Skocz do zawartości

Grill gazowy co polecacie


Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 31.05.2024 o 13:56, zinger napisał(a):

Chciałbym dokupić kamien do pizzy, na coś zwrócić uwagę, czy w zasadzie dowolny byle się zmieścił?

Pieczenie pizzy na grillu to średni pomysł - chyba, że pokrywa z jakiegoś materiału akumulującego dużo ciepła, np. kamienia ;] 

  • Haha 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, luccass napisał(a):

Pieczenie pizzy na grillu to średni pomysł - chyba, że pokrywa z jakiegoś materiału akumulującego dużo ciepła, np. kamienia ;] 

Mnie się raz zdarzyło. W grillowędzarni piec pizzę. Długotrwały brak prądu. Udało się ją mocno nagrzać. Z tym, że ona jest z cegieł i ma palenisko oddalone od rusztu ... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, luccass napisał(a):

Pieczenie pizzy na grillu to średni pomysł - chyba, że pokrywa z jakiegoś materiału akumulującego dużo ciepła, np. kamienia ;] 

Ale chyba i tak lepiej niż w piekarniku :hmm:

 

Swoją drogą widzialem taka pokrywę do grillów Napoleona chyba.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, zinger napisał(a):

Ale chyba i tak lepiej niż w piekarniku :hmm:

 

Swoją drogą widzialem taka pokrywę do grillów Napoleona chyba.

No właśnie niekoniecznie, piekarnik grzeje z obu stron - nagrzewasz kamień, który trzyma temperaturę, a potem dopalacz w postaci grilla, który piecze górę aktywnie, a kamień oddaje ciepło piekąc od dołu. 2 minuty i gotowe

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, zinger napisał(a):

Ale chyba i tak lepiej niż w piekarniku :hmm:

 

Swoją drogą widzialem taka pokrywę do grillów Napoleona chyba.

Kolega wcześniej wyjaśnił ;) Na kamieniu w grillu spalisz dół zanim mozzarella się rozpuści na górze ;) I żeby nie było - piszę z doświadczenia ;]

  • Haha 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, luccass napisał(a):

Kolega wcześniej wyjaśnił ;) Na kamieniu w grillu spalisz dół zanim mozzarella się rozpuści na górze ;) I żeby nie było - piszę z doświadczenia ;]

Ok, nie było tematu :]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisano (edytowane)
22 godziny temu, DamianB napisał(a):

Po 5 to chyba jednak przesada w drugą stronę emoji848.png
Dzisiaj tak około po 10 miałem 220, wydaje się sensownie

A max jaki można mniej więcej uzyskać 🙂?

Edytowane przez Cezarek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 5.06.2024 o 14:30, luccass napisał(a):

Kolega wcześniej wyjaśnił ;) Na kamieniu w grillu spalisz dół zanim mozzarella się rozpuści na górze ;) I żeby nie było - piszę z doświadczenia ;]

Jednak nie posłuchałem, pizza wyszła zajebista ;/

20240615_151517.jpg.f2d3bfc2a3e03c6ff1f745ca8ed20250.jpg20240615_150927.jpg.e82a5a7ddce524539befd5795b6ed8f3.jpg

  • Lubię to 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Jaką temperaturę osiągnąłeś ?

Max było ok 270-280 i pierwsza chyba najfajniej wyszła po 4min. Druga była nieco grubsza i do tego środek się wychlodził przy wyciąganiu i wkładaniu i trzeba było trochę dłużej potrzymać, kolejne wkładaliśmy jak się grill chwilke dogrzał i tak 5 min mw to optymalny czas był.

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 5 to chyba jednak przesada w drugą stronę
Dzisiaj tak około po 10 miałem 220, wydaje się sensownie

Dzisiaj dosłownie stałem z zegarkiem i obserwowałem i wyszło tak: 200 stopni w 5 minut, 250 w 7 minut, 280 w 9 minut.
  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, z zamkniętą pokrywą, na maxa nie kręcimy bo promienniki nad palnikiem robią się czerwone.
Czyli nie jest to Twój max, skoro na palnikach min...

Ja chyba mam 160 stopni przy palnikach na minimum

Jak na kolejnej butli, nie będę osiągał takich temperatur, to trzeba będzie się zastanowić nad reklamacją, ale pewnie będzie ciężka przeprawa.

A co złego że robią się czerwone?
  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.