Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rysa na nowym aucie, jak naprawic?

Featured Replies

Napisano

Niestety na nowym aucie mam ryse o długości ok 4cm (poniżej zdjęcie) uszkodzeniu został jedynie sam lakier bezbarwny. Naprawa tego powinna byc wykonana za pomocą zaprawki + papier scierny + polerka, czy wystarczy sama polerka? 

rysa..jpg

Napisano
  • Autor
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Nalepka😏

O tym nie pomyślałem, dzieki ;]

Napisano

Spryskaj wodą. Jak na mokrym nie będzie śladu to do spolerowania. Ale chyba bym dał naklejkę.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, ccLot napisał(a):

Spryskaj wodą. Jak na mokrym nie będzie śladu to do spolerowania. Ale chyba bym dał naklejkę.

Nalepka odpada, na mokrym prawie nic nie widać. Na jutro umowiłem sie z lakiernikiem, jak powie że wystarczy spolerować to tak zrobię. 

Napisano
1 godzinę temu, sadlos napisał(a):

Nalepka odpada, na mokrym prawie nic nie widać. Na jutro umowiłem sie z lakiernikiem, jak powie że wystarczy spolerować to tak zrobię. 

ja bym spróbował pastą lekkościerną.. 

Napisano
1 godzinę temu, pezot500 napisał(a):

ja bym spróbował pastą lekkościerną.. 

a ja bym uważał, w citroenie tak próbowałem spolerować jakąś polerską tempo lekkościerną

jak pasta była to wyglądało super, ślad nie został, ale gdy pastę spłukało to wychodził zmatowiony lakier 

Napisano

O tej rysce wiesz tylko Ty. Nikt inny jej nie widzi i nie zwraca uwagi.

Oczywiście rozumiemy jako fani 4 kołek.

Napisano

heh, pierwsza ryska na pierszym nowym aucie bardzo boli, kolejne coraz mniej. Na pocieszenie.... czas leczy rany. 

Ta konkretna rysa nie wyglada na tragiczną, spolorowanie usunie pewnie 80% widoczności.

Napisano

Ja mam taką myjnię gdzie robią też detailing. Jak żona gdzieś zaparkuje to potem jadę naprawiać. Najczęściej polerka wystarczy. Ostatnio takie zeszło bez problemu. 

IMG_5700.jpeg

Napisano
22 godziny temu, sadlos napisał(a):

To kup mazak taki z kulką w kolorze lakieru i lekko zamaluj. Śladu nie będzie.

Napisano

Kropla lakieru na początek rysy i jedziesz kartą kredytową do końca. Jak wyschnie to lekka polerka.

Napisano

Przerażony jestem poradami z tego wątku ;]

Daj to do zakładu detailingowego - ogarną.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Vadero napisał(a):

Przerażony jestem poradami z tego wątku ;]

Daj to do zakładu detailingowego - ogarną.

Byłem dzisiaj u znajomego lakierinika, obejrzał rysę i umówiłem sie na zrobienie zaprawki w poniedziałek. Powiedział, że zmatowi rysę papierem 3000 i da zaprawki z bezbarwnego. Na drugo dzień znowu podjadę to wyrówna papierkiem i spoleruje. 

Niestety okoliczny wioskowy zadkład detailingowy na samą informację, że to 6 miesięczne auto stwierdzili, że mogą tylko spolerować, bez zaprawek :totalszok:

Napisano
26 minut temu, sadlos napisał(a):

na samą informację, że to 6 miesięczne auto

No to gdzie tam ono nowe...mi po 2 dniach od wyjazdu z salonu spadająca gałąz zrobiła wgniota na dachu . Na szczęście jest on na tyle niewielki  że po deszczu nie zbiera się woda ;] i lakier nie został uszkodzony. Od tej pory minęły trzy lata i nic z tym nie zrobiłem ,do wgniotki jest dobry dostęp od strony tylnej klapy więc może zlecę usunięcie jak będę go sprzedawał ,a może...kupujący nie zauważy:hmm:.

Napisano
2 godziny temu, stalan napisał(a):

Od tej pory minęły trzy lata i nic z tym nie zrobiłem ,do wgniotki jest dobry dostęp od strony tylnej klapy więc może zlecę usunięcie jak będę go sprzedawał ,a może...kupujący nie zauważy:hmm:.

Daj na giełdę AK - będzie powód żeby o 20k zł obniżyć cenę 🙂

Napisano
16 godzin temu, sadlos napisał(a):

Byłem dzisiaj u znajomego lakierinika, obejrzał rysę i umówiłem sie na zrobienie zaprawki w poniedziałek. Powiedział, że zmatowi rysę papierem 3000 i da zaprawki z bezbarwnego. Na drugo dzień znowu podjadę to wyrówna papierkiem i spoleruje. 

Niestety okoliczny wioskowy zadkład detailingowy na samą informację, że to 6 miesięczne auto stwierdzili, że mogą tylko spolerować, bez zaprawek :totalszok:

Dokładnie tak - wioskowy zakład detailingowy ci to elegancko spoleruje i będzie git.

Jakiekolwiek zabawy z zaprawkami i papierami ściernymi zakończą się tym że będzie to bardziej widoczne niż jest teraz... 

Napisano
W dniu 9.04.2024 o 12:05, sadlos napisał(a):

Niestety na nowym aucie mam ryse o długości ok 4cm (poniżej zdjęcie) uszkodzeniu został jedynie sam lakier bezbarwny. Naprawa tego powinna byc wykonana za pomocą zaprawki + papier scierny + polerka, czy wystarczy sama polerka? 

rysa..jpg

Nic nie robić.

Kolejne rysy będą wtedy mniej denerwujące.

Zostawiłbym to i dał sobie spokój.

Napisano

Spróbuj i daj znać czy dało radę, jak tak, to zrobię też u siebie 😈