Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf VII po 3 latach eksploatacji

Featured Replies

Napisano
  • Autor
38 minut temu, format napisał(a):

Zacznij od opon koleżko. Taka słaba ośka bez szpery nie jęknie na wszystkim powyżej M PS4.

Mam porównanie M PS3, Bridgestone T005 i obecnie Pirelli Powergy. Pirelli najlepsze pod względem trakcji. Nie kręci mnie już czas 0-100, żeby testować coś powyżej. 

Napisano
  • Autor
53 minuty temu, Elephant napisał(a):

Panowie, podepnę się trochę pod temat.

Szukamy dla syna jakiegoś 'nowszego' auta i akurat koleżanka ma na sprzedaż Golfa 2016, rejestracja początek 2017 rok.

Ok. 90 tys przebiegu, jeden właściciel od początku.

Specyfikacja jak niżej.

Możecie coś napisać? Silnik jakiś bezproblemowy? Na coś należy szczególnie uważać?

obraz.png.4ee4eef3788ad001ca779561785727c4.png

obraz.png.c9dd1ec4ad11b801a16bd944fdccc527.png

To jest najmniej problemowa konfiguracja. Jedynie można się doczepić tego, że na zdjęciu jest polift, a 2016 będzie przed liftem.

Można sprawdzić, jaką jednostkę infotainment ma przytrzymując dłużej menu na ekranie. Jeśli zaczyna się na 5G0... to nie pójdzie AA i CP, jeśli zaczyna się na 3Q0... to można tanim kosztem uruchomić Mirrorlink.

Napisano
10 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Mam porównanie M PS3, Bridgestone T005 i obecnie Pirelli Powergy. Pirelli najlepsze pod względem trakcji. Nie kręci mnie już czas 0-100, żeby testować coś powyżej. 

No to albo ci brak trakcji przeszkadza albo nie przeszkadza. Turingowe opony są dla ludzi którym brak trakcji nie przeszkadza.

Napisano
32 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

To jest najmniej problemowa konfiguracja. Jedynie można się doczepić tego, że na zdjęciu jest polift, a 2016 będzie przed liftem.

Można sprawdzić, jaką jednostkę infotainment ma przytrzymując dłużej menu na ekranie. Jeśli zaczyna się na 5G0... to nie pójdzie AA i CP, jeśli zaczyna się na 3Q0... to można tanim kosztem uruchomić Mirrorlink.

To zdjęcie jest z oferty zakupu auta z 2026 roku, więc chyba taka będzie wersja.

Dzięki za info 👍

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 13.10.2024 o 13:08, DamianB napisał(a):

Ale problemem jest ospałe ruszanie z jedynki, a nie żeglowanie, ACT, soft DSG czy niedodane 30KM - żaden z tych 4 elementów nie ma wpływu na ruszanie od 0km/h

Przekonałem się o tym wyjeżdżając od dilera po zakupie, jest mocny lag. ;]

Napisano
W dniu 13.10.2024 o 18:34, deepister74 napisał(a):

A czym się różni ruszanie 1.4 od 1.5?

1.4 nie jeździłem, 1.5 jeździłem w Superbie 3 i Golfie 7.5 oba z DSG - po wciśnięciu gazu jest takie 0,5-1 sek. opóźnienia przy ruszaniu.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Wracam do wątku. Dziś stuknęło 100 kkm przejechane przeze mnie (prawie 186 kkm sumarycznie). Auto jeździ, jak jeździło, nie psuje się, więc co jakiś czas pozwalam sobie na wydanie kasy w tjuning ;] 

Przez ostatnie 2 lata trochę zainwestowałem:

1. Lusterka zewnętrzne elektrycznie składane

2. Nowsza jednostka infotainment z większym ekranem i App connect

3. Tylne lampy full led seryjnie montowane w polifcie R i GTI (swoją drogą niezła promka była w ASO)

4. Fotele i kanapa alcantara z Highline

5. Lusterko wewnętrzne bezramkowe

6. Kamera cofania

Z takich mechanicznych kpl amorków przód, kpl amorków tył (mocniejsze od seryjnych), tuleje przednich wahaczy z Audi RS3.

W marcu minie 5 lat, jak Golf jest w moich rękach, myślę, że jeszcze długo się nie rozstaniemy.

Edytowane przez kaczorek79

Napisano
27 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

6. Kamera cofania

Kamerkę w Golfie doceniam szczególnie, jak jeżdżę Teslą.

W Tesli kamera dosłownie obsrana błotem. W Golfie czyściutka.

VOLKSWAGEN-GOLF-8-VIII-5H-20-KAMERA-COFA

Napisano
4 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Wracam do wątku. Dziś stuknęło 100 kkm przejechane przeze mnie (prawie 186 kkm sumarycznie). Auto jeździ, jak jeździło, nie psuje się, więc co jakiś czas pozwalam sobie na wydanie kasy w tjuning ;] 

Przez ostatnie 2 lata trochę zainwestowałem:

1. Lusterka zewnętrzne elektrycznie składane

2. Nowsza jednostka infotainment z większym ekranem i App connect

3. Tylne lampy full led seryjnie montowane w polifcie R i GTI (swoją drogą niezła promka była w ASO)

4. Fotele i kanapa alcantara z Highline

5. Lusterko wewnętrzne bezramkowe

6. Kamera cofania

Z takich mechanicznych kpl amorków przód, kpl amorków tył (mocniejsze od seryjnych), tuleje przednich wahaczy z Audi RS3.

W marcu minie 5 lat, jak Golf jest w moich rękach, myślę, że jeszcze długo się nie rozstaniemy.

AKowicz z krwi i kości. Mało już takich ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 30.10.2024 o 09:45, Pietro_M napisał(a):

1.4 nie jeździłem, 1.5 jeździłem w Superbie 3 i Golfie 7.5 oba z DSG - po wciśnięciu gazu jest takie 0,5-1 sek. opóźnienia przy ruszaniu.

Nic takiego w 1.5 nie mam i nie miałem w poprzednim 1.5 (o3 MT i o4 AT).

Jeździłem Passeratti 1.4 150KM i kurde wydawał się mocniejszy od tych 1.5 😄

Napisano
W dniu 9.01.2025 o 11:49, nikt-znany napisał(a):

Nic takiego w 1.5 nie mam i nie miałem w poprzednim 1.5 (o3 MT i o4 AT).

Jeździłem Passeratti 1.4 150KM i kurde wydawał się mocniejszy od tych 1.5 😄

1.4 był jeszcze nie zdławiony ekologią. Mam podobne odczucia.

• 11 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

No i pojechał. Blisko 6 lat eksploatacji, nigdy nie zawiódł. Smutno się zrobiło, ale nowy właściciel pracuje rzut beretem od mojego domu i zapowiedział, że jak coś trzeba będzie zrobić, to podrzuci mi Golfa rano, żebym zabrał na warsztat ;)

Napisano
4 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

No i pojechał. Blisko 6 lat eksploatacji, nigdy nie zawiódł. Smutno się zrobiło, ale nowy właściciel pracuje rzut beretem od mojego domu i zapowiedział, że jak coś trzeba będzie zrobić, to podrzuci mi Golfa rano, żebym zabrał na warsztat ;)

Nowy golf już odebrany? Kiedy prezentacja i pierwsze wrażenia?

Napisano
  • Autor
Teraz, pakuu1 napisał(a):

Nowy golf już odebrany? Kiedy prezentacja i pierwsze wrażenia?

Jeżdżę już drugi tydzień, na razie 1000 km zrobiłem i nie mogę się nasycić. Jeszcze z 500 km zrobię, wymienię olej i zacznę wciskać mocniej. Już kilka modyfikacji poczynione, w elektronice i w nadwoziu, więcej stoi w warsztacie, niż jeździ ;].  Założę nowy wątek w swoim czasie.