Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grill gazowy co polecacie

Featured Replies

Napisano
W dniu 31.05.2024 o 13:56, zinger napisał(a):

Chciałbym dokupić kamien do pizzy, na coś zwrócić uwagę, czy w zasadzie dowolny byle się zmieścił?

Pieczenie pizzy na grillu to średni pomysł - chyba, że pokrywa z jakiegoś materiału akumulującego dużo ciepła, np. kamienia ;] 

Napisano
11 godzin temu, luccass napisał(a):

Pieczenie pizzy na grillu to średni pomysł - chyba, że pokrywa z jakiegoś materiału akumulującego dużo ciepła, np. kamienia ;] 

Mnie się raz zdarzyło. W grillowędzarni piec pizzę. Długotrwały brak prądu. Udało się ją mocno nagrzać. Z tym, że ona jest z cegieł i ma palenisko oddalone od rusztu ... :)

Napisano
11 godzin temu, luccass napisał(a):

Ale chyba i tak lepiej niż w piekarniku :hmm:

Swoją drogą widzialem taka pokrywę do grillów Napoleona chyba.

Napisano
3 godziny temu, zinger napisał(a):

No właśnie niekoniecznie, piekarnik grzeje z obu stron - nagrzewasz kamień, który trzyma temperaturę, a potem dopalacz w postaci grilla, który piecze górę aktywnie, a kamień oddaje ciepło piekąc od dołu. 2 minuty i gotowe

Napisano
3 godziny temu, zinger napisał(a):

Kolega wcześniej wyjaśnił ;) Na kamieniu w grillu spalisz dół zanim mozzarella się rozpuści na górze ;) I żeby nie było - piszę z doświadczenia ;]

Napisano
4 godziny temu, luccass napisał(a):

Kolega wcześniej wyjaśnił ;) Na kamieniu w grillu spalisz dół zanim mozzarella się rozpuści na górze ;) I żeby nie było - piszę z doświadczenia ;]

Ok, nie było tematu :]

Napisano

250 stopni po 25 minutach? Tyle to mam chyba po pięciu. Grill z LEROY MERLIN, ich własny Naterial.
Po 5 to chyba jednak przesada w drugą stronę [emoji848]
Dzisiaj tak około po 10 miałem 220, wydaje się sensownie
Napisano
  • Autor
22 godziny temu, DamianB napisał(a):

Po 5 to chyba jednak przesada w drugą stronę emoji848.png

A max jaki można mniej więcej uzyskać 🙂?

Edytowane przez Cezarek

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 5.06.2024 o 14:30, luccass napisał(a):

Jednak nie posłuchałem, pizza wyszła zajebista ;/

20240615_151517.jpg.f2d3bfc2a3e03c6ff1f745ca8ed20250.jpg20240615_150927.jpg.e82a5a7ddce524539befd5795b6ed8f3.jpg

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Jaką temperaturę osiągnąłeś ?

Max było ok 270-280 i pierwsza chyba najfajniej wyszła po 4min. Druga była nieco grubsza i do tego środek się wychlodził przy wyciąganiu i wkładaniu i trzeba było trochę dłużej potrzymać, kolejne wkładaliśmy jak się grill chwilke dogrzał i tak 5 min mw to optymalny czas był.

Napisano
W dniu 6.06.2024 o 20:15, Cezarek napisał(a):

A max jaki można mniej więcej uzyskać 🙂?

290°

20240615_222956.jpg

Napisano
Po 5 to chyba jednak przesada w drugą stronę [emoji848]

Dzisiaj dosłownie stałem z zegarkiem i obserwowałem i wyszło tak: 200 stopni w 5 minut, 250 w 7 minut, 280 w 9 minut.
Napisano
7 minut temu, DamianB napisał(a):

Palniki na minimum? ;)

Tak, z zamkniętą pokrywą, na maxa nie kręcimy bo promienniki nad palnikiem robią się czerwone.

Napisano
Tak, z zamkniętą pokrywą, na maxa nie kręcimy bo promienniki nad palnikiem robią się czerwone.
Czyli nie jest to Twój max, skoro na palnikach min...

Ja chyba mam 160 stopni przy palnikach na minimum

Jak na kolejnej butli, nie będę osiągał takich temperatur, to trzeba będzie się zastanowić nad reklamacją, ale pewnie będzie ciężka przeprawa.

A co złego że robią się czerwone?
  • 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 2.06.2024 o 19:56, bielaPL napisał(a):

Może lepiej palenisko?

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Jak jaskiniowcy

Napisano
46 minut temu, pakuu1 napisał(a):

W Selgros dobra promocja na Enders Monroe Pro 4 SIK Turbo

https://www.pepper.pl/promocje/grill-gazowy-enders-monroe-pro-4-sik-turbo-858235

Mam identycznego tylko w wersji black. Złego słowa nie powiem. Ponoć da się go rozkręcić do 400°C, u mnie max to bodaj 350 było 

• 1 miesiąc później...
Napisano
Butla. Pytanie, jak eksploatowana? Niektóre grille nie powinny być odpalane z butla wewnątrz. 
A jaki by to miało mieć wpływ? Jeśli wszystko jest szczelne?

W grillu i tak jest tyle otworów, że ciężko o jakiekolwiek nagromadzenie się gazu, tak myślę [emoji848]
Napisano
30 minut temu, DamianB napisał(a):

W grillu i tak jest tyle otworów, że ciężko o jakiekolwiek nagromadzenie się gazu, tak myślę emoji848.png

Kwestia może izolacji termicznej.

U mnie jest specjalna podwójna blacha pomiędzy butlą a częścią z palnikami.

Napisano
7 godzin temu, DamianB napisał(a):

W grillu i tak jest tyle otworów, że ciężko o jakiekolwiek nagromadzenie się gazu, tak myślę emoji848.png

Niech przewód łączący butlę z grillem dotknie spodniej części paleniska i już może być problem. 

Napisano
Cytat

– Czytałem książkę, żona zawołała, że jest pożar. Otworzyłem drzwi tarasowe i zobaczyłem, że z rozszczelnionej butli wydobywa się ogień pod dużym ciśnieniem. Zapaliła się elewacja styropianowa i płomienie błyskawicznie rozprzestrzeniały się w obie strony. W moim mieszkaniu ogień był po około pół minuty. Pękły szyby. Mogliśmy z żoną tylko opuścić mieszkanie – powiedział Jan Kopka.

https://rzeszow-news.pl/po-sobotnim-pozarze-na-osiedlu-biala-w-rzeszowie-inspektorzy-sprawdzaja-stan-techniczny-budynkow/

Napisano
W dniu 1.09.2024 o 23:12, luccass napisał(a):

Niech przewód łączący butlę z grillem dotknie spodniej części paleniska i już może być problem. 

Dlatego ten przewód jest w sztywnym stalowym oplocie, żeby nie było problemu.

Napisano
5 minut temu, torelek napisał(a):

Dlatego ten przewód jest w sztywnym stalowym oplocie, żeby nie było problemu.

Mówisz o tym giętkim pomarańczowym gumowym? 😄 

Napisano
23 minuty temu, DamianB napisał(a):

Mówisz o tym giętkim pomarańczowym gumowym? 😄 

Wydawało mi się, że u mnie jest coś jak przewód prysznicowy ale mogę się mylić. Nie sprawdzę, bo jestem 2000km od domu...

Napisano

No bo jest też, później zmienia się w giętki gumowy. Można tak źle ustawić go razem z butlą, żeby dotykał spodu paleniska/tacki ociekowej.

Napisano
W dniu 1.09.2024 o 13:30, GoldFinger napisał(a):

Uważajcie z tymi grillami gazowymi. Pewnie zdarzenie losowe ale w tym przypadku na dużą skalę.

https://supernowosci24.pl/aktualnosci/pozar-szeregowek-na-os-biala-w-rzeszowie/

"

AKTUALIZACJA II

Pojawia się coraz więcej wątpliwości co do tego, czy przyczyną pożaru rzeczywiście był wybuch butli, podłączonej do gazowego grilla.

"

Zaraz się okaże, że to jak zwykle tesla wybuchła.

• 6 miesięcy później...
Napisano
W dniu 4.09.2024 o 23:50, Chalek napisał(a):

Oo nie wiedziałem że kitchenaid grille robi. 😁 tem cały z nierdzewki ciekawy

Odkopuję, bo sezon się zbliża, czas na shopping się udać. Jakieś nowe rekomendacje? Chciałbym w 1,5 się zmieścić, ale ok 2 też dam jak będzie trzeba :) 

Napisano
58 minut temu, bergerac napisał(a):

Odkopuję, bo sezon się zbliża, czas na shopping się udać. Jakieś nowe rekomendacje? Chciałbym w 1,5 się zmieścić, ale ok 2 też dam jak będzie trzeba :) 

U mnie sprawdza się grill gazowy Jamestown z OBI.

Można używać z butlą w środku - mieści się duża.

Ma 3 palniki wzdłużne pod rusztem i 4. okrągły z boku.

Żeliwne ruszty. Osłony palników i sprawnie działający ociekacz pod spodem z osłoną termiczną butli.

Wszystko można sprawnie na drugi dzień umyć.

Napisano
7 godzin temu, bergerac napisał(a):

Jak @rwIcIk +1 dla Jamestown. 

Używamy taki jak jest aktualnie za 2499 :oki:

Tylko trzeba podjechać może będą mieli jakieś z zeszłego roku  - powinny być taniej.

Napisano
W dniu 27.03.2025 o 07:53, bergerac napisał(a):

Rok temu kupiłem tego jamestona maddoxa za 1500 w obi, póki co nie mam uwag, w tej cenie, imo daje rade. Cała zimę stał na tarasie pod przykryciem, jeszcze nie oglądałem jak wygląda teraz...

Napisano
10 minut temu, zinger napisał(a):

Rok temu kupiłem tego jamestona maddoxa za 1500 w obi, póki co nie mam uwag, w tej cenie, imo daje rade. Cała zimę stał na tarasie pod przykryciem, jeszcze nie oglądałem jak wygląda teraz...

Mój też. Niedługo rozpakuję :)

Napisano

Nie korzystacie z grilla w zimę? [emoji16]
U mnie burgery i kiełbaski regularnie.
Doskonała zaleta i przewaga nad tradycyjnym grillem

Napisano
11 minut temu, DamianB napisał(a):

Nie korzystacie z grilla w zimę? emoji16.png
U mnie burgery i kiełbaski regularnie.
Doskonała zaleta i przewaga nad tradycyjnym grillem

Był taki plan ale nie udało się zrealizować 🥶

Napisano
14 godzin temu, bergerac napisał(a):

podświetliły mi się reklamy firmy Koler: https://www.koler.pl/produkt/grill-gazowy-koler/#reviews

nawet solidnie wygląda :ok: 

Wygląda i na tym koniec. Niestety skusiłem się na niego jakiś czas temu. Chińczyk uczył się na nim spawać, a grubość blach jest nieznacznie większa niż sreberko od czekolady. 

Napisano
10 godzin temu, luccass napisał(a):

Wygląda i na tym koniec. Niestety skusiłem się na niego jakiś czas temu. Chińczyk uczył się na nim spawać, a grubość blach jest nieznacznie większa niż sreberko od czekolady. 

Dzięki za opinie. To jeszcze z pozycji rozsądnych cenowo wpadł mi w oko ten model. Na papierze wygląda rozsądnie, na zdjęciach też solidnie: https://sklep.vivamix.pl/grill-4-palnikowy-kenmore-standard-id-1301

z Broil King np taki wygląda ciekawie: https://www.grillegazowe.pl/broil-king-grill-gazowy-royal-340-shadow.html

ale to już wyższy budżet, co nie do końca mi się podoba :) 

Napisano
8 godzin temu, bergerac napisał(a):

Dzięki za opinie. To jeszcze z pozycji rozsądnych cenowo wpadł mi w oko ten model. Na papierze wygląda rozsądnie, na zdjęciach też solidnie: https://sklep.vivamix.pl/grill-4-palnikowy-kenmore-standard-id-1301

z Broil King np taki wygląda ciekawie: https://www.grillegazowe.pl/broil-king-grill-gazowy-royal-340-shadow.html

ale to już wyższy budżet, co nie do końca mi się podoba :) 

A zobacz czy w okolicy nie masz jakiegoś sklepu z grillami, wędzarniami, itp. U mnie na zadupiu mam dwa takie w okolicy, więc może to ogólnopolski trend? Wtedy pogadasz, podotykasz…

• 1 miesiąc później...
Napisano

podoktyryzowałem się w trochę w temacie, widzę, że to kolejny obszar, w który jak wsiąkasz to się robi masakra :hehe: 

wpadły mi w oko dwa modele, Napoleon i Enders. Pewnie wybiorę któryś z tych dwóch.

https://decofire.pl/grill-gazowy-napoleon-freestyle-365

napoleon-freestyle-365-bok-polki-rozlozo

https://decofire.pl/grill-gazowy-enders-monroe-black-pro-3k-turbo-83713

grill-gazowy-enders-monroe-black-pro-3k-

Napisano
2 minuty temu, bergerac napisał(a):

podoktyryzowałem się w trochę w temacie, widzę, że to kolejny obszar, w który jak wsiąkasz to się robi masakra :hehe: 

wpadły mi w oko dwa modele, Napoleon i Enders. Pewnie wybiorę któryś z tych dwóch.

W tym drugim te kółka słabo jeżdżą po nierównym. Będziesz miał równo na tarasie? 

Do tego warto kupić matę pod grill by nie brudzić tarasu. Dużo większą, niż obszar, który zajmuje grill.

Napisano
W tym drugim te kółka słabo jeżdżą po nierównym. Będziesz miał równo na tarasie? 
Do tego warto kupić matę pod grill by nie brudzić tarasu. Dużo większą, niż obszar, który zajmuje grill.
A co brudzi ten taras, bo u siebie zbytnio nie zauważyłem? Z żarcia mi tylko nakapało raz jak bez talerza przenosiłem bezpośrednio z rusztu na talerz w pokoju ;)
Napisano
2 godziny temu, DamianB napisał(a):

A co brudzi ten taras, bo u siebie zbytnio nie zauważyłem? Z żarcia mi tylko nakapało raz jak bez talerza przenosiłem bezpośrednio z rusztu na talerz w pokoju ;)

No właśnie tłuszcz potrafi nakapać na kostkę - może niezdara jestem, ale potrafię ;]

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 10.05.2025 o 09:21, bergerac napisał(a):

Hehe zapytałem kumpla, który mocno siedzi w temacie i polecił mi dokładnie te dwa modele 😁 wiec wybór słuszny 😉

Kupiłeś już? Testowałeś? Ja nie wiem czy to guano Kohler wytrzyma ze mną (a ja z nim) jeszcze sezon, czy już teraz kupować….

Napisano
8 godzin temu, luccass napisał(a):

Hehe zapytałem kumpla, który mocno siedzi w temacie i polecił mi dokładnie te dwa modele 😁 wiec wybór słuszny 😉

Kupiłeś już? Testowałeś? Ja nie wiem czy to guano Kohler wytrzyma ze mną (a ja z nim) jeszcze sezon, czy już teraz kupować….

jeszcze nie, ale chyba wezmę Napoleona.