Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Euro 6 AM?

Featured Replies

Napisano

Próbuje w „historia pojazdu” sprawdzić jaką normę euro spełnia moja cytryna. No i dostaję info, że nie ma danych w bazie 😅 . A w dowodzie mam coś takiego jak 6 AM, ale wg googla coś takiego nie istnieje… o co kaman? 

IMG_7013.jpeg

Napisano
36 minut temu, Olas1 napisał(a):

Próbuje w „historia pojazdu” sprawdzić jaką normę euro spełnia moja cytryna. No i dostaję info, że nie ma danych w bazie 😅 . A w dowodzie mam coś takiego jak 6 AM, ale wg googla coś takiego nie istnieje… o co kaman? 

IMG_7013.jpeg

Jest coś takiego niektóre normy mają też literki i są one wpisane w homologację auta.

Napisano
Godzinę temu, dobromir napisał(a):

Jest coś takiego niektóre normy mają też literki i są one wpisane w homologację auta.

To zdaje się typ świadectwa homologacji - ktoś wpisał zamiast normy czystości spalin

https://www.tdt.gov.pl/komunikaty/komunikat-w-sprawie-waznosci-swiadectw-homologacji-typu-we-w-odniesieniu-do-emisji-spalin-z-dnia-8-lipca-2021-r/

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Czyli 6d 👍 

Ciekawe czemu nie ma danych  w historii pojazdu? 

Napisano
23 godziny temu, Olas1 napisał(a):

Ciekawe czemu nie ma danych  w historii pojazdu? 

Pewnie pole ma zablokowaną listę możliwych norm, przy imporcie wywala błąd bo nie ma normy 6AM więc pokazują brak danych.

Temat do odkręcenia w WK, auto z PL czy sprowadzane?

Napisano

ja mam w DR Euro6 AP

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, Piotrus napisał(a):

Pewnie pole ma zablokowaną listę możliwych norm, przy imporcie wywala błąd bo nie ma normy 6AM więc pokazują brak danych.

Temat do odkręcenia w WK, auto z PL czy sprowadzane?

polskie 

Napisano
Teraz, Olas1 napisał(a):

polskie 

No to nie będzie problemu ze świadectwem homologacji od importera, także udałbym się do WK celem odkręcenia tego babola.

Napisano
7 godzin temu, Piotrus napisał(a):

No to nie będzie problemu ze świadectwem homologacji od importera, także udałbym się do WK celem odkręcenia tego babola.

Po co?

Napisano
19 minut temu, grogi napisał(a):

Po co?

Dla porządku w papierach, jak widać na przykładzie kolegi, w systemie dzisiaj nie jest wpisana żadna norma pomimo oczywistej pomyłki pisarskiej dowodzie.

Napisano

No i co z tej pomyłki wynika?

Zacząłbym za tym łazić jak już będzie w czymś przeszkadzać. Bo jest duża szansa, że auto się zezłomuje i nic z tego nie wyniknie.  

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

No i co z tej pomyłki wynika?

Wynika z niej brak wpisanej normy spalin w CEP.

Z informacji w sieci wynika że na podstawie tej informacji będą identyfikowane pojazdy wjeżdżające do SCT, dla mnie to wystarczający powód ale każdy robi jak uważa.

Napisano

Mi się wydaje, że wszyskie nowe samochody mają wpisywane w ten sposób normy.

W aucie z 2020 mialem wpis Euro 6 DG

W innym aucie z 2021 jest Euro 6 AP

W oby przypadkach jednak na stronie histriapojazdu - jest to w ten sam sposób pokazane. (6 DG, 6 AP)

Czy wszyscy tak mają ?

To by sie zgadzało z tą tabelą co jest w linku co rwIcIK wrzucił.

Edytowane przez CiniO

Napisano
W dniu 15.11.2023 o 08:29, jqr napisał(a):

ja mam w DR Euro6 AP

W którym jest ta informacja? Nie mogę u siebie znaleźć...

Napisano
10 godzin temu, torelek napisał(a):

W którym jest ta informacja? Nie mogę u siebie znaleźć...

w adnotacjach urzędowych

20231121_075546.jpg

Napisano
8 godzin temu, jqr napisał(a):

w adnotacjach urzędowych

20231121_075546.jpg

Nic nie mam w tej rubryce na temat normy spalin...

Napisano

Nie rozumiem o czym jest ten wątek, ludzie mają wpisane normy z dwoma lub jedna literka i chcą robić raban w wk. Normy te wynikają z homologacji i dokładnie takie są tam wpisane. Dla ludzi najważniejsze jest liczba a literka nie ma żadnego znaczenia dla zwykłego użytkownika. I jeszcze jedno, nikt w wk nie będzie sprawdzał jaka powinna być norma bo to obowiązek właściciela auta udowodnić że jest zła chyba że wk coś zmienił albo "zgubił" normę.

Napisano
12 godzin temu, jqr napisał(a):

w adnotacjach urzędowych

20231121_075546.jpg

Sprawdziłem i też tak mam.

Napisano
W dniu 20.11.2023 o 00:35, CiniO napisał(a):

Mi się wydaje, że wszyskie nowe samochody mają wpisywane w ten sposób normy.

W aucie z 2020 mialem wpis Euro 6 DG

W innym aucie z 2021 jest Euro 6 AP

W oby przypadkach jednak na stronie histriapojazdu - jest to w ten sam sposób pokazane. (6 DG, 6 AP)

Czy wszyscy tak mają ?

To by sie zgadzało z tą tabelą co jest w linku co rwIcIK wrzucił.

Mam tak i w dowodzie i na stronie

IMG_7694.png

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, dobromir napisał(a):

Nie rozumiem o czym jest ten wątek, ludzie mają wpisane normy z dwoma lub jedna literka i chcą robić raban w wk. Normy te wynikają z homologacji i dokładnie takie są tam wpisane. Dla ludzi najważniejsze jest liczba a literka nie ma żadnego znaczenia dla zwykłego użytkownika. I jeszcze jedno, nikt w wk nie będzie sprawdzał jaka powinna być norma bo to obowiązek właściciela auta udowodnić że jest zła chyba że wk coś zmienił albo "zgubił" normę.

No właśnie ta literka/literki mają znaczenie. Skąd zwykły, szary użytkownik samochodu ma wiedzieć jaką ma normę skoro wszędzie posługują się takimi? 

SCT - etapy wdażania.png

Napisano
11 godzin temu, Olas1 napisał(a):

No właśnie ta literka/literki mają znaczenie. Skąd zwykły, szary użytkownik samochodu ma wiedzieć jaką ma normę skoro wszędzie posługują się takimi? 

SCT - etapy wdażania.png

Naprawdę ktoś przejmuje się normami, które będą obowiązywać w 2030? Przecież dalej niewiadomo kiedy i czy w ogóle one wejdą.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, dobromir napisał(a):

Naprawdę ktoś przejmuje się normami, które będą obowiązywać w 2030? Przecież dalej niewiadomo kiedy i czy w ogóle one wejdą.

Tak, naprawdę ktoś się tym przejmuje.