Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe kostki do instalacji

Featured Replies

Napisano

Mam do wymiany kompletna instalacje w starym gracie (Skoda 110L), bo przewody nawet po odslonieciu izolacji sa tak czarne, sztywne, ze nawet lutowie sie tego nie trzyma i tu powstaje problem rozlaczalnych polaczen, czyli jakichs wtyczek/kostek. Czy jedyne rozwiazanie do pojscie na zlom i uciecie kilku wraz z kablami i dolutowanie sie do tego, czy sa jakies nowe do kupna na allegro (jakies slowa klucze, jak tego szukac, bo znajduje mi takie tylko pojedyncze)? 

Kiedys kupilem pojedyncza zlaczke z pinami, ale to wszystko bylo tak delikatne, ze rozpadalo sie w rekach przy probie montazu.

Stary grat, wiec instalacji i kostek nie ma jakos duzo, ale w oryginale sa w roznych rozmiarach, w sensie na przyklad z 10 kabli w jednej kostce, jakies rady i slowa klucze do wyszukania na necie?

Napisano
W dniu 11.07.2024 o 20:12, Josyp napisał(a):

Mam do wymiany kompletna instalacje w starym gracie (Skoda 110L), bo przewody nawet po odslonieciu izolacji sa tak czarne, sztywne, ze nawet lutowie sie tego nie trzyma i tu powstaje problem rozlaczalnych polaczen, czyli jakichs wtyczek/kostek. Czy jedyne rozwiazanie do pojscie na zlom i uciecie kilku wraz z kablami i dolutowanie sie do tego, czy sa jakies nowe do kupna na allegro (jakies slowa klucze, jak tego szukac, bo znajduje mi takie tylko pojedyncze)? 

Kiedys kupilem pojedyncza zlaczke z pinami, ale to wszystko bylo tak delikatne, ze rozpadalo sie w rekach przy probie montazu.

Stary grat, wiec instalacji i kostek nie ma jakos duzo, ale w oryginale sa w roznych rozmiarach, w sensie na przyklad z 10 kabli w jednej kostce, jakies rady i slowa klucze do wyszukania na necie?

Jeżeli chcesz naprawiać instalację elektryczną w bardzo starym samochodzie to zrób ją całkowicie nową. To jest najlepsze rozwiązanie.

Zrób nową i bardziej współczesną skrzynkę bezpieczników, poszukaj skrzynki firmy MTA, nowe bezpieczniki, zastosuj przekaźniki, nowe hermetyczne wtyczki.

Jest z tym trochę zabawy i trzeba się troszkę na tym znać. Stary samochód nie jest skomplikowany i przy dobrym przygotowaniu można to zrobić samemu. Przy okazji można trochę coś unowocześnić dodając np.: płynne sterowanie pracą wycieraczek, instalacje radiową, wiązkę do przednich świateł przeciwmgłowych, opóźniacz wyłączenia wewnętrznego oświetlenia, gniazdo zapalniczki w bagażniku i gniazdo USB itp.

To co najważniejsze - nigdy nie lutuj nic w samochodzie. Wszystkie złącza powinno się tylko zaprasować i nic nie lutować.

Edytowane przez fred77

Napisano
W dniu 18.07.2024 o 22:22, fred77 napisał(a):

To co najważniejsze - nigdy nie lutuj nic w samochodzie. Wszystkie złącza powinno się tylko zaprasować i nic nie lutować.

Co Ty za głupoty opowiadasz..... :facepalm:

Napisano
7 godzin temu, Maxit napisał(a):

Głupoty? Widziałeś kiedyś wiązki przewodów w samochodzie? Przyjrzyj się. Wszystkie trwałe łączenia są zaciskane lub skręcane. Nikt tego nie lutuje.

Edytowane przez fred77

Napisano
6 godzin temu, fred77 napisał(a):

Widziałeś kiedyś wiązki przewodów w samochodzie

Ja widziałem. W takim 10-letnim, w którym dotykając wiązki powodowałeś jej dezintegrację, bo ktoś zrobił zaprojektował ekologiczną izolację. 

Edytowane przez kiziuk

Napisano
4 godziny temu, fred77 napisał(a):

Głupoty? Widziałeś kiedyś wiązki przewodów w samochodzie? Przyjrzyj się. Wszystkie trwałe łączenia są zaciskane lub skręcane. Nikt tego nie lutuje.

Widziałem. I tam, gdzie projektowo jest przewidziane lutowanie jest/było stosowane i to wytrzymuje dziesiątki lat. Jeśli nasz SMART-Kolega będzie chciał zastosować jakiekolwiek namiastki oryginalności swojej Skody, to zapewne kostki będzie musiał lutować.

Istotą nie jest stosowanie lutów, tylko to, że w dzisiejszych czasach wiązki robią automaty i one z racji technologii zagniatają, a nie lutują.

IMO ważniejsze przy odtwarzaniu wiązki jest zastosowanie dobrej jakości i stosownej grubości przewodów, tak, żeby nie pękały od patrzenia.

Napisano
W dniu 18.07.2024 o 22:22, fred77 napisał(a):

To co najważniejsze - nigdy nie lutuj nic w samochodzie. 

Można tez  zastosować lampy karbidowe, one nie potrzebują prądu. 

Napisano
2 godziny temu, Maxit napisał(a):

Widziałem. I tam, gdzie projektowo jest przewidziane lutowanie jest/było stosowane i to wytrzymuje dziesiątki lat. Jeśli nasz SMART-Kolega będzie chciał zastosować jakiekolwiek namiastki oryginalności swojej Skody, to zapewne kostki będzie musiał lutować.

Istotą nie jest stosowanie lutów, tylko to, że w dzisiejszych czasach wiązki robią automaty i one z racji technologii zagniatają, a nie lutują.

IMO ważniejsze przy odtwarzaniu wiązki jest zastosowanie dobrej jakości i stosownej grubości przewodów, tak, żeby nie pękały od patrzenia.

Cyna wypełnia linkę przewodu i tym samym z elastycznego fragmentu przewodu robi się sztywny. Na styku tego sztywnego fragmentu, tam gdzie cyny już nie ma, przewód ma tendencję do ukruszenia się.

Oj nawymieniałem się już różnych patentów, szczególnie przy instalacji elektrycznej haków i w przyczepach. Inwencja twórcza niektórych mechaników jest porażająca.

Dobrze dobrany do przewodu konektor i dobra prasa do zaciskania bez problemu pozwala na solidne i trwałe połączenie. We wszelkiej motoryzacji to najbardziej trwały, bezpieczny i szybki sposób.

Napisano
17 godzin temu, Maxit napisał(a):

Oczywiście. Lutowane połączenie jest dużo sztywniejsze. W warunkach motoryzacyjnych, gdzie wibracje są na porządku dziennym, takie połączenie pracuje na granicach materiału lutowanego - i tam szybko pęka .

Edytowane przez grogi