rwIcIk Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Dojrzewają już owoce i pora na przetwory. Standardowo na 1 kg owoców daję pół litra spirytusu, pół litra wódki i pół kilo cukru. Zawsze mam dylemat, czy najpierw zasypywać cukrem i dopiero po kilku dniach zalewać mieszanką spirytusu i wódki, czy najpierw zalewać, a po kilku tygodniach odsączone owoce zasypywać cukrem? Jak robicie nalewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Ja najpierw zalewam 70%, a dopiero później zasypuję cukrem. tapatalked 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sherif Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 36 minut temu, rwIcIk napisał(a): Dojrzewają już owoce i pora na przetwory. Standardowo na 1 kg owoców daję pół litra spirytusu, pół litra wódki i pół kilo cukru. Zawsze mam dylemat, czy najpierw zasypywać cukrem i dopiero po kilku dniach zalewać mieszanką spirytusu i wódki, czy najpierw zalewać, a po kilku tygodniach odsączone owoce zasypywać cukrem? Jak robicie nalewki? Najpierw zalewać, potem dosypywać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fili_P Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 a co mowi Cieslak?https://allegro.pl/oferta/domowy-wyrob-win-jan-cieslak-13872189368 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwa Napisano 2 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 W dniu 1.07.2023 o 09:58, luccass napisał(a): Ja najpierw zalewam 70%, a dopiero później zasypuję cukrem. tapatalked Ja robię dokładnie tak samo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jet-Set Napisano 3 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Owoce zasypane cukrem i pozostawione na kilka dni rozpoczną procesy fermentacyjne. Alkohol zabija bakterie dlatego do nalewek zalewa się od razu wódką lub spirytusem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudobrody Napisano 3 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 W dniu 1.07.2023 o 09:46, rwIcIk napisał(a): Jak robicie nalewki? To zależy z czego. Pigwę zasypuję cukrem a potem dopiero spirytus... Wiśnie, porzeczki, jeżyny i maliny najpierw zalewałem spirytusem potem dopiero do samych owoców dodawałem cukier zlewając uprzednio wytrawny i mocny roztwór. Na końcu mieszałem ze sobą słodką część z "wytrawną". Nie ma jednej zasady co do tego jak należy postępować. Mam kilka książek dotyczących nalewek i z nich korzystałem aby mieć jakieś podstawy wiedzy odnośnie jak zrobić. Natomiast po latach doświadczeń i modyfikacji robię to co się sprawdza w moim wykonaniu i co ma szansę zostać wypite. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwIcIk Napisano 3 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Ja co roku stoję przed dylematem, jak robić, bo nie zapisuję sposobu z poprzedniego sezonu. Odtwarzam z pamięci Pigwowiec dopiero rośnie. Porzeczki niedługo będą zrywane. Te dam od razu do mieszanki spirytusu z wódką. Potem rzeczywiście odlewam część urobku i dodaję cukier. Trochę płynu musi zostać, by cukier się rozpuścił. Aronię mrożę i dopiero później robię nalewkę. Do aronii dodaję jeszcze dużo soku z cytryny. Nie pamiętam, czy do porzeczeczek też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudobrody Napisano 3 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 8 minut temu, rwIcIk napisał(a): Trochę płynu musi zostać, by cukier się rozpuścił. Cukier się rozpuści na samych owocach nasączonych alkoholem. Nawet jak wylejesz cały płyn. Takie są moje doświadczenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sherif Napisano 3 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 7 godzin temu, rwIcIk napisał(a): Ja co roku stoję przed dylematem, jak robić, bo nie zapisuję sposobu z poprzedniego sezonu. Odtwarzam z pamięci Pigwowiec dopiero rośnie. Porzeczki niedługo będą zrywane. Te dam od razu do mieszanki spirytusu z wódką. Potem rzeczywiście odlewam część urobku i dodaję cukier. Trochę płynu musi zostać, by cukier się rozpuścił. Aronię mrożę i dopiero później robię nalewkę. Do aronii dodaję jeszcze dużo soku z cytryny. Nie pamiętam, czy do porzeczeczek też. Derenia sadź, najlepsza z nalewek . Ja sobie obiecałem, że nie będę się w to bawił, roboty sporo a potem dwie lepsze imprezy i wszystko znika. Robiłem jeszcze z pl brzoskwiń, średnia wyszła bo mało soku maja. U mnie wszyscy znajomi, rodzina cukier sypia po zlaniu ekstraktu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Derenia sadź, najlepsza z nalewek . Ja sobie obiecałem, że nie będę się w to bawił, roboty sporo a potem dwie lepsze imprezy i wszystko znika. Robiłem jeszcze z pl brzoskwiń, średnia wyszła bo mało soku maja. U mnie wszyscy znajomi, rodzina cukier sypia po zlaniu ekstraktu.Dereń faktycznie smaczny, ale wiśnia dla mnie pozostaje królową Ja już się nauczyłem, że nie ma sensu robić nalewek w 3l słojach, bo robota podobna, a te kilka butelek znika w mgnieniu oka. Dlatego w 3l to eksperymenty (w tamtym roku kwiat bzu, w tym pędy sosny), a wiśnia, malina, dereń to już większe słoje tapatalked Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek40 Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Polecam z rajskich jabłuszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sherif Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 1 godzinę temu, luccass napisał(a): Dereń faktycznie smaczny, ale wiśnia dla mnie pozostaje królową Ja już się nauczyłem, że nie ma sensu robić nalewek w 3l słojach, bo robota podobna, a te kilka butelek znika w mgnieniu oka. Dlatego w 3l to eksperymenty (w tamtym roku kwiat bzu, w tym pędy sosny), a wiśnia, malina, dereń to już większe słoje tapatalked Wszystko zależy od zasobów. U siebie mam ich mało a z drugiej strony szkoda, żeby się zmarnowały, więc jak uzbiera sie na 3l słój to jest dobrze. Porzeczki to chyba wymieszam białe z czarnymi . Moja mama robiła z pędów sosny, trochę jak syrop smakowało . Wiśniówka dobra na zimę, ale wolę pigwę czy dereń. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarekB Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 20 godzin temu, rwIcIk napisał(a): Ja co roku stoję przed dylematem, jak robić, bo nie zapisuję sposobu z poprzedniego sezonu. Ogólna ( ale z wyjątkami ) zasada - owoce miękkie najpierw zalewamy spirytusem - oddadzą sok same. Owoce twarde - zasypujemy cukrem, cukier ułatwia wydobycie soku. Przy porzeczkach nie przesadź z mocą, lubią się ścinać pektyny jak za mocny alkohol, taka galaretka się robi. 65-70 max. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwIcIk Napisano 4 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 8 minut temu, DarekB napisał(a): Ogólna ( ale z wyjątkami ) zasada - owoce miękkie najpierw zalewamy spirytusem - oddadzą sok same. Owoce twarde - zasypujemy cukrem, cukier ułatwia wydobycie soku. Przy porzeczkach nie przesadź z mocą, lubią się ścinać pektyny jak za mocny alkohol, taka galaretka się robi. 65-70 max. Mieszam spirytus z wódką 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudobrody Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 19 minut temu, DarekB napisał(a): Przy porzeczkach nie przesadź z mocą, lubią się ścinać pektyny jak za mocny alkohol, taka galaretka się robi To samo może się stać przy mirabelkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ANalfabeta Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Kiedyś zalałem chyba aronię mocnym alko i właśnie zrobiła się taka galaretka. Szukałem na alkoforach co z tym zrobić. Do gustu przypadła mi jednak z odpowiedzi w znalezionym wątku: "Wpier***j łyżeczką" 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwIcIk Napisano 4 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 16 minut temu, ANalfabeta napisał(a): Kiedyś zalałem chyba aronię mocnym alko i właśnie zrobiła się taka galaretka. Szukałem na alkoforach co z tym zrobić. Do gustu przypadła mi jednak z odpowiedzi w znalezionym wątku: "Wpier***j łyżeczką" ja dodaję sporo soku z cytryn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Kiedyś zalałem chyba aronię mocnym alko i właśnie zrobiła się taka galaretka. Szukałem na alkoforach co z tym zrobić. Do gustu przypadła mi jednak z odpowiedzi w znalezionym wątku: "Wpier***j łyżeczką" Ja tak kiedyś 'zwarzyłem' jeżyny tapatalked Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarekB Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 8 godzin temu, ANalfabeta napisał(a): Kiedyś zalałem chyba aronię mocnym alko i właśnie zrobiła się taka galaretka. Szukałem na alkoforach co z tym zrobić. Do gustu przypadła mi jednak z odpowiedzi w znalezionym wątku: "Wpier***j łyżeczką" Podobno pektoenzym pomaga. Nie sprawdzałem, łyżeczka okazała się dobrą opcją "Chłopaki, co wy tam znowu pijecie ochleje jedne?!" "My??? Niiiic..." 1 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fili_P Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 a ja polecam nalewke w wersji jak ta zupa co sie nawinie to do garawiadomo ratafia kaszubska najleosza ( bo ciezko trafic np w innych regionach Polski takie truskawki jak tu... no ale fajne jest tez to ze de facto co roku jest inna ;-)))))o np tuhttps://beszamel.se.pl/przepisy/napoje/ratafia-przepis-jak-zrobic-nalewke-wieloowocowa-re-g3sj-L8yx-gLMJ.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ANalfabeta Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 50 minut temu, Fili_P napisał(a): a ja polecam nalewke w wersji jak ta zupa co sie nawinie to do gara wiadomo ratafia kaszubska najleosza ( bo ciezko trafic np w innych regionach Polski takie truskawki jak tu... no ale fajne jest tez to ze de facto co roku jest inna ;-))))) o np tu https://beszamel.se.pl/przepisy/napoje/ratafia-przepis-jak-zrobic-nalewke-wieloowocowa-re-g3sj-L8yx-gLMJ.html Chyba ostatni moment na truskawki, na krzaku już borówka pokazuje co potrafi. W tle mam białą morwę (chwast, ale owoc przesłodki). Później maliny, wiśnie.... Jeżyna jak dostanie WODY i Słońca to będę rwał bez opamiętania. A później..... ehhh PS. Pigwę można ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fili_P Napisano 5 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 Chyba ostatni moment na truskawki, na krzaku już borówka pokazuje co potrafi. W tle mam białą morwę (chwast, ale owoc przesłodki). Później maliny, wiśnie.... Jeżyna jak dostanie WODY i Słońca to będę rwał bez opamiętania. A później..... ehhh PS. Pigwę można ? z dodatkiem pigwy nie probowalemu mnie leciały czerwone i ewentualnie jakis agrest/ jabkuszko/ gruszka/ morela śliwka w symbolicznej iloscinie dawalem tez suszonych typu jak tam proponuja np rodzynki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudobrody Napisano 5 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 10 godzin temu, ANalfabeta napisał(a): PS. Pigwę można ? Trzeba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.