Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja do domu na 3 pokoje?

Featured Replies

Napisano

Rok więcej czyli trzy lata 🤭

Napisano
W dniu 30.12.2023 o 14:37, szpyrek napisał(a):

Rok więcej czyli trzy lata 🤭

A to teraz wszystko jasne 👍

To ja jednak wolę standardową 5-letnią w Gree czy 5,5 roczną w MDV.

Nie ma to tamto - wygrałeś życie 👍

Napisano
W dniu 28.12.2023 o 20:38, wujek napisał(a):

Takie szybkie pytanie o klime. Salon plus 3 sypialnie w bloku. 

1. Mozna te rury ukryc w scianach?

2. Ile jednostek? Z zalozenia w dzien bedzie chodzil salon plus jeden max dwa pokoje w nocy 3 sypialnie. 2 jednostki zewnetrzne na salon plus na sypialnie czy jedna opedzlowac?

3. To co w srodku ma byc ladne, chetnie kolorowe ze sterowaniem po wifi. Wybrac co mi sie podoba czy brac konkretne firmy?

Ad.1. zależy od grubości ścian. Ja np. odpuściłem i wrzuciłem jednostki na ścianę kolankową. Przez to cena zrobiła się masakryczna. 

Ad.2. Czyli masz 3 sypialnie, salon i 2 pokoje? 6 jednostek i nie dziaduj ;) A tak na serio to się zastanów bo mocowo to słabo wygląda. 200 m2 mieszkanie kupujesz czy segment/dom? Wypadałoby sprytną firmę ogarnąć do montażu klimy kanałowej. Przy 3 jednostek przekroczysz próg mocy i będziesz się musiał rejestrować z urządzeniem w rejestrze klimatyzacji. A jak UE wprowadzi extra podatek za chłodzenie to będzie słabo. Przy 5 pokojach i niezależnym chłodzeniu to jakiś Panasonic CU-5Z90TBE plus jednostki wewnętrzne. Pomyśl o tym żeby to nie hałasowało na zewnątrz bo mało kto o tym myśli. Praktycznie większość jednostek zewnętrznych przekracza dozwolony próg hałasu i sąsiad może się :pifpaf:. Z drugiej strony chyba prawnie nie ma możliwości zmusić do skutecznego demontażu. 

Ad.3. Nie dziaduj tylko bierz wyższą półkę. Panasonic/Daikin/Fujitsu/Hitachi. Pogadaj z serwisantami. Jak będzie upał i się sprzęt popsuje to wierz mi że nikt na czas na naprawę nie dojedzie bo takich tanich klim będzie do naprawy sporo ;)

No ale ja specjalistą nie jestem :P

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 2.07.2023 o 09:17, grzes25 napisał(a):

Przymierzam się do zakupu klimatyzacji na poddasze do 3 pokoi na co zwrócić uwagę przy wyborze, jaki producent godny polecenia?!

U mnie Toshiba od 10 lat bez żadnego serwisu i nic się nie dzieje. Jednostka zewnętrzna pod oknem sypialni i przy zamkniętym oknie nie słychać jej.

Napisano
15 minut temu, OPAL napisał(a):

U mnie Toshiba od 10 lat bez żadnego serwisu i nic się nie dzieje. Jednostka zewnętrzna pod oknem sypialni i przy zamkniętym oknie nie słychać jej.

To może nie działa, może poproś forumowego kolegę o serwis 😉

Napisano

Właśnie umówiłem przegląd półroczny bo tak jest w gree, 250 zł...

Czyli żeby utrzymać gwarancje na 5 lat trzeba wydać 10 x 250 = 2500 zł. Chyba po tym rezygnuje ;]

Napisano
14 godzin temu, OPAL napisał(a):

ale tam MUSI [kurza twarz] z niej 🤮

Napisano
W dniu 12.01.2024 o 23:49, technix napisał(a):

ale tam MUSI [kurza twarz] z niej 🤮

Kurz z filtra odkurzam raz w roku i nic nie wali.

Ma jakiś ficzur, że po wyłączeniu jej jeszcze jakiś czas osusza sobie bebechy, więc może to coś jednak daje.

• 8 miesięcy później...
Napisano

Klimatyzatory z funkcją grzania to nowoczesne, energooszczędne rozwiązanie, które z roku na rok zyskuje na popularności.

Napisano
Godzinę temu, CarlMurr napisał(a):

Klimatyzatory z funkcją grzania to nowoczesne, energooszczędne rozwiązanie, które z roku na rok zyskuje na popularności.

WOW 

co dystrubuujesz?

Napisano
5 godzin temu, CarlMurr napisał(a):

To są pompy ciepła i można odliczyć do podatku :old:

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

To są pompy ciepła i można odliczyć do podatku :old:

Tak, ale tylko te, które są na liście ZUM, a te już mają i tyle sztucznie podniesioną cenę, że na jedno wychodzi 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Podepnę się pod temat. Mieszkanie w bloku i chciałem klimę typu multisplit w salonie (02) i sypialni (04). Wydaje się, że najlepiej po obu stronach ściany oddzielającej salon od sypialni. Czy to dobry i najprostszy koncept?

Może możecie kogoś polecić do zakupu i montażu w Warszawa.

Screenshot_20240927_174942_Drive.jpg

Edytowane przez wicia

• 4 miesiące później...
Napisano

Mam do wyboru 3 opcje do domu. W sumie 4 jednostki cena od 11 do 19 netto. Opcja konieczna to łatwe sterowanie WIFI, która klime brać?

Haier Revive Multi split 

Haier Flexis Multi split

Fujitsu Keta Multi split

Jeden 3.5Kw 3x 2.5Kw.

Napisano

Mam Rotenso multisplit 3x 1,6KW + 1x2,5KW - działa bezproblemowo od kilku lat - czyszczenie-odgrzybianie co wiosne i tyle

inwerter grzanie + chłodzenie

Napisano
9 godzin temu, kilermati napisał(a):

Mam Rotenso multisplit 3x 1,6KW + 1x2,5KW - działa bezproblemowo od kilku lat - czyszczenie-odgrzybianie co wiosne i tyle

inwerter grzanie + chłodzenie

Nie no fajnie ale ja mogę wybrać tylko z tych dwóch. 

Napisano
19 minut temu, wujek napisał(a):

Nie no fajnie ale ja mogę wybrać tylko z tych dwóch. 

Haier 

• 3 miesiące później...
Napisano

No dziady jakich mało. Te rurki odpływowe to chyba na izolacje zrobili? Kolanko nie powinno być kulkowe a spadek większy? IMO smród z kanalizacji będzie :hmm: 

image.png.586719ce26f3d1e9f8f463407f2cefc0.png

image.png.b4da46184acb4e45e5c3230dcadbdbeb.png

Edytowane przez wujek

Napisano
30 minut temu, rwIcIk napisał(a):

To jakaś straszna prowizorka. Te obwijki z taśmy klejącej 😁

Mam odpływ z pieca c.o. i tam trzeba czasem  dolewać wody, by nie śmierdziało.

Te u Ciebie mają jakiś zawór zwrotny?

Właśnie nie ma to schodzi do toalety na dole i pyk do syfonu przy umywalce. Ręce opadają na tych fachowców.

Napisano
5 godzin temu, wujek napisał(a):

No dziady jakich mało. Te rurki odpływowe to chyba na izolacje zrobili? Kolanko nie powinno być kulkowe a spadek większy? IMO smród z kanalizacji będzie :hmm: 

Będzie albo nie będzie. Bardziej bym się obawiał zamurowania tego, zazwyczaj chyba stosują rurkę klejoną żółtą CPVC czy tam PVCC 1/2 (ok 16 mm), którą trwale skleisz, oraz nie zagnieciesz przy tynkowaniu. Na koniec przed podłączeniem do kanalizacji syfon suchy kulkowy lub membranowy. Ten syfonik co na zdjęciu będzie działał, ale przy działającej klimie.

Napisano
2 godziny temu, Artur_W_wa napisał(a):

Będzie albo nie będzie. Bardziej bym się obawiał zamurowania tego, zazwyczaj chyba stosują rurkę klejoną żółtą CPVC czy tam PVCC 1/2 (ok 16 mm), którą trwale skleisz, oraz nie zagnieciesz przy tynkowaniu. Na koniec przed podłączeniem do kanalizacji syfon suchy kulkowy lub membranowy. Ten syfonik co na zdjęciu będzie działał, ale przy działającej klimie.

Tak jak myślałem trzeba to zmienić. Czy jak na piętrze będę montował odpływ do umywalki to tam też dodatkowy syfon przed syfonem umywalkowym?

Napisano
32 minuty temu, wujek napisał(a):

Tak jak myślałem trzeba to zmienić. Czy jak na piętrze będę montował odpływ do umywalki to tam też dodatkowy syfon przed syfonem umywalkowym?

Jak "przed" syfonem dopływ ala zmywarka/pralka/suszarka to raczej nie. Jak za syfonem to tak.

Napisano
W dniu 31.05.2025 o 11:32, wujek napisał(a):

Bardzo bardzo dobrze 👍

Odechce się Wam "fachowców" który taniej zrobi 😁

Z niecierpliwością czekam na dalsze wątki z cyklu "dzieje się to i to"..., albo " zrobili  mi ..." 🤤

Napisano
W dniu 31.05.2025 o 17:16, Artur_W_wa napisał(a):

Dodał bym działającej w trybie chłodzenia 😉

Ale mi się wątek podoba 😁

Napisano
2 minuty temu, technix napisał(a):

Bardzo bardzo dobrze 👍

Z niecierpliwością czekam na dalsze wątki z cyklu "dzieje się to i to"..., albo " zrobili  mi ..." 🤤

To że jest to tak zrobione, nie oznacza od razu że jest tanio :old:

Napisano
5 minut temu, technix napisał(a):

Bardzo bardzo dobrze 👍

To deweloper fachowców załatwiał także tego. 

Napisano
5 minut temu, Artur_W_wa napisał(a):

To że jest to tak zrobione, nie oznacza od razu że jest tanio :old:

Ale casting na pewno był 😁

Napisano
3 minuty temu, wujek napisał(a):

To deweloper fachowców załatwiał także tego. 

No tym bardziej się nie pomyliłem.

I casting był i NAJTANIEJ miało być?

Co Cię to obchodzi teraz, płytę kręć i do papugi dzwoń, że ma zlecenie bo okresowo śmierdzi z klimy, rękojmia 5 lat ect.

Ach, rozmarzylem się...

Warszawa 😁

Napisano
W dniu 31.05.2025 o 11:32, wujek napisał(a):

czlowieku trzeba bylo pisac, od klimy tez mam dobrego fachowca ;]

Napisano
15 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

czlowieku trzeba bylo pisac, od klimy tez mam dobrego fachowca ;]

@Josyp ?

Napisano
8 minut temu, technix napisał(a):

@Josyp ?

Moja klima dziala pieknie 5 rok bez serwisu za 500 jakiegos pisowca :jem: