Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ranking infrastruktury

Featured Replies

Napisano
25 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Ranking dostępności infrastruktury 😁

Nic się nie zmieniło, „byle do granicy” nadal aktualne 🤪

IMG_5326.jpeg

Widać też, że Bałkany są białą (szarą) plamą.

Napisano
27 minut temu, Ryb napisał(a):

To oczywiście, tam się po prostu nie da dojechać samochodem elektrycznym 

Napisano
9 minut temu, format napisał(a):

To oczywiście, tam się po prostu nie da dojechać samochodem elektrycznym 

Sądzę że się da, wydaje mi się że widziałem ładowarki przy stacjach benzynowych wzdłuż autostrady w Serbii. Na pewno były też pod hotelami. Z pewnością będzie dużo trudniej gdyby chcieć podróżować poza autostradami, tam nawet asfalt miejscami jest luksusem a najczęściej spotykany samochód lokalesów to stara Łada. Natomiast szkoda, że na mapie nie uwzględniono tych terenów, przecież to też Europa.

:ok:

Napisano
  • Autor
10 minut temu, Ryb napisał(a):

Sądzę że się da, wydaje mi się że widziałem ładowarki przy stacjach benzynowych wzdłuż autostrady w Serbii. Na pewno były też pod hotelami. Z pewnością będzie dużo trudniej gdyby chcieć podróżować poza autostradami, tam nawet asfalt miejscami jest luksusem a najczęściej spotykany samochód lokalesów to stara Łada. Natomiast szkoda, że na mapie nie uwzględniono tych terenów, przecież to też Europa.

Nie ma tam ładowarek, nie ma co analizować 😌

Napisano
10 godzin temu, Ryb napisał(a):

A zielona Irlandia wcale nie jest zielona:old:

Napisano
Jest zielona, tylko zgniła [emoji6] 
To od tej wody co tu tak pada [emoji23]

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 11.06.2024 o 19:23, Ralph78 napisał(a):

A zielona Irlandia wcale nie jest zielona:old:

Nie jest krajem tranzytowym, a napełnij baterii naładowanej w domu, dojedziesz na koniec wyspy.

Raczej nie dziwne że jest taka sytuacja.

Napisano

Nie jest krajem tranzytowym, a napełnij baterii naładowanej w domu, dojedziesz na koniec wyspy.
Raczej nie dziwne że jest taka sytuacja.
Wg nowego planu ministerstwa transportu do końca 2025 roku ta sytuacja ma się zmienić. Gdzieś już pisałem o tym.

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 11.06.2024 o 09:37, Ryb napisał:

@format ma rację. Tu np dowód na to że nie da się dojechać do Bileča w Bośni i Hercegowinie

IMG_3076.jpeg

swoją drogą bardzo przyjazne, proeuropejskie grupy tam prowadzą dziłalność co też widać na załączonym obrazku

Napisano
  • Autor
30 minut temu, szastan napisał(a):

@format ma rację. Tu np dowód na to że nie da się dojechać do Bileča w Bośni i Hercegowinie

IMG_3076.jpeg

swoją drogą bardzo przyjazne, proeuropejskie grupy tam prowadzą dziłalność co też widać na załączonym obrazku

Nie psuj zabawy! 😁

Napisano
Teraz, szastan napisał(a):

Przecież napisałem że się nie da! :panic: 

A ja, że się da. Nie wiem po co mnie cytujesz skoro polemizujesz z Formatem.

:skromny:

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

A ja wiem 😌

Ja wiem po co Ty byś cytował w takiej sytuacji. Ale jego o to jak na razie nie podejrzewam.

Napisano
  • Autor
22 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ja wiem po co Ty byś cytował w takiej sytuacji. Ale jego o to jak na razie nie podejrzewam.

A jednak 😌

Napisano
3 godziny temu, szastan napisał(a):

IMG_3076.jpeg

Tydzień jazdy, pożary, 50 ładowań po kilka godzin i “ja jadę bez zatrzymywania” 😁

Coś jeszcze? 

Napisano
2 godziny temu, szastan napisał(a):

Jesteś pewien że polemizuje? ;)

No, z kimś wydajesz się polemizować.

:hmm:

Napisano
2 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

A jednak 😌

Uzasadnione będzie zatem postawienie tezy, że jazda EV szkodzi każdemu.

Napisano
25 minut temu, HanYs napisał(a):

Tydzień jazdy, pożary, 50 ładowań po kilka godzin i “ja jadę bez zatrzymywania” 😁

Coś jeszcze? 

Mnie tu wywołano niepotrzebnie, ja nie mam zamiaru hejtować. Jestem wręcz dumny, że elektryczne auto dojechało aż do Bośni. Warto się takim wyczynem chwalić.

Napisano
Teraz, Ryb napisał(a):

Mnie tu wywołano niepotrzebnie, ja nie mam zamiaru hejtować. Jestem wręcz dumny, że elektryczne auto dojechało aż do Bośni. Warto się takim wyczynem chwalić.

To tylko fotomontaż. 

Napisano
1 minutę temu, HanYs napisał(a):

To tylko fotomontaż. 

No ale dojechało nad jakieś jezioro. To też ładnie.

Napisano
Godzinę temu, HanYs napisał:

Coś jeszcze? 

Pamiętam że kiedyś potrafiłem np na raz zrobić Gdańsk - Kato ale było to obarczone dość sporym zmęczeniem i wymogiem służbowym. Jadąc na wakacje jakbyśmy nie jechali nie udaje mi się pojechać więcej niż te 300km bo albo mi albo żonie albo dziecku chce się lać/jeść/rozprostować nogi. W zasadzie cała ta jazda sprowadza się do lądowania przy okazji takich postojów, jedyną niedogodnością jest to że trzeba umieć korzystać z pomocy naukowych typu Navi i zobaczyć gdzie tam na którym MOP jest ładowarka. 
Rocket science

Napisano
  • Autor
55 minut temu, Ryb napisał(a):

Uzasadnione będzie zatem postawienie tezy, że jazda EV szkodzi każdemu.

Najbardziej tym, co EV widzieli na slajdach, a mają najwięcej do powiedzenia 😌

Napisano
  • Autor
15 minut temu, szastan napisał(a):

Pamiętam że kiedyś potrafiłem np na raz zrobić Gdańsk - Kato ale było to obarczone dość sporym zmęczeniem i wymogiem służbowym. Jadąc na wakacje jakbyśmy nie jechali nie udaje mi się pojechać więcej niż te 300km bo albo mi albo żonie albo dziecku chce się lać/jeść/rozprostować nogi. W zasadzie cała ta jazda sprowadza się do lądowania przy okazji takich postojów, jedyną niedogodnością jest to że trzeba umieć korzystać z pomocy naukowych typu Navi i zobaczyć gdzie tam na którym MOP jest ładowarka. 
Rocket science

I się zaczęło stawanie tam gdzie musisz, a nie gdzie chcesz 😁🤪

Napisano
4 minuty temu, szastan napisał(a):

Rocket science

Zaraz zlecą się eksperci z HP którzy Cię wyśmieją ;]

Mamy tutaj nawet kilku takich którzy praktycznie nie jeżdżą w trasy ale mają auta które mogą ! 

A tak poważnie to u mnie jest na tyle SC Tesli, że nic nie trzeba szukać, bo wbudowany planer to ogarnia doskonale.

Przeważenie ładowarki są w miejscach w których jest mnóstwo typowych potrzebnych w trasie opcji do wyboru. 

Jest kilka lokalizacji do których jednak warto było by sprawdzić gdzie są alternatywne źródła prądu na przykład Dolina śmierci czy gigantyczne zadupia w Wyoming, Montana, Arizona, Nevada, Colorado czy Utah.

Tam wchodzi opcja dostępu dla RV i możliwość ładowania się podczas noclegu.

https://www.campgroundviews.com/map-based-search/

Napisano
23 minuty temu, mrBEAN napisał:

I się zaczęło stawanie tam gdzie musisz, a nie gdzie chcesz 😁🤪

Mhm problem w tym że to stawanie się pokrywa z tym gdzie/kiedy chce 😱

Napisano
25 minut temu, HanYs napisał:

tak poważnie to u mnie jest na tyle SC Tesli, że nic nie trzeba szukać, bo wbudowany planer to ogarnia doskonale.

No tak u cb jak i w rejonach Europy zachodniej / północnej jest ok. Rejon CEE / CSE jest niestety przez Teslę potraktowany planem minimum. Na szczęście już takie IONITY potrafi i stawia sensowne HUBy na MOPach i doskonale SuC uzupełnia.

Napisano
1 godzinę temu, szastan napisał(a):

Mhm problem w tym że to stawanie się pokrywa z tym gdzie/kiedy chce 😱

100% użytkowników EV tak ma.

Napisano
55 minut temu, Ryb napisał(a):

100% użytkowników EV tak ma.

Bzdura! Mi się nie pokrywa.

Żona i córka chcą częstszych postojów. 

Napisano
7 minut temu, HelixSv napisał(a):

Bzdura! Mi się nie pokrywa.

Żona i córka chcą częstszych postojów. 

Notomiast nikomu się nie zdarzyło żeby chcieli mniej. :skromny:

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

Pewnie dlatego, że przeważnie są to normalni ludzie.

Napisano
10 minut temu, HanYs napisał(a):

Pewnie dlatego, że przeważnie są to normalni ludzie.

Najnormalniejsi są ci ze starymi Leafami!

Napisano
18 minut temu, Ryb napisał(a):

Najnormalniejsi są ci ze starymi Leafami!

Dlatego miliony nie kupują Tesli tylko stare Nissany 👍🏼 bardzo sprytnie 😂

Napisano
26 minut temu, HanYs napisał(a):

Dlatego miliony nie kupują Tesli tylko stare Nissany 👍🏼 bardzo sprytnie 😂

Więcej szacunku. Oni już byli w świecie EV gdy Wy jeszcze jeździliście spalinowymi i hejtowaliście elektryki.

;]

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał(a):

Więcej szacunku. Oni już byli w świecie EV gdy Wy jeszcze jeździliście spalinowymi i hejtowaliście elektryki.

;]

Jak ja testowałem pierwszego EV  to na MK jeszcze automaty hejtowali 😁.

Napisano
14 minut temu, Ryb napisał(a):

;]

Czyli kwestia czasu aż przestanie się lać hejt na EV tak jak kiedyś skończył się hejt na inne rzeczy:old:

Napisano
7 minut temu, Ralph78 napisał(a):

Czyli kwestia czasu aż przestanie się lać hejt na EV tak jak kiedyś skończył się hejt na inne rzeczy:old:

Niedawno rozmawiałem ze znajomymi którzy powielali każdy wybitny news o EV i okazało się, że kilka osób już ma EV jako drugi samochód 😂

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

Dla takich są spalinowe. :ok:

Napisano
9 godzin temu, Ralph78 napisał(a):

Oczywiście. Jak wszyscy się przesiądą to wszyscy będą chwalić. 

Napisano

Oczywiście. Jak wszyscy się przesiądą to wszyscy będą chwalić. 

Czyli punkt widzenia zależy od punktu siedzenia[emoji23]

Napisano
3 minuty temu, Ralph78 napisał(a):

Czyli punkt widzenia zależy od punktu siedzeniaemoji23.png

Ewentualnie będzie jak z automatycznymi skrzyniami biegów. 

Napisano
16 godzin temu, szastan napisał(a):

Rocket science

Stary, to teraz daj takie zadanie do rozwiązania @Raku

Napisano

Ewentualnie będzie jak z automatycznymi skrzyniami biegów. 

Wszystko zależy, kiedyś korków wcale nie było więc komfort jazdy wolnym automatem vs manual był znikomy.
Do tego pierwsze wypusty automatycznych skrzyń biegów były kiepskie zwłaszcza połączone z silnikami które nie grzeszyły mocą. Oczywiście były wyjątki,ale zawsze są. Do tego awaryjność w odniesieniu do manuala i brak fachowców do obsługi i serwisowania też nie pomagał.
Od jakiegoś czasu jednak te bolączki zniknęły i świadomość nawet przeciętnego użytkownika też się zmieniła.
W przypadku BEV też może tak być, wystarczy tylko więcej szybkich stacji ładowanie z niższymi stawkami za kWh i bardziej dostępne cenowo modele jak również szybsze ładowanie takiego auta i będzie ich coraz więcej na drogach.
Jak zawsze będą też wyjątki, których nie da się do niczego przekonać i są utwierdzenu wv swojej racji. Przykładem mogą być teorie spiskowe, antyszczepionkowcy, chemitrails itp.
Czas pokaże [emoji106]