Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zasilacz laboratoryjny prośba o opinie

Featured Replies

Napisano

Da radę, mój chodzi od około 15 lat i nic złego się nie dzieje.

20230619_095231.jpg

Napisano
2 godziny temu, Cinek napisał(a):

Taki w sumie najtańszy i ma wydajność tylko do 5 A.

Może być?

https://allegro.pl/oferta/zasilacz-laboratoryjny-zhaoxin-rxn-305d-30v-5a-9790841290

Mam taki. Działa.

Procedura ustawiania ograniczenia prądu rozwaliła mi kiedyś system :hehe: 

Napisano

Też miałem podobny i zdechł po kilku latach sporadycznego używania. W środku lutowania na pająka i bałagan. Tranzystor mocy na wyjściu układu przykręcony bez radiatora do cienkiej blaszki obudowy.

Napisano
10 minut temu, gondoljerzy napisał(a):

Tranzystor mocy na wyjściu układu przykręcony bez radiatora do cienkiej blaszki obudowy.

To ciekawe co piszesz, w moim jest "jebutny" radiator z wentylatorem sterowanym przez termostat.

Widocznie co fabryka to inne wykonanie pomimo takiej samej obudowy.

Napisano
11 godzin temu, Cinek napisał(a):

Może być?

Mam od 3 lat, używałem sporadycznie, najczęściej do podładowania akumulatorów w autach. Niestety ostatnio się zepsuł i nie da się ustawić prądu. Coś tam czasem załapie, poklika przekaźnikami, ale ogólnie rzecz biorąc zepsuł się. Być może mu pomogłem, bo podłączałem go do baterii od wkrętarki i jak nakładałem końcówkę to parę razy zaiskrzyło, może jakiś tranzystor w środku doznał szoku. Muszę się spytać na elektrodzie czy to nie jakaś pierdoła. Ale ogólnie fajny sprzęt.

Edytowane przez Pito

Napisano

Wadą tego sprzętu jest nieprecyzyjne ustawianie wartości i konieczność zwarcia w celu ustawienia prądu maksymalnego. Poza tym działa, a ograniczenie prądowe jest bardzo szybkie (test diody przechodzi bez problemu).

Napisano

Miałem podobny do @gondoljerzy jednak szlag go trafił przy obciążeniu małym laptopem bodajże 19 V i 4 a prądu. Wkurzyłem się i zrobiłem sam zasilacz. Bazą był transformator bezpieczeństwa kupiony na złomie za 10 zł. Transformator z 230 V na 24 V. Do tego dałem mostek prostowniczy 20 amper i kondensator filtrujący 4700 mikrofaradów. A to wszystko podpiąłem pod przetwornicę step Down https://allegro.pl/oferta/przetwornica-step-down-cc-cv-6v-40v-20a-jak-mppt-8410746733

Zasilacz potrafi dać 10 amperów przy napięciu 15 V. I wytrzymuje krótkie zwarcia. Dodatkowo wymusiłem przepływ powietrza jakimś wentylatorem komputerowym. I mam fajny sprzęt za niecałe 100 zł. 

Napisano
W dniu 19.06.2023 o 09:25, Cinek napisał(a):

Może być?

https://allegro.pl/oferta/zasilacz-laboratoryjny-zhaoxin-rxn-305d-30v-5a-9790841290

Upewnij się tylko, że działa w trybie CV i CC, a nie w przypadku zwarcia rozłącza obwód.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, maras77 napisał(a):

Upewnij się tylko, że działa w trybie CV i CC, a nie w przypadku zwarcia rozłącza obwód.

Ok

Napisano

Ja mam Wisamic NPS306W kupiony na Amazonie. Działa już blisko dwa lata, jest mniejszy i ma podobne parametry.

Tego białego bym nie kupił, bo mi laborki na polibudzie przypomina :phi:.

Napisano

Mam podobny pod marką Yihua model 605D. Zamawiałem w Gotroniku 305 a przysłali 605 i nie chcieli zwrotu :) U mnie działa od prawie 10 lat. Wymieniłem tylko potencjometry, bo są marnej jakości.

Zwróć uwagę na dwie rzeczy:

1 - Część z nich, po przekroczeniu zadanego prądu wyłącza się i trzeba go ręcznie załączyć. Mój akurat tego nie ma, ot zbija parametry, a po zmniejszeniu poboru prądu działa dalej. 2 - chłodzenie - warto wybrać taki model, w którym wiatrak będzie się załączał dopiero po przekroczeniu odpowiedniej temperatury, a nie - jak w moim - wyje na full cały czas. Oczywiście, można to przerobić, ale po co, jak można od razu wybrać taki, jak trzeba.

Napisano
8 godzin temu, Kysior napisał(a):

Zwróć uwagę na dwie rzeczy:

1 - Część z nich, po przekroczeniu zadanego prądu wyłącza się i trzeba go ręcznie załączyć. Mój akurat tego nie ma, ot zbija parametry, a po zmniejszeniu poboru prądu działa dalej. 2 - chłodzenie - warto wybrać taki model, w którym wiatrak będzie się załączał dopiero po przekroczeniu odpowiedniej temperatury, a nie - jak w moim - wyje na full cały czas. Oczywiście, można to przerobić, ale po co, jak można od razu wybrać taki, jak trzeba.

Czyli kupić tego Korada co wcześniej linkowałem-droższy parę złotych a nie ma potencjometrów tylko enkodery no i włącza/reguluje sobie obroty wentylatora według potrzeb:)

Napisano
15 godzin temu, volf6 napisał(a):

Czyli kupić tego Korada co wcześniej linkowałem-droższy parę złotych a nie ma potencjometrów tylko enkodery no i włącza/reguluje sobie obroty wentylatora według potrzeb:)

Ten mój zaoxin, czy jak mu tam, też włącza wentylator w zależności od potrzeby. Przy małych prądach wentylator nie chodzi.

Napisano

Oglądnij sobie filmik:

Wyjaśni Ci jakie  przydatne funkcje powinien posiadać zasilacz laboratoryjny