu, Rudobrody napisał(a):

On ma chyba automat, aczkolwiek nie wiem czy to wiele zmienia ;]

Napisano

Z racji tego że ostatnio miałem dużo do czynienia z takimi historiami jak remonty, silniki itd. wymiana na pozmianowe tłoki nie rozwiazuja problemu poboru oleju niestety.

Napisano
12 minut temu, Muzyk napisał(a):

wymiana na pozmianowe tłoki nie rozwiazuja problemu poboru oleju niestety.

Niestety wiem. Po 40 000 km od wymiany silnika powolutku chlipta litr od wymiany do wymiany oleju.

Napisano
2 godziny temu, Rudobrody napisał(a):

Niestety wiem. Po 40 000 km od wymiany silnika powolutku chlipta litr od wymiany do wymiany oleju.

Co ile zmieniasz oliwe, co 10kkm? :Lejesz 0w20 czy 5w30?

Edytowane przez Maciej__

Napisano
16 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Co ile zmieniasz oliwe, co 10kkm? :Lejesz 0w20 czy 5w30?

Co 10 kkm. Nie pamiętam teraz, który tam jest lany muszę popatrzeć na opakowanie.

Napisano
2 minuty temu, Rudobrody napisał(a):

Co 10 kkm. Nie pamiętam teraz, który tam jest lany muszę popatrzeć na opakowanie.

Nie klopocz sie ;] :ok:

Napisano

Moge wam spróbować wrzucić zdjęcie do czego przyczynia się 0w30 w 1.5 ;) będę wieczorem na warsztacie to sprobuje wrzucić łoża wałków :) 

Napisano
Godzinę temu, Muzyk napisał(a):

Moge wam spróbować wrzucić zdjęcie do czego przyczynia się 0w30 w 1.5 ;) będę wieczorem na warsztacie to sprobuje wrzucić łoża wałków :) 

Nawet jesli, to problem nie jest w oleju, ale zlej konstrukcji silnika/gownianych materialach ewentualnie zbyt dlugim interwale.

Moja byla Mazda, od nowosci na 0w20, olej zmieniany co 15-20kkm i przy 150kkm silnik chodzil jak nowy.

Cala masa silnikow obecnie ma taki olej i jezdza :ok:

Napisano

Problem jest taki, że PSA przeszło z C3 na C2, z tłustego fajnego oleju na wodę, konstrukcyjnie te motory nie były na to przygotowane.

Niestety nie pokażę wam jak wyglądają walki, bo się zgubiły na warsztacie który motor rozbierał 🤦