Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pęknięta szyba AC

Featured Replies

Napisano

Cześć

Na autostradzie przednia szyba spotkała się z niezidentyfikowanym obiektem latającym (w uproszczeniu kamyk) i na na wysokości wzroku kierowcy mam ładne okrągłe pęknięcie. Nie chcę naprawiać tej szyby, już jest nieco zrysowana a samochód ma prawie 13 lat.
Mam wykupione AC z ochroną zniżek w PZU (wariant serwisowy, bez ochrony szyb, bez udziału własnego), drugie posiadane przeze mnie auto ma także ochronę zniżek w PZU. Zamiennik w warsztacie kosztuje ok. 800 zł, ASO wyceniło wymianę na ok. 3500 zł. Zarówno AC jak i badanie techniczne czeka mnie w połowie przyszłego miesiąca.

Czy widzicie jakieś przeciwskazanie przed likwidacją szkody z AC?

Napisano
4 minuty temu, GoldFinger napisał(a):

Cześć

Na autostradzie przednia szyba spotkała się z niezidentyfikowanym obiektem latającym (w uproszczeniu kamyk) i na na wysokości wzroku kierowcy mam ładne okrągłe pęknięcie. Nie chcę naprawiać tej szyby, już jest nieco zrysowana a samochód ma prawie 13 lat.
Mam wykupione AC z ochroną zniżek w PZU (wariant serwisowy, bez ochrony szyb, bez udziału własnego), drugie posiadane przeze mnie auto ma także ochronę zniżek w PZU. Zamiennik w warsztacie kosztuje ok. 800 zł, ASO wyceniło wymianę na ok. 3500 zł. Zarówno AC jak i badanie techniczne czeka mnie w połowie przyszłego miesiąca.

Ochrona znizek dzialal tylko w obecnym TU czyli PZU.

Jak bedziesz chcial zmienic ubezpieczyciela za jakis czas, to szkoda bedzie w systemie.

Osobiscie bym wstawil zamiennik za 800.

Napisano
Godzinę temu, GoldFinger napisał(a):

Może oprócz AC masz autoszybę? Wtedy skorzystanie nie wpływa na samo AC.

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, marcindzieg napisał(a):

Com napisał, tom napisał ;]. Nie mam autoszyby.

Napisano
2 godziny temu, GoldFinger napisał(a):

Cześć

Znajdź dobry i niedrogi warsztat, wstaw nowa szybę na własną rękę i nie baw się w likwidację tak błahej szkody z AC

Napisano

Nie rozumiem, płacisz AC po co? To nie plastikowa ramka na rejestrację a szyba, zamiennik 800 zł - czy ewentualna utrata 10% będzie kosztować 800 zł? Na pewno nie. Rób z AC, tym bardziej z ochroną zniżek.

Napisano

popieram Alvina. po co płacićAC  jeśli boimy się z niego korzystać ? 3500 zł to mało na szybe ?

Napisano

Jeszcze dwie sprawy: podaj jak jest z udziałem własnym i czy naprawa na oryginałach czy zamiennikach. Wcale bym się nie zdziwił gdyby jedynym akceptowanym rodzajem naprawy był ten zamiennik a 5 stówek będziesz musiał wyłożyć jako udział własny. I wtedy za 300 zł wyciągnięte z polisy AC dowalą Ci za miesiąc wyższą stawkę :hehe:

Ja wiem, że ochrona zniżek ale ona działa tylko u danego ubezpieczyciela. Dadzą kiepską ofertę odnowieniową i albo ja bierzesz, albo idziesz z historią szkodową do innego.

Napisano

Cztery lata temu moja alfa też dostała kamieniem.

Miałem zarówno AC jak i ubezpieczenie autoszyba. Robiłem z autoszyby i dostałem zamiennik.

Teraz żałuję że nie robiłem z AC w ASO z oryginalną szybą. Dostałem co prawda szybę producenta co robi na pierwszy montaż do alfy

ale moim zdaniem i nie tylko jest ona gorsza niż oryginał.

Pasek przeciw słoneczny nie działa tak jak w oryginalnej dodatkowo pod słońce pojawiają się dziwne refleksy hologramy.

Nie jest to sprawa jej umycia bo była myta różnymi środkami i metodami. Nawet kumpel co trochę zajmuję się datalingiem 

próbował i mówi że jest jakaś dziwna. 

Napisano
14 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

To nie jest niestety regułą. Niektóre TU wpisują to nadal do UFG jako szkodę z AC, więc wpływa to na zniżki u innych ubezpieczycieli. 

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Igorek napisał(a):

Jeszcze dwie sprawy: podaj jak jest z udziałem własnym i czy naprawa na oryginałach czy zamiennikach.

No proszę Cię, wydaje mi się, że podałem wszystko co wiem w pierwszym poście ;).

image.png.c6107775cfd013b03b63b86748eb074f.png

Napisano

Ostatnio wymieniałem w ASO bo kalibracja czujników i inne duperele nie każdy ogarnia 3200 w ASO z AC

Napisano

Jeżeli masz ochronę zniżek i masz zamiar dalej kontynuować w PZU, to wymieniaj na oryginalną w ASO. 

Napisano
2 godziny temu, GoldFinger napisał(a):

No proszę Cię, wydaje mi się, że podałem wszystko co wiem w pierwszym poście ;).

image.png.c6107775cfd013b03b63b86748eb074f.png

Ano racja :ok: No to jak masz taki bogaty pakiet to możesz korzystać. Niemniej, nadal bym się bał tego, czy nie trzeba będzie zmienić ubezpieczyciela i legitymować się przed innym zaistniałą szkodą.

Napisano
3 godziny temu, Igorek napisał(a):

Niemniej, nadal bym się bał tego, czy nie trzeba będzie zmienić ubezpieczyciela i legitymować się przed innym zaistniałą szkodą.

To po co płacisz AC skoro z niego boisz się korzystać?

Napisano
30 minut temu, alvin napisał(a):

To po co płacisz AC skoro z niego boisz się korzystać?

Na wypadek powazniejszych szkod, a nie bzdury za kilka stow :ok:

Jak masz wiecej niz jedno auto na siebie, to z takiej malej szkody moze sie uzbierac calkiem spory wzrost skladek.

Napisano
8 godzin temu, iwik napisał(a):

To nie jest niestety regułą. Niektóre TU wpisują to nadal do UFG jako szkodę z AC, więc wpływa to na zniżki u innych ubezpieczycieli. 

W PZU tak działa. Sprawdzone.

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał(a):

W PZU tak działa. Sprawdzone.

Strasznie to słabe, bo zwykle dodatkowo się płaci za to ubezpieczenie szyb, oprócz tego jest zazwyczaj udział własny np 150 zł w przypadku szyby czołowej i nie w każdym warsztacie możesz skorzystać, wiec w grę wchodzą jakieś zamienniki Nordglassa itp. A potem dowiadujesz się, ze takie PZU ci dopisało szkodę w UFG tak jakbyś zrobił wszystko ze zwykłego AC kupując w ASO oryginał za grube tysiące bez żadnych udziałów własnych. 👎

Napisano
Teraz, iwik napisał(a):

Strasznie to słabe, bo zwykle dodatkowo się płaci za to ubezpieczenie szyb, oprócz tego jest zazwyczaj udział własny np 150 zł w przypadku szyby czołowej i nie w każdym warsztacie możesz skorzystać, wiec w grę wchodzą jakieś zamienniki Nordglassa itp. A potem dowiadujesz się, ze takie PZU ci dopisało szkodę w UFG tak jakbyś zrobił wszystko ze zwykłego AC kupując w ASO oryginał za grube tysiące bez żadnych udziałów własnych. 👎

Dwa razy korzystałem. Dwa razy dostałem taką jak dają na pierwszy montaż. Nie miałem udziału własnego I nic mi nie dopisali :)

Korzystałem poza ASO.

Napisano
4 minuty temu, iwik napisał(a):

Trzeba czytac co sie kupuje :ok:

Napisano
30 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Trzeba czytac co sie kupuje :ok:

O tym, że informują UFG nic nie piszą w OWU. Jak zapytałem dopiero potwierdzili, że owszem i że traktują to jako szkodę z AC, bo 'auto szyba' nie jest odrębnym ubezpieczeniem tylko "dodatkiem do AC" (Aviva, 2 lata temu). Także jedyne co bym zyskał likwidując przez to, a nie przez zwykłe AC to w zasadzie ochrona zniżek w samej Avivie.

Być może teraz jest inaczej, bo ich przejął Allianz, ale jeszcze się nie interesowałem tematem. 

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Na wypadek powazniejszych szkod, a nie bzdury za kilka stow :ok:

Jak masz wiecej niz jedno auto na siebie, to z takiej malej szkody moze sie uzbierac calkiem spory wzrost skladek.

Teraz likwiduję dość grubą szkodę z AC, sam jestem ciekaw o ile wzrosną polisy :oki:

Napisano
2 godziny temu, swienty napisał(a):

Teraz likwiduję dość grubą szkodę z AC, sam jestem ciekaw o ile wzrosną polisy :oki:

Ja likwiduję właśnie wypadek z rowerzystką (wpadła na auto...), też ze swojego AC, dam znać za pół roku 😉