Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Inteligentne ładowanie akumulatora - wyłączyć czy nie?

Featured Replies

Napisano

W moim aucie jest coś takiego jak inteligente ładowanie. Często jest tak, że altek nie ładuje, tzn. ładowanie jest na poziomie 12,1-12,5V i wzrasta podczas hamowania silnikiem do wartości 14,5V. Wg znawców tematu jest to kolejny proekologiczny wynalazek, który nie koniecznie sprzyja portfelowi posiadacza tegoż wynalazku.

W moim aucie zastosowano fabrycznie akumulator EFB, który wymieniłem na nowy rok temu. I tak się zastanawiam jak długo pociągnie. Posiadam program diagnostyczny, którym mogę tą funkcję wyłączyć. Na razie wyłączony mam system S&S. Jak myślicie - wyłączyć inteligentne ladowanie czy zostawić jak jest?

Edytowane przez bochumil

Napisano

Ja bym wyłączył i obserwował ładowanie...

Napisano
24 minuty temu, bochumil napisał(a):

Wg znawców tematu jest to kolejny proekologiczny wynalazek, który nie koniecznie sprzyja portfelowi posiadacza tegoż wynalazku.

Aku w Mazdzie skonczyl wlasnie 7 lat, nigdy nie byl doladowywany ani dotykany, inteligentne ladowanie jest.

Napisano
3 godziny temu, bochumil napisał(a):

W moim aucie zastosowano fabrycznie akumulator EFB, który wymieniłem na nowy rok temu. I tak się zastanawiam jak długo pociągnie. 

Pociągnie długo jeśli jeździ co najmniej raz w tygodniu na długie trasy 50-100km na których zdoła się całkowicie naładować.

Pociągnie krótko jeśli jeździ tylko krótkie trasy po mieście, albo co gorsza głównie stoi na parkingu bez jeżdżenia.
W tym drugim przypadku dobrze jest co jakiś czas podładować akumulator ładowarką mikroprocesorową przez kilkanaście godzin.

Wg mnie dezaktywacja "inteligentnego ładowania" będzie miała marginalny lub żadny wpływ na żywotność akumulatora, najważniejsze to tak eksploatować akumulator aby się nie rozładował.

Edytowane przez kordirko

Napisano
7 godzin temu, bochumil napisał(a):

W moim aucie jest coś takiego jak inteligente ładowanie. Często jest tak, że altek nie ładuje, tzn. ładowanie jest na poziomie 12,1-12,5V i wzrasta podczas hamowania silnikiem do wartości 14,5V. Wg znawców tematu jest to kolejny proekologiczny wynalazek, który nie koniecznie sprzyja portfelowi posiadacza tegoż wynalazku.

W moim aucie zastosowano fabrycznie akumulator EFB, który wymieniłem na nowy rok temu. I tak się zastanawiam jak długo pociągnie. Posiadam program diagnostyczny, którym mogę tą funkcję wyłączyć. Na razie wyłączony mam system S&S. Jak myślicie - wyłączyć inteligentne ladowanie czy zostawić jak jest?

U mnie działa to wszystko  już 6 lat :ok:

Napisano
11 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Aku w Mazdzie skonczyl wlasnie 7 lat, nigdy nie byl doladowywany ani dotykany, inteligentne ladowanie jest.

4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

U mnie działa to wszystko  już 6 lat :ok:

Pewnie fabryczne z 1-go montażu i być moze AGM więc srednie porównanie do akumulatora z rynku wtórnego w dużo tańszej technologii i do tego w innym aucie i pewnie inaczej użytkowanym...

Napisano

Ja u siebie w Skodzie wyjąłem wtyczkę od tego "cudu".Ładowanie normalne 14 v cały czas do poziomu 100 % a nie 80 % .Dodatkowo Start-Stop dezaktywowany .

Innych objawów nie stwierdzono.Ale u mnie więcej stoi niż jeździ.

Napisano

U mnie w Grandlandzie aby wyłączyć inteligentne ładowanie wystarczy po prostu włączyć światła mijania. Wtedy ładuje cały czas ponad 14v

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, franki napisał(a):

U mnie w Grandlandzie aby wyłączyć inteligentne ładowanie wystarczy po prostu włączyć światła mijania. Wtedy ładuje cały czas ponad 14v

U mnie tak się nie dzieje.

Napisano

W Tipo aby nie ładowało inteligentnie to trzeba jeździć z włączoną lodówką :hehe:

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, kartonik napisał(a):

W Tipo aby nie ładowało inteligentnie to trzeba jeździć z włączoną lodówką :hehe:

W Julce jest tak samo ;]

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 23.08.2023 o 20:25, bochumil napisał(a):

We wszystkich Iveco co miały tzw. Smarta... został on odłączony... akumulatory wytrzymują około 2 lat max. ale specyfika auta nie pozwala na jakieś dłuższe użytkowanie aku ;) .... w nowych Iveco 2022.... odłączenie tej funkcji (fizyczne) skutkuje błędem na wyświetlaczu.... to dotyczy wersji 2,3